torsdag 22 juni 2017

Låtsasekonomin

Tjänsteresor för mig ibland till vår kära huvudstad Stockholm. Ovanligare är att de för mig till Lunds södra förort, men idag var jag faktiskt i Malmö, en stad med fantastisk fotboll men lite för få högskolepoäng för Lundaluppens smak.

Men detta inlägg handlar varken om fotboll eller akademiska meriter, utan om vårt nya företagande. Centrala Malmö påminner mig alltmer om ett lite fattigare Östermalm, det finare folkets tillhåll. Men liksom centrala Stockholm är det också en plats med många mötesplatser. Mötesplatser är kommunpolitikernas och stadsarkitekternas favoritlösningar och yttrar sig ofta i caféliknande kontorsmiljöer. Den lite mer frispråkige bloggaren Snåljåpen uttryckte det så här på Twitter för en tid sedan:


För er som inte arbetar inom IT eller startups är detta kanske okänd mark, men om man kliver in på Minc, Malmö Live, Ideon, Epicenter eller liknande inkubatorer, kontorshotell, co-creation spaces eller mötesplatser ser man hordvis med entreprenörer. När jag var liten var en entreprenör oftast en person som ägde en grävmaskin och tog på sig olika uppdrag. Den nya typen av entreprenörer har istället lokaler som betalas av kommunen, datorer som betalas av affärsänglar samt mat och hyra som betalas av mamma och pappa.

Moderna kontor är platser som uppmuntrar till spontana möten. Glada färger är viktigare än ryggstöd. Bildkälla: Tidningen Chef

Runt entreprenörerna cirklar ett helt ekosystem av investerare, karriärcoacher, nätverkare, intresseföreningar, advisory board-medlemmar m.m. En del av entreprenörerna är både unga och mycket snygga, dessa har ett följe av mediebolag som försörjer sig på deras framgång. Denna framgång mäts i hur mycket kapital man "reser", inte vilken omsättning som skapats. Det finns så mycket kapital till denna typ av entreprenörer att finansiärerna klagar på att det finns för få talanger. För kommunerna som ofta står för en del av faciliteterna framstår detta som ett lockande och enkelt sätt att uppfattas som företagsvänliga och moderna.

Jag tycker det är fantastiskt att det idag finns nätverk, infrastruktur och kapital så att unga företagare snabbt kan dra igång sina företag. Men jag är samtidigt rädd att en framtida räntehöjning och medföljande avkastningskrav kommer bjuda på ett brutalt uppvaknande:
  • Många tidigare "intressanta" affärsidéer kommer dömas ut som omöjliga att kommersialisera
  • Affärsänglar kommer påminnas om att de har en dyr hobby
  • Nätverkare och olika konsulter i ekosystemet kommer få kraftig intäktsminskning
  • Många unga kommer få söka jobb på ett annat sätt än man behövt göra de senaste åren
För oss som var med i IT-yran i slutet av 90-talet så känns det hela väldigt bekant. Det kallades för "den nya ekonomin" men var i själva verket en låtsasekonomi. Jag tror vi upplever en ny låtsasekonomi idag och att många snart kommer behöva finna en annan sysselsättning.

Vad som var positivt efter 00-talets tillnyktrande var att de flesta hittade vettiga jobb i den riktiga (den behovsstyrda, snarare än kapitalstyrda) ekonomin väldigt snabbt. Jag tror och hoppas på ett lika lyckligt slut denna gång.

23 kommentarer:

  1. Jag har varit en sväng i den rundan och håller med. Det största problemet jag ser är att vi satsa för mycket på att göra studenter till entreprenörer. På 30-40 års sikt kan det säkert bli lönsamt då personer som startade ett bolag och gav upp innan de skaffade sig ett vanligt jobb säkert kan tänkas starta bolag i framtiden. På kort sikt tror jag däremot att det blir en hel del brustna drömmar och mycket väl kan bli en krasch inom sektorn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nyföretagande har mycket större chans till framgång för någon som arbetat i några år och funnit kundbehov i kundmöten, snarare än suttit på studentrummet och klurat.

      Radera
    2. Amen Luppen! De bästa entreprenörerna är de som jobbat på vanliga kneg och sen hittat lösningar för problem som faktiskt finns. Majoriteten av entreprenörer är inte Mark Zuckerberg.

      Mvh,
      Snåljåpen

      Radera
  2. Mycket bra inlägg! Låtsasföretagande, indeed; något slags bidragskultur snarare än att man skickar ut riktiga fakturor. Och även något som Lund har sin beskärda del av.

    Där jag växte upp - en grannkommun till Gnosjö - var företagandet något annat, något som hade väldigt små inslag av detta ekosystem av pratmakare (inte sällan med finansiering från kommun, region eller stat (Vinnova)) som du pekar på. Det är något planekonomiskt över hela innovationsbranschen.

