onsdag 22 mars 2017

Premiepensionsbokslut 2016

Premiepensionen infördes i Sverige 1999 i samband med den stora pensionsreformen som endast Vänsterpartiet motsatte sig. Din arbetsgivare betalar för din räkning in 18,5 procent av din bruttolön till inkomstpensionen varav 2,5 procentenheter går till premiepensionen.

Systemet har kritiserats i flera omgångar och nu för någon vecka sedan stormade det igen. Fondbolaget Allra har varit föremål för en mediagranskning som inte fallit ut särskilt smickrande, med avhopp från styrelseledamöter och polisanmälningar som följd. Pensionsmyndigheten har beslutat att bolagets fonder ska tvångsförsäljas och pensionsspararnas pengar omplaceras.

Som jag kommenterat på Twitter är detta ett orosmoment, men inte något jag tror kommer rubba systemet. Premiepensionens verkliga björnsax är dess idag mest populära del, Sjunde AP-fondens fallbacklösning, AP7 Såfa (Statens årskullsförvaltningsalternativ), som år in och år ut slår index för alla soffliggande blivande pensionärer.

Min profetia är att så länge Såfan går bra kommer systemet överleva. Såfan består av två fonder, en aktiefond och en räntefond, vars fördelning beror på din ålder (100 % aktier om du är under 56 år, minskande andel därefter). Risken ligger i att aktiefonden är belånad. Under en lång period var aktieexponeringen 150 %, men nu ligger den på 125 %. Den stora risken för hela pensionssystemet ligger i att en större börsnedgång ska radera en stor del av det egna kapitalet i aktiefonden och att hela legitimiteten för systemet då ifrågasätts.

I mina ögon vore det sorgligt om premiepensionen försvann. Den utgör en liten del av inkomstpensionen men är den enda delen jag kan påverka. Jag är inte entusiastisk till systemet, jag tycker aktiefonder är väldigt tråkiga, ointressanta och svårbegripliga jämfört med bolag. Fondvärlden är fylld av mellanhänder med tveksamt värdeskapande. Indexfonder erbjuder en större transparens, men är knappast "roligare" än aktivt förvaltade fonder. Men alternativet att staten hanterar hela inkomstpensionsförsäkringen är klart värre.

Men nu alltså till det sista bokslutet för 2016, premiepensionsbokslutet. Jag fortsätter med den balanseringsstrategi som Ben Graham föreslog för drygt 60 år sedan. Han har under senare år varit i gott sällskap, bl.a. förespråkar Malkiel motsvarande upplägg. Jag balanserar helt enkelt en indexfond mot en räntefond. Jag har uttryckt skepsis mot indexinvestering här på bloggen, men i premiepensionen finns inget bättre alternativ.

Portföljen innehåller en balanserad mix av Avanza ZERO och Spiltan Räntefond Sverige och då blir i allmänhet uppgången mindre i uppgång och nedgången mindre i nedgång.

År
LL-PP
SIX30RX
Medel
2009
41,6 %
49,4 %
31 %
17,5 %
24,9 %
12 %
-6,5 %
-11,6 %
-11 %
13,0 %
16,4 %
12 %
19,0 %
25,5 %
21 %
2014
10,8 %
14,0 %
21 %
2015
2,1 %
2,2 %
6 %
2016
7,3 %
9,4 %
11 %
Ack
154,1 %
206,8 %
153 %
Snitt
12,4 %
15,0 %
12,3 %

Kolumnen LL-PP visar mitt utfall och SIX30RX visar detta index som Avanza ZERO följer. Den sista kolumnen visar utfallet för den genomsnittlige PPM-spararen, denna siffra hämtar jag ur det orange kuvertet.

Sedan 2013 har jag konsekvent hamnat efter både SIX30RX och medelspararen. Jag är 70 % exponerad mot aktiemarknaden, SIX30RX 100 % och AP7 Såfas aktiekomponent 125 % via belåningen. För äldre medborgare är räntekomponenten i Såfan stor nog att kompensera för belåningen men på totalen ger detta Såfan en stor fördel i en lång börsuppgång som vi sett.

Ingen ombalansering skedde under året, så strategin har varit helt passiv.

Man kan såklart diskutera vilket index jag ska jämföra mig med, respektive hur väsentligt det är för mig att hålla 30 procent i en räntefond när så lång tid kvarstår till pensionen, men jag kör vidare på den inslagna vägen, det är ett fullskaleexperiment på ett belopp som är långt mindre än den aktieportfölj jag normalt skriver om här på bloggen.

12 kommentarer:

  1. Det är en hel del humor i att höra politiker raljera om apans förträfflighet efter 9 år ständig uppgång.

    Skullw dom haft 100% belåning skulle dom få spelet totalt!

    Det som verkligen skulle behövas långsiktigt är en väg bort ifrån att den efterkommande generationen ska betala den föregåendes pensioner!

    Det skulle lösa många problem i det svenska samhället!

    SvaraRadera
  2. Har varit i den lilla spanska byn Frigiliana några veckor för att koppla av från börsen.Väl hemkommen har jag börjat läsa ifatt. Allt är som vanligt. Nu har det smällt till i Fingerprint med 35000 personer från Avanza kollektivet ombord på tåget. Allra fonder gör en indexinvesterare trött.

    Fallstudie: Skulle en 50-åring komma till mig med en miljon att investera skulle jag föreslå följande. Allokering, och indexering. Fonden Swedbank Robur Acess Mix med 50% aktier, och 50% räntepapper hade inköpts för låt oss säga 200000kr. Sedan ett månadssparande på 10000kr.

    Konsultation om ett år. Fast jag tror ingen hade nöjt sig med detta därför hade jag gjort en egen lekstuga på tomten där investeraren skulle få 50000kr att vara aktiv i. Det skall ju vara kul att investera också. Man vill ju utvecklas. Här kunde spararen få utlopp för sina tankar kring HM och Fingerprint. Kanske göra en djupdykning i någon optionsstrategi det brukar garantera att förlusterna maximeras.

    Resten hade varit pengar på banken. Man utvecklar ingen allergi av att hålla en stor kassa. Avslutningsvis: Stort tack till Sensim Steps och inlägget om passiv indexförvaltning kontra hedgefonder. Tydligen en tävling som Buffett startade 2008, och skulle pågå i tio år. Hur det är på väg att sluta tror jag de flesta förstår. Inget nytt alltså

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv brukar jag kalla min lekstuga för en kapitalintensiv hobby och jag försöker att betrakta den som andra ser på segling eller den nya bilen. Just denna kväll smids det tydligen många nya planer för vilka köp som ska göras i morgon. Själv ägnar jag en del tankar till min far som alltid brukade säga till mig att dra ut tomten innan det blir som skönast, då är det liksom för sent, och det kan bli dyrt om man inte gör det i tid. //Stavros

      Radera
    2. Jag har själv passerat de 50 och har en lekstuga som jag sedan länge mest betraktar som en kapitalintensiv hobby, lite som andra ser på segling. Den funktion den fyller är att den hjälper mig att hålla fingrarna i styr och att låta tiden göra jobbet.

      Har i övrigt avvecklat alla privata aktieinnehav av vikt, och deletat en massa "arbetsmaterial" kring dessa. För att ytterligare förenkla har jag även avvecklat ett antal indexfonder/etf:er er.

      Min saliga far höll en gång ett förmaningstal om vikten av att dra sig ur i tid, och att det kan bli väldigt kostsamt om man inte gör det innan det är som skönast. Det känns extra viktigt för mig då jag planerar att minska mina inkomster fram emot hösten. Det lutar åt att att jag fortsättningsvis kommer att jobba mer med att ta ned risker, transaktionskostnader och tidsåtgång.

      Att ombalansera mellan olika tillgångar och att se över exakt vilka fonder,  etc jag ska ha torde nog räcka för mina behov. //Stavros

      Radera
  3. Ett tillägg i informationssyfte då det är många som läser din blogg.
    AP7-såfan har sänkt risken ngt.Om man själv vill tillfälligt eller för längre tid sänka risk kan man själv ändra i den till varianten: FÖRSIKTIG. Ett mellanting mellan räntefond o aktiefond där aktiefondsexponering sänks i %. Kan vara bra att veta inte minst för den som står i tur att gå i pension under en börsnedgång.

    SvaraRadera
  4. Jag ogillar Statens kontrollbehov. Jag vill ha så mycket påverkan av mitt insatta pensionskapital som möjligt. Ok att staten tar sin del att täcka soss men resten vill jag ha själv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som är otäckt är om ännu större del av pensionskapitalet styrs politiskt. Det skulle i förlängningen kunna innebära att många svenska storbolag (alla utan tydlig huvudägare) skulle börja få politiska dekret att leva upp till, i tillägg till lagar och förordningar som följer.

      Politiker kan generellt inte motstå att agera på det sättet, det är inbyggt i systemet. Om de inte ställer högre krav på "sina bolag" hamnar de i mediedrev.

      Radera
  5. Spara pengar i madrassasen på 0- räntefond är lite galet när vi ligger på en inflation nära 10%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samtidigt skriver några kommentatorer ovan att man ska parkera 50 % :-)

      Radera
  6. Vid en seriös förvaltning balanserar man alltid aktie och räntebiten mot varandra. Ungefär som denna soffliggarfond gör. Varför skall en 50-åring ha en sådan hög andel kontanter/räntepapper? För att vårda risken naturligtvis. Malkiel konstaterar: It´s the height of folly to think that nothing is going to happen to you.

    Sedan kan man givetvis investera för att man vill ha kul, och tycker det är roligt, eller för den delen socialt givande. Gå på pubkväll, och dricka öl är ju rätt trevligt. Ett spänningsmoment är viktigt för många. En bloggare har investerat i Decisive Dividend. Han konstaterar dock att han inte riktigt vet om ledningen är galen eller genialisk. Skall bli kul att följa.Märk väl från läktaren. Jag är på marknaden för att tjäna pengar.

    @Anonym
    Jag tror inte det finns så många nollräntefonder att tillgå vid en inflation runt 10%.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  7. Det vore ju något om de kunde öka dagens 2,5% ppm några procentenheter. Att dryga 86 % betalas in till inkomstpension 16/18,5 känns på tok för mycket. Vore ju något om man själv fick vill välja hur mycket av de 18,5% som ska in på ppm. Eller att det t ex hade hela beloppet på 18,5% till ppm fram tills 55år.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.