söndag 9 september 2012

Att hoppas på ras

Jag väntar ett litet extra kassaflöde de närmaste dagarna och tänkte som vanligt försöka placera en del av detta i aktier. Helst ökar jag insatsen i mina portföljbolag som jag redan "känner" och som jag tror har goda möjligheter att lyckas med sina verksamheter i framtiden. I andra hand tittar jag på en liten grupp kandidater utanför den befintliga portföljen. Kika gärna på min bevakningslista nedan, en uppdaterad variant av den jag publicerade för ett tag sedan.

Problemet är att just som pengarna kommer in så har världens börser skuttat upp i värdering och kronan har försvagats något. Jag är inte så entusiastisk just nu. Visst ser flera bolag rätt attraktiva ut, men man vänjer sig snabbt vid ett lägre prisläge.

Kort sagt, jag sitter och hoppas på ett litet ras. Någon som håller med?

Här är i alla fall bevakningslistan i uppdaterat skick. Notera att förra gången kunde man hitta K/M-tal på under 0.6. För förklaringar på vad kolumnerna betyder, se förra inlägget:

AktieValuta
EPS
P/E
Mot. pris
Kurs
K/M
MicrosoftUSD
2.75
15
44.25
30.95
0.70
Industrivärden CSEK
9.7
13.5
130.95
94.45
0.72
A.P. Möller-Maersk ADKK3500155250038020
0.72
HandelsbankenSEK2015300
225.5
0.75
AppleUSD4120880
680.44
0.77
Sampo AEUR21530
23.54
0.78
Investor ASEK
11.2
13.5
164.7
135.2
0.82
SwedbankSEK1112132
118
0.89
FortumEUR
1.4
12
16.8
15.19
0.90
AvanzaSEK
8.3
18
149.4
142
0.95
GoogleUSD3318694
706.15
1.02
Alfa LavalSEK
7.4
15111
116.5
1.05
Johnson & JohnsonUSD
4.2
1563
67.88
1.08
SKFUSD915135139
1.09
Hennes & MauritzSEK1120220
240.9
1.10
LundbergföretagenSEK
13.5
15
202.5
225.4
1.11
Atlas CopcoSEK
8.08
15
121.25
138.4
1.14
SCASEK
8.5
12102
121
1.19
Wal-Mart Stores USD41560
73.82
1.23
Procter & GambleUSD
3.6
1554
68.52
1.27
Unilever PLC ADRUSD
1.9
15
28.5
36.38
1.28
The Coca-Cola CoUSD
1.85
15
27.75
37.9
1.37

Som synes har det kastats om en hel del. Fyndläget i Fortum har passerat en aning även om aktien fortfarande ser köpvärd ut, som lägst var den ju under 13 euro. Handelsbanken som i mina ögon fortfarande är köpvärd är inte aktuell eftersom bolaget redan står för 29 procent av portföljen. Microsoft köper jag bara tillsammans med Apple och Google och de känns inte lika attraktiva som tidigare, Google är till och med en aning dyr.

Maersk, Industrivärden (så länge Nyrén inte handlar är bolagen trevliga) eller Sampo kanske?

39 kommentarer:

 1. BP-British Petroleum.

  PE: 7.7
  Direktavsakstning: 4.58%

  Vad anser du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De siffrorna ser ju trevliga ut, men är de uthålliga? Hur ser katastrofrisken ut framöver och är alla räkningar från förra katastrofen betalda? Kort sagt har jag inte gjort någon vettig analys av bolaget och då är det svårt att uttala sig om sådana siffror :-)

   Radera
 2. Sitter med och väntar på ett "ras". Har fyllt på rejält med fortum och har en väldig slagsida mot dem just nu. Har precis börjat med aktier så jag håller på att bygga upp min portfölj. Känns som inget bitter på börsen just nu, negativa nyheter mest hela tiden men fortsätter att stiga. Så får väl fortsätta samla pengar så man är redo när det rasar.

  Tack för en mycket trevlig blogg, har börjar läsa the intelligent investor och följer din serie om den och alla andras tankar. Väldigt intressant.

