tisdag 3 april 2018

Analys Lindab

Det är nu åtta år sedan jag tittade på Lindab senast och på den tiden höll bolaget till på Large Cap. Jag kom då fram till att bolaget hade ett antal kvalitativa frågetecken och avstod. Nu åtta år senare ligger kursen 20 procent lägre och bolaget har halkat ner till Mid Cap.

Lindabprodukter kan finnas närmre än du tror
För dem som behöver en väldigt kort påminnelse om vad bolaget gör så består det idag av två affärsområden: "Products and Solutions" som tillverkar ventilationslösningar och lösningar för inneklimat samt "Building Systems" som säljer kompletta monteringsfärdiga stålbyggnadssystem. Ovanpå basprodukterna (i båda affärsområdena) erbjuds olika typer av mjukvara och styrsystem för att erbjuda en högre nivå av tjänster till sina kunder. Bolagets främsta marknader är Sverige och Norden, i klart mindre och fallande grad övriga Europa, Nordamerika och övriga kontinenter.

En titt på ROE sett över de senaste tio åren skvallrar om att bolaget haft det tufft:
Lindab är ett bolag med en skaplig balansräkning, en soliditet på 53 % och en nettoskuld på 17 %, men det är inte tillräckligt solitt för att motivera ett ROE så lågt som 8-9 %. Bolaget borde delat ut större del av sin vinst i mina ögon. Samtidigt utgörs det egna kapitalet huvudsakligen av goodwill, så det finns en historik av tveksamma förvärv.

Det som är lite intressant är affärsområdena, där det lilla området Building Systems bidrog negativt till resultatet både 2017 och 2016. Jag har inte kunnat hitta hur bolagets EK är allokerat över de båda områdena men en försäljning av Building Systems skulle höja koncernens resultat med 7-8 procent och naturligtvis även frigöra en del kapital.

I höstas gick man även ut med att de gör en "strategisk översyn" över Building Systems vilket i princip är en brandfackla till alla köpare där ute att börja räkna och försöka sy ihop något. De tillsatte dessutom en ny vd för att exekvera detta.

Lindab har de senaste åren visat upp följande omsättning, intjäning och utdelning per aktie:
En titt på mina investeringskriterier ger följande:

KriteriumOK?Kommentar
Tillräcklig storlekNEJJag föredrar Large Cap
Stark finansiell ställningNEJBalansräkningen har blivit klart starkare än senast, men fortfarande nås inte kriteriet. Omsättningstillgångarna är 1,7x kortfristiga skulder och 0,9x totala skulder.
IntjäningsstabilitetJAVinst varje år senaste tio åren
UtdelningsstabilitetNEJUtdelningarna hölls inne 2009, 2012 och 2013 (se grafen ovan)
IntjäningstillväxtJAVinsterna har ökat tydligt det senaste decenniet även om de är långt ifrån nivåerna före finanskrisen.
Gynnsam ägarbildJAHuvudägare är Creades, Sven Hagströmers investmentbolag. Han agerar industriellt och kommer säkerligen exekvera den uppdelning som bolaget står inför

Tre godkända och tre underkända kriterier alltså. Balansräkningen är dock på god väg att nå kriteriet. Utdelningarna borde förmodligen hållits på en högre nivå och förvärven borde minskats istället.

Aktien kostar idag 62 kronor och en normal intjäning per aktie som koncernen ser ut idag är försiktigt räknat 4,20 kronor. Men då räknar jag med att Building Systems tillåts fortsätta förlora pengar. Dessa siffror ger ett P/E på 14,8, vilket är OK.

Att köpa ett bolag som avkastar 8 % på EK för P/E 14,8 är kanske "fair" men inte jättelockande. Det intressanta med Lindab är en eventuell försäljning av Building Systems, som jag inte alls anser är inprisad. Jag kan inte med någon precision bedöma vad den kan tänkas inbringa, men ovanpå bolagets normala avkastning finns här kanske 15-20 % uppsida i avknoppningen, kanske mer.

Om du inte har någon annan investeringsidé med god potential tror jag att här finns en intressant affär på något års sikt. När Building Systems är sålt eller när en försäljning är inprisad tror jag inte det finns någon större anledning att behålla Lindab i portföljen.

