lördag 29 juni 2013

Halvtid 2013

Så här års går tiden fort med mycket jobb och en hel del socialt i det trevliga svenska sommarljuset. Som vanligt (säger kanske något om min personlighet) är jag rejält överraskad att halva året redan gått.

Lundaluppenportföljen har varit en bra investering hittills i år med skapliga utdelningar och en total avkastning på 14,4 procent. Mitt jämförindex SIXRX har under perioden stigit 9,1 procent. Som vanligt bjuds man inte på en jämn fin resa utan euforin i kvartal ett har ersatts av försiktighet och oro under kvartal två. De goda nyheterna är att det ser lite lättare ut att hitta vettiga inköp nu än det gjorde för några månader sedan.

23 kommentarer:

 1. Jag börjar tycka att det bästa med en jämn investeringstakt är just att lågkonjunkturer på börsen känns just som köplägen snarare än förluster :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min plan är ju att vara nettoköpare över lång tid, kanske resten av livet, och då är ju välmående och gärna utdelande bolag till låga aktiepriser det bästa man kan hoppas på.

   Radera
 2. Värdeinvesteraren blir alltid glad. Börsen går ner och det är köpläge (om man har likvida medel). Börsen går upp och man känner sig lite rikare. När övergår den varma känslan av att en nedgång presenterar köpläge till att bli ett orosmoment? 10,20,30% börsnedgång ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om värdeinvesteraren alltid blir glad så har han gjort sin läxa väldigt väl. Ibland köper man faktiskt bolag som visar sig vara fundamentala besvikelser. Om jag suttit kvar med Ratos från 125 till 65 kronor hade jag inte varit glad.

   Hur stor nergång som krävs för oro är högst individuellt. Den största portföljnedgång jag har dokumenterad är ca 40 procent. Jag mådde bra med portföljen som helhet även om några av innehaven inte var lika stabila som jag hoppats vid inköp.

   Radera
  2. Jo det är väl så, jag tänkte mer om hela börsen går ner i typ masspsykos och man är övertygad om att bolagen man äger baserat på fundamentalanalys är värda mer än vad marknaden tror, så krävs det mod och en smula arrgoans att köpa i ett sånt läge, jag gissar att det är vad old boys typ Buffet har gjort med framgång. Tack för att du tog dig tid att svara.

   Radera
  3. Jag förstod nog hur du menade, men ville fördjupa diskussionen lite ;-). Jo att vara kall när alla andra har panik är ofta lönsamt.

   Radera
  4. @Xperimentinvest,

   Jag har också ställt mig den frågan. Vad kommer denna högtrivsel ifrån? Går börsen ner så är Mr Market ute och härjar. Då passar man på och köper och så går börsen upp, och då är man lite rikare. Det mesta verkar gå som på räls. Fast jag tycker du skall roa dig med att titta på vad många av de här värdedepåerna är fyllda av. Det är ofta en verklighet som absolut inte ger något välmående.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  5. "Kul" att du nämnde Ratos.
   Sitter kvar i dem, och med ett anskaffningsvärde på 129:- och nuvarande värde på 57.70:- kan jag säga att det är min i särklass sämsta investering i livet.
   Tur att det handlar om små pengar och att det finns andra företag som väger upp. (Men likväl surt...)

   /TE

   Radera
  6. @TE,
   Har du gjort klart för dig varför du inte agerade på denna resa mot botten? Är det den gamla vanliga visan? Big ego weak judgement eller vad?
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 3. Hur räknar du ut avkastningen? Räknar du att alla pengar som investerats under halvåret var investerade 1/1?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur jag räknar beskrivs i detta här inlägget. Metoden är förenklad och underskattar något avkastningen i uppgång och överskattar den något i nergång.

   Radera
 4. Har du börjat göra reklam för medium?

  Allmänläkarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklam för medium?? Jag använder bara Google Adsense och dess innehåll baseras på två saker: innehållet på sidan och din egen webbhistorik...

   Radera
  2. http://weknowmemes.com/wp-content/uploads/2012/03/kelso-burn.jpg

   Radera
 5. Hej,
  Jag har läst din blogg med stort intresse och har två förslag:
  1. Kan vi koppla samman våra bloggar? Jag har länkat till din. Du får gärna länka till oss. Vår blogg http://dinfinansiellafrihet.nu/blog/ handlar inte bara om investeringar, privatekonomi, företagsvärdering och ekonomin i allmänhet, utan också om utbildning och hur man kan förbättra kvaliteten på de utbildningar som finns. Jag vill nå ut till folk som kan hjälpa till att utveckla kvaliteten på utbildningen inom dessa områden.
  2. Jag skulle vilja be dig om du kunde överväga att leda en kurs eller en föreläsning för kunder till StrongMinds / DinFinansiellaFrihet.Nu. Vi är godkända av Finansinspektionen som medlem i "Gilla Din Ekonomi" nätverket. Det utbildningskoncept vi har tagit fram bygger på verkliga livserfarenheter och vi vill föra ut detta även internationellt. Vi har passion för utbildning och vi söker kursledare som delar denna passion och som har både kunskap och erfarenhet som privat investerare. Jag skulle bli glad om du är intresserad av att dela med dig av dina erfarenheter på dina egna villkor till en större publik. Du kan se vilka kurser vi erbjuder här: http://dinfinansiellafrihet.nu/kurser/
  Vi är öppna även för andra förslag.
  Vi träffas gärna för ett möte om du vill.
  MVH
  Gergana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gergana, jag länkar till de bloggar jag normalt själv läser, jag upplever att det ger bäst service till mina läsare. Jag kräver dock ingen länkning tillbaka. Jag ska kika på din blogg men ger inga löften.

   Jag vill förbli anonym och ha bloggandet som en sidosyssla så jag är inte intresserad av kursledaruppdrag, men jag är såklart smickrad av frågan. Ni verkar ha en större ambition att bygga upp en verksamhet kring er blogg och jag önskar er lycka till med det.

   Mvh LL

   Radera
 6. Hej, det vore intressant att se en analys av Orkla. Bolaget i sin nya form liknar P&G/Unilever.

  SvaraRadera
 7. Well!
  Skulle lundaluppen nappa på detta skall jag be och få tacka för mig. Gillar både Lars Wilderäng och lundaluppen för det är två personliga bloggar.
  Med vänlig hälsning
  Lars
  P.s Fast en och annan blir väl glad av att slippa mina kommentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej Lars, vi vill inte alls "slippa" dej här eftersom du som "motvalskärring" ger den slutliga tuchen på denna eminenta blogg!

   Radera
  2. Instämmer! Tycker Lars ger en bra balans av båda sidor. Farligt när alla tycker samma sak. Lars har fått mig att tänka till på ett litet annorlunda sätt när det gäller riskhantering så jag är tacksam för hans inlägg.

   Radera
  3. Tackar!
   Kul med ett par uppskattande ord, och att en del av de synpunkter jag behandlar når fram.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 8. Jag tycker också du ska analysera orkla, för mig är det lite för svårvärderat med förluster och alla köp/avyttringar i historiken, och alla små sidoverksamheter. Det är väl dock inte så många kvar nu.

  Så jag vill nog se ett par års resultat av ett renodlat konsumentinriktat orkla först.

  SvaraRadera