  Någon mer bok du har att rekommendera, som man bör läsa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "När det rasar" kan man ju tyvärr aldrig vara säker på, inte ens "om det rasar", så att vänta på bättre tider är alltid en riskabel verksamhet i sig ;-)

   Security Analysis av Graham är läsvärd, men betydligt tyngre än The Intelligent Investor. Annars är Berkshire Hathaways (Buffetts) "Letters to shareholders" obligatorisk läsning. De är relativt lättlästa.

   Radera
 3. Bara att hålla med en liten börsnedgång skulle sitta fint, jag skrev om problematiken "min svaga sida" för ett tag sedan. En del återinvesterar alltid direkt vilket inte jag gör, jag vill ha ett hyfsat köpläge först. Vad som är bäst vet jag naturligtvis inte, det beror ju på hur börsen utveklas.
  Trevlig blogg du har Lundaluppen !
  Mvh\ Stabilekonomi.se

  SvaraRadera
 4. Jo, visst är det så att ett ras skulle vara välkommet! Är en mycket skön känsla att få bottenfiska under riktigt röda perioder. Intel vinstvarnade förra veckan och handlas till mycket intressanta nivåer. Om man nu tror att de kommer sälja några "chips" i framtiden. Det är väl är marknaden har delade meningar.

  Mvh
  ägamintid

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Har sträckläst din blogg från första till sista inlägg och måste säga att du har en fantastiskt inspirerande och läsvärd blogg.

  Keep up the good work!!

  SvaraRadera
 6. Förra hösten var ju trevlig och en repris är ju alltid välkommen, men sen så är det ju inte katastrofalt dyrt nu heller kan jag tycka. Eftersom du tittat närmare på Microsoft, Apple och Google så kan kanske även IBM och Samsung vara av intresse? Warren Buffett gillar ju tydligen IBMs kassaflöde och aktieåterköp och Skagen har ett gott öga till Samsung. Hämtade förresten nytt kyl och frys här om dagen och det blev Samsung. Så det är tydligen inte bara telefoner de har... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte Microsoft lyckas med sina produktsatsningar i höst kommer man att bli rätt likt IBM, ett rent B2B-företag. Samsung tror jag inte att jag har tillgång till annat än via svindyra mäklare. Dessutom kan jag inget om koreansk redovisningsstandard, så de får vänta.

   Radera
 7. Det jag frågar mig är vad man gör med pengarna medans man väntar in raset. Själv har jag dem i Atlant Stabilitu och Excalibur. Har inte mage att idag sätta dem i Spiltan räntefond, då de är för låg avkastning.. Hur gör ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer inte att vänta in något ras, utan jag kommer att investera i aktier som är åtminstone rimligt prissatta (K/M <= 1). Om alla aktierna på min lista skulle framstå som dyra och jag inte fastnade för någon annan, då skulle jag bygga likviditet.

   Radera
 8. Väntar också på ett ras så att jag får en säkerhetsmarginal. Hösten kommer att bli svängig. Företag kommer att behöva skära i kostnader och avskeda personal, det blir tufft. Räntan kommer att sänkas ett steg till, frågan är när. Jag skulle vilja tro att det skulle påverka aktier positivt, men jag misstänker att vi ändå kommer få se många fina bolag till attraktiva priser ändå. Min gissning är också att eurosamarbetet håller, euron kvarstår.

  Med tanke på det jag skrivit ovan, hur skulle ni agera på aktiemarknaden?

  Lundaluppen, i din portfölj tycker jag Fortum är attraktivt till 16.50€, men nästa gång jag fyller på vill jag betala runt 14€.

  Jag vet att du och många andra inte gillar Securitas, men jag tycker 50 kr är ett hyfsat pris om man orkar vänta på en vändning om några år. De har fortfarande ett bra kassaflöde, så de ska nog kunna behålla 2,9-3 kr i utdelning (6% direktavk). Dåliga marginaler, ingen tillväxt, exponering mot europa, tråkig...Jag tycker det är okej sålänge jag kan få mina 6% i direktavkastning. Vad tycker ni?

