torsdag 8 maj 2014

Bonheur ökar i Ganger Rolf

Jag spekulerade ju för ett tag sedan i att Bonheur stärkt moderbolagets balansräkning så mycket att man kanske överväger att köpa ut Ganger Rolf från börsen. Idag tog man förvisso ganska små steg, men ändå steg i den riktningen, när Bonheur köpte aktier i Ganger Rolf, samtidigt som Ganger Rolf köpte tillbaka egna aktier.

När bolagen är så lågt värderade så ser jag det som ett logiskt och bra steg för oss ägare. Att eventuellt köpa ut Ganger Rolf skulle innebära slutet på det knepiga korsägandet och skapa bättre visibilitet i konglomeratet, något som säkerligen skulle minska substansrabatten en del.

Totalt var det dock bara drygt en procent av Ganger Rolfs aktier som togs bort från marknaden idag, så det är lite tidigt att dra slutsatser.

44 kommentarer:

  1. Intressant! Du kanske är bättre på att spekulera än du ger dig själv cred för Lundaluppen.

    Hade man varit lite mer spekulativt lagd och struntat i investeringskvalitet hade jag kanske köpt mig en post i Ganger Rolf.

    SvaraRadera
  2. Och idag köpte man sig tillsammans på en majoritet i NHST (som inte direkt verkar supervinstgivande senaste året dock)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med andra ord vill man bara sätta lite kapital i arbete.

      Radera
  3. Hej,
    Måste först av allt tacka för en riktigt bra blogg, uppskattar verkligen dina analyser och ser fram emot varje nytt inlägg.
    Ett företag jag har börjat lägga märket till på tex ICA, COOP, bensinstationer etc är företaget som har patent på roterande kylar.
    Har läst på det jag kan hitta och försöker få mig en bra bild ang. företaget.
    Av allt jag läst så ser det verkligen ut som ett guldägg, så kan inte förstå varför kursen är så låg.
    Har inte vågar investera ännu, men kommer nog göra det till veckan eller veckan därpå.

    Easyfill heter företaget.
    Du tror inte du skulle kunna göra en snabb analys av företaget? Då jag verkligen ser fram emot dina analyser så skulle denna vara mycket uppskattad!

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det företaget passar inte lundaluppens investeringskriterier. Inte tillräcklig stort, Ingen intjäningsstabilitet och ingen utdelning.

      Radera
    2. Hej Henrik,

      Jag jobbar inom kylbranschen och kan tyvärr meddela att de i dag finns fler aktörer än denna med liknande och till och med bättre påfyllningslösningar. Därmed den tröga utvecklingen.

      Radera
    3. Hej Johan,
      Detta tycker jag känns konstigt. Då jag har full koll på vilka produkter som finns och kan inte säga att något företag har liknande produkter, då Easyfill har patent på detta.
      Skriv gärna vilken kyl/företag som har bättre, skulle vara mycket intressant att veta.

      Radera
    4. Inget svar från Johan?
      Även jag vet att Easyfill har patetnt på snurrfunktion etc och att ingen annan har en liknande produkt. Så vart han får det ifrån är bara struntsnack..

      Radera
  4. aktiebolag med bra utdelning och potential: Eurocon

    SvaraRadera
  5. När kommer Bonheurs utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från kallelsen till årsstämman:

      It is suggested that an ordinary dividend of NOK 7.00 per share is distributed to the shareholders of the Company as of the date of the Annual General Meeting. Subject to the Annual General Meeting resolving the proposed distribution of dividend, the Company’s shares will be traded ex. dividend from and including 30 May 2014, and it is expected that the payment date of dividend will then be 25 June 2014

      Radera
  6. Off topic och on to svenska fastighetsbolag.
    Inga rallyn, tvärtom men trolig utdelning över bankränta
    Atruim och Whilborg bredvid Castellum kanske, faller lust och intresse på så skulle en uppdatering av nyckeltal ert, uppskattas av fler än mig?
    http://lundaluppen.blogspot.se/2010/12/nyckeltalen-i-fastighetsbolagen.html
    /AS
    http://lundaluppen.blogspot.se/2010/12/nyckeltalen-i-fastighetsbolagen.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore trevligt. Jag vill fylla på med mer Castellum men de börjar bli dyra nu efter den snabba uppgången efter x-date. Hufvstaden har inte exploderat likartat, men är som alltid dyr i förhållande till branschkollegorna.