18 kommentarer:

 1. Tack för genomgången!

  Äger redan en skärva genom Creades vilket räcker gott åt en utdelningsseglaren

  Går rykten om att våren är ovanligt sen i skåneland...

  SvaraRadera
 2. Ja. Det är sådant här en börjar titta på när man har lite börs abstinens efter påsken.

  Själv doppade jag tårna i byggmax idag! Tror inte det skulle hänt om man inte haft ett litet börsmissbruk.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha sålt Walmart (med ett nödrop) och H&M (efter tusen nödrop) så håller jag mig nog ifrån detaljhandel ett tag, inklusive byggvaror.

   Dagens vinstvarning i Byggmax var inte rolig, framförallt passusen om Skånska Byggvaror tyckte jag var smärtsam.

   Radera
 3. Ja, det är alltid skåningarna det är problem med!

  Tycker ändå det börjar vara inprisat, med det dåliga köpet av skånska byggvaror.
  Kalle56

  SvaraRadera
 4. Drömläge i SkånskaEnergi för den som kan komma åt någon andel

  SvaraRadera
 5. Varför är det ett drömläge? P/e 18,5 låter inte drömlikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Går rykten om att våren är ovanligt sen i skåneland..."

   Anspelade på seglarens kommentar om den kalla våren och vem som kan tänkas vinna på det.

   Blev kanske inte så tydligt :-)

   Radera
 6. En fråga om ett helt annat företag. Har du analyserat Bulten någon gång? Som underleverantör till fordonsindustrin bör det se positivt ut för Bulten i spåren av elektrifieringen och behovet av fästelement till helt nya plattformar/bilmodeller. Mvh Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de har seglat under min radar hittills, vet ju att Öresund har med dem i portföljen.

   Radera
 7. Monteras produkterna i existerande byggnader eller nybyggen? P/E 15 med tillväxt och hyggligt stabil verksamhet är mer intressant än en underleverantör beroende av bygg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bolaget har en 60/40-slagsida mot nybyggnation och en 80/20-slagsida mot "yrkesbyggnader", dvs. allt utom bostäder.

   I Europa som helhet menar man att det investeras ungefär 45/55 i nybyggnation/renovering, medan bostäder står för 60 % av investeringarna.

   Större tonvikt mot renovering vore önskvärt, för jämnhetens skull.

   Radera
  2. Tack, hamnar på listan över "kandidater om de får väldigt mycket stryk i lågkonjunktur". Räknar med att plocka ett fåtal bolag som fallit mycket men med begränsad konkursrisk från den listan vid en större nedgång. Stor men hanterbar exponering mot bygg känns helt rätt då.

   Radera
  3. Om man inte tilltalas av den särskilda situationen med avknoppning så håller jag med, då är det inte särskilt spännande.

   Radera
 8. Väldigt roligt att återigen få läsa en analys av Lundaluppen!

  SvaraRadera
 9. Härligt med en ny analys, även om Lindab inte är något för mig, förutom möjligen en kandidat till Aktieingengörens lista ovan.

  SvaraRadera
 10. Hej, grymt bra blogg och sjukt matnyttigt för mig som är väldigt ny inom detta område och vill lära mig mer. Dina investeringskriterier är högst intressanta och jag har tagit till mig dessa till viss nivå och försöker nu utvärdera mina nuvarande aktier i förhållande till dessa.

  Du nämner i dina kriterier att Fastigheter och Banker hamnar lite utanför och får värderas på annat sätt, men jag känner att även Investmentbolag hamnar i den kategorin som är svåra att värdera. Har du något speciellt tänk där också?

  Ursäkta om ämnet hamnar lite utanför analysen.

  SvaraRadera
 11. Bra om Lindab. Även VD-bytet nyligen kommer spela stor roll. Ola Ringdahl kommer från Nord-Lock (Latour) som är ett fantastiskt bolag. Kika på siffrorna.

  SvaraRadera
 12. Med facit i hand så var Lindab det bättre valet.
  Nya beskedet om "Building Systems" har inte fått genomslag. Kanske kan BLI bra där.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.