  Oriflame kring 215 kr är ju heller inte fel. Även om många väljer H&M framför detta bolag. Soliditet på 25%, vinstmarginal på 8% ser ju inte så bra ut om man jämför med H&M. Såg att grundarna Jochnick köpte aktier nyligen, de verkar inte tro att de "flyende" säljare är något problem. Hursomhelst så är Oriflame liksom Securitas inte populärt.

  Avanza är jag sugen på. Men jag tror att konkurrensen komer hårdna rejält på värdepappersmarknaden i framtiden. Avanzas kundfokus slår dock allt, de vet vad de gör. De har lyckas bygga ett varumärke bland privatpersoner, 98% av kunderna är villiga att rekommendera Avanza och jag är en av dem. Under 120 kr tycker jag är ett rimligt pris.

  Vad tycker ni om mina funderingar? :)

  /Historikern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ha bättre inblick i framtiden än jag har när du säger att "hösten kommer att bli svängig" ;-). Jag tycker personligen att det är omöjligt att verifiera den typen av makroantaganden och därför försöker jag ignorera dem.

   Securitas har jag aldrig analyserat på djupet, men jag har för mig att den finansiella ställningen är mycket svag. Oriflame har jag varit sugen på, men min personliga skepsis mot hemförsäljning håller mig tillbaka. Avanza är med på listan, kanske letar de sig in i portföljen i framtiden.

   Radera
 9. Jag gillar din bevakningslista/inköpslista där man köper bolaget med lägst K/M-tal, dvs inga känslor som påverkar ditt beslut. Fortsätt så med det normala kassaflödet men jag tycker även du ska spara på krutet och bygga upp en krigskassa.
  Tänk Warren Buffett och hans kanske två bästa affärer
  American Express - Salad Oil Scandal, 1963
  Coca-Cola - New Coke marketing failure, 1985

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns subjektivitet i "rimlig P/E" och egna bedömningar i EPS, så det finns säkert känslopåverkan i listan. Men den hjälper mig att hålla fast vid mina analyser och påminner mig om hur jag tänkte när jag tittade på bolaget senast, och därigenom tvättas många känslomässiga inverkningar bort.

   Jag är inte speciellt duktig på att bygga krigskassa. Det kanske kommer med åldern :-). Jag tror att jag även under 90-talet, om jag haft några pengar att tala om då, hade köpt aktier. Men jag hade förhoppningsvis handlat utanför IT-sektorn.

   Radera
 10. Jag gillar också din bevakningslista. Har faktiskt stulit ditt K/M-upplägg rakt av när jag gör mina egna investeringar. Vad jag inte förstår, är hur du får fram rätt siffror för investmentbolagen. Enligt de noteringar jag har Lundbergs till exempel en vinst/aktie på 18,94, och inte 13,5 som du skriver. Även om jag läser den aktuella analysen från dig så förstår jag inte riktigt. Räknar du på innehavet, eller hur får du fram din EPS?

  Sedan undrar jag också hur du resonerar kring det här med K/M. Jag har fastnat i ett tänk där jag inte köper över 0,7. Men man skulle kunna hävda att allt under 1 faktiskt är billigt och klockrent köpläge. Eller? Hur resonerar du?

  I övrigt håller jag med dig om det här med raset. Otroligt märkligt känsla att sitta och bli lite putt över ett rally eftersom favoritaktien börjat närma sig just 0,7. Antar att det betyder att man slutligen börjat närma sig the Buttett-mood ;)

  Tack för en fantastiskt läsvärd blogg!

  Vänligen,

  / sb /

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, EPS för Lundbergs kommer från summan av innehavens intjäningsförmåga samt från den helägda fastighetsrörelsen.

   Jag tror inte jag kan förklara så mycket bättre än jag gör i analyserna, så jag får komma med en motfråga istället: var får du dina 18,94 ifrån?

   Jag köper under 1, inte under 0,7. Vissa bolag, främst amerikanska konsumentaktier, kommer sällan särskilt långt under 1, så vill man överhuvudtaget äga sådana får man finna sig i att köpa till "fair value".

