tisdag 8 februari 2011

Analys av Telefónica

Man får leta allt hårdare efter vettiga investeringsmöjligheter idag. H&Ms värderingssvacka ser jag som en möjlighet och Sampo är fortfarande intressant, men i övrigt är köplägena inte så solklara i den egna portföljen. Ett bolag som sticker ut rätt tydligt när man kör stock screeners som Google Finance är spanska Telefónica S.A., som även finns i en och annan bloggkollegas portföljer. Med ett P/E enligt Google på 7,6, en direktavkastning på 6,8 % och en någorlunda stabil intjäning tyckte jag företaget förtjänade en närmare titt. Bolaget är dessutom noterat som en ADS över NYSE, så det är lättillgängligt för de flesta investerare.

Spanska Telefónica är världens tredje största leverantör av bredband och telekommunikation efter China Mobile och Vodafone. Liksom vårt eget TeliaSonera är man sprunget ur det nationella monopolet, men håller på att anpassa sig till en avreglerad och global marknad.

Telefónica är idag verksamt i Spanien, övriga Europa (Storbritannien, Tyskland, Irland, Tjeckien, Slovakien, samt intressen i Italien och Portugal) samt Syd- och Latinamerika (Brasilien, Argentina, Chile, Peru, Colombia, Mexiko, Venezuela, Ecuador, Panama, El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Puerto Rico). Generellt verkar man möta svårt motstånd och prispress i Spanien och Europa, medan området Latinamerika expanderar mycket hastigt. På sina marknader erbjuder man bredband, telefoni och betal-TV. En mer detaljerad överblick över bolaget kan såklart fås i årsredovisningen från 2009.

Som alla operatörer agerar Telefónica med en betydande politisk risk, men den geopolitiska spridningen av bolags verksamhet får väl anses ge en rimlig riskspridning. Hur klarar då Telefónica de kvalitativa investeringskriterierna?

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JATrea i världen
Stark finansiell ställning: NEJBalansräkningen är ingen vacker historia i Telefónica, bolaget är rejält skuldsatt, det egna kapitalet exklusive goodwill är negativt, omsättningstillgångarna är mindre än de kortfristiga skulderna.  
Intjäningsstabilitet: NEJFörlusten 2002 berodde på nedskrivningar, men detta är en del av affärsverksamheten i ett så förvärvsaktivt bolag som Telefónica. Minns någon sökmotorn Lycos? Dess värde skrevs i alla fall ner med några miljarder 2002. 
Utdelningsstabilitet: NEJUtdelningarna upptogs under 2003, men har sedan fortsatt hela 2000-talet. Idag delar man ut till ägarna två gånger om året och totala utdelningen under 2010 var 1,30 euro, inte mindre än 7,0 % direktavkastning på dagens kurs
Intjäningstillväxt: JAIntjäningsförmågan kring sekelskiftet låg på ungefär 20 cent per aktie, nu tjänar man ca 1,90 euro per aktie och år, en kraftig vinsttillväxt som till stor del grundar sig på förvärv
Trovärdig ledning: JAVet ej, och brukar vara generös i de fallen. Jag gillar inte riktigt ordförandens omedelbara fokus på utdelning i årsredovisningen, lite varningsklocka när man inte talar verksamhet i första hand
Gynnsam ägarbild: NEJÄgandet domineras av institutioner, aldrig positivt

Om man ska vara lite elak påminner balansräkningen lite om Eniro. Dock känner jag inte alls samma osäkerhet inför livskraften i Telefónicas verksamhet. Det kan dock räcka med försämrade trender eller något dåligt år för att bankerna ska bli nervösa och vilja se över lånevillkoren, så att ta lätt på balansräkningen är inte att rekommendera.

Hur ser de kvantitativa kriterierna ut för bolaget, med tanke på dagens aktiepris på 18,66 euro?
 • Intjäningsförmågan verkar alltså vara omkring 1,90 euro per aktie idag (under 2010 jan-sept tjänade man 1,95 euro, så min bedömning kan vara defensiv). Det ger ett P/E på ungefär 10, OK
 • Eget kapitalet exklusive goodwill är negativt, EJ OK på något plan... Frikostiga utdelningar och lånefinansierade förvärv har kostat på
Bakom en hög direktavkastning döljer sig ett förhållandevis lågt P/E-tal - men också ett väldigt finansiellt svagt bolag. Förvisso har bolaget goda kassaflöden, men den visan har man hört förut i bolag som inte varit särskilt stryktåliga. Nyckeltal som EV/EBIT lär inte vara så lysande med tanke på bolagets betydande belåning.

Bolagets balansräkning säger mig att det inte är ett bolag för mig och andra defensiva investerare. Lysande direktavkastning, men nej tack alltså.

3 kommentarer:

 1. Tack för intressant analys, har själv funderat på Telefonica men avstått. Vad är dina tankar kring Tele2?

  SvaraRadera
 2. Jag säger som Joel. Jag har tittat på Telefónica jag med, och avstått just på grund av balansräkningen. Ska titta vidare på France Telecom i stället, eller kanske China Mobile.

  Är också nyfiken på din syn på Exelon. :)

  /Starvid

  SvaraRadera
 3. I criteria caixa får du 5 % telefonica och en bra utdelning till en mer utspädd risk. Fler intressanta innehav om man vill exponera sig mot en eventuell uppvärdering av den spanska börsen. Duro är ett annat, Indra sistemas och mapfre några till... Telefonica har jag också avstått men kikar lite intresserat på de andra. Samtliga har dock en kortsiktig uppgång på 10-20 % under 2011 som jag tror kommer att korrigeras ned när nästa larm om Spanien kommer. Balansräkningar osv får ni kika på själva men jag tycker mig kunna hitta en del guldkorn som tryckts ned lite för mycket av den allmänna oron.

  Gustav

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.