    SvaraRadera
  3. En skillnad till mot 90-talet är att de är snyggt klädda. Få fleecetröjor och stövlar ;) dessutom hade Birgersson i princip rätt men var för tidigt ute.

    SvaraRadera
  4. Ja, det är alltför mkt bidragsekonomi i dagens Sverige, det behövs ett uppvaknande ur alla aspekter faktiskt. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  5. Riktigt bra inlägg! Många börjar i fel ände. Skaffar kontor, fina kläder, visitkort och firmabil innan man ens har skapat vinst om ens omsättning först. Det känns som ett enkelt sätt att se vilka som kommer lyckas är att titta på vilken ände de börjar i.

    SvaraRadera
  6. Då får man hoppas att det fanns möjlighet att andas lite frisk luft under Malmö besöket. Lundaluften är ju lite sunkig då staden ligger en bit från havet. Har alltid upplevt en doft av lik och formalin när man kommer dit.

    Har många gånger tänkt på detta med 00-talets låtsas ekonomi. Birgerssons lekstuga bara för att ta ett exempel. Varför skapade sig inte flera investerare sig en stor förmögenhet genom att investera i företag som SKF som betraktades som utdöende?

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma anledning som varför inte fler tror på H&M idag?

      Radera
    2. "Har alltid upplevt en doft av lik och formalin när man kommer dit.

      Eftersom alla har minst 5 års universitetsstudier bakom sig tvingas vi använda zombies i parkförvaltningen.

      Radera
  7. Vad bör man förvänta sig av facebook generationen som mest består av en samling narcissister, klart de ska ha en coach.

    Kolla bara på "cykelhjälmen" "hövdingen", plöjts ner hur mycket pengar som helst där. Ser man på en intervju med "entreprenörerna" framgår snabbt att dessa är kommunister/miljömuppar (syns på klädseln). Hur de fått tillgång till denna mängd kapital är för mig helt obegripligt.

    Senaste årsredovisningen är omsättningen: 54 miljoner
    Kostnaderna uppgår till:112 miljoner...

    SvaraRadera
  8. Jag fick följa med IT bubblan på mycket nära håll och utvecklingen nu är skrämmande lika, t.o.m. bankfolk försäker övertyga mig om att aktier inte kan gå ner.... Allt påminner om midsommarfirandet, gratis sprit gör folk galna och många vill ha mer där få tänker på morgondagen och dess vedermödor. Trevlig Midsommar !

    SvaraRadera
  9. Jag var verksam under IT-bubblan och jag är verksam - nåja som hobby i alla fall - fortfarande. Jag har sett och ser samma sak som du men kan tycka att den här typen av klagosånger är för negativa.

    Så här lät gubbarna på Volvo IT - eller hette de Data - när Framfab kom och ville göra förändringar. Så här lät de som tittade på det bolag jag jobbade i då, som fortfarande lever i högsta välmående.

    Så här fnös min kompis på IKEA åt Facebook och Google, ja men de gjorde ju riktiga plastbord till alla som behövde. Det var riktigt jobb det.

    Det är väl ingen hemlighet att 9 av 10 start-ups går ut pipan. Det är väl inget problem att unga människor går och tror att de är något. Alla behöver väl inte tas ned på jorden och tryckas in i IT-fabrik?

    Vad är problemet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inlägget är en observation av ett av vår tids fenomen, jag är inte indignerad eller särskilt orolig. När detta normaliseras kommer några ha förlorat pengar och några fått en erfarenhet. De som riskerar att förlora mest har det generellt ganska gott ställt.

      Radera
  10. Personligen slits jag mellan å ena sidan den instinktiva misstänksamheten mot den nya ekonomin i alla dess manifestationer, och å andra sidan den smittande entusiasmen som skapas av alla nya teknologiska möjligheter.

    Jag tror man måste försöka balansera dessa krafter så att man vare sig går 'all in' precis innan partyt tar slut, eller väljer att stå utanför och tittar på medan festen fortsätter långt efter normal stängningsdags.

    "This time is different" brukar man hånfullt säga åt alla som vågar tro att världen har ändrats och att gamla sanningar inte längre gäller. I själva verket ändras världen kontinuerligt samtidigt som människans instinkter och beteendemönster är mer trögrörliga. Konsten är att veta hur man ska balansera dessa krafter och förstå vad som verkligen ändrats och vad som bara är en tillfällig trend.

    Mycket av det som visionerades på 90-talet har idag blivit verklighet, trots att det hånades i åtskilliga år efter dotcomkraschen. Personligen tror jag vi nu gått in i nästa fas och att många av "den gamla ekonomins" klassiska svenska kronjuveler kommer att få kämpa för att behålla sin glans. Jag ser marginalpress och mördande konkurrens så långt ögat når i de flesta mogna branscher.

    Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
    Oändligt är vårt stora äventyr.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  11. Det som är ganska fantastiskt är att tillgång till investeringskapital inte är speciellt korrelerat med tillgång på sunt förnuft.

    “When a man with money meets a man with experience, the man with experience leaves with money and the man with money leaves with experience.”

    SvaraRadera
  12. Framför allt är ju många idéer slående ofta derivat av redan existerande företag. Allt från "Uber för tuktuks i västra Sri Lanka", "airbnb för middagar" till någon knepig egensnickrad socialmedia-plattform. Någonstans går ju gränsen för hur många appar en person kan ha på telefonen som ska revolutionera vardagen.

    (Med det sagt så är det väl lika bra att så många får möjlighet att få sina konstiga idéer finansierade då de ibland visar sig göra skillnad).

    SvaraRadera
  13. Smickrande att Ideon Science Parks miljö dras med i den som anses "bajsnödig"! Våra lokaler har funnits sedan 1983 och kan nog inte anses modernast eller ens färggladast. Över 800 företag har genom åren fötts och överlevt här och hela Ideon Science Park är en blandning av 400 bolag där ett 50-tal är startups i någon form av inkubatormiljö. Några få har blivit multinationella framgångar och sitter kvar i parken, som Axis och Qlik. Men de flesta bolagen (ca 320) är små företag som inte hinner ut i mingelmiljöerna, oftast under 20 anställda, drivna av hårt arbetande entrepenörer och varje ny anställd är en framgång för både dem och samhället. Till skillnad från de övriga miljöerna du nämner drivs vi främst av privata ägare som valt att ta ett samhällsansvar i att skapa tillväxt i samarbete med de offentliga spelarna och jag skulle verkligen önska att det uppskattades mer i den bidragsvärld som vi befinner oss i. Du har säkert rätt i att många kommer att gå ett uppvaknande till mötes, men eftersom ingen av oss vet inom vilket område, måste vi fortsätta att stötta de som vågar ta steget att bli entrepenörer och kasta sig ut utan skyddsnät vad gäller sjukskrivningar och pensionsplaner. Det skulle ju vara roligt att dessutom ha lite roligare möbler, men det är verkligen inte det som driver oss i vår sak. Mia Rolf, VD #Ideonsciencepark

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mia, trevligt att du kommenterar! Som Lundabo vet jag vad Ideon betytt för staden och jämfört med de andra miljöer som nämns är det en mogen miljö som bevisat att man kan stöda bolag i alla delar av livscykeln.

      När investeringarna varit generösa de senaste åren hade det förvånat mig om inte Ideon deltagit i vågen i någon mån. Därför tror jag även Ideon behöver känna till risken med att förlita sig för mycket på en låtsasekonomi.

      Jag tror det är nyckeln till Ideons långsiktiga hållbarhet att området drivs mer kommersiellt och mindre kommunalt än många liknande miljöer, så fortsätt i den stilen.

      Med vänlig hälsning
      LL

      Radera
  14. Det ligger väl i sakens natur att det blir ett fåtal som verkligen lyckas i slutändan. Visst kommer många slås ut, Inget konstigt i det. Och klar bubbelvarning i dagsläget, titta tex på den strida ström småbolag som kommit till börsens smålistor senaste året. Hur många kommer inte försvinna/gå riktigt knackigt inom den närmsta 5års perioden.

    Har man rätt personlighet för att hoppa på entreprenörståget så ska man klara av att det går åt skogen.

    Jag tycker det är oerhört fascinerande att se hur många jobb som skapats via det entreprenörsbolag jag fick förmånen att vara med och bygga upp. Det första bolaget finns kvar, men det är inte det intressanta - det intressanta är kedjeeffekterna av den kunskap och entreprenörserfarenheter som byggdes upp. Flera tusen jobb har skapats av den "2a vågen av entreprenörer" från det första bolaget. Allt ifrån enhörningar till små fina nischbolag i varierande sektorer. Det är väldigt kul att se att det kan fungera så bra!

    SvaraRadera
  15. Hej Luppen!
    Vad tror du om Hexpol? Du analyserade bara bolaget kort 2010, men känns som det skulle passa dig bättre nu. Även Nolato kanske kan vara värt att analysera igen? Vore intressant att läsa!
    /BB

    SvaraRadera
  16. I avvaktan på kanske inte nästa OS, så i varje fall Lundaluppens kommentar kring HM, och deras rapport tycker jag någon läsare kan kolla på Investeringsfysikerns inlägg Indexfonder-bra eller dåligt? Bloggaren länkar till Jan Bolmesons inlägg Ingen risk med flock beteende. Han pratar om indexfonder. Ge dig tid att lyssna på det. Det är ju trots allt ditt liv, och dina pengar det gäller.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.