lördag 24 november 2012

Gambrorykte

Enligt di.se är Investor och EQT just nu i förhandlingar om att sälja Gambro till amerikanska Baxter. Om siffrorna i artikeln stämmer skulle Investors 49 procent av bolaget säljas för 13 miljarder kronor. Med ett bokfört värde på 5,4 miljarder skulle det innebära en vinst på ungefär 10 kronor per Investoraktie. Till det kommer Investors andel i EQT IV:s vinst, där man är en mindre delägare.


Det återstår såklart att se om ryktet stämmer, men om det gör det så har Sveriges kanske impopuläraste företag återigen gjort en bra affär för sina aktieägare. Jag känner mig lite ensam som bloggosfärens ende Börje Ekholm-vän, men kanske kommer hans goda affärer snart att avspeglas i en sänkt substansrabatt?

12 kommentarer:

 1. Med tanke på StoraEnso, Astra, ABB-skandalen, hur Wallenbergarna mjölkar sina stiftelser på pengar för privat vinning och alla andra skitaffärer Investor har gjort historiskt sett är jag förvånad att du gillar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev inte att jag gillar Wallenberg, jag gillar Investor och Ekholm ;-)

   Radera
  2. Du får mer Wallenberg än man vill ha på köpet :-)

   Radera
 2. Under de senaste tre åren har företaget tappat ca en tredjedel av sin omsättning och sina anställda.

  Om man jämför med glansdagarna i början av 2000-talet ser det ännu värre ut. Vinsten har varit slagig både före och efter den här tidsperioden men om Investor gör en vinst på det här så visar det snarast på att de är bättre på kohandel än på affärsutveckling.

  SvaraRadera
 3. Jag försökte även att leta upp hur mycket Gambro faktiskt köptes för av Investor/EQT men det visade sig svårare än väntat (vilket är ytterligare ett skäl till varför jag undviker Investor).

  Tillslut insåg jag att di.se faktiskt hade en bra sammanställning :P. Man har ju sålt av delar av Gambro ganska duktigt men det Gambro som finns kvar idag levererar ungefär halva vinster jämfört med 2006 (halv miljard istället för en miljard) men jag har ingen aning om hur mycket som sålts.

  SvaraRadera
 4. Priset ca 26 mdr kr lär vara på skuldfri basis så man kan nog inte jämföra 13 mdr kr med det bokförda värdet på 5,4 mdr kr. Men det bör nog ändå bli en vinst i förhållande till bokfört värde, vet ej hur mycket skulder Lambro har.

  Sedan är det korrekt att Gambro har sålt ut delar i två omgångar. Det måste man förstås justera för. Men någon kanonaffär blir ändå inte Gambro-köpet.

  Investor/Wallenberg har gjort dåliga affärer historiskt men hur ser facit ut de senaste 4-5 åren? De har skaffat sig en lönsam kärna som ger kassaflöde (Mölnlycke) och de senaste årens aktieköp i befintliga portföljbolag har ofta varit hyggligt vältajmade faktiskt. Ökade väl senast i ABB på 110-115 kr. Om det bli bra på ett års sikt vet man förstås inte men inget uppenbart dålig affär som det ser ut. När Mölnlycke har betat av sin skulder till mer normal nivå ökar utdelningskapaciteten rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bokförda värdet har jag inte grävt fram själv utan hämtat från artikeln men jag utgår ifrån att det är netto efter skuldsättning.

   Radera
 5. Fast det intressanta är ju inte det bokförda värdet, förutom ur skattesynpunkt möjligen, utan vad marknaden har värderat Gambro till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bokförda värdet är intressant eftersom det ligger till grund för substansvärdet och därmed Investors värdering.

   Radera
 6. Jag har svårt att vara positiv till Ekholms insats. Investor sätter Wallenbergarnas traditioner och maktambitioner före breda aktieägarintressen.

  Konstrutktionerna med EQT ser jag som ett tecken på att man som småägare skall vara tveksam.

  Naturligtvis avspeglas detta i rabatten, men så som företaget sköts är jag inte intresserad.

  SvaraRadera
 7. EQT kan inget om hur man bedriver ett företag

  De har inte gjort sin grundanalys och åtgärdat de operationella problemen inom Gambro

  Skrämmande att ännu ett stort företag läggs ner i lund

  Vart skall alla civilingenjörer ta vägen?

  Det räcker inte med RUT och ROT

  Utan ägare med kött och blod kommer sverige bli en bananstat i framtiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läggs ner i Lund? Bolaget säljs, det står inget i artikeln om verksamheten.

   Radera