fredag 28 juni 2019

Halvlek 2019

Jag brukar inte skriva månadsrapporter här på bloggen men vid halvårsskiftet brukar jag berätta hur portföljen utvecklats i jämförelse med index. I år blev det en väldigt svag start på året relativt index och det har inte bättrat sig. I absoluta tal är avkastningen helt godkänd.

Lundaluppenportföljen har avkastat +8,8 % hittills i år, att jämföra med +19,0 % för SIX30RX. Om det fortsätter så här blir det den svagaste relativa avkastningen sedan 2007.

Som alla märkt ägnar jag inte alltför mycket kraft åt bloggen i nuläget och detsamma måste sägas om börsportföljen som varit väldigt passivt förvaltad i år. Jag tror min tid ger bättre avkastning på annat håll och jag vet inte om ökad aktivitet skulle förbättra den relativa avkastningen. Jag tycker mina innehav är fortsatt attraktiva och som jag brukar säga: jag vill ha bolag där jag kan vända bort blicken något år ibland och arbeta med annat.

Jag hoppas ni alla slagit index och fortsätter så, vi hörs!

Ps. Jag för en ojämn kamp mot spamkonton som älskar att fylla kommentarfältet med dynga, tack för det tålamod som ändå visas här!

14 kommentarer:

  1. Många likheter med min egen portfölj: Runt 10% plus hittills i år (dvs klart under index), jag känner inget behov av att punktmarkera innehaven och även om vissa ”misstag” begåtts (lätt att säga i efterhand) kommer jag i enlighet med mina egna regler inte att sälja något av innehaven.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  2. 28% för halvåret - Svenska investmentbolag och vinstsökande småbolag finns enbart i portföljen.

    Sten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sten,

      Du verkar vara en mycket skicklig investerare. Får en okunnig fråga hur länge du sysslat med detta att investera pengar på aktiemarknaden?

      Mvh

      Lars

      Radera
  3. +8% här också. Skönt o höra att man inte är ensam om att inte avkasta +30% vilket verkar vara normaliteten på twitter.

    SvaraRadera
  4. tack för halvårsuppdatering.

    Finns häpnadsväckande många på sociala medier som visar avkastning i absolut världsklass - Kavastu har slagit index med ca 25-27% per år över den senaste 10 års perioden, Kvalitetsaktiepodden har avkastat 30% per år de senaste 15 åren osv i en ständig ström med superpresterare. Vem ska man tro på? Svårt säga. Samtidigt som det stora flertalet på sociala medier är fantastiska överpresterare så talar Avanzas hårda data för att kundgruppen som helhet är kroniska underpresterare. Går inte riktigt ihop, med förbehåll givetvis för att avanzakunder som grupp kanske inte speglar gruppen som uttalar sig om fantastisk avkastning på sociala medier, tror dock att det finns hyfsad överlappning.

    Man får gå på lite magskänsla när man väljer vem man ska tro på. Jag tycker tex att kvalitetsaktiepoddens personligheter känns trovärdiga (liksom jag fullt och fast tror på luppens avkastningssiffror..) och väljer nog att tro på deras något extrema trackrecord (innefattar ju också mkt onoterat), medan det finns många andra jag sorterar bort.

    SvaraRadera
  5. Ni som inte tror på avkastningen som presenteras av vissa Twitter profiler osv. kan ju börja med studera billiga passiva fonder som enbart investerar i ex. investmentbolag eller småbolag. Även dessa presterar betydligt över index sen många år tillbaka.

    https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/325406/spiltan-aktiefond-investmentbolag

    https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/2801/amf-aktiefond-smabolag

    Sten





    SvaraRadera
  6. Hade varit kul om blogginnehavaren kommenterat dessa överavkastningar som presenteras precis över allt. Det trista är ju faktiskt att när verkligheten tränger sig på så brukar Lundaluppens presentation av Avanza kollektivets avkastning alltid visa samma sak. De flesta hade mått mycket bättre ekonomiskt av att spara i en indexfond.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man väljer att tro på människors utsagor så finns det ett antal sätt att se på de vi fäster blicken emot:

      1. De är fantastiskt skickliga och har en blick för investeringar som spänner över både fundamenta och marknadens nycker
      2. De har haft en enorm tur och därefter samlats i sociala medier, för att visa sina starka utfall. De som inte varit lika lyckligt lottade syns inte

      Alternativt så stämmer inte utsagorna. Personligen tror jag min egen insats legat mellan 1 och 2, även om den just nu mest kan ses som ett återfall mot medel och en allmän uselhet. Jag överlämnar åt er kloka läsare och kommentatorer att bedöma sociala medier-stjärnors utsagor.

      Radera
  7. Kul att se att du börjat blogga igen.
    Jag ser att du gjort dig av med Bonheur, tyckte dina analyser av bolaget var väldigt gedigna och intressanta och du följde med bolaget fast de gick ständigt neråt.

    Nu 5 år senare så har Bonheur haft väldigt bra kursutveckling, hade varit intressant med några tankar kring bolaget idag.

    /Fredrik

    SvaraRadera
  8. Om man har tröttnat på att år efter år underprestera index, vad är bästa väg att gå i fortsättningen om man fortfarande vill spara på börsen? Indexfonder Avanza Zero eller investmentbolag tex Industrivärden + Investor?

    SvaraRadera
  9. Välj typ SPP Aktiefond Sverige och AMF småbolag, låga avgifter på båda och följer deras respektive index bra. Avanza Zero underpresterar trots noll i avgift.

    SvaraRadera
  10. Om du vill ha något nytt att titta på, kasta ett öga på dessa två amerikanska banker.

    * Bancorp Eagle, som på kort tid rasat i marknadsvärdering på grund av ospecificerade skandaler och nu är riktigt lågt värderad. Men hur sund är den underliggande verksamheten? Ett intressant case.

    * Signature Bank, som fokuserar på lite ovanligare kunder, har en rimlig värdering, och vad det verkar en rätt imponerande verksamhet.

    SvaraRadera
  11. Erik Selin tillsammans med Blondin-Bella i Saint Tropez.

    That's it! I call the top right here!

    Sälj allt!!!

    Mvh Kinabjörnen

    SvaraRadera
  12. Tack för att du trots allt håller igång bloggen!

    Kanske kommer aktiviteten här att öka om (när!) vi träder in i nästa stora kris? Det saknas ju inte orosmoln; tänker i första hand på handelskriget USA-Kina samt Brexit.

    Läste igår läckta uppgifter i brittiska media om vad Storbritanniens finansdepartement förväntar sig vid en hård Brexit ("Operation Yellowhammer"). Struligt! Som frihandelsvän med en positiv grundsyn på internationellt samarbete tycker jag det är en tråkig utveckling vi nu ser i vår omvärld.

    Hoppas du och bloggens trogna läsare haft en avkopplande sommar!

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.