onsdag 18 oktober 2017

Handelsbanken överkapitaliserad?

I morse publicerade Handelsbanken sin niomånadersrapport som i mina ögon var riktigt solid:
  • Räntenetto steg med 8 % och provisionsnetto med 4 %
  • Jämförelsekvartalet innehöll aktieförsäljningar för en miljard, detta gjorde att periodens resultat sjönk 9 % trots att kreditförlusterna halverades. Justerar man för detta och för den återupptagna avsättningen till Oktogonen steg rörelseresultatet med 10 %
  • Rullande tolv månader är vinsten per aktie 8,05 kronor, vilket överstiger mitt investeringsantagande på 8 kronor, ok
Så långt en stabil rapport. En sak jag reagerade lite mer på är att bolaget nu talar om en "kalibrering av kapitalnivån". 

Kärnprimärkapitalrelationen i banken är idag 23,6 % och Finansinspektionen har i sin Supervisory Review and Evaluation Process (SREP) kommunicerat framåtriktade krav som banken tolkat som 20,1 % med ett intervall där den övre gränsen ligger på 23,1 % (jag kan inte hitta i rapporten vad den lägre gränsen är). Om banken ligger fortsatt över denna övre gräns talar man om att kalibrera kapitalnivån. Min tolkning är att man då siktar på att hamna mellan 20,1-23,1 %, vilket innebär att kärnprimärkapitalet kan minskas med 3-18 miljarder kronor.

Det finns flera sätt att minska kärnprimärkapitalet. Man skulle kunna tänka sig att minska hybridkapital vilket skulle kunna öka bankens räntenetto. Men med tanke på att avkastningen på eget kapital nu ligger så "lågt" som 12,9 procent så talar mycket för att man vill justera det egna kapitalet istället, eller kanske en kombination. Om 18 miljarder delas ut skulle EK sjunka från 139 till 121 miljarder och avkastning på eget kapital, allt annat lika, skulle stiga till 14,8 % vilket åter skulle placera banken i högsta avkastningsklassen.

Att man åter sätter av pengar till Oktogonen tyder på att banken a) förväntar sig högre räntabilitet på eget kapital än jämförbara banker och b) tänker höja utdelningen i vår. I kärnprimärkapitalet räknar man av prognosticerad utdelning så den höjda utdelningen är redan inprisad. En "kalibrering" bör därmed ske som en extra utdelning ovanpå en höjd ordinär utdelning.

En utdelning på 3-18 miljarder motsvarar 2-9 kronor per aktie. En inte alltför vågad gissning är att banken väljer att höja ordinarie utdelning till 6 kronor per aktie och att man till det lägger en extra utdelning på kanske 4 kronor?

Helt klart har Handelsbankens avkastning på eget kapital hämmats av en hög kapitalisering så jag tycker det är rätt med en extrautdelning, 6 + 4 kronor i vår skulle i mina ögon kunna vara "lagom", men kanske finns det utrymme för mer om den positiva utvecklingen fortsätter.

17 kommentarer:

  1. Du så positiv så att du talar om en utdelning på kanske 10 kr. Låter riktigt bra får se om dom är så generösa? Hur som helst kursen borde om inte förr gå upp framåt våren.

    SvaraRadera
  2. Intressant analys. Jag instämmer i att en extrautdelning är trolig. Skulle det bli 10 kr totalt skulle jag bli mycket glatt överraskad. Jag tänker att 5,50 kr + 1,50 kr är mer rimligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte alls omöjligt, men skulle få mkt liten effekt på eget kapital och därmed riskera att banken över tid får lägre räntabilitet än andra banker. Men vi får se när bokslutskommunikén kommer.

      Radera
  3. Visst var rapporten bra men den är tyvärr prissatt för perfektion och tillväxt.
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, med premiumvärdering förväntas man leverera stabila resultat som detta. Det enda som kanske inte är inprisat är en extrautdelning, något som marknaden kortsiktigt brukar uppskatta.

      Radera
    2. SHB anses vara stabil, men hur ser du på att Net cash, 2015, var -272295.00 MKr?

      Det är inte så stabilt i mina ögon?

      Radera
    3. Välkommen till fractional reserve banking. Så fungerar moderna banker, om du tvivlar på banksystemet så är det bäst att inte äga någon bank alls.

      Radera
  4. Som jag tolkat det finns det inget intervall i SREP utan det är 20,1% som är kravet. Sen har SHB sagt att de ska ligga 1-3% över golvet, d.v.s. 21,1% - 23,1%

    Med försiktige Fredrik Lundberg vid klubban är det väl osannolikt att de skulle lägga sig i botten av det spannet men man vet aldrig. Kan förstås vara otaktiskt att ge för stor utdelning ett valår och riskera att bli regeringens och medias slagpåse. Just nu är ju media upptagna med att hetsa fram en bostadskrasch vilket ligger som en våt filt över bankerna. Men "this too shall pass".

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för klargörandet, hade jag missat, det skulle dra ner intervallet till ca 2-6 kr. Som du säger kan det vara riskabelt men bankerna har kommit undan med en del extrautdelningar sedan finanskrisen så det är nog inte omöjligt.

      Radera
  5. Hej!

    Hur ser du på de nya EU-direktiven, GDPR och PSD2, som införs nästa år. De sägs ju rita om förutsättningarna på bankmarknaden rejält med bl.a. ökade IT-kostnader och ökad kundrörlighet. Hur kommer Handelsbanken påverkas av det?

    Mvh Ivan

    SvaraRadera
    Svar
    1. GDPR är ju konsulternas våta dröm men kommer sannolikt bara öka på tröskeln för nya spelare inom banksektorn. Kortsiktig kostnad, långsiktigt blir det bara en ny våg av friskrivningar och opt ins för oss konsumenter.

      PSD2 är lite lurigare. Här tror jag mycket ligger i detaljerna. Att tillgängliggöra data via api:er betyder inte automatiskt att nya konkurrenter har datan på ett jämlikt sätt. Hur ser kraven ut på dessa api? Latency, aktualitet i data, normalisering av data? Sådana saker avgör helt hur användbar denna data är och på vilket sätt nya spelare kan dra nytta av den.

      Radera
  6. Du som är duktig på bankrapporter,

    Var hittar jag kostnaden för riksbankens minusränta?

    / Jobbar på bättring

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det sidan 33?

      "Skulder till kreditinstitut och centralbanker -338"?

      Radera
    2. Ja det är kostnaden för all inlåning från andra banker och centralbanker. Negativ ränta på helheten skulle innebära att detta blev positivt, men på totalen blir det alltså inte så.

      Radera
  7. Hur menar du med negativ ränta på helheten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Totalt sett betalar de ränta för inlåning = positiv ränta. Om de totalt sett fått betalt hade det varit negativ ränta.

      Radera
  8. Din bloggkollega fundamentalanalys släppte idag ett inlägg på tradingportalen där Swedbank framhålls som det bättre alternativet. Oktagonen beskrivs som en nackdel och värdering är högre. Vad är din motivering till att inte ens bevaka Swedbank?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.