   Radera
  2. Då förstår jag. Faktiskt ;)

   18,94 är enligt Avanza Lundbergs "Vinst/aktie SEK", vilket jag tolkat som EPS. Är det helt snett? Det stämmer åtminstone hyfsat på de flesta andra aktierna i din bevakningslista. Jag tror dock att det är investmentbolag-problematiken som slår ut systemet här. Det går helt enkelt inte utgå från de siffror som kommer från bolaget. Man måste, så klart, räkna på innehaven.

   / sb /

   Radera
  3. Ja, för investmentbolag funkar inte den siffran alls ur värderingsperspektiv. Du behöver titta på underliggande intjäning, annars kommer du alltid att köpa investmentbolag året efter börsuppgångar...

   Radera
 11. Sitter förstås också och hoppas på ett ras, med likvider att fylla på med. Men börsen känns stark. Det mesta negativa i Europa känns inprisat. Politikerna och ecb visar nån slags handlingskraft. Verkar behövas en stor trist nyhet för att göra allt skakigt igen. Men då står samtidigt många köphungriga vid sidan om och vill in på bra nivåer, så ett ev fall bromsas nog.

  För ett par månader sen hade jag 100 kr som köpkurs för både SCA och Swedbank, vilket då kändes i överkant. Nu ligger de runt 120. Att köpa på 100 visade sig vara en bra affär - frågan är hur man gör nu? Väntar på att få köpa på samma pris igen eller inser att "120 är nya 100"...

  Apropå ingenting - vore intressant att höra om du tittat på bolaget Transmode? Iofs tydligt tillväxtbolag, men det "tekniska" verkar ju ligga dig nära. Själv tycker jag att det är ett fantastiskt bolag som man kan köpa in sig billigt i nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller att "vänta på 100" är det ganska vanskligt, man vet inte vart framtida aktiekurser tar vägen. Jag nöjer mig med att kunna köpa på K/M under 1. Om jag inte lyckas med det så bygger jag likvider. Det har dock inte varit något problem sedan 2007 att hitta sådana bolag.

   Transmode vet jag ingenting om annat än att Creades har ett ägande i bolaget.

   Radera
 12. Artikel som ger bra bild av bolaget tycker jag. Utvecklar helt enkelt trådlöst bredband.

  http://www.aktiespararna.se/artiklar/Analyser/Aktieanalys-Transmode-surfar-fint-pa-Iphonevagen/

  http://www.aktiespararna.se/artiklar/Borsnotiser/Transmode-nara-fordubblad-vinst/

  / Erik

  SvaraRadera
 13. Hej Lundaluppen! Angående att vänta på ras, hur definierar du ett ras? Eller rättare sagt var tycker du gränsen går för när man man kan säga att det är ett börsras? Aug/sep 2011 var ett ras, maj 2010 var ett ras, hösten 2008 var ett ras och så vidare, men sedan har vi alla småras. Håller i övrigt helt med dig om att det är bättre att köpa aktier till rimligt pris oavsett hur mycket marknaden rasat i helhet.

  SvaraRadera
 14. Angående Fortum: det är kanske inte ett fyndläge fortfarande, men om man tror på sin analys torde det hur som helst vara ett bra köpläge. Speciellt om man tänker på att eurokursen ännu är ganska mycket lägre än för bara ett halvår sedan. Om jag förstått dig rätt vill du dessutom att varje enskilt innehav skall utgöra åtminstone 5 procent av portföljen, vilket Fortum i dagsläget inte verkar göra.

  Det är väl helt enkelt en fråga om "timing" mot "pricing", som någon smart man ofta brukar tjata om. ;-)

  Med vänliga hälsningar // Mattias

  SvaraRadera
 15. intressant bevakningslista. Kanske platsar Axfood, Colgate eller Pepsi? Alla tre handlas dock till ganska höga prislappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, alla tre skulle nog platsa (har dock inte analyserat Colgate och Pepsi), men de har inte sett så attraktiva ut.

