tisdag 17 oktober 2017

På pränt

Lundaluppen gjorde i veckan papperspremiär när jag fick en krönika publicerad i Börsveckan (klicka på bilden nedan för att förstora den och läsa artikeln).

Lundaluppen publicerad i Börsveckan

Min ersättning för detta var noll kronor, som vanligt ingen olympisk löneförhandling av undertecknad. Motivet att skriva var istället att jag tycker det ger en extra trovärdighet till bloggen. Tidigare har jag funnits med i Värdepappret, nu Börsveckan, kanske blir det Affärsvärlden och sedan Dagens Industri härnäst? Jag har ingen plan att bli journalist, men visst känns det roligt att vara i pränt.

Processen att skriva en text till en tidning skiljer en del från en blogg. Här fick jag sparring av Gabriel Isskander som kom med konstruktiv kritik och förslag som jag tycker förbättrade texten. Efter vi var överens om texten (krävde kanske 4-5 mejl fram och tillbaka) så valde han när den skulle publiceras efter tidningens behov. Jag lämnade in två förslag, detta om att sälja aktier samt ett om indexinvestering. Den enda styrning jag fick på ämnet var att inte skriva om egna aktieinnehav, vilket jag naturligtvis har respekt för.

Jag har själv läst Börsveckan rätt länge och detta är första säsongen som de släppt in gästskribenter. Tidigare krönikörer under hösten har varit duktige Twitterprofilen Finansamir samt Spiltans vd Per H Börjesson.

Vad säger läsarna, borde jag skriva mer i andra medier eller ska jag hålla mig till bloggen?

21 kommentarer:

  1. Har svårt att se att du är i behov av ytterligare trovärdighet!

    Risken är nog snarare att den minskar om du beblandar dig med vissa media! Ingen nämnd och ingen glömd!

    Gammalmedia är en zombie, som man nog bör akta sig för om man ska förbli vi liv!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de vänliga orden! Jag överväger bara sådana tidningar jag själv läser, så de flesta avarter borde gallras bort ;-)

      Radera
  2. Din blogg är en av få bloggar som över tid har varit konsekvent och genomgående hållit hög kvallitet. Att du skriver i andra media utan krav på ersättning är definitivt inget som påverkar din trovärdighet.

    Jag uppfattar det generellt som att du skriver som en del av ett lärande eller en vilja att utvecklas och att det är det som gör din blogg så läsvärd.//S

    SvaraRadera
  3. Skriva gratis, åt etablerade lönsamma tidningar? Är du galen? Nog för att jag själv kan vara ekonomiskt lagd, men jag köper inte in gratis arbete, det gör jag inte. Det påverkar inte din trovärdighet det minsta, skulle jag vilja påstå. Jag äcklas snarare av de företag som lockar arbetskraft med "bygga förtroende", det är ju sjukligt agerande.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den gamla sanningen inom finansiell rådgivning!

      Den som har något av värde att tillföra, behöver inte ta betalt för visdomen!
      Han tjänar tillräckligt med pengar ändå! ��
      Kalle56

      Radera
    2. @Investeraren: för att vara rättvis mot Börsveckan så har jag erbjudits ersättning men tackade nej, prioriterar min anonymitet högre.

      Radera
    3. Det var skönt att höra. Jag trodde det hade slagit lite slint hos dem :)

      Radera
  4. Bra skrivet och kul att du valde att gå "i pränt". Man kan betala och få betalt för det mesta här i världen men det betyder inte att man måste ta betalt. Det finns ett egenvärde i att framträda med sina tankar och ord under eget namn (eller pseudonym). De flesta författare skulle t.ex. nog knappast säga att pengar var deras främsta drivkraft. Hatten av för den som har förmågan och viljan att lämna ett avtryck i form av välformulerad, stringent argumentation eller information. Fortsätt så!

    SvaraRadera
  5. Satsa på bloggen. Journalist är inget framtidsyrke.

    SvaraRadera
  6. Det är väl kul att göra ett gästspel då och då i andra forum än din egen blogg. Annars är det kanske lätt att man inte utvecklas i sitt skrivande. Som du skriver så skilde sig processen åt från ditt vanliga skrivande och du lärde dig säkert en hel del på detta.

