måndag 27 augusti 2012

Inköp Fortum

Månadens inköp blev ytterligare 85 aktier i Fortum för 14,11 euro per styck. Eurokursen är just nu trevliga 8,24 kronor vilket gör att euro-värderade tillgångar känns extra attraktiva.

Så här ser portföljen ut idag:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
Handelsbanken A
1 420

Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
25 %
Swedbank

13 %
Swedbank Pref
2 870

Swedbank A
17
Investor A
1 200
6 %
Industrivärden C
1 600
5 %
Sampo A
740
5 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Apple
10
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %
Google
8
1 %
Microsoft
170
1 %
Fortum
260
1 %

Fortum är fortfarande minsta innehavet men närmar sig Microsoft. Portföljvärdet ligger nu på lite drygt 2,7 miljoner kronor.

30 kommentarer:

 1. kul att se, plockade själv upp fortum runt 14 sträcket men med sämre Euro kurs.

  Vad tycker luppen om dagens pris på skanska och lundbergs? köpläge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skanska ser billigare ut än Lundbergs i mina ögon.

   Radera
 2. Köpte oxå Fortum idag och även tidigare i veckan :)

  SvaraRadera
 3. Synd bara att det går lite trögt i Ryssland för Fortum, annars så bygger de nytt i Litauen och köpt många mindre bolag i Polen. Skall nog också köpa på mig lite mera..

  SvaraRadera
 4. Vad tror du om Sampo vid 22.95?

  SvaraRadera
 5. saxat från luppens senaste kommentar kring sampo:s rapport:
  "... och sammantaget ser Sampo fortfarande prisvärt ut med sina 22,88 euro per aktie i skrivande stund."

  han har också svarat på liknande fråga i kommentarsfältet på samma post.
  http://www.lundaluppen.se/2012/08/rapport-fran-sampo.html#comment-form

  SvaraRadera
 6. Hej.
  Hur ser du på valutarisken när du köper euronoterade aktier. Om nu euron skulle upplösas inom ett par år. Vad tror du händer med aktiekurserna och dina innehav? Euron har redan rasat och inget säger ju att den inte skulle kunna fortsätta med det.
  Äger själv Fortum men är lite avvaktande när det kommer till att öka. Gillar dock bolaget.

  Tack för en riktigt bra blogg.

  /Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag oroar mig inte så mycket för valutor så länge merparten av mina innehav är noterade i SEK. Jag antar i princip att valutamarknaden är effektiv och att jag inte kan göra någon bättre gissning än någon annan vad som kommer att hända med kurserna (det sista är jag helt säker på).

   Radera
  2. Jag själv har funderat lite hur risken är med valutor och det finns alltid en risk, men ser man till dom investeringar jag har gjort i EUR har jag valt bolag som har inkomster i andra valutor också.

   Det fina med det är att företagen i sig kan tjäna på att EUR går ner, och på så sätt visa sig starkare. Dock kan det inte täcka upp en rejält krasch av EUR, men det ska mycket till för att det på ett långsiktigt investerande skall leda till förödande effekter. Dock kan det säkerligen på kort sikt komma EUR effekter som får en att fundera på om man gjort rätt...

   Radera
 7. Hej, intressant vinkling där av Gustav men nu till min fråga: Luppen du handlar väl via ISK om jag minns rätt. Dras det inte utländsk skatt på t ex Fortum och Sampo och innebär det att det är mindre fördelaktigt att handla utländska aktier till ISK? F ö så går jag fr o m denna månad in i bägge dessa aktier i form av månadssparande, ringar på vattnet....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder ISK för Fortum endast, mina andra innehav ligger i depåer av olika slag. Källskatt dras för utländsk utdelning (15 procent i Finland tror jag) men denna är avdragsgill mot den skatt man betalar för ISK.

   Det funkar inte lika bra som för svenska aktier, men jag ser det inte som något större problem. OBS: varken jag eller någon annan har ännu haft detta ett helt år plus efterföljande taxering, så den praktiska hanteringen är fortfarande okänd.

