lördag 8 juni 2013

Utdelning Apple och Wal-Mart

Jodå, jag lever ännu, men vårbruk i trädgården och hög arbetsbelastning har lagt bloggen i något av en träda. Desto roligare då att det uppstått så intressanta diskussioner i kommentarsfälten. Ett tecken på hur lågt bloggen legat på prioriteringslistan är utdelningarna. Apples utdelning är några veckor gammal och Wal-Marts några dagar, men först nu såg jag att de kommit in...

Apple har ju höjt sin utdelning och de 3,05 dollar man delade ut blev till 20,35 kronor per aktie. Wal-Marts utdelning var 1,88 dollar per aktie och år vilket blev 3,10 kronor för detta kvartal.

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
13-06-05Wal-Mart1203,10372
13-05-21Apple1020,35204
13-05-16Industrivärden2 0855,0010 425
13-05-02Sampo74011,558 545
13-04-30Hennes & Mauritz2 7409,5026 030
13-04-23AP Möller-Maersk A31 370,304 111
13-04-23Investor A1 2007,008 400
13-04-19Fortum1 0008,528 518
13-04-16Lundbergföretagen4084,301 754
13-04-05Wal-Mart1203,04365
13-03-28Swedbank A+Pref2 8879,9028 581
13-03-28Handelsbanken A+B3 46510,7537 249
13-03-27Beijer Alma987,00686
13-03-15Microsoft1701,47250
13-03-14Johnson & Johnson953,90370
13-02-15Apple1016,80168
Summa136 028

Blir det Johnson & Johnson eller Microsoft härnäst?

39 kommentarer:

 1. Hela tanken med en defensiv långsiktigt portfölj är ju att du ska kunna göra annat samtidigt som pengarna jobbar för dig. Alltså är det ett gott tecken att du inte kollar din depå varje dag. Personligen skulle jag dock prioriterat sömnen kl 04.27, istället för att skriva blogginlägg ;-)
  Tack för en riktigt bra blogg!
  Vänligen,
  Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Martin
   Kan bara hålla med. kl 04.27 bör man vila och inte skriva blogginlägg. Som allokerare av tillgångar är hälsan den verkliga hårdvalutan. Där försöker jag alltid ha störst fokus. Det är ju den enda verkliga hårdvalutan man har. Det enda tillgångsslaget som verkligen betyder något.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 2. Vi får väl hoppas att luppen befinner sig i en annan del av världen...//s

  SvaraRadera
 3. När man har total frihet så sover man när man behöver. Man behöver inte sova mellan 23:00 och 07:00 varje natt. Personligen så är jag betydligt mer kreativ och aktiv på kvällen/natten och utnyttjar hellre det och sover lite längre på morgonen.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Jag tycker Tribona verkar vara intressant att köpa lite aktier i. Hur ser du/ni på Tribona?
  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet mycket lite om Tribona annat än att de specialiserar sig på logistikfastigheter. Detta är en smålurig verksamhet som är beroende av konjunktur, infrastrukturutveckling och andra långa trender.

   Radera
 5. Vad tycker du om köpläget i aktiemarknaden generellt i nuläget och i castellum i synnerhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker fortfarande att jag lyckas hitta någorlunda köpvärda bolag varje månad. Däremot ser jag hela fastighetsbolagssfären som överprisad. Man har väldigt låga avkastningskrav på sina fastigheter jämfört med de avkastningskrav som ställs på andra rörelser. Visst är bostadsfastigheter i storstäder trygga inkomstkällor men 3-4 procent i direktavkastning?

   Radera
 6. Sköna utdelningar som trillar in på kontot :)

  SvaraRadera
 7. Vad tycker ni om berkshire?

  Allmänläkarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Successionsordningen och bolagets storlek är väl de stora stötestenarna? Vad händer när Buffett och Munger är borta, går det att hitta personer av samma kaliber...

   Carolus

   Radera
 8. Har du någon kommentar gällande Fortums Indiensatsning?

  http://www.aktiespararna.se/artiklar/borsen/Fortum-satsar-i-Indien/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer marknadsföring än strategi ännu så länge, svårt att se hur viktigt detta blir för Fortum i längden.

   Radera
  2. Om detta utvecklas till att bli strategi och inte bara marknadsföring så får Fortum fem romerska triumfbågar av fem möjliga. Vad ska Fortum bort till Indien och göra? Norden och Baltikum är den tydliga hemmamarknaden och Ryssland vid uralbergen kan man med stor tveksamhet köpa (egentligen ville de ju expandera till Karelen och de västra delarna av Ryssland men fick på fingrarna av Gazprom), men Indien?

   Finska staten är nog lika bra eller dålig (välj själv) på att styra företag som den svenska.

   Radera
 9. Off topic...
  På många av dessa ekonomibloggar är ett genomgående tema att man investerar för att bli fri, som man kallar det. En bloggare är i full färd med att konstruera vad som beskrivs vara en utdelningsmaskin. Vad det är eller hur den fungerar undandrar sig helt min bedömning. Det skall tydligen ge konstruktören en frihet att äta när han är hungrig och sova när han är trött etc. Många bloggare framställer detta som ett optimalt tillstånd. När jag slutade mitt lönearbete för att hålla på med detta upptäckte jag snart att det dök upp saker som jag inte riktigt tänkt på. Man har inga arbetskamrater. Det är fredag hela veckan. Det är semester varje månad. Är detta att sitta och rota i årsredovisningar, och leta investeringsuppslag så roligt egentligen? Man ser aldrig några tankar kring detta. Lite som med riskhantering man läser aldrig några tankar kring detta. Igår satt jag och funderade kring en investering i Acadian emerging markets debt. Arbetet kunde dock bedrivas i en solstol, och det är en fördel.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Man kanske kan sluta sig till att alla inte har arbeten de trivs med? Tråkigt, men förmodligen inte ovanligt...

   Hur utdelningsmaskinen fungerar tror jag du har god insikt i.

   Att vilja ta ett större ansvar för sitt finansiella liv (vilket ett bloggande om privatekonomin är ett tecken på IMHO) tror jag inte är fel. Snarare borde väl fler människor i vårt avlånga land göra det?

   Delar din syn på den arbetsinsats som krävs. Det är ju där indexering (återigen) har en fördel: kan sättas på autopilot och vi kan ägna oss åt trevligare saker i livet.

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Lars, jag tycker du besvarar frågan i slutklämmen, du valde solstolen. Någon annan hade kanske valt att göra tankejobbet i badkaret och en tredje i joggingspåret. Valmöjlighet är vad det handlar om. Sen håller jag med om att det alltid handlar om en balans i livet men det finns väl andra forum för det. Vill f ö tacka dig för alla sunda och klarsynta inlägg som bidrar till kvaliteten hos den eminenta Luppen.

   Radera
  3. Lars, bara för att man kan sluta jobba så behöver man ju inte sluta jobba men det är ju själva känslan av att kunna sitta på jobbet och inte känna pressen över att jag behöver sitta här bara för att kunna betala räkningarna nästa månad som i alla fall jag eftersträvar.

   Radera
  4. Man ska ju inte vara anonym förresten.

   // 24-årig tekniskt analyserande indexerande värdeinvesterare

   Radera
  5. Jag har lyxen att ha ett väldigt trevligt jobb. Denna blogg handlar inte om att bli kvitt jobbet, och jag har inget siffermål att "dit vill jag nå".

   Jag misstänker att en mycket hög årlig utdelning skulle göra vissa moment i jobbet svårare att motivera, men jag har inte lyckats visualisera en tydlig framtid. Sitta hemma är helt uteslutet.

   Radera
  6. Luppen, är du företagare eller anställd?

   Radera
 10. Lite of topic angående riskhantering, någon gång efter vägen har jag fått intryck av att många som kanske inte har ett hyggligt stort kapital är beredda att ta relativt stora risker för att skaffa det. Medans den som redan har ett hyggligt kapital är mer benägen att "säkra det". Samma sak tror jag gäller för lättförtjänta respektive "ihopslitna" pengar//s

  SvaraRadera
 11. Luppen,

  Kan du kolla på www.chelys.se De är kapitalförvaltare som har en intressant approach till hur de förvaltar kapital. Jag har träffat dem personligen och hela idén kommer från en av grundarna när han funderade över bästa sättet att förvalta sitt kapital efter en företagsförsäljning.
  Vad tror du? Kan detta vara ett intressant alternativ till defensiv värdeinvestering i enbart aktier?

  //Böll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstasidan säger mig direkt att det inte är något för mig. En rent matematisk modell (med trademark) lockar inte mig. Då placerar jag hellre i några indexfonder som jag "begriper".

   Men det är du som ska lita på dem, inte jag. Se till att skaffa referenser.

