fredag 24 november 2017

Inköp BMW

Idag köpte jag BMW stamaktier för ett belopp motsvarande 0,2 % av portföljen. Köpkursen var 86,52 euro och euron kostade 9,87 kronor.

Valet idag stod mellan H&M och BMW men jag prioriterade det mindre innehavet som även ligger högst upp i bevakningslistan.

Som en parentes twittrade bloggaren Irving Kahn idag att han köpt en fransk underleverantör till bilindustrin. Jag har som sagt investerat i BMW och Mats Qvibergs Öresund har ökat i Bilia. Bilindustrin tycks inte vara död, men kan alla delar i värdekedjan vara bra investeringar?

Efter köpet ser portföljen ut såhär:

Bolag
Andel
Handelsbanken
14 %
Sampo
14 %
Hennes & Mauritz
12 %
Illikvida aktier
9 %
Deere & Co
8 %
Castellum
7 %
Industrivärden
7 %
Novo Nordisk
7 %
Investor
6 %
Wal-Mart Stores
5 %
AP Møller-Mærsk
4 %
Fastighets AB Balder
4 %
BMW
3 %

Deere fortsätter upp, som vanligt. Om jag var rörelsemängdsinvesterare skulle jag ha hela portföljen i Deere, vad kan gå fel? För övrigt ligger nu alla amerikanska bolag jag har på bevakningslistan i det röda området. Bubbla?

9 kommentarer:

 1. Multipelexpansionen har helt klart rusat iväg i många amerikanska storbolag. Om det är en bubbla ser man väl först i efterhand men fallhöjden har ökat inte tu tal om det.
  Ett resultat av lågräntemiljön som ser ut att vara här för att stanna?

  Tom Buffet verkar ju anse att ”this time it’s different”.

  Svårt att vänja sig vid tankar om något det ”nya normala” med tanke på hur förespråkare för liknande tankegångar straffats historiskt.

  När vi ändå är inne på biltillverkare.. slå en snabb titt på Teslas räkenskaper.. räds man inte liknande värderingar så känns nog bla Deere rent av billig.

  Sock

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tom Buffett? Är det Warrens obskyre tvillingbror vi talar om? ;-)

   Förvisso har Buffett sagt att så länge det låga ränteläget består kan högre P/E-tal vara motiverade. Vad händer då vid en normalisering av ränteläget kan man ju fråga sig...

   Vänliga hälsningar

   Carolus

   Radera
  2. Lustigkurre där.. ;)

   Frågan är vad normaliserat ränteläge är, nån som vet egentligen? Eftersom räntorna har rört sig rätt rejält över långa perioder historiskt och skillnaderna mellan länder var större förr i en mindre globaliserad värld.. kan man ändå inte säga att vi är i ett nytt läge just nu även om det så klart inte kommer vara statiskt över tid?

   Det är svårt att förutspå räntan, tom proffsen och centralbankerna misslyckas gång på gång det är ju bara naturligt.

   Men vad är det som idag pekar på att vi kommer se ett mycket högre ränteläge på medellång sikt, säg 2-3år? Jag ser då inga tecken som tyder på det iaf.
   Å andra sidan verkar många tro att konjunkturen börjar toppa ur, att bostadspriserna ska ner osv.. i ett sådant läge lär ju även övrig konsumtion ta stryk och det talar väl snarare för att räntorna kommer pressas nedåt.

   Bara för att det är lite ovanligt med noll eller minusränta så betyder det inte säkert att det är ett bottenläge just nu även om det är svårt att tänka sig.

   Man kan ju även fundera på vad som skulle ge ett högre ränteläge och hur det skulle påverka bolagen som då torde vara i en väldigt stark konjunktur.. kanske är bolagen inte så värst övervärderade ur en sådan synvinkel.

   Sock

   Radera
  3. En insiktsfull kommentar.

   Riksbanken fokuserar ju som en laser på inflationen (mäts numera med ett nytt index, KPIF). Det enkla svaret på frågan om när räntorna kommer att stiga blir därmed "när inflationen tar fart".

   Följdfrågan (den svåra) är vad som kommer att leda till ökad inflation? Såg precis på SCBs hemsida att senaste siffran är 1,8 procent, väl inom målet som är två procent plus minus en procentenhet.

   Jag antar att om den skulle ligga kvar där är vi kanske i någon slags jämvikt med låga räntor...

   Vänliga hälsningar

   Carolus

   Radera
 2. Köper Lundaluppen mer HM? Jag är lång men det tar fan emot att öka...
  Utdelning är långt ifrån allt men över 5% smakar ändock gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passa då på att ta dig en rejäl slev. Verkar som om syltburken snart är tom... :-(

   Off topic (det första stycket var kanske inte heller speciellt intressant, men...),

   F-n vad jag är trött på dessa vägskyltar!!! Ska man även markera deras stolpar eller är det tillräckligt med själva metallskylten... Minns aldrig från gång till gång! :-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Vägskyltar? Jag antar att det är jag som är trögtänkt eller du som tullar på punschen tidigt idag?

   När det gäller H&M: om jag köper så skriver jag det här på bloggen, jag lovar!

   Radera
  3. Hehe. Tyvärr ingen punsch...

   Jag syftade på "robottestet", något du slipper i rollen som bloggens upphovsperson antar jag. Man ska markera alla vägskyltar och förutom "problemet" jag nämnde ovan sticker det alltid ut ett litet osynligt hörn någonstans... "Försök igen", "försök igen"...

   Carolus

   Radera
 3. Ja mycket rött. Har dock två på min lista som är mer ok prissatta (enligt mig) Berkshire och Disney. Konsensus är väl dock att Berskhire går i konkurs när Buffett inte är där längre och Netflix kommer knuffa omkull Disney. På samma sätt som varenda Walmart butik skulle rivas för ett tag sedan och gröna traktorer aldrig mer skulle säljas... ^^

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.