onsdag 15 augusti 2012

Rapport från Maersk

Igår kom A.P. Möller-Maersk halvårsrapport och en snabb genomläsning visar att:
  • Den försvagade danska kronan har lett till en omsättningsökning på 7 procent för halvåret, i dollar räknat har omsättningen minskat
  • Resultatet har däremot sjunkit även i danska kronor, med 16 procent. Resultatet per aktie för halvåret var 2 615 DKK
  • I resultatet gömmer sig en engångsintäkt från en Algerisk skattetvist om 0,9 miljarder dollar, om man antar att skattesatsen inte påverkas skulle detta utgöra ca 25 procent av vinsten. En justerad och mer jämförbar vinst skulle då vara 1 961 DKK per aktie
  • Fraktraterna har stigit med 4,2 procent (i dollar) sedan Q2 2011 och Maersk Line har därför kunnat vända till en blygsam vinst under Q2 jämfört med en förlust under Q2 2011
  • Maersk Oil har nått en minskad produktion jämfört med Q2
  • APM Terminals vinst ligger på samma nivåer som 2011 liksom Maersk Drilling
  • Utsikterna för helåret revideras uppåt något av ledningen och räknat i dollar bedömer man att det blir en svag ökning. I danska kronor kommer detta, om det visar sig riktigt, innebära en klar förbättring räknat från de 3 478 kronorna per aktie man nådde 2011
Maersk är ett konglomerat med verksamhet i olika branscher som inte går helt i takt. Det är dock tveklöst så att det viktigaste området, Maersk Line, agerar i en mycket svår miljö. I en sådan miljö är jag imponerad över att man i alla fall lyckas nå positiva resultat och bidra till koncernens vinst. Min bedömda långsiktiga vinstnivå på 4 000 DKK/aktie verkar vara möjlig att nå i år och det är såklart positivt. Nu beror detta mycket på danska kronans försvagning vilket ju innebär att min avkastning i svenska kronor förmodligen blir en bit lägre än jag tänkt mig vid köptillfället.

Maersk är fortfarande attraktivt prissatt i mina ögon. Ett P/E på under 10 räknat på resultat under en erkänt utmanande period verkar billigt. Jag antar att resten av marknaden därmed förutspår ännu svårare tider framöver, men vi får väl se.

8 kommentarer:

  1. Intressnta tankar som vanligt.

    Skulle vara intressant att höra vad du har att säga om Unibet som också la av rapport idag.

    /Mvh Oskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är av personliga skäl inte intresserad av spelbolag så jag har ingen koll på Unibet.

      Radera
  2. Funderar du att öka Maersk innehavet? Värderingen är under bookvalue för en vinstdrivande rörelse. Dessutom är DKK på lågnivå pga den svaga euron

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ökade för ungefär ett år sedan och kan tänka mig att öka igen. Just nu är min bästa investeringsidé dock Fortum och om jag inte hinner tänka om blir det mitt nästa inköp.

      Radera
  3. Jag väntar på att det ska komma en split i denna aktie....
    Lundaluppen, du trodde väl att en sån är i antågande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar ju logiskt och Arne Karlsson i styrelsen borde betyda mer aktieägartillvänd styrning. Men jag har självklart ingen insiderinfo.

      Radera
  4. Hej Luppen,
    Tack för en förträfflig blogg. Jag har en fundering kring engångskostnader och engångsinkomster. Jag har inte läst alla inlägg om maersk men har du tidigare räknat bort pengar från intjäningsförmågan för att de avsatt pengar till skattetvisten? Annars går det väl att hävda att det ska vara en del av intjäningen över en passande period? Egentligen är jag mest intresserad av att veta om du har några bra tips för ett förhållningssätt till engångsposter när intjäningsförmågan ska bedömas. För vissa bolag som till exempel Ratos är det ju en del av affärsmodellen eller ska jag skilja på engångsposter och exits?

    /Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller måttliga engångsposter (säg under 10 procent av resultatet) tycker jag det bästa är att arbeta med resultatmedelvärden över tid, exempelvis treårssnitt. Större poster måste för det mesta hanteras separat och i mina ögon konservativt: det vill säga kostnader är definitiva medan intäkter jämkas lite mer defensivt. För jämförelser bör alla intäkter elimineras och de flesta kostnader.

      För Ratos är ju försäljning av bolag endast redovisningstekniskt en engångssak, det är som du säger en del av affärsmodellen och kan inte bortses ifrån.

      För värdering av Ratos gillar jag att titta på balansräkningen (!). Tillgångarna inklusive goodwill är ett hyggligt mått på vad Ratos betalat för bolagen man äger. Deras eget mål är en IRR på 20 procent, vilket man såklart ska ta med en nypa salt. Men om man lyckas köpa Ratos nära eget kapital kan man förmodligen se fram emot en hygglig avkastning.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.