måndag 26 augusti 2013

Försäljning Beijer Alma

Jodå, de flesta gissade rätt kring vilket bolag jag sålt idag: hela innehavet i Beijer Alma såldes för 160,50 kronor per aktie. Innehavet var alltför litet för att ha någon betydelse. Min plan från början var att köpa in mig gradvis i det väldigt trevliga bolaget och jag köpte aktierna för 111,75 kronor och har sedan tagit emot en utdelning på 7 kronor per aktie. En smått fantastisk avkastning på 10 månader, men tyvärr på ett minimalt belopp.

Baksidan med denna avkastning har alltså varit att jag inte kunnat öka upp innehavet. Beijer Alma är på inget sätt billigt idag, men samtidigt inte så dyrt att priset i sig motiverar en försäljning, utan det är en kombination av ett oattraktivt pris och ett alltför litet innehav som gjorde att jag tröttnade.

Portföljen ser därmed ut såhär efter dagens försäljning:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

28 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
19 %
Swedbank
2 887
13 %
Industrivärden C
2 400
8 %
Investor A
1 200
7 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Fortum
1 100
4 %
Teknologiportfölj

3 %
    Apple
10

    Google
8

    Microsoft
170

Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %

Portföljvärdet är nu 3,4 miljoner kronor, och imorgon blir det nya inköp. 

18 kommentarer:

 1. Beijer Alma var med andra ord en bra investering i väntan på annat. Jag köpte in mig i Coca-Cola, Chevron och AT&T idag. Det är stora globala företag som har framtiden för sig enligt mig.

  Det ska bli spännande att se vad du köper imorgon, jag har mina aningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Positivt sätt att se det, jag själv har mest varit besviken ;-)

   Radera
 2. Svar
  1. Haha, tyvärr räcker ju inte Beijerpengarna till en tredjedels aktie ens...

   Radera
  2. Anser ni AP Möller Maersk fortfarande köpvärd efter den kraftiga uppgången?

   Vänliga hälsningar
   Mr Mike

   Radera
 3. Sitter här och läser en finsk ekonomi tidning (pappersformat) och ögar igenom resultatprognoser (2013 och 2014) för diverse nordiska bolag.

  Mina ögon fastnar på Industrivärlden.
  2012 hade industrivärlden resultat/aktie på 25,83 kr.
  Kurs: 13.08.2013: 124,10

  2013: Res/aktie= 9,63 kr, P/E = 12,9, EV/ebit = 14,3
  2014: Res/aktie= 1,72 kr, P/E = 72,4, EV/ebit = 71,6

  Det ser ju inte så bra ut...

  För tex. H&M:
  Kurs 13:08.2013 242,30

  2013: Res/aktie= 10.31 kr, P/E = 23.5, EV/ebit = 14.8
  2014: Res/aktie= 11.60 kr, P/E = 20.9, EV/ebit = 13

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resultaten för investmentbolag är fullständigt missvisande och går inte att använda i något slags analys. De avspeglar börsens kursrörelser snarare än något slags verksamhetsmått.

   Radera
 4. Funderar pa hur dina tankar gar gallande viktningen mot finansbolag/banker. Handelsbanken + Swedbank star for ungefar 41 % av din portfolj, lagg dar till innehav i Sampo, Investor och Industrivarden sa bor man vara uppe narmre 50%. Du ar inte radd for att sa pass cykliska bolag ska ta en ordentligt small i nasta bear market (sager inte nar den kommer, men borsen har ju cykler).

  Vet inte om du ar intresserad av denna typen av bolag men har sjalv okat i tva bolag senaste tiden, IBM och Kopparbergs.

  IBM handlas till ett lagt pris i forhallande till deras valdigt bra kassafloden, har gatt fran hardvarubolag till service/konsulttjanster. Kraftiga aterkop som gor att den laga utdelningen (med svensk standard, amerikansk sa ar den helt OK) helt plotsligt ser hog ut.

  Kopparbergs fick jag upp ogonen for genom vardagsobservationer. Jobbar for tillfallet extra i en bar dar Rekorderlig cider ar stort och nar jag sager stort sa menar jag oerhort stort! Snackade da med en kompis i England och fragade vad som var storst dar, rekorderlig eller Kopparbergs, vilket var kopparbergs. Jag tror att vi kommer se Svensk/skandinavisk cider gora ett starkt intag pa varldsmarknaden med de tva markena i fronten foljda av exempelvis Somersby.

  Sjalvklart hade jag inte kopt om det inte var bra nyckeltal och vettig vardering, avtalet med Miller hjalpte ju ocksa till att fa en okad tro pa Kopparbergs.

  SvaraRadera
 5. Instämmer, bor i UK, Kopparberg och Rekorderlig har blivit väldigt populärt här och varit ett bra tag. Ser inte att det skulle sluta heller då det aldrig riktigt funnits något alternativ till den "torra" cidern.

  SvaraRadera
 6. Börsveckan rekommenderar köp av Beijer Alma då dotterbolaget Lesjöfors växer så det knakar och Beijer Almas ledning uttalat sig positivt om utvecklingen under det tredje kvartalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den informationen känns ju minst sagt inprisad...

   Radera
 7. Industrivärden handlas rätt lågt, blir det ökning där kanske?

  SvaraRadera
 8. Måste säga att jag förstår inte riktigt hur du funderar kring portföljrisk. Sälja BEIA så att banksektorn får ännu större del av portföljen? (minimalt belopp men ändock går det i den riktningen). Förklara gärna för en glad amatör :)

  SvaraRadera
 9. Hej herr Lundalupp,

  Long time reader, first time poster.

  Innan sommaren skrev du att du skulle kika lite närmare på Ratos. Min portfölj består till ca 15% Ratos (förutom Connecta och Telia, och ca 65 % Atlant Stability i väntan på lägre priser). Jag har ca 3 kronor lägre GAV än vad den handlas till idag (~58) och jag hade nog planera att behålla den ett tag då jag gillar de nya inköpen.

  Sen tror jag även att försäljningen av GS Hydro som Nordea hade hand om kommer till slut gå vägen. En quick-and-dirty värdering på den ger ca 800 MSEK och jag gissar att Ratos ville ha avsevärt mer betalt än så.


  Det vore trevligt om du kikar på Ratos.

  mvh

  Björn

  SvaraRadera
 10. Jag är superglad för att du skriver igen luppen!

  SvaraRadera
 11. Hejsan Lundaluppen.
  Mitt eget innehav av Beijer Alma uppgår till ca 16% av portföljvärdet och jag ligger på ca +46% exkl. utdelningen i våras.
  Hade du med en sådan andel sålt ditt innehav oxå eller är din försäljning enbart baserad på att du tror att kursen nått en övre gräns (för dig)?
  Mvh
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror inte jag hade sålt om jag haft en meningsfull insats. Det är ett fint bolag.

   Radera
  2. Tack för snabb respons *tar bort fingret från SÄLJ-knappen* :-)
   /S

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.