torsdag 15 augusti 2013

Adjö SvD

Under en längre tid har jag tyckt att SvD:s blänkare som jag publicerat här på bloggen i princip varit en delmängd av vad di.se skrivit om, förmodligen en följd av att man numera köper in allt material från TT till Näringslivsdelen. Igår fick jag av en händelse tag i papperstidningen Svenska Dagbladet och ögnade igenom den. Vilken spillra! För 5-10 år sedan tyckte jag SvD var landets i särklass bästa dagstidning, endast utmanad av DN, men det jag läste igår påminde mest om en Metro.

Jag slutar därför att länka till SvD och kompletterar istället di.se-länkarna med länkar till DN.se. Det går inte att bedriva en nyhetstjänst utan redaktion och utan att tillföra något själv.

37 kommentarer:

  1. Metro är ju riktigt bra i relation till priset, dvs. gratis. Både SvD och DI.se är värdelösa, pappersupplagan av DI håller däremot bättre kvalitet! Men DI.se är ett skämt, ingen korrekturläsning, dåliga källor, bristande faktakoll, alldeles för mycket köpta inlägg osv.

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker di.se har sina poänger, men visst är det 80 procent skvallerblaska. Dagens Industri (papperstidningen) är riktigt bra.

      Radera
  2. Håller med. Har haft SvD på prov i 6 veckor och tycker inte den håller måttet längre.

    SvaraRadera
  3. Håller helt och hållet med. SvD envisas ibland också med att skriva "hen" vilket gör att man inte kan läsa den utan att irritera sig över det.

    DI.se, webbupplagan, håller också mycket dålig kvalitet. Frågan är om man skulle börja prenumerera på FT? Det kanske är enda lösningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. FT håller en betydligt högre nivå, men är du främst intresserad av att läsa om Svenska företag så skulle jag undvika den.

      För att läsa om världskonjunkturen, ledare, beundra deras fina illustrationer m.m. så duger den dock. Den kostar ju en hel del dock.

      Är du mer intresserad av det senare och inte kräver en fullt lika hög nivå vad gäller finans och ekonomi, men även är intresserad av annat så är Economist alltid trevlig läsning.

      Radera
    2. Jag har efter lite påstötningar kommit fram till att man som svensk FT-kund kan komma undan med att betala knappt 3000 per år, så länge man tackar nej till papperskopian och läser "e-paper" på sin Ipad. Funkar utmärkt.

      Radera
    3. Kan verkligen rekommendera The Economist som ett sätt att hålla sig àjour med vad som händer i världen. Är ju ändå där svenska dagstidningar hittar sina ifallsvinlar, så lika bra att gå till originalet. Att The Economist dessutom bara kommer en gång veckan gör att man hinner läsa den ordentligt (slipper dåligt samvete). Appen är bra, med hela tidningen dessutom inläst (finns redan torsdag kväll; papperstidningen kommer lördag morgon). Lyssna är praktiskt, t.o.m. hushållsgöromål blir uthärdligt :-).

      Annars kan jag rekommendera RealClearWorld med dess olika aggregerade ämnesområden: http://www.realclearworld.com/. Bara att välja och vraka.

      Radera
    4. Att det skrivs hen är nog bara att vänja sig vid. Lär bara bli vanligare och vanligare. Och jag ser inget fel med att språket fortsätter att utvecklas.

      Radera
  4. vill tipsa alla med en ipad/motsvarande (funkar även på dator tror jag) om att varje pappersprenumeration på dn ger 5 digitala prenumerationer. detta innebär att man i "tidningskiosken" får dagens dn, exakt likadan som pappersutgåvan med vissa tillägg och interaktiva inslag samt de månatliga bilagorna etc..
    Jag snyltar på mammas prenumeration på detta vis och är mycket nöjd. Dock är ekonomisidorna väldigt få, tyvärr..

    tack för en bra blogg!

    Aspis

    SvaraRadera
  5. Känns som många "journalister" i Sverige kommer få leta sig till AF inom kommande år.

    SvaraRadera
  6. Själv tycker jag SVD är ganska bra även om den är tunn under sommaren. DI har ju å andra sidan inte kommit ut mer än en gång i veckan och dessutom varit väldigt tunn, så jag vet inte riktigt hur du resonerar där när du håller upp den som en förebild.

    Sen är ju DI.se så vedervärdig att jag valt att inte besöka den öht senaste månaderna, liksom jag även valt bort Aftonbladet och Expressen. Att få nyheter om vad som händer utan dessa sajter är inga problem. Det är dessutom väldigt bra för sinnesfriden att inte besöka dessa sajter som bara är ute efter att missleda läsaren och få en att klicka på någon artikel vilket ska ge dem bra besöksstatistik.

