måndag 13 maj 2013

Rapport från Sampo

Banken med samma namn
Förra veckan kom Sampo Group med sin rapport för årets första kvartal och våra finska försäkringsmän har gjort ett styvt jobb även denna gång.
 • Resultat per aktie före orealiserade värdeändringar var 57 cent (oförändrat)
 • Avkastningen på eget kapital blev 19 procent
 • Combined Ratio för If är nu nere i 90,9 procent vilket innebär att man lånar kundernas pengar mot -9 procents ränta, man får betydande summor för att hålla medlen alltså
 • Sampos andel av Nordeas vinst ökade något
 • Livförsäkringsdelen är fortsatt den svagaste delen, men vinsten ökade något
 • Gruppens solvens steg till 176 procent
Generellt arbetar gruppen vidare med hög lönsamhet och förhållandevis låg risk. Som nämnts behåller sakförsäkringssidan sina kunders medel till fordringar ska utbetalas och då till mindre belopp än premierna var (så länge combined ratio < 100 procent). Dessa medel investeras vidare för att få ännu högre avkastning och här placerar Sampo nästan 90 procent i räntebärande placeringar. Motpartsrisken är dock inte glasklar att utläsa.

Sampo kan knappast kallas för ett fynd längre men har varit bra att äga de senaste åren. Jag inväntar Nalles nästa drag...

18 kommentarer:

 1. Jag tycker det ska bli intressant att se vad som händer med Nordea när väl staten sålt sina aktier. Vem köper och hur kommer bolagets inriktning att förändras, om alls. Kanske Nordea köper en del själva? Hur mycket vill och kan Sampo köpa? Kommer någon ny stor placerare in?

  Aktiespararna (tidn) gav f.ö. en förvånansvärt positiv bild av Nordeaaktien, återgiven i SVD dagen efter.

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
 2. Off topic: Saknar bevakningslistan för april. Kommer den? Mvh Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, ser att jag lovade lägga in den men glömde... Jag får skärpa mig nu i maj istället.

   Radera
 3. Hej Luppen,

  Tänkte höra hur du gör med din utdelning. Du har fått in ganska mycket nu men jag antar att du sitter på det och inte har investerat det ännu? Känns lite halvsvårt att hitta köpvärda bolag just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en privat situation som gör att jag inte kan återinvestera omedelbart. Det brukar bli ungefär en tredjedel direkt och två tredjedelar till hösten.

   Radera
 4. Hej,

  Nu har vi väntat tillräckligt!! När får vi veta varför du stängde ner lundaluppen.se? =)

  //H

  SvaraRadera
 5. Jag har en fråga som kanske inte passar in just här eftersom det rör H&M, men jag ställer den ändå, ha överseende :)
  Tror du att H&M kommer att omvärderas och få ett lägre p/e-tal om företaget inte levererar på samma sätt som förut, att försäljningen i befintliga butiker inte ökar och att vinsten står stilla, mm.?

  /Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Få ett lägre p/e-tal och med det en sjunkande kurs*

   Radera
  2. Ja, det får man ju anta, det ligger förväntningar på resultattillväxt i dagens HM-värdering och om aktiemarknaden som helhet verkligen börjar tvivla på tillväxtmöjligheterna framöver så lär P/E och kurs dyka.

   Radera
  3. Per
   Jag gjorde en enkel HM analys här på bloggen. Där jag använde mig av p/e talet minns inte var den ligger, men söker man så finner man.
   Lars

   Radera
 6. Som barn gillade jag Läderlappen men nu i vuxen ålder föredrar jag Lundaluppen!

  SvaraRadera
 7. Lundaluppen,

  Off topic, men det finns ju inget allmänt forum att diskutera i. Tycker det vore intressant med ett inlägg kring din syn på när det är dags att sälja en aktie.

  Har du kriterier för detta på samma rigorösa vis som för dina köpbeslut? Finns det redan någonstans på bloggen i så fall?

  Jag tänker främst på uppgångarna i USA. Misstänker att du inte skulle köpa WMT eller JNJ i dagsläget. Finns det nivåer där du skulle sälja dessa bolag? Eller är du nöjd med att ha kommit in med säkerhetsmarginal och sitter på dem tills nästa köptillfälle visar sig?

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carolus
   Som alltid när man handlar med aktier så finns det inga färdiga manualer för hur man skall agera. När skall man sälja? Svar: När man tycker att bolaget inte representerar ett gott värde. Man skall inte sälja för att man tror att marknaden är dyr typ den situation vi har nu. Man skall inte sälja för att man tror att bolaget kommer att gå sämre framöver.
   Lars

   Radera
  2. Lars,

   Dyr marknad: Här verkar vi vara överens.

   Den sista punkten: Skulle du vilja utveckla det? Är det för att det i bästa fall handlar om (förhoppningsvis) väl underbyggda gissningar, men inte desto mindre gissningar?

   Carolus

   Radera
  3. Möjligen skulle bevakningslistan kunna användas (inverteras)... Företag längst ner (sorterade efter K/M) säljkandidater?

   Lundaluppen sålde ju förtjänstfullt Ratos om jag inte missminner mig...

   Carolus

   Radera
  4. Jag har skrivit ett inlägg om när jag säljer aktier för ett par år sedan. Jag läste igenom det nu och jag tycker fortfarande att jag lever efter tankarna i det inlägget.

   Radera