   Radera
 16. Inte helt otänkbart att det blir ett ras. Själv är jag sugen på Microsoft. Mest som ett komplement till mitt innehav i Apple. Microsoft är starka på B2B men när det gäller konsumentprodukter är de rätt så skrala, undantaget Xbox.

  SvaraRadera
 17. Fin bevakningslista (och blogg)!
  Kikar själv även på några fler t.ex. CH Robinson, Blackrock, Total och Vodaphone. Ifall fler idéer nu skulle behövas, vilket kanske inte är säkert :-)

  Mvh
  Gustav

  SvaraRadera
 18. Såg repris av PLUS i går och fastnade för en kommentar av en "besluts-professor" som i korthet(från mitt minne) gick ut på att folk generellt ödade för mycket tid leta efter det bästa beslutet och oftast glömde bort tiden de ödade på detta vilket i slutänden oftast betydde man totalt gjorde ett medelmåttigt beslut.
  Det bättre sättet skulle då vara att snabbt leta upp och sålla bort de absolut sämsta alternativen sedan bara välja ett i högen som var kvar!

  Varför jag skriver det här är att fler än jag verkar sitta vänta på det bra i detta fallet köptillfälle bara för att se kurserna fortsätter upp i många fall varvid vi inte får någon vinst alls. Tror jag för egen del skall på försök testa hans tes då jag har många andra järn i speckelden som jag behöver tid till.

  SvaraRadera
 19. Kommentar om Fortum. Fortum går väldigt dåligt just nu och inga pengar kommer in i kassan och det borde ge en nedgång under hösten. Med mycket vatten i magasinen så kommer nog inte elpriset stiga så mycket om det blir en normalvinter.

  Tack för att du delar din trevliga blogg.

  SvaraRadera
 20. I USA har man en ganska bra terminologi för nedgångar. Jag tolkar dig som att du vill att kurserna ska falla tillbaka lite, en s.k. "pullback". 10% ned är en "correction". 20% ned är en "bear market". Upp mot 40-50% kallas för "crash". Det har sina fördelar om alla använder ungefär samma begrepp för att undvika missförstånd.

  Det är synd att vi inte har några bra svenska ord för bull och bear market - de andra begreppen är ju lätt att översätta till svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, helst vill jag ha en flash-crash under de minuter jag själv handlar, det går gärna vara mer än 40 procent :-)

   Radera
 21. Tycker ni är ovettiga som önskar nedgång. Vad har Gav med 6 månaders framtida börsgång att göra?
  Tycker det blir lite tramsigt pardoxallt.
  /Moff

  SvaraRadera
  Svar
  1. GAV, 6 månader? Jag tror du är den förste i diskussionen som nämner det ;-).

   Eftersom jag inom kort tänkte köpa för en lite större summa hoppas jag såklart på en prisnergång. Jag hoppas såklart inte på en dålig realekonomi.

   Radera
 22. Hej, ny till bloggen men gillar det jag läst hittils. Själv har jag tittat på Spectris samt Rolls-Royce i UK. Är det nån annan som tittat på dem?

  Toni

  SvaraRadera
 23. HeJ! Grym blogg! Jag har lite funderingar på SSAB. P/S talet är lägre än det var september 2009 och 2010 trots att vinsten har ökat rejält.Aktien är på samma nivå som 08 fast vinsten har ökat. Det negativa är att vinstmarginalen minskat men även den har vänt uppåt och när konjunkturen vänder uppåt borde ju marginalen följa med? Jag tycker SSAB känns som en klockren investering på 5-10års sikt, vad tror du?:)

  SvaraRadera
 24. Jag köper guld och silver i stället för aktier. Det kommer ett gigantiskt ras inom några månader, sanna mina ord.

  SvaraRadera
 25. Jag vill kasta ut en fråga till investerarkollektivet här på bloggen: - någon som har ett bra verktyg för att följa utvecklingen av de egna investeringarna (över flera konton) på ett enkelt och överskådligt sätt, gärna med möjlighet att lägga in index för att kunna se hur det går i förhållande till det. Excel, webbaserat, programvara (mac) eller annat? Tacksam för alla goda tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder gärna Google doc för att ha det tillgängligt överallt.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.