    FT är på en helt annan nivå än DN. Men jag tyckte distributionen fungerade lite knackigt när jag hade den för några år sen. De har ju inte samma utdelare som morgontidningarna. Dessutom fick jag dåligt samvete att jag aldrig hann läsa den särskilt noggrant.

    DI:s papperstidning är bättre än dess nätupplaga, men jag tycker ärligt talat den lever på en image att vara högre kvalitet än vad det är. Men visst kan den anses bättre än Näringsliv, men då har man ju inte de andra delarna i SVD. Och att prenumerera på DI när man redan har SVD och allt information på nätet tycker jag är pengar i sjön.

    SvaraRadera
  7. Fokus är trevlig, veckotidning som kommer på fredagar. Lite annorlunda nyhetsreportage.

    SvaraRadera
  8. Sjalv tycker jag att Nliv.se ar battre an di.se, dock vinner ju pappersupplagan av DI om man snackar Sverige. Annars ar slate-appen mitt framsta nyhetsflode. Mer kritiska analyser, ledare, kronikor i alla artiklarna. Aven nar det ar 'vanliga nyheter'. Utover det laser jag aven businessinsider som har en Australiensk upplaga vilket sjalvklart uppskattas.

    SvaraRadera
  9. Finns det möjlighet att komma med en analys av Maersk senaste kvartalasrapport? Bara snabbskummat den vad jag såg tyckte jag såg bra ut.

    SvaraRadera
  10. Tjena, Detta hör inte till ämnet men kan du inte skriva lite om vad du tycker om räntebevis som alternativ till räntekonto?
    Vad gör du själv med likvida medel? Har själv problem med att veta vart den delen ska ligga.
    mvh
    Len

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lundaluppen har skrivit ett inlägg om räntebevis, det finns begravt någonstans i 2012:s blogginlägg. Bara att leta :)

      För att summera ur minnet tyckte väl lundaluppen att det var sådär, motpartsrisk och "låter småspararna ta risken bankerna inte vill ha själva" var vad jag tog med mig därifrån.

      Likvida medel är ett gissel ;)

      Radera
    2. tack för svaret, ska leta upp det inlägget´:)

      Radera
  11. Är Flugger en aktie som du kollat in luppen eller som du har några tankar kring?

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Tack för en inspirerande blogg! Jag tänker och tycker på många sätt precis som du, vilket har resulterat i min första bok som heter "Framgångsbibeln - tid, energi, karriär, pengar". Kika gärna på www.framgangsbibeln.se för mer info. Med hopp om inspirerande läsning!

    /Joel

    SvaraRadera
  13. Nedanstående är tankar kring "Random walkers"

    Som jag har uppfattat herr Malkiel så föreslår han breda indexfonder med så låga kostnader som möjligt för att maximera den långsiktiga avkastningen. Han bygger sina förslag kring index; USA, Emergin markets, Developed International Markets. Samt fastigheter, Obligationer, kontanter och även guld kan vara en "eventuell" riskminimering enligt Malkiel.

    Samt dollar cost averaging och en liten slant till när mr market ibland (sällan) beter sig lite lustigt.

    Det jag funderar över är hur tillämpa detta utifrån Sveriges perspektiv.

    Index= Avanza Zero, förvisso gratis men omx30 och inte SIXRX eller OMXPI. Där finns Handelsbanken (SIXRX) till 0,65% avgift.
    Handelsbanken har även EU, USA,ASIEN, Emerginmarkets (MSCI) indexfonder att välja bland.

    Utöver ovanstående vet jag inte riktigt vilka andra bätttre alternativ som finns?

    Mina tankar faller då till bland annat Lars och Carulos som även de tycker att Malkiels perspektiv är intressant...

    Någon här som har lust att dela med sig om hur sina Malkielinfluerade investeringar ser ut? Alternativt ni som investerar i fonder, vilka och varför?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handelsbanken Sverige OMXSB Index

      Kan vara ett alternativ till Avanza Zero.
      0,4% i förvaltningsavgift och följer de 80-100 största och mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen.

      Med vänlig hälsning
      Christian

      Radera
    2. Jag är inne på samma linje efter att ha läst David Swensens Unconentional Success (http://www.amazon.com/Unconventional-Success-Fundamental-Approach-Investment/dp/0743228383).

      Indexfonder verkar finnas för de flesta tillgångsslag som Swensen anser vara aktuella (inhemska aktier, aktier i utländska utvecklade länder, tillväxtmarknadsaktier, fastigheter, statsobligationer, korta och långa, samt realränteobligationer).

      Det som dock ställer till problem är fastigheter. De fastighetsfonder som finns har för hög avgift, och enda billiga ETF som finns är syntetisk och innebär en obehaglig motpartsrisk. Någon som har tips på något rimligt alternativ?