   Radera
 8. Eftersom Fortum inte drar in några pengar på elen nu så dras svångremmen åt, de skall skära utgifterna med 15-20%.

  SvaraRadera
 9. Hej Lunda!

  många av dina bloggkollegor äger och skriver om France telecom, vad är din uppfattning?

  Hls

  SvaraRadera
 10. Hej luppen!

  Du har tidigare skrivit "Jag tycker dagens kurs i Avanza, cirka 130 kronor i skrivande stund, är riktigt attraktiv trots den svaga lönsamheten just nu"

  Hur ser du på Avanza i dagens sken?

  /JW

  SvaraRadera
 11. Hej Luppen,

  Intressant att följa dig. Får man fråga vad du har haft i genomsnittlig totalavkastning på din portfölj sedan du började med Värdeinvestering? Alltså inräknat på utdelningar och värdestegring..

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klicka på "historik" i nyckelordsmolnet till höger så hittar du det.

   Radera
 12. Hej!

  Ser att ditt innehav i Handelsbanken är stort. Tänker själv skaffa SHB aktier eftersom jag sett att de har haft fin utdelningshistorik. Nu till min fråga: Är Handelsbanken dyr nu? Den har ju gått upp en bra bit men ligger fortfarande på en attraktiv direktavkastning (ca 4%). Ser du det som ett bra ingångpris? Skrivande stund ca 230 kr.

  Hoppas på svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågar du mig är den inte dyr :-). Å andra sidan har jag inte köpt på länge, men det beror främst på portföljens slagsida...

   Radera
  2. Luppen!
   Köp inte mer SHB eller HM. Din portfölj är redan nu en farkost som har svår slagsida. Jag skulle inte vilja följa med ut på ett stormigt börshav med denna farkost. Fartyget saknar nu helt köl, men med tur tar den sig snabbt fram.
   MvH
   Lars

   Radera
 13. Hej!

  Stort tack för en mycket bra aktieblogg, läser den dagligen. I din portfölj finns bolag som du inhandlat innan denna blogg såg dagens ljus och därför inte beskrivits så ingående som de inköp som nu sker vilket gör mig nyfiken. Skulle vara mycket intressant att se statistik på ditt GAV för dessa bolag, eller varför inte för alla bolag i portföljen.

  Keep up the good work! / Budd Dwyer

  SvaraRadera
 14. Kan du inte redovisa vad du har för GAV på dina innehav?

  SvaraRadera
 15. @nils och Budd Dwyer: Jag skriver GAV i mina årsrapporter, den senaste finner ni här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Totala anskaffningsvärdet för dagens portfölj är knappt 2,3 mkr.

   Radera
  2. Det hade jag missat. Tack. Och Tack för en mycket bra blogg.

   Radera
 16. Helt ointressant om en aktie handlas i eur, sek eller usd. Det enda som spelar någon roll är hur underliggande kassaflöden ser ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte med dig helt, det har betydelse och jag blir definitivt påverkad av om valutan är historiskt billig eller dyr. Men samtidigt är det farligt att titta för mycket på det eftersom valutamarknaden är ännu svårare att förutsäga än aktiemarknaden.

   Radera
 17. En aktie som börjar se intressant ut är SSAB B pris/eget-kapital är lockande. Jag väljer själv testa en mindre köpstart på 40:-(ungefär 1/4 av vad tänkt som totalt innehav) väl medveten om att kursen kan halveras vid ett rejält ras på börserna och för brancehn ser det inte ljust ut de närmaste åren.

  SvaraRadera
 18. Hej Luppen,
  Spänningen stiger, Fortum har tuffat upp lite. När tappar de topplaceringen på bevakningslistan? Eller ska du skaffa dig en post i Fortum som är tillräckligt stor del av portföljen för att ha betydelse innan du byter inköpsalternativ. Själv har jag börjat köpa Ratos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är trist att de ska behöva stiga så hastigt i pris, det är inte självklart att nästa inköp blir Fortum. Ratos är inte aktuellt för mig, men jag är på gång att göra ett lite större inköp. Ruskigt irriterande med uppvärderingen av Fortum alltså.

   Radera