tisdag 6 november 2012

Den tankande mannen

Sveriges okrönte "buy and hold"-kung, Fredrik Lundberg och hans bolag Lundbergföretagen har ökat sitt innehav i skogskoncernen Holmen. Jag är inte så säker på att Holmen är ett bra köp idag, men man måste beundra den extremt konsekvente Lundberg och hans förmåga att bygga på sin och familjens förmögenhet.

Dessutom verkar han ha en god inverkan på sina företag. De är inte ständigt framgångsrika och konjunkturer kan spela dem ett spratt, men de är alltid välskötta, konservativt finansierade och långsiktigt framgångsrika.

Jag anser att fastigheterna i både Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg är högt värderade och har därför inte velat öka mitt innehav på länge, men Lundbergföretagen är (till rätt pris) en riktigt trevlig spargris för den som inte söker högsta möjliga direktavkastning här och nu.

En lite "rolig" observation är att när det gäller Lundberg tycks all fantasi som bortblåst hos landets rubrikmakare. Sök på den exakta frasen "Lundberg tankar" på Google så får du inte mindre än 5 700 träffar från allehanda media...

11 kommentarer:

 1. Hej Luppen. Kan du tänkas göra en "Övervakningslista" med Motiverad Säljkurs och Motiverad Köpkurs som hela tiden kan finnas i kolumnen till höger eller vänster? Jag kan nämligen se att Motiverad Säljkurs ändrar sig ibland och då är det fint med senast aktuella. Fortsätt med ditt mycket givande skrivande !
  Hälsningar
  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag kan inte lova att hålla den uppdaterad, så det är bättre att jag återvänder till den lite då och då i inlägg. På så sätt ser man tydligt om den är aktuell.

   Radera
 2. Jag, som Du, ställer mig tveksam till om Holmen verkligen är ett bra köp. Han är dock ett mycket bra exempel på att hans investeringsstrategi, "buy and hold", verkligen fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väl iofs på vad man köper och behåller och när man köper det man sen behåller. Men jag förstår vad du menar.

   Radera
 3. Hur ser du på den kommande sänkningen av företagsbeskattning för Holmens del?

  SvaraRadera
 4. Hej

  Jag vill gärna komma i kontakt med dig.
  Vänligen kontakta mig på 08-50256576.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, mejla till lundaluppen(at)hotmail(punkt)se så ska jag svara.

   Radera
 5. "Den tänkande mannen" kanske vore ett bättre epitet.

  SvaraRadera
 6. Hejsan!

  Helt off topic men jag undrar vad du tycker om Oriflame som idag ligger på 182 kr.
  Du kommenterade den senast 2010 då kursen låg på 375 kr.

  Jag börjar bli intresserad av köp, vad tycker du om aktien?

  Tack för en kanonblogg!

  Mvh
  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tittat på bolaget alls sedan dess, men visst verkar priset bättre.

   Radera
 7. Jag skulle undvika Holmen i dagsläget. Prestige-sågen sågar endast omkring 300 ' kubik istället för de planerade 750 '. Åtminstone en av regionerna på skogsidan har det kämpigt. Paper går på knäna...

  SvaraRadera