torsdag 8 februari 2018

Rapporter från SHB, Sampo och Industrivärden

Igår var det Stora Rapportdagen för mig, helt enkelt för att Sampo och Handelsbanken släppte sina bokslutskommunikéer, bolag som utgör 30 % av min portfölj. Aktierna gick lite olika håll idag på sina rapporter, av goda skäl skulle jag säga...

Handelsbanken kom först med en rapport där räntenettot steg 7 % och provisionsnettot med 2 % (jämfört med Q4 -16). På helåret har man i princip parerat förra årets stora engångsintäkter från aktieförsäljningar och ökar rörelseresultatet med 2 % och minskade kreditförlusterna med 2 %. Resultatet per aktie landade på 8,20 kronor, över mitt investeringsantagande på 8 kronor.

Men, och det är inget litet men, för andra året i rad levererar Handelsbanken mycket stora kreditförluster i just fjärde kvartalet, denna gång på 1,1 miljarder (0,8). På helåret är förlusterna på låga nivåer historiskt sett, men hela Handelsbankens ständiga premiumvärdering bygger på att banken är bäst på hantering av kreditförlusterna. Nu är man för andra året i rad den bank som överraskat negativt här, samtidigt som en allt fetare balansräkning drar ner räntabiliteten till  nivåer som inte imponerar.

Det sistnämnda avser banken nu åtgärda med en extrautdelning på 2 kronor, utöver ordinarie utdelning på 5,50 kronor per aktie. Efter niomånadersrapporten spekulerade jag om 6+4 kronor, men SHB är som alla vet konservativa och nöjde sig alltså med 7,50 kronor totalt. Detta kommer trimma balansräkningen en aning, men knappast skicka upp räntabiliteten till historiska nivåer. Banken kommer fortsätta vara en av världens bäst kapitaliserade.

Men att klaga på att Handelsbanken är för konservativ är som att klaga på att präster tror på gud.

Sampos rapport var desto populärare på aktiemarknaden. Det som var känt sedan tidigare var ömsom vin, ömsom vatten. Nordeas rapport var riktigt blek medan Topdanmark fortsätter gå som tåget.

Det som däremot var nytt var starkt över hela linjen. If gjorde ett bra resultat, liksom Mandatum. Dessutom visar Nalle och gänget på vilja att flytta fram positioner på flera fronter. Tidigare har meddelats intåg i Nets och Saxo Bank, idag kom ett utköpsbud på Nordax. Sampo framstår alltmer som ett finansiellt superkonglomerat på den nordiska marknaden, om än med minoritetsposter i de flesta intressebolag.

Tyngt av ett svagt Nordearesultat hade vinsten per aktie fallit till 2,71 euro (precis i linje med mitt investeringsantagande) om inte en engångseffekt från konsolideringen av Topdanmark skjutsat upp resultatet rejält till 3,96 euro. Sampo äger faktiskt inte en majoritet av Topdanmarks aktier, men Topdanmark äger så många egna aktier att bolaget faktiskt kontrollerar mer än 50 % av utestående aktier och röster.

Med 2,71 euro i "underliggande vinst" är utdelningen på 2,60 euro ganska offensiv, men så brukar det se ut för Sampo. Redovisat resultat är utan orealiserade investeringsvinster, så där finns oftast en reserv.

NAV per aktie har stigit till 25 euro, samtidigt har floaten ökat rejält, till 34 euro. Till stor del beror denna ökning på konsolideringen av Topdanmark. Sampo har rejält med tillgångar totalt sett vilket yttrat sig i nämnda förvärv, det finns gott om utrymme för Nalles affärsnäsa agera.

Efter gårdagens rapporter följde Industrivärden upp idag. Som vanligt är det nästan omöjligt för Industrivärden att komma med något nytt i sin rapport och fokus blir på utdelningen, som höjdes med 5 procent till 5,50 kronor, vilket innebär en direktavkastning på 2,79 procent.