      -Konservativ

      Radera
  7. Du har inte koll på norska Aker? Går som tåget och har god direktavkastning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner till dem, men har inte tittat på dem i detalj nej.

      Radera
  8. Hej
    Om man jämför Bonheurs och Ganger Rolfs börsutveckling så förljer de varandra som hand i hanske (inte konstigt med tanke på hur lika deras innehav är) - med undantag på senaste veckorna då Bonheur gått ca 5% bättre. Lundaluppseffekt?

    SvaraRadera
  9. Hur ser du på LOs förslag på bankaktieskatt?

    Ernesto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skitförslag. Det är inte ägarna som ska straffas, det är banken som ska bli säkrare!

      // E

      Radera
    2. @Ernesto: jag tycker förslaget har två mycket stora brister,

      a) man försöker sänka vinsten genom att påföra skatter, bankmarknaden är ett oligopol som i stor utsträckning kan föra vidare sina kostnader till konsumenterna

      b) beskatta ägare? Kan man beskatta utlänningar på det sättet, jag tvivlar. Det innebär alltså att det blir attraktivare för utländskt kapital än svenskt att äga banker. Är det verkligen vad man önskar?

      Förslaget kommer aldrig att gå igenom. Om man har revanschlust mot svenska banker kan det verka attraktivt men det är feltänkt i flera avseenden.

      Radera
    3. Om en utlänning äger aktier i svenska bolag, kan dessa aktier i värsta fall mätas ut av den svenska kronofogdemyndigheten för att betala utlänningens skatteskulder.

      Detta förslag är väl i praktiken en förmögenhetsskatt på svenska bankaktier. Franska staten har inga som helst problem med att ta ut förmögenhetsskatt (impôt de solidarité sur la fortune) av utlänningar som äger franska tillgångar (hus, aktier i franska bolag m.m.) till ett värde på mer än 800.000 euro. Därför tvivlar jag på att Sverige skulle få några problem med att ta ut förmögenhetsskatt av utlänningar som äger svenska bankaktier.

      Radera
  10. Några andra saker man ska fundera på:

    * Kan utlänningar avräkna bankskatten mot annan skatt i sina hemländer? I så fall blir det i praktiken ingen skatt för utlänningar i alla fall. Kan t.ex. vi svenskar avräkna eventuell fransk förmögenhetsskatt från svensk skatt på utdelning i utländska bolag?

    * Kan man slippa skatten genom att flytta bankens huvudkontor utomlands? Vissa banker, t.ex. Nordea och Swedbank, har stora delar av sin verksamhet utomlands och skulle utan problem kunna flytta huvudkontoren till något av dessa länder.

    Dum och ogenomtänkt skatt.

    SvaraRadera
  11. Hej,

    Ser att Bonheur toppar listan över utländska aktier som ökat mest (mätt som antal nya aktieägare) i april (Avanza). På tredje plats om vi mäter procentuell ökning.

    http://blogg.avanza.se/avanza/sa-gjorde-vara-kunder-i-april/

    Hälsningar

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förresten, är något förvånad när det gäller den svenska motsvarigheten. Bilia toppar oavsett hur vi mäter. Har någon tung bloggkollega analyserat bolaget, månntro?

      Carolus

      Radera
    2. Inte någon jag följer, Bilia tycks frodas även utan haussande bloggare ;-)

      Radera
    3. På tredje plats i mars. På första plats i februari :)
      Med den lilla omsättning som aktien har kan man ju undra vad kursen hade stått i om Lundaluppen inte skrivit sina inlägg.

      Radera
    4. Mitt inlägg var som svar till Carolus naturligtvis.

