fredag 30 augusti 2013

Industrivärden säljer Indutrade

Idag meddelar Industrivärden att man avyttrat merparten av sitt innehav i Indutrade. Indutrade var ett litet innehav i Industrivärdens portfölj där jag inte sett någon enorm kurspotential på något sätt och där man på samma sätt som jag gjorde med Beijer Alma, kan fråga sig om det är värt energin att äga det. Jag tycker alltså att det var ett klokt beslut. Om jag tolkar pressmeddelandet rätt kommer likviden antingen användas för ytterligare ICA-aktier eller för att sänka belåningen. Meddelandet är väldigt vagt om när och till vem man sålt, kan det vara Lundberg?

Industrivärden berättar också att bolaget under de 24 år man varit ägare har gått från 900 miljoner i omsättning till 8 miljarder, vilket ju låter oerhört imponerande. Tillväxten på årsbasis är dock 9,5 procent vilket är utmärkt men inte spektakulärt, ränta-på-ränta-effekten är fantastisk över tid.

7 kommentarer:

 1. Det som är imponerande med industrigrossisterna är att verksamheten binder ganska litet kapital, du får starka kassaflöden. Kassaflödena kan användas till att förvärva bolag till lägre värdering än vad de själva värderas till på börsen. Indutrade brukar betala 4-8 ggr vinsten när de gör förvärv och det är en fin affärsmodell. Något att komma ihåg när det gäller Indutrade är att de skriver av immateriella tillgångar när de gör förvärv, vilket gör att P/E-talet blir högre än vad det borde vara. Har inte skärskådat dagens värdering, men Indutrade är ett fantastiskt bolag och det tar nog emot för Industrivärden att sälja, även om det är ett litet innehav.

  Irving Kahn

  SvaraRadera
 2. F Lundberg har sedan den 27 maj minskat sitt innehav i Indutrade med 4 222 875 aktier.

  /Roundabout

  SvaraRadera
 3. Lundberg gör väl ibland affärer i Lundbergsföretaget och ibland privat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är insynsperson i ett antal bolag och det är inte helt lätt att följa vad hans insynsrapporter härrör till.

   Radera
 4. Går det jämföra med privat avyttring då? Är inte Industrivärlden ett maktbolag där det kan finnas andra anledningar att sälja än att ta hem en vinst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämförelsen haltar såklart, Industrivärden och deras anställda har såklart många olika anledningar och intressen som inte jag har. Rent ekonomiskt tror jag dock att resonemanget kan vara lite likt.

   Radera
 5. 9.5 % får väl anses rätt bra, om man tänker på att ekonomin växer betydligt långsammare än så.

  SvaraRadera