lördag 28 januari 2012

Varför aktietävlingar inte liknar investering

Då och då blir jag (liksom alla andra) inbjuden till aktietävlingar och jag tackar alltid nej. "Du som är intresserad av investeringar och läser så mycket borde ju lyckas bra" har jag också fått höra.

Nej, jag skulle inte lyckas bra. Att investera med riktiga pengar är ett livslångt maratonlopp där man måste söka det högsta väntevärdet på avkastningen hela tiden. Det innebär att risk/avkastning måste balanseras varje dag.

En aktietävling är en sprint, ett lopp över några månader. I en aktietävling kommer seriösa investerare alltid att hamna någonstans i mitten av fältet, förmodligen strax över mitten. I aktietävlingar liksom alla tävlingar är det topplaceringarna som är attraktiva och därför måste man helt avstå från riskbedömning. Det enda som räknas är att avkastningen är maximal och att riskerna inte inträffar. Därför kommer alltid toppen, liksom botten, att populeras av tävlingsmänniskor (hade det rört sig om riktiga pengar hade jag kallat dem dårar) som stoppar in hela insatsen i något enstaka ineffektivt prissatt bolag. Skillnaden är bara att vinnarna prickade det bolag som uppvärderades, medan förlorarna väljer det som rasade.

Delta för all del i aktietävlingar om det roar dig, men räkna inte med att belönas för sunt investeringstänkande.

10 kommentarer:

 1. Instämmer till fullo.

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag inte heller följer några av dessa tävlingar undrar jag om det finns statistik på hur många som går plus resp. minus? Det vore intressant att se en sån sammanställning. :)

  SvaraRadera
 3. Hej Lundaluppen,

  Tack för en intressant blogg. Jag undrar om du tänkt på Fortum i dagsläget? Såg att en aktie kostar runt 17 euro och att euron är väldigt billig i dagsläget. Oavsett vad man tror om euron så är Finland ett land som sköter sin ekonomi och Fortum agerar i en konjunkturokänslig bransch.

  Det man betalade för dom vid din senaste analys var ca 182 kr st. Idag får man samma aktie för 151 kr. Och de har en högre intjäning idag! (fast högre skuldsättning)

  SvaraRadera
 4. @40/20: håller med dig helt :-)

  @Anonym: har länge funderat på att damma av Fortum-analysen, jag skulle vilja kolla vad som hänt sedan senast, hur lönsamheten utvecklats och hur EV/EBIT3 ser ut.

  SvaraRadera
 5. Håller helt och hållet med! Dock är nedanstående formulering lite otydlig:

  "Att investera med riktiga pengar är ett livslångt maratonlopp där man måste söka det högsta väntevärdet på avkastningen hela tiden."

  Väntevärde säger nämligen ingenting om risken. Det "högsta" väntevärdet kan mycket väl ha den högsta risken. Om vi byter ut ordet väntevärde mot typ return/risk- eller Sharpe-kvot blir det bättre (vilket du faktiskt även gör i meningen därnäst).

  Frans

  SvaraRadera
 6. Hej jag har en fundering. En god vän till mig deltog i en aktietävling som varade i tio år. Vore det inte läge för att skapa en tävling av det slaget igen och skulle inte du då vara intresserad av att delta i en sådan. har du intresse av det kan du höra av dig till mig på bjorn.fahlen@redeye.se

  Tack för en lysande blogg;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en utmaning som är svår att neka, om du drar igång en sådan kan jag tänka mig vara med förutsatt att priserna motsvarar insatsen ;-)

   Radera
  2. Om du har ett förslag på upplägg för en sådan tävling så kanske jag kan få det att hända

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.