      Jag kan visserligen tänka mig att köpa en bukett av aktier i fastighetsbolag, men det innebär mycket köp/sälj vid återkommande rebalanseringar av portföljen med åtföljande courtage. Lundbergs är inte heller direkt aktuellt eftersom en minoritet av innehavet är i fastigheter.

      Radera
    3. Jag är ju själv inte så säker på att man enkelt kan nå framgång med "asset picking" eller "index picking". För mig personligen känns det betydligt enklare att begripa om ett företag är välskött än att bedöma om guldpriset eller asiatisk skog kommer att vara nästa stora grej.

      Radera
    4. Dock har jag förstått att poängen är att man ska slippa gissa om vad som ska upp respektive ner eftersom man balanserar om hela tiden.

      /DC

      Radera
    5. Liten kommentar till anonym ovan, Avanza Zero följer six30rx och inte omx30 enligt fondfaktabladet. För en småsparare tror jag att fonder med låga avgifter är bättre än etf:er eftersom man kan handla med småpengar utan att det blir dyrare. Även vid ett lågt månadssparande kan man ombalansera ofta utan att det kostar extra. Därmed bör man teoretiskt överavkasta.

      /DC

      Radera
    6. Ber om ursäkt att jag skrev fel.

      / J

      Radera
    7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    8. Luppen,
      Malkiel talar mestadels om riskminimering via indexering. Hans tankegång är baserad på att historiskadata inte är en vägledning för framtida händelser. Således, och speciellt för småsparare anser han attt en bred indexering är en bra avvägd väg att vandra.

      Det Malkiel skriver om guldpriset är en väldigt liten fotnot i boken samt om jag tolkat det rätt, med en udd av ironi. Den enda "asset picking" han förespråkar är fastigheter.

      Att prata om utvecklingen på "asiatisk skog" är väl lite under bältet?

      /J

      Radera
    9. @J: ja det var väl lite "reductio ad absurdum". Asset picking är knappast Malkiels poäng, men däremot Swensons som varit lyckosam med detta.

      Radera
  14. Jag glömde nämna castles in the air och the firm foundattion theory men det var jag inte så intresserad av att diskutera :)

    / J

    SvaraRadera
  15. Hej Luppen!

    Vill börja med att tacka för en, för min del, oerhört intressant och lärorik blogg!

    Kommer du komma med en uppdaterad bevakningslista så småningom tror du?

    MvH Mathias

    SvaraRadera
    Svar
    1. DC!
      Lundaluppen var väl lite stressad när han skrev om att " bedöma prisutvecklingen på asiatisk skog och guld". Det är precis det vi random walkers inte gör. När vi är på en kapplöpningsbana så spelar vi på alla hästarna. Vi letar inte efter en nål i en höstack. Vi köper hela höstacken. Vi arbetar med en portfölj av olika tillgångar, som helst skall reagera olika om det kommer en signal om t.ex högre inflation. Då ligger inte alla tillgångarna i samma korg. Läste lite Harry Markowitz i veckan. Han fick i en interju frågan: Hur förvaltar du dina pensionspengar? Markowitz avarade: Jag lägger 50% i obligationer och 50 % i aktier TO MINIMIZE MY FRUTURE REGRET: Tycker det är ett suveränt svar. Majoriteten av denna bloggs läsare behöver inte vara smartare än så.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    2. Markowitz fick nobelpriset i ekonomi för att ha varit med om att utveckla Modern Portfolio Theory. Vilket är den teoretiska basen för nästan hela dagens finansindustri. Skrev lite snabbt ovan skall naturligtvis vara TO MINIMIZE MY FUTURE REGRET. Ett förtydligande.
      Lars

      Radera
    3. Lars du kommenterar ju då och då att du går in i enskilda aktier? Förstår inte. En dag snackar du om index, en annan dag säger du att du hoppar på en trend... Hur ska du ha det? Eller letar du aktier till ditt egna index?

      Radera
    4. @Anonym
      Då jag har ett större kapital så är huvuddelen indexerad. Jag handlar dock även kortsiktigt i en tradingportfölj. Kalla det gärna ett nöjeskonto.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    5. Varför handlar du kortsiktigt i en tradingportfölj när du säger att man inte kan slå index?

      Radera
  16. Dagens industri är fortfarande den morgontidning jag helst läser.

    Tycker dock att det även i pappersbilagan är fastligt mycket reklam numera. Vilket jag trodde det 50%-iga höjningen av priset för några år sedan kunde råda bot på.

    Fredagens weekend-bilaga som man såg fram emot har tappat litet i kvalitet tyvärr...

    men fortfarande nummer 1, än så länge, är DI i mitt tycke!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.