onsdag 31 oktober 2018

Byte Handelsbanken B mot A

Bara en dryg månad sedan senaste bytet så skiftade jag idag tillbaka till Handelsbanken A (från B) vilket ledde till någon procent fler aktier. De två senaste skiftena har gett några hundra extra aktier till mycket låg (ingen?) risk och ingen kostnad.

B-aktierna såldes för ca 101,30 kronor och A-aktierna köptes för ca 99,84 kronor.

Efter transaktionen ser portföljen ut enligt bilden nedan:

Klicka på diagrammet för att förstora

Marknaden har varit ganska dramatisk på sistone men innehaven har inte rört sig så mycket sinsemellan. Jag har varit helt passiv i de stormiga tiderna och fokuserat på affärer utanför börsen.

22 kommentarer:

 1. De där svängningarna fram och till baka mellan A/B aktien är fascinerande. Själv har jag ökat i Skanska och Sampo under Oktober i en portfölj som är rätt (mycket) lik Luppens.

  SvaraRadera
 2. Tack för att du uppmärksammar detta! Kan det den här gången bero på att A-aktieägarna generellt är småsparare som är mer benägna att sälja på skandalerna i medier senaste tiden medan B-aktieägarna generellt håller mer långsiktigt i sina aktier?

  Ska försöka göra en arbitrageswap på fredag med annan courtageklass om läget finns kvar. Borde bli 3-4 aktier extra. Avvaktat att öka i SHB till förmån för andra aktier under nedgången så kommer lägligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle tro att det är tvärtom, att de flesta institutioner och stora ägare håller sig till den likvida A-aktien.

   Radera
 3. En fråga ang bytena hur gör ni med 2 dagars likvid betalar ni straffränta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säljer befintliga innehav i B-aktien först och köper direkt i A-aktien därpå så slipper du bekymra dig om likvider?

   Så gör jag i alla fall men ser till att räkna på det på förhand för att ha en stor säkerhetsmarginal så att inte skillnaden mellan aktiekurserna minskar efter att man har sålt.

   Radera
  2. Övertrasserings- /överbelåningsränta
   Utlåningsränta + 11,75 %
   * Nominell ränta är den räntesats som beräknas på din belåning per dag.
   Effektiv ränta beräknas på årsbasis och inkluderar "ränta på ränta"-effekten.
   Men det tar 2 dagar annars blir det att mäklaren lånar ut till dig
   Det beloppet men det kanske inte blir så hög kostnad ?

   Radera
 4. Hur fungerar likviddagar?
  Likviddagen är den dag som pengar från en värdepappersförsäljning eller köp faktiskt krediteras eller debiteras depån. Alla svenska börser tillämpar två så kallade likviddagar när du köper och säljer aktier, vilket innebär att pengarna du får vid en försäljning inte ränteberäknas förrän andra bankdagen efter försäljningen. Det är först då pengarna från försäljningen egentligen levereras.
  Taget från nordnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar sent svar, men när jag köper och säljer SHB gör jag det samma dag och på samma konto. Båda affärerna får samma likviddag och ingen räntekostnad uppstår.

   Radera
  2. Gäller det nordnet eller avanza ?

   Radera
  3. Avanza för mig. Gissar dock att det är samma på Nordnet.

   Radera
 5. Figge k

  Saxat från Avanza
  Stockholmsbörsen tillämpar två likviddagar vid aktietransaktioner, vilket innebär att pengarna du får vid en försäljning inte bokförs på ditt konto förrän två bankdagar efter affärsdagen.

  Avanza har dock en service där du kan utnyttja ett preliminärt saldo för att kunna sälja och köpa aktier direkt på affärsdagen utan att betala någon ränta eftersom att likviddagarna då tar ut varandra. Även Europa, USA och Kanada tillämpar 2 likviddagar.

  SvaraRadera
 6. Objektivitet..
  Är det bara jag som börjar bli klart irriterad på att nyhetsflödet är så köpt. Köpta nyheter har exploderat bara det senaste året. Bankerna pumpar ut uppdragsartiklar och uppdragsanalyser, fonderna om möjligt ännu värre med ständiga köpta fonduppdateringar. Trist utveckling. Jag vill ha ett nyhetsflöde som inte styrs av kronor betalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är inget köpt, men dåligt nyhetsflöde ;-)

   Radera
  2. Signs,

   Har du inte hört? Det är ju betydligt värre än så. Allt är "fake news" nu för tiden...

   Har du förresten följt de senaste turerna kring GE? Ett riktigt blodbad med en ny utdelningssänkning samt problem med brittiska skattemyndigheten. Dessutom utkickat som komponent i DJIA. Var ska det sluta?

   Mvh

   Carolus

   Radera
  3. Luppen, ja, här kan man inte klaga på att nåt är köpt. Inte ens en adlibrislänk till nyförfattad bok eller rabattlänk till Lendify:)

   Carolus, jag följer fortfarande GE lite halvt om halvt. Jag hade 12 dollar som målkurs för att ta mig en djupare titt, men jag blev inte klokare då och inte klokare nu heller på 9 dollar. Känner inte riktigt att jag kan bedöma caset. Blir inget köp i dagsläget.

   Radera
  4. Såg att någon av de lite nyare bloggarna drog in 3000/månad på sin blogg, 6 ggr mer än denna sajt. Känner mig extremt dålig på det här...

   Radera
  5. Hm, hur många timmar kan denna person (3 000 kr per månad) lägga på sin blogg? Ingen aning, men gissar att timlönen inte blir så hög (?).

   En rörmokare begär i runda slängar 750 kr per påbörjad timme. Min hårfrisörska tar 480 kr per klippning (tar ca en halvtimme), ergo 960 kr per timme. Slår aktiebloggaren detta, månntro? :-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Vem är egentligen denna jacke77? Alltid samma fråga/påstående att han sparar långsiktigt i avanza zero och en globalfond? Vad är hans motiv?

  SvaraRadera
 9. Gav du måhända en liten hint till storleken på portföljen där Luppen :)? Var det medvetet?

  (Du angav ett ca tal på antalet aktier (väljer att inte skriva hur många utifall du vill ta bort det) extra du fick)

  SvaraRadera
 10. Off Topic

  Vill påminna om att på Måndag är det Internationella mansdagen. Vill minnas att det blev ett visst larmande om hur många fantastiska kvinnor det finns.

  Ett blogginlägg om några fantastiska män kanske?

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 11. Har du tittat nåt på bolaget Beijer Ref? Jag gjorde en egen analys och bolaget har mycket fina kvaliteter. Dock avstår jag köp i dagsläget då värderingen pekar i fel riktning. MVH Christian

  SvaraRadera