      Radera
  12. Ja så ogenomtänkt så man blir mörkrädd. LOs ekonomer har ju dock ett bra track-record vad gäller tokigheter

    Ernesto

    SvaraRadera
  13. Det har varit intensiv en rapportering i media nu i veckan om förmögenhet på kapital och att klyftorna i samhället ökar där de rikaste blir rikare och de fattiga halkar efter. LO passar väl på att vinna enkla poäng utifrån den debatten. Igår var det till exempel en dokumentär i vetenskapens värld kring detta och bl.a Thomas Piketty intervjuades. Han är ju väldigt i ropet nu med tesen att kapitalvinster som vi sysslar med ska beskattas hårdare. Man kan ju vifta bort detta som en ensam (galen?) nationalekonom men han verkar ju ha fått väldigt starkt stöd för sina förslag eftersom han lagt ner ohyggligt med arbete på att kartlägga förmögenheter genom historien. Se ex denna länk: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/piketty-klyftor-pa-vag-mot-1800-talet. Självklart vill man inte att klyftorna ska fortsätta öka men är inte så sugen på att ge upp mina drömmar att kunna leva på kapital i framtiden på grund av det! Tankar från er andra? Det kommer alltid finnas någon fristad i världen och då flyttar väl kapitalet dit...Blir vi Schweizare hela bunten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halva bloggosfären flyttar till Schweiz hehe. Motståndet är dock hårt i form av Östros;)

      Ernesto

      Radera
    2. Vi har haft några år när kapitalinkomster blivit attraktivare i Sverige (från en ganska tuff utgångspunkt) och det är naturligt att det blir en reaktion. Förändringarna har till stor del drivits av globala trender/konkurrens och jag tror inte en total återställare är möjlig.

      Det ska rätt mycket till för att jag ska bli skatteflykting.

      Radera
    3. Hej,

      Någon "galen" nationalekonom är det absolut inte fråga om. Nu har jag i och för sig inte läst Pikettys bok ännu, men den är på min inköpslista (den är tillfälligt slut på förlaget). En kunnig recension finns här:

      http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/may/08/thomas-piketty-new-gilded-age/

      Själv bryr jag mig inte om skatter så mycket. Har inga problem med att betala dem; de betyder inte så mycket för mina investeringsbeslut.

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
    4. Personligen har jag inte heller några större problem med skatt på inkomster (antingen via tjänst eller kapital) men förmögenhetsskatten, gåvoskatten och arvsskatten hade jag väldigt svårt för med tanke på att det var redan skattade pengar som skulle beskattas en gång till.

      Precis som Lundaluppen skriver är det inte helt förvånande att pendeln slår tillbaka åt andra hållet ett tag nu. För min egen del har de förändringar på skatteområdet som gjorts senaste 2 mandatperioderna varit mycket bra. Lustigt nog betalar jag trots det mer skatt 2013 än vad jag gjorde 2008. Tror inte att det blir några jätteförändringar på skatteområdet efter valet oavsett vem som vinner.

      Något jag faktiskt saknar i den politiska debatten är effektivitet hos våra offentliga myndigheter och bolag. Jag har haft förmånen att jobba med ganska många olika sådana de senaste 10 åren och ineffektiviteten och inkompetensen är häpnadsväckande. Där försvinner många sköna skattekronor till ingen som helst nytta. Om det är något man borde arbeta med inom staten så är det att få ut mer resultat av de pengar man får in.

      Radera
  14. Luppen,

    Du sade nyligen i något inlägg, eller möjligen i en kommentar till ett inlägg, att du var helt ointresserad i företag där du inte var helt säker på att företaget skulle ha fungerannde verksamhet om femton år.

    Har man verkligen dem säkerheten rörande Bonheur? Kan du utveckla hur du tänker runt det?