Eftersom Industrivärdens utdelning skattemässigt är kopplad till de utdelningar bolaget mottar, vilket i sin tur är kopplat till innehavens resultat, så innebär en låg direktavkastning en tydlig signal om att Industrivärden som helhet är högt värderad. Som något slags tumregel skulle jag säga: köp Industrivärden delar ut 4 %, sälj när de delar ut under 2,5 %.

Jag uppdaterade dock min kalkyl på vilka vinster innehaven levererar till Industrivärden efter skatt, minus Industrivärdens egna kostnader. Om man tittar på de tre senaste åren för varje innehav (rullande 12 månader för de som inte rapporterat hela 2017) och väljer högsta vinsterna blir gruppens vinst 15,82 kronor. Väljer man medianerna blir det istället 11,41 kronor. Minivärdena (förluster avrundas till noll) blir sammanlagd vinst 9,58 kronor.

9,58-15,82 kronor look-through earnings per aktie för Industrivärden är ett väldigt brett spann och det beror på de väldigt ojämna resultaten i stora innehav som Sandvik, Volvo och även mindre som Ericsson och SSAB. Om medianvärdet multipliceras med en P/E på 13,5 blir motiverat pris 154 kronor, vilket numera står i min bevakningslista.

Attraktivast prissatt av dessa tre är alltså Handelsbanken i mina ögon. Men det var ingen tvekan om att Sampo vann rapportdagarna.

Om du orkat läsa hela vägen hit så belöna dig med en väldigt lättsam Börslunch på EFN idag med ikonen Simon Blecher. Skanska och Holmen utlovas.

22 kommentarer:

  1. Ja med lundberg vid rodret så slösas inte pengar i onödan. Men om inte intäkterna viker totalt blir de ju extra utd igen nästa år. Helt okej för mig.

    SvaraRadera
  2. LL,

    Lyssnade på Börslunch. Denne Simon hinner knappt öppna munnen förrän han börjar prata Holmen. Är man intresserad av värdeinvestering bör väl detta bolag var mycket intressant. Vattenkraft, skogar och pappersindustri. Fråga: Har du funderat på köpa? Finns visserligen inte på bevakningslistan, men det verkar vara ett rikt bolag.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ägt bolaget för länge sedan och ja, det förtjänar en plats på bevakningslistan. Ett P/E kring 20 känns dock inte så upphetsande, oavsett hur mycket Simon vurmar för det.

      Radera
    2. Har även jag tittat på det men det är värderat på en så hög nivå att det är uppenbart att min kompetens inte klarar av att förstå dess fantastiska värde.

      Då har jag ändå jobbat halva mitt liv i branschen!
      Kalle56

      Radera
  3. Holmen kan absolut vara värda att titta på. Fast det blir nog mera substansinvesterande än värdeinvesterande. Kring 400kr får man faktiskt ganska mycket substans för pengarna:-)

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag la till Holmen på bevakningslistan, men även om substansvärdering ligger i värdeinvesteringens rötter vill jag se vinster och kassaflöden.

      Med tanke på hur högt dessa värderas lär det dröja innan jag uppdaterar min snart 8 år gamla analys. Gissar jag skulle få fler kommentarer idag dock :-)

      Radera
    2. LL
      Det var tur du la till den!
      Nu har vi åtminstone två vi är oense om.:-)
      Motiverat p/e 12 och neps på 15, tror jag mer på.
      Kalle56

      Radera
  4. LL,

    Absolut. Finns en gammal sanning som säger. Substans utan avkastning är död på aktiemarknaden. Sedan kan man fråga sig vad Holmens vattenkraft kan inbringa vid en försäljning? Kan man bygga ut mer vattenkraft i Sverige? Lite försäljning av skog från och till. Den andra sidan av myntet.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  5. Hej! Allmän fråga kring bankers kreditförluster. Är det så att man har kvar en fostran på konkurs boet, eller har man sålt denn fordran till en "indrivare".
    Har inte mycket förhoppningar om att det ska finnas s några tillgångar kvar i byggbolaget, men om det i stället var ett fastighetsbolag så skulle det ju kunna finnas kvar tillgångar i konkurs boet.
    Var det inte så att wallenbergarna tog över stora delar av kruger konkursen via SEB , men det är ju ganska många år sedan...��

    Mvh JFG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur det är i det här fallet, tyvärr. Ibland blir det återvinningar som du skriver, men jag vet alltså inte om det finns något att hoppas på här.

      Radera
    2. Ok, ja jag är inte heller särskilt hoppfull i detta SHB fall. Tack för svar och trevlig helg!
      JFG

      Radera
  6. Tack för ett som alltid mycket läsvärt inlägg! Följer dina innehav och kommentarer noga liksom jag följer Simon B som är något av en husgud. Trevlig helg innan nya stormar tar vid nästa vecka! Mvh Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Eva, Simon Blecher är helt klart en lugn och bra röst i marknaden. Stormarna är rätt trevliga att skåda när man har en liten kassa, ett tips!

      Radera
  7. Har precis köpt på mig aktier i SHB och Kinnevik. Läst igenom båda deras rapporter med får inte riktigt grepp om vad "Eget Kapital," "Balanserad vinst," och "Kassa och Bank," verkligen betyder och vad som skiljer dessa åt. Hur läser man egentligen av hur mycket "kontanter" ett företag har? Alltså hur mycket det har att investera, ge till aktieägare, reserver till att hantera en kris, m,m.

    Med vänlig hälsning.
    /Mattias.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tror jag en grundläggande bok eller kurs i företagsekonomi eller redovisning är att rekommendera. Tyvärr har jag inga bra tips, kanske någon läsare kan tipsa?

      Radera
    2. Om man behöver ha de svenska termerna har jag inget bra tips. I annat fall tycker jag att "The Interpretation of Financial Statements" av Graham & Meredith ger en tydlig och enkel förklaring av anatomin hos resultat- och balansräkningar och förklarar vad de olika delarna är tänkta att användas till. Den innehåller också en lång terminologilista på slutet där man kan slå upp allehanda ord och fraser.

      En annan väldigt bra förklarig tycker jag ges av Preston Pysh i hans videoserie om value investing (finns på youtube).

      Radera
    3. ...glömde säga att "The Interpretation of Financial Statements" finns som pdf, för mig är det fjärde träffen på google.

      Radera
  8. Balanserad vinst kan du se som eget kapital (vinster som ej delats ut). Kassa och bank (tillgång) är pengar som finns cash på diverse konton. Eget kapital är den skuld bolaget har till sina ägare d.v.s. hur bolagets tillgångar till viss del är finansierade. Exempel ska ett bolag köpa in ett varulager så kan den göra det med pengar som antingen är lånade hos t.ex ett kreditinstitut eller med pengar bolagets ägare investerat i bolaget (inkl. även bolagets vinster som förändrar eget kapital). Alla sätt bolag får in pengar på genererar ett kassaflöde oavsett om bolaget lånar pengar, får tillskott genom ägare, försäljning etc. Sedan finns delar i ett resultat som inte genererar ett kassaflöde som t.ex. avskrivningar vilket påverkat tidigare års kassaflöde eftersom investering betalas när den görs men avskrivningen belastar resultat under X antal år. Dock kan kassaflödet påverkas av att investeringen finansierats genom lån genom t.ex amorteringar och räntor.

    SvaraRadera
  9. Tack för tipset om att köpa en bok, har faktisk inte täkt på det innan . Ska kolla på Adlibris.

    SvaraRadera
  10. Hei,
    Håper det går bra med et spørsmål som ikke er relatert til denne artikkelen.
    Jeg har sett litt på bevakningslistan din. Hvordan velger du ut de selskapene som er der? Jeg kjenner kriteriene dine, men det er jo mange selskap som er OK i forhold til dem, så hvordan har du valgt ut akkurat de 25 som er på listen nå? (f.eks. hvorfor Coca Cola og ikke Pepsi? Hvorfor BMW istedet for Daimler?)

    SvaraRadera
  11. En premiumvärdering på SHB känns mer och mer omotiverat! Det är ett p/e 12 bolag.
    Kalle56

    SvaraRadera
  12. Fick upp ögonen för Sampo tack var dig Luppen och den fick ta plats i portföljen idag!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.