    SvaraRadera
  7. Kommer det fler intressanta möjligheter så skriv gärna mera. Tar gärna del av så mycket som möjligt av dina klokheter och sker det i andra forum än bloggen kan det ju kanske också bli någon spännande variation som kanske inte kommit fram annars. Ser fram emot mera text från dig, oavsett var.:)
    /Dan

    SvaraRadera
  8. Bara kul att se LL i andra former också!

    SvaraRadera
  9. Ingen fara för din trovärdighet, inte minst som du avstått ersättning. (I ärlighetens namn hade jag betydligt svårare att acceptera samarbetet med Avanza när du inledde det tidigt 2014)

    Kanske kan det driva en del trafik hit. Församlingen skulle inte må dåligt av att växa... ;-)

    Antar att artikeln bygger på ditt inlägg med ungefär samma titel. Du har inte funderat på att skriva en bok? Borde inte innebära speciellt mycket arbete med tanke på dina många guldkorn här på bloggen. Vågar lova dig minst ett sålt exemplar.

    En fråga som avslöjar min totala tekniska okunskap: hur gör man bilden större (har klickat på den)? Behöver en, eh, lupp för att kunna läsa... Kan man förstora den på något enkelt vis?

    Vänliga hälsningar

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroligt!? Jag kom på det själv (ger mig själv en klapp på axeln)...

      Carolus

      Radera
  10. Förresten (apropå stigande börser): partyhattar med "Dow 23K" på idag? Gick över igår, men stängde strax under.

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  11. Hel OK med börsveckan, AFV etc, men var selektiv. Vi vill inte se Luppens säljtips på Expressens framsida:-)

    Annars känns det som en långsiktig utmaning för dig är att sammanfatta din investerargärning i en bok. Skrivarstugan finns ju där redan och framtiden lär ju ge dig mer tid till skrivande/mindre förvärvsarbetande så med erfarenhet från ett antal konjukturscykler och fortsatta starka resultat så kanske det känns som en trevlig utmaning. Du skriver bra och väldigt pedagogiskt, vilken ju är en grundförutsättning. Det svåra kanske är att hitta en egen ton/approach, något som skiljer ut boken från den stora ström böcker som kommit ut senaste åren om hur man blir rik på investeringar.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Lundaluppens "Fem ganska enkla steg - om du lägger manken till", den ser jag fram emot!

      /Erik

      Radera
  12. Gläds med dig och din framgång. Jag anser att du skall fortsätta tacka "ja" till erbjudanden likt dessa, då jag anser att den kunskap samt kloka reflektioner du besitter behövs. Att du även upplevs som jordnära, noggrann samt inte låter dig agera i/påverkas av affekt, gör att tidningarna kommer bli än mer rikare på bra skribenter.
    Så länge du ej överger bloggen så... go for it!

    //Sofokles

    SvaraRadera
  13. Du ska naturligtvis göra det du själv känner för. Speciellt om du gör det 'pro bono publico'.

    De texter som jag själv är mest intresserad av att läsa av dig och andra skribenter (i vilket forum det än må vara) är analyser av bolag eller branscher. Vad bör företagen värderas till? Hur ser framtiden ut? Hot, möjligheter, teknikskiften, regelförändringar etc?

    Generella råd om sparande och investeringar verkar det inte vara någon brist på. Snarare är det väl brist på konsistens i råden. Ibland känns det som att folk läser de stora investeringsklassikerna (Buffett, Lynch, Graham m.fl.) ungefär som troende läser bibeln. Det finns alltid ett citat att plocka fram som kan motivera varför man ska göra det man ändå hade tänkt att göra.

    Jag följer också makrofrågor med stort intresse, men där är det svårare för en enskild, hur duktig den än är, att komma med något som känns nytt, intressant och relevant.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker om Buffetts och Mungers "one-liners"... Såväl underhållande som insiktsfulla. Värdet i förhållande till priset är högt, mycket högt... ;-)

      Slår teknisk analys varje dag i veckan...

      Mvh

      Carolus

      Radera
  14. Varför skriva gratis? Är det av moraliska skäl och rädsla över att tappa trovärdighet på din blogg så kan jag ha en viss förståelse för det.Men jag tror knappast du blir missförstådd av en sådan sak.Om du nu inte vill ha pengarna till dig själv så skänk dom till välgörenhet, eller varför inte donera till nån idrottsförening eller nåt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.