    T

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har generellt en rätt grumlig kristallkula, men jag känner mig trygg med att man om 10-15 år:

      a) borrar efter olja på norska kontinentalsockeln, troligen på allt fler platser i jakt på en sannolikt dyrare råvara. Hur vinsterna fördelar sig mellan prospektörer, operatörer, riggoperatörer och serviceföretag är inte glasklart, men att det kommer att finnas någon vinst i varje led tror jag

      b) semestrar på kryssningsresor i norska fjordar. Semesterformen har vuxit successivt under mycket lång tid men har haft några hack i kurvan på sistone. Jag tror FOC lyckas navigera någorlunda i denna marknad

      c) kommer att fortsätta knuffa på förnybar energi drivet av politisk vilja och ökande energipriser

      Kort sagt tror jag gruppens affärsområden har någonstans mellan ljumma och goda framtidsutsikter

      Radera
    2. Det kan ju läggas till att ägarfamiljen har ett evighetsperspektiv med en företagsgrupp som grundades 1848, jag är säker på att de avser vårda det arvet så gott de någonsin kan. Jag tycker man de senaste åren visat driftighet och gjort många bra manövrer.

      Radera
  15. Känns som att jag ställer frågor som inte är relaterade till blogginlägget - kanske en dålig vana men men :)

    Jag antar att du inte undgått att dina bloggrannar - ägamintid och aktiefokus - har en liten förälskelse till det norska försäkringsbolaget Protector Forsikring. Vad får dig att hålla dig borta? (förutom att du "valt" Sampo)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man läser igenom Berkshire Hathaways årsredovisningar genom decennierna är de fulla av historier om försäkringsbolag som prisat bort sig och gått under när de jagat marknadsandel. I Norden har vi inte sett detta i modern tid och försäkringsbolag, även små, prisas som att de är riskfria. Jag har en obehaglig känsla att vi kommer att få lära oss den läxan. Denna känsla är dock inte kopplad till Protector specifikt, bolaget kan definitivt vara så bra som bloggarna tycker. Men att de använder sitt kostnadsledarskap till att ha högre risknivå gör mig inte lugnare.

      Radera
    2. Lite dåligt att man ska behöva vänta hela fem minuter på svar efter kl 23 en vardag... ;) Intressant svar! Det blir dessutom lite extra intressant när Kenny precis köpt en riktig snabbväxare i Vardia, där jag antar att din påtalade risk är större. Hoppas dock självklart att hans köp faller väl ut!

      Radera
    3. Kenny är skärpt och jag är nästan säker på att han gjort en bra bedömning ;-)

      Radera
  16. Luppen, vill anknyta till en fråga ovan, "var hade kursen i Bonheur stått i dag utan analysen/diskussionen på din blogg. Nästa gång du hittar ett sånt här "guldkorn" (om vi ska kalla det så) där du successivt tänker köpa in dig månad för månad, frestas du aldrig att ha den lilla godbiten för dig själv och slippa ökande kurser vid successiva köp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kunde inte riktigt föreställa mig att det skulle bli ett sådant genomslag för Bonheur. Effekten har skrämt mig lite och jag kommer nog att akta mig för att investera i mindre bolag framöver, och istället återgå till större bolag.

      Att först handla stort över en period och sedan meddela är ett beteende jag inte tycker är så trevligt, så det planerar jag inte att göra. Men om jag mot förmodan skulle bli riktigt intresserad av något mindre, illikvidt bolag, så skulle jag nog vara tvungen. Men i så fall skulle jag nog välja en modell där jag aldrig avslöjar bolaget utan bara sätter in en post i portföljen med "mindre bolag".

      Jag har inte tänkt klart här och har tidigare inte tänkt i dessa termer, så det är möjligt att jag skulle hitta något annat tillvägagångssätt om det skulle komma till kritan.

      Radera
    2. Men å andra sidan vill jag minnas att första köpen gjordes på runt 125 kr, varpå aktiekursen senare gick ner till 113 kr och nu upp till 120 kr igen. Någon jättestor lundaluppen-effekt har vi väl inte sett i just detta fallet? Men visst, jag förstår författarens poäng.

      Radera
    3. @Anonym: nej någon kurseffekt har det knappast varit, däremot har ju antalet ägare via Avanza ökat dramatiskt vilket tillsammans med en analys av deras andra innehav tyder på att bloggen haft en inverkan.

      Radera
    4. Tack för svar Luppen och ditt förhållningssätt hedrar dig! Ännu så länge är ju Bonheur mer eller mindre okänt för alla förutom Luppen-följare. Ökade för övrigt i aktien idag...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.