måndag 30 januari 2012

Återbesök hos Fortum

Nu har det gått snart två år sedan jag analyserade Fortum och kom fram till att det var vettigt i pris. Sedan dess har priset gått ner (hoppas ingen köpte på min analys då) och bolaget har fortsatt leverera vinster. Många läsare har också efterlyst en ny analys av bolaget. Jag tror i alla fall att det är många, det kan ju vara samma läsare med olika pseudonymer...

Jag tänker inte göra en fullständig ny analys, utan snarare följa upp förra analysen. Då bedömde jag att intjäningsförmågan låg omkring 1,65 euro per aktie. 2010 slutade enligt årsredovisningen med en vinst på 1,48 euro per aktie, medan de senaste rapporterade 12 månaderna , 2010-Q4 till 2011-Q3 visar på en vinst på 1,78 euro per aktie, men detta innehåller jämförelsestörande poster i form av engångsintäkter. Det jämförbara resultatet man redovisar ligger på 1,52 euro per aktie (tack Kenny/Aktiefokus för kommentaren, klicka på länken för att se hans lysande blogginlägg om bolaget). Genomsnittet av dessa båda är 1,50 euro, så man har inte riktigt nått den nivå jag tänkte mig, men så är sju kvartal en ganska kort mätperiod.

I skrivande stund är priset på en Fortum-aktie 16,85 euro vilket ger ett P/E på 10-11, helt ok.

En punkt jag noterade var att balansräkningen inte mötte mina kriterier, och det gör man inte nu heller eftersom belåningen är alltför hög. Men det kan vara värt att titta lite noggrannare på skuldsidan, den innehåller bland annat:
 • Räntebärande lån på 6,9 miljarder euro långfristigt och 700 miljoner euro kortfristigt
 • Derivat för att jämna ut elprisfluktuationer 160 miljoner euro långfristigt och 229 miljoner kortfristigt. Det finns även derivat på tillgångssidan på ungefär samma nivå som skuldsidan, vilket jag antar innebär att elpriset just nu klassas som "normalt". OBS: jag kan ingenting om elprissäkring.
 • Uppskjutna skatteskulder på 1,9 miljarder. Detta är pengar som "lånas gratis" av staten och som inte förfaller till betalning förrän tillgångar avyttras med vinst.
Om man plockar ut dessa poster ur ekvationen täcker omsättningstillgångarna den kortfristiga skulderna mer än dubbelt upp. De långfristiga fordringarna är såklart på en annan nivå.

Börsvärdet är 15 miljarder euro, och de räntebärande skulderna är som sagt 7,6 miljarder. Därmed är EV 22,6 miljarder euro. Genomsnittlig EBIT för de senaste samma period som ovan, dvs. 2009, 2010 och 2010-Q4-2011-Q3 är 1,9 miljarder euro. EV/EBIT3 blir då strax under 12, vilket är ok enligt mina kriterier.

Fortum är alltså fortsatt köpvärt. Kom dock ihåg att Fortum är en "utilities"-verksamhet för att använda den amerikanska termen. Detta innebär att intäkterna är relativt säkra, men det finns också en politisk risk. Dessutom har denna typ av verksamhet svårt att expandera utan väsentlig kapitalbindning.

Jag har skummat igenom senaste kvartalsrapporten och årsredovisningen för 2010 för att se om några avgörande beslut tagits eller händelser inträffat, men har inte kunnat hitta något som påverkar min bild av bolaget. Här tar jag gärna läsarnas hjälp: kommentera om ni tycker jag har fel.

11 kommentarer:

 1. Nu kommer ju bokslutet om två dagar så jag kan ha fel i detaljsiffrorna, men ca 0,6 €/aktie är engångseffekter i år (försäljningar av bolag) vilket innebär att resultatet från löpande verksamheten är betydligt lägre. Detta bör man ta hänsyn till och jag tror spontant att Fortum ska ner åtminstone under 15 € för att vara prisvärd. Jag återkommer med ett inlägg om detta tids nog men först vill jag se årsbokslutet!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar Fortums kärnverksamhet: vatten- och kärnkraft+ distribution i Sverige och Finland. Men majoriteten av investeringarna går till fossil elproduktion på ryska elmarknaden vilket inte tilltalar mig.

  Nu var det ett par kvartal sedan jag tittade på Fortum. Men jag minns att fritt kassaflöde i många år varit betydligt lägre än redovisad vinst. Det fria kassaflödet har inte räckt till utdelningen och belåning har fått ske.

  SvaraRadera
 3. Hej Lundaluppen! Du skriver bra bloggar! Jag skulle vilja få kontakt med dig. Jag är redaktör på www.redeye.se. Mejla gärna mig på: tomas.otterbeck@redeye.se

  SvaraRadera
 4. @Kenny: det får jag kolla upp, tack för kommentaren!

  @defensiven: det kan ju bli så om man investerar för att växa, jag fäster inte fullt så stort värde vid FCF som du gör ;-)

  @Tomas: jag mejlar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag kom bokslutet och det blev i slutändan 0,67 €/aktie engångseffekter och 1,32 €/aktie vinst från löpande verksamheten. Att aktien stiger på beskedet begriper jag inte och jag sätter mig och surar i väntan på 15 € :-)

   Radera
 5. jag har nog blivit lite amerikaniserad:) Jag vet inte om ni har sett det men Aktiefokus har precis påbörjat en serie om Fortums satsning i Ryssland.

  SvaraRadera
 6. defensiven:
  Kenny har nog sett det, det är han som skriver inläggen på Aktiefokus :-)

  SvaraRadera
 7. ser du någon stor risk i att äga en aktie i euro? Eller är en så pass stor del av fortums intäkter i SEK att det inte är någon större fara?

  SvaraRadera
 8. @F: Jag bryr mig inte så mycket om valutafluktuationer i mina investeringar, om valutorna är historiskt högt eller lågt värderade så påverkar det såklart mig, men jag kan inte förutse vad som kommer att hända med värderingen mellan krona/euro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill minnas att finska staten höjde skatten för Fortum i maj eller i juni förra året, därav den lägre aktiekursen (Och lägre vinsten.) idag.

   Hur gör du förresten när du handlar i utländsk valuta? (Huvudsakligen sampo i € och Walmart+Johnson and johnson i $.) Köper du direkt via depån eller växlar via valutakonto först?

   Radera
  2. Sent svar men jag köper direkt i depån.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.