torsdag 16 november 2017

Walmart växer online

Det är inte ofta Walmart stiger 8 procent på en dag, men innan NYSE öppnade idag släppte bolaget en väldigt stark kvartalsrapport:
 • Försäljningen i jämförbara butiker i USA steg med 2,7 %
 • E-handelsförsäljningen steg 50 %
 • Försäljningen internationellt steg med 4,1 % i dollar eller 2,5 % i lokala valutor
 • Justerad vinst per aktie blev 1 dollar efter justeringar för tre engångseffekter där den största var förtida inlösen av ett obligationslån, dvs. förlusten där kommer leda till lägre räntekostnader framöver
 • Prognosen för justerat vinst per aktie lyftes med 2 % till 4,38-4,46 dollar
I en så långsam bransch som dagligvaruhandel blandad med fackhandel var detta en stark utveckling. Men om man blickar tillbaka och ser på hela året har Walmartaktien nu stigit 41 %, vilket knappast kan förklaras med några starka kvartal. 

Jag tror uppvärderingen hänger ihop med att bolaget alltmer ses som Amazons enda realistiska utmanare i USA. Med förvärvet av Jet.com hösten 2016 fick man uppenbarligen in en katalysator i form av Marc Lore som lyft e-handelssatsningen till en helt ny nivå. Han fyller dessutom funktionen som fixstjärna och evangelist som tycks behövas för att få en tech-värdering på dagens börser. Nu är det en bit kvar till Amazons P/E-tal, men Walmart har definitivt lämnat andra brick and mortar-handlare bakom sig.

Nu väntar vi på att H&M gör samma uppryckning.

10 kommentarer:

 1. Grattis, bra analys måste jag säga. Jag trodde verkligen inte på Walmart men det visade sig bygga på förutfattade meningar snarare än att jag tog reda på den djupare bilden. Jag trodde verkligen inte de skulle klara konkurrensen från Amazon. Kul att se!

  SvaraRadera
 2. Är det inte märkligt att man utgår från att det bara kommer finnas utrymme för två företag?

  Var är konkurrensmyndigheterna och Teddy Roosevelt när man behöver dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De nya internetmonopolen (FANG) får folk att extrapolera i vanlig ordning, nu ska vinnaren ta hem allt i alla branscher.

   Radera
 3. Appropå online, du har inte låtit dig inspireras av bloggrannen Magnus Anderssons intåg i nätcasino?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna velat se den ödmjuka luppen bemöta alla dessa rytande lejon på twitter!

   Radera
  2. Jag vill inte investera i gambling, så mycket Magnus investerar i går bort.

   Radera
 4. Räcker den rapporten för att du ska känna dig ok med att äga detta rödmålade bolag?
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en vankelmodig minskning på 1 procentenhet...

   Radera
  2. Ja. Det är inte lätt!
   Jag har separationsångest, efter försäljningen!

   Radera
 5. Nu vet vi ju ingenting om detta, men en ökning med 50 procent av e-handeln vore inte dumt att se för H&M, gärna kvartal efter kvartal efter kvartal... I kombination med kraftigt förbättrade marginaler skulle vi förmodligen bjudas på en raketresa.

  Kul att din satsning i WMT burit frukt! Räknade som hastigast; har jag inte slagit fel på räknaren ökade WMTs börsvärde ca 244 miljarder kr igår (29 miljarder dollar; dollarkurs: 8,40 kr). En ökning med lite drygt ett halvt (56 procent) Atlas Copco, Sveriges största bolag sett till marknadskapitalisering.

  Carolus

  SvaraRadera