   Radera
 12. @Böll
  Är inte tillfrågad men detta påminner mycket om hur jag arbetar. Har sedan länge pengar i Systematic Capitals Topach Core fond. Här arbetar man som jag förstår på samma sätt. Man allokerar kapital, och man rebalanserar. Topach core arbetar med aktier, fastigheter, råvaror, hedgefonder och obligationer.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 13. Jag har ett lyxproblem. Sålde min andel i ett företag idag för 92000€. Betalningen sker i två rater, den första på 52000€ om två veckor och resterande 40000€ om 1år. Jag får en kapitalskatt på 18000€ och har också ett bolagslån på 25000€ med en effektiv ränta på 1,5%.

  Jag har en portfölj som jag aktivt underhåller, jag är inget proffs men har klarat mig hyggligt.
  Men nu vet jag inte hur jag bäst ska placera pengarna, ska jag betala bort lånet och skatten direkt, eller sätta in pengarna på depån eller nåt annat. Jag har följt lundaluppen och andra bloggar och jag hoppas att ni där ute kan ge mig om inte svar så frågor på mitt dilemma.
  /ryback

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Utifrån mina förutsättningar hade jag löst lånet och betalat skatten direkt. Resten hade jag haft kvar som kontanter på min Avanzadepå i väntan på att bolag jag är intresserad av kommer ner i värdering.

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Klumpsummor är svåra att hantera. Men även jag hade nog amorterat och betalt skatten för att dra ner hävstången.

   Radera
  3. Tack för era synpunkter!
   Jag har tänkt amortera av en del på lånet. Skatten förfaller till betalning om 1,5 år så de pengarna har jag tänkt placera i nåt med mycket låg risk. Men i vad är svårt att avgöra.

   mvh
   ryback

   Radera
  4. I så fall är det väl ett gammalt hederligt bankkonto (med bindningstid) eller kortsiktiga räntefonder som är aktuellt?

   Absolut inte aktier IMHO (eller byrålåda med termittillträde).

   Carolus

   Radera
 14. Tycker Ratos börjar bli intressant, någon som delar min uppfattning?
  Snart nere på 50kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ratos har genomgått rätt stora förändringar sedan jag senast tittade på dem. När jag får mer tid för bloggen igen ligger de bra till för en analys. Roliga men väldigt svåra att analysera...

   Radera
  2. Ser fram emot en ny analys av dem.
   Har försökt själv, men det är som du säger inte riktigt lätt att analysera.

   Radera
 15. Off topic
  Ägnade en tid igår att titta igenom några nummer av tidningen Aktiespararen. Publikationen har även i år något man kallar Börs SM. Först ut är Finansmamman. Hon är iförd ett par turkosfärgade racerbilshandskar. I nästa nummer presenteras Pingis Hadenius/Isabella Löwengrip båda damerna är iförda samma typ av handskar. Vad representerar detta??? Någon som vet? Artikeln avslutas med följande "Vi tittar också på Nokia. Vi tror på företagets nya arbetstelefon Lumia, eftersom vi själva har utvecklat en Windows 8-app". Finns det någon som vet vad detta Börs SM fyller för funktion egentligen. Hade jag varit ansvarig utgivare för tidningen hade denna placeringstävling omedelbart lagts ned.
  Med vänlig hälsning
  Lars
  P.s fast Pingis är iförd ett par snygga svarta nätstrumpor som är artikelns största behållning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev ett inlägg om min syn på aktietävlingar för ett tag sedan och det är en rätt märklig företeelse.

   Intressant val av profiler. "Vi har gjort en app och satsar på Nokia"-resonemanget är sorgligt men inte ovanligt.

   Radera
  2. Hej,

   Jag tror ni tar tävlingen på tok för seriöst... Det är nog mest en kul grej för dem som deltar.

   Tittade lite på de mest populära aktievalen (Bolag: Satsade slantar)

   1) Fingerprint Cards B: 1 185 566 kr
   2) Africa Oil Corp.: 1 144 415 kr
   3) Precise Biometrics: 813 503 kr

   Värdeinvesterarens drömtrippel? ;-)

   Har själv förlorat en vacker slant på Fingerprint Cards (konto: ungdomssynder). Kvalar definitivt in på listan över "Mest misslyckade affärer" som jag läste här på bloggen med stor behållning. Men den kommer nog trots allt efter mina köp av Switchcore, C-Technologies (numera Anoto Group) och diverse annat skräp.

   Och ja, jag kom naturligtvis på att detta var fantastiska bolag våren 2000... :-o

   Så Lars, smashläge för dig!

   Mvh

   Carolus (väntar på baslinjen)

   Radera
 16. Hej
  Vad har du för GAV på Walmart?

  SvaraRadera