onsdag 8 februari 2017

Bokslutskommuniké Handelsbanken

Anders Bouvin, ny VD på Handelsbanken, gjorde två generalmisstag i dagens rapport:
 1. Han lyfte inte upp alla engångsintäkter, 624 miljoner låg där "for the taking", Visaförsäljningen*) lyckades Swedbank redovisa fullt ut medan Handelsbanken lät pengarna gömma sig i totalresultatet ett kvartal till
 2. Han slopade extrautdelningen och sänkte därmed utdelningen från 6 till 5 kronor
Tillsammans med en stor kreditförlust så kostade detta honom väldigt negativa rubriker idag. Bortsett från dessa aktiva och konservativa val ser jag denna enskilda rapport som klart bättre än Swedbanks dito, där Handelsbanken uppvisade bättre tillväxt i räntenetto, samma tillväxt i provisionsnetto, mindre kostnadsökningar och mindre kreditförlustökningar.

Handelsbanken råkade ut för en rejäl smäll i kvartalet med en kreditförlust på 400 miljoner gällande ett enskilt engagemang i Danmark. Nordea och Swedbank har visat upp liknande problem tidigare men Handelsbanken har i decennier haft mycket hög svansföring gällande kreditkvalitet, så detta var en näsbränna. Detta är alltså mycket ovanligt och en liten spricka i den fina fasaden.

Valutaförsvagningen i Storbritannien är också något som sticker ut och har på egen hand gjort att den tidigare tillväxtregionen nu backar lite. I lokal valuta har man dock en fortsatt god tillväxt.

När det gäller utdelningen tycker jag att snart sagt alla bolag ökar sin utdelning oavsett vad som händer med vinsten nuförtiden. SHB står eventuellt inför en justering av sina låga riskvikter och även om bolaget är välkapitaliserat är det klokt att bygga eget kapital fram till det är utrett hur riskvikterna kommer att bli.

Om man lyfter perspektivet lite och tittar på hela året så kan det vara intressant att jämföra alla fyra storbanker som nu rapporterat:

Handels-bankenNordea
(lokal valuta)
SE-BankenSwedbank
Räntenetto
+1%
-3%
-1%
+3%
Provisionsnetto
-2%
+1%
-9%
+1%
Totala intäkter
+1%
-1%
-3%
+5%
Kostnader
+1%
-2%
0%
+1%
K/I-tal
45%
50%
50%
42%
Kreditförlustnivå
0,09%
0,15%
0,07%
0,09%
Kärnprimär-kapitalrelation
25%
18%
19%
25%
Räntabilitet
13,1%
11,5%
11,3%
14,2%
P/E
15,4x
12,2x
14,4x
14,5x

Samtliga siffror ovan inkluderar justeringar för engångsintäkter och -kostnader för att få så jämförbara siffror som möjligt. Nordeas siffror var betydligt svagare i SEK.

Om man tittar på de översta fyra raderna i tabellen är min slutsats att det händer nästan ingenting i bankbranschen idag. Det är låga ensiffriga procenttal överallt, nästintill inom felmarginalen. SEB:s fall i provisionsnetto (-9 %) sticker ut. Jag har länge tänkt mig att SEB är den stora förloraren på fintech och nischbanker som i huvudsakligen angriper provisionsnettot. SEB har en betydligt större andel provisionsnetto än alla andra banker.

Nordea sticker ut när det gäller kreditförlusterna och har gjort det i flera år, framförallt efter problem i Danmark och Norge. De övriga ligger ganska samlat.

När det gäller kapitalisering, kostnadsnivå (K/I) och räntabilitet ligger bankerna i två skikt: högt kapitaliserade och höglönsamma Handelsbanken och Swedbank, och de lite sämre presterande SEB och Nordea.

Om jag skulle utse en stjärna i församlingen år 2016 är vinnaren Swedbank och med dagens värderingar framstår den som mest köpvärd. Tänker man i decennier istället för år är SHB ohotade så jag är nöjd med mitt innehav.

Alla väntar nu på vad som ska driva nästa steg i bankerna. Om man bortser från tillväxt som vore det mest intressanta, så är det väl räntan alla väntar på. Högre räntor skulle kunna leda till större spreadar och större lönsamhet, men samtidigt lär det snabbt leda till högre kreditförluster. När kreditförlusterna stiger har de 30 senaste åren vittnat om att Handelsbanken är den relativa vinnaren. Bloggosfärens makrokommentator Gottodix skrev bra om detta idag, läs gärna det.


*) Visa Inc. köpte ut Visa Europe i andra kvartalet vilket skapade engångsintäkter i samtliga svenska banker, ca 700 MSEK i SHB, 2 100 MSEK i Swedbank, 600 MSEK i SEB och 200 MSEK i Nordea. Alla utom Handelsbanken har tagit upp dessa engångsintäkter i resultaträkningen...

4 kommentarer:

 1. Bra kommentar! Det är fantastiskt att se den utveckling Handelsbanken haft i ex.v. Storbritannien. Slow and steady, men ger ett mycket viktigt bidrag numera till bankens totalresultat.

  Frågan är hur mycket Swedbanks finanskrisfadäser sitter kvar i minnet hos kunderna, ifall det väl börjar bränna igen. Där tror jag att Handelsbanken står starkare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemligheten med att växa inom bank och försäkring är att inte försöka så väldigt hårt. Så fort ledningen börjar sätta upp hårda tillväxtmål för lokala chefer kommer förlusterna. Handelsbanken har gjort detta på ett oerhört imponerande sätt.

   Radera
 2. "Alla utom Handelsbanken har tagit upp dessa engångskostnader i resultaträkningen..."

  Är det inte en intänkt? Varför skjuter shb på intäkten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt, intäkter, har rättat till fotnoten. Förklaringen är att fördelningsnyckeln mellan ägarna inte ska vara helt fastställd. Det har ju dock inte hindrat de andra bankerna och SHB själva lyckas ju beräkna beloppet med åtminstone 3 värdesiffror, så det låter märkligt.

   Radera