onsdag 18 januari 2012

Öresunds inlösen

Nu i dagarna är en "speciell situation" aktuell och som jag ser det pekar väldigt mycket på en relativ felprissättning. Investmentbolaget Öresund håller efter en förtroendekris mellan huvudägarna Hagströmer och Qviberg på att delas upp i två delar kallade Öresund och Newco (det senare är ett arbetsnamn). Kort skulle man kunna sammanfatta delningen med att:
 • Newco tar över 59 procent av tillgångarna, substansvärdet, enligt värderingar gjorda för några veckor sedan, kvar blir alltså 41 procent i Öresund.
 • Bolagen delar på större delen av innehaven, men några särskilt utpekade "bebisar" kommer att helt tillfalla det ena bolaget. I mina ögon är det Hagströmers Newco som får de något intressantare innehaven.
Skilsmässan är alltså helt centrerad kring Hagströmers och Qvibergs ägande, övriga ägare agerar statister och får finna sig i att delta i ett ganska komplicerat förfarande:
 1. Varje Öresundägare har erhållit en inlösenrätt per aktie
 2. Nio inlösenrätter ger rätt att lösa in fem Öresundsaktier mot fem Newcoaktier
 3. Man kan handla med dessa inlösenrätter och även direktsälja dem om man är småägare
Det intressanta idag är att inlösenrätterna handlas till ett så lågt pris att Öresund själva valt att gå ut med förtydligande. För en gångs skull ser jag den här informationen som relativt tillförlitlig eftersom dagens Öresund är både köpare, säljare och långvariga ägare i slutresultatet av transaktionen. Situationen är intressant därför att:
 1. Substansvärdet i Öresund efter transaktionen bedöms ligga på ungefär 109 kronor medan det i Hagströmers Newco bedöms vara 126 kronor (per aktie i båda fallen)
 2. Öresundsaktien slutade idag på 108,25 kronor och inlösenrätten på 24 öre. Därmed skulle totalpriset för en Newco-aktie vara 9/5*0,24 + 108,25 = 108,68 kronor. Alltså handlas Öresund idag i princip utan rabatt, medan Newco implicit handlas med 14 procent rabatt - detta i två bolag med snarlika innehav.
För den hugade spekulanten öppnar sig alltså möjligheten att göra ett arbitrage här genom att i ena änden köpa inlösenrätter (sista handelsdag imorgon) och Öresundsaktier i motsvarande mängd för att få Newco aktier, och i andra änden ställa ut säljoptioner på Öresund. Om man är mer långsiktigt intresserad av Newcos innehav kan man ju istället se det här som en köpmöjlighet som kanske är bättre än vad man kommer att få senare.

Till sist en varningsflagga: jag tänker själv inte göra affären, så agera inte på det här inlägget och tro dig göra ett klipp utan att själv först satt dig in i situationen.

4 kommentarer:

 1. Anmälningsperioden för att lösa in Öresundaktier mot Newco och handeln med inlösenrättigheter slutade dock den 17 jan hos bl a Avanza och iom att priset på inlösenrättigheterna föll till riktigt låga nivåer först igår så var man nog tvungen att vara jävligt snabb för att kunna göra det där klippet.

  SvaraRadera
 2. @Anonym: det är inte den information jag fått från Öresunds webbsida, men som sagt, jag gör inte affären skarpt så lita inte på mig...

  SvaraRadera
 3. Hur som helst var det ca 90% rabatt på teckningsrätterna redan 17 jan. Jag vågar inte mig på några optionsaffärer men köpte rätter för att konvertera alla mina Öresund till Newco. Nu är jag övertygad om att det var rätt beslut, iallafall kortsiktigt. Tack för en bra blogg. /M

  SvaraRadera
 4. Öresund själva kanske löser in Öresundaktier mot Newco ända fram till 24:e men det har ju ingen betydelse om anmälningstiden hos banken som förvarar Öresundaktierna stoppar anmälningstiden redan den 17:e. Då blir det ju bara Hagströmer själv som kan utnyttja det där låga priset på inlösenrättigheterna och göra ett ordentligt klipp!
  Övriga som köper ir kommer ju att få se värdet att gå mot noll vid den här handelsdagens slut.

  SvaraRadera