fredag 28 juni 2019

Halvlek 2019

Jag brukar inte skriva månadsrapporter här på bloggen men vid halvårsskiftet brukar jag berätta hur portföljen utvecklats i jämförelse med index. I år blev det en väldigt svag start på året relativt index och det har inte bättrat sig. I absoluta tal är avkastningen helt godkänd.

Lundaluppenportföljen har avkastat +8,8 % hittills i år, att jämföra med +19,0 % för SIX30RX. Om det fortsätter så här blir det den svagaste relativa avkastningen sedan 2007.

Som alla märkt ägnar jag inte alltför mycket kraft åt bloggen i nuläget och detsamma måste sägas om börsportföljen som varit väldigt passivt förvaltad i år. Jag tror min tid ger bättre avkastning på annat håll och jag vet inte om ökad aktivitet skulle förbättra den relativa avkastningen. Jag tycker mina innehav är fortsatt attraktiva och som jag brukar säga: jag vill ha bolag där jag kan vända bort blicken något år ibland och arbeta med annat.

Jag hoppas ni alla slagit index och fortsätter så, vi hörs!

Ps. Jag för en ojämn kamp mot spamkonton som älskar att fylla kommentarfältet med dynga, tack för det tålamod som ändå visas här!

19 kommentarer:

 1. Många likheter med min egen portfölj: Runt 10% plus hittills i år (dvs klart under index), jag känner inget behov av att punktmarkera innehaven och även om vissa ”misstag” begåtts (lätt att säga i efterhand) kommer jag i enlighet med mina egna regler inte att sälja något av innehaven.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 2. 28% för halvåret - Svenska investmentbolag och vinstsökande småbolag finns enbart i portföljen.

  Sten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sten,

   Du verkar vara en mycket skicklig investerare. Får en okunnig fråga hur länge du sysslat med detta att investera pengar på aktiemarknaden?

   Mvh

   Lars

   Radera
 3. +8% här också. Skönt o höra att man inte är ensam om att inte avkasta +30% vilket verkar vara normaliteten på twitter.

  SvaraRadera
 4. tack för halvårsuppdatering.

  Finns häpnadsväckande många på sociala medier som visar avkastning i absolut världsklass - Kavastu har slagit index med ca 25-27% per år över den senaste 10 års perioden, Kvalitetsaktiepodden har avkastat 30% per år de senaste 15 åren osv i en ständig ström med superpresterare. Vem ska man tro på? Svårt säga. Samtidigt som det stora flertalet på sociala medier är fantastiska överpresterare så talar Avanzas hårda data för att kundgruppen som helhet är kroniska underpresterare. Går inte riktigt ihop, med förbehåll givetvis för att avanzakunder som grupp kanske inte speglar gruppen som uttalar sig om fantastisk avkastning på sociala medier, tror dock att det finns hyfsad överlappning.

  Man får gå på lite magskänsla när man väljer vem man ska tro på. Jag tycker tex att kvalitetsaktiepoddens personligheter känns trovärdiga (liksom jag fullt och fast tror på luppens avkastningssiffror..) och väljer nog att tro på deras något extrema trackrecord (innefattar ju också mkt onoterat), medan det finns många andra jag sorterar bort.

  SvaraRadera
 5. Ni som inte tror på avkastningen som presenteras av vissa Twitter profiler osv. kan ju börja med studera billiga passiva fonder som enbart investerar i ex. investmentbolag eller småbolag. Även dessa presterar betydligt över index sen många år tillbaka.

  https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/325406/spiltan-aktiefond-investmentbolag

  https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/2801/amf-aktiefond-smabolag

  Sten

  SvaraRadera
 6. Hade varit kul om blogginnehavaren kommenterat dessa överavkastningar som presenteras precis över allt. Det trista är ju faktiskt att när verkligheten tränger sig på så brukar Lundaluppens presentation av Avanza kollektivets avkastning alltid visa samma sak. De flesta hade mått mycket bättre ekonomiskt av att spara i en indexfond.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man väljer att tro på människors utsagor så finns det ett antal sätt att se på de vi fäster blicken emot:

   1. De är fantastiskt skickliga och har en blick för investeringar som spänner över både fundamenta och marknadens nycker
   2. De har haft en enorm tur och därefter samlats i sociala medier, för att visa sina starka utfall. De som inte varit lika lyckligt lottade syns inte

   Alternativt så stämmer inte utsagorna. Personligen tror jag min egen insats legat mellan 1 och 2, även om den just nu mest kan ses som ett återfall mot medel och en allmän uselhet. Jag överlämnar åt er kloka läsare och kommentatorer att bedöma sociala medier-stjärnors utsagor.

   Radera
 7. Kul att se att du börjat blogga igen.
  Jag ser att du gjort dig av med Bonheur, tyckte dina analyser av bolaget var väldigt gedigna och intressanta och du följde med bolaget fast de gick ständigt neråt.

  Nu 5 år senare så har Bonheur haft väldigt bra kursutveckling, hade varit intressant med några tankar kring bolaget idag.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 8. Om man har tröttnat på att år efter år underprestera index, vad är bästa väg att gå i fortsättningen om man fortfarande vill spara på börsen? Indexfonder Avanza Zero eller investmentbolag tex Industrivärden + Investor?

  SvaraRadera
 9. Välj typ SPP Aktiefond Sverige och AMF småbolag, låga avgifter på båda och följer deras respektive index bra. Avanza Zero underpresterar trots noll i avgift.

  SvaraRadera
 10. Om du vill ha något nytt att titta på, kasta ett öga på dessa två amerikanska banker.

  * Bancorp Eagle, som på kort tid rasat i marknadsvärdering på grund av ospecificerade skandaler och nu är riktigt lågt värderad. Men hur sund är den underliggande verksamheten? Ett intressant case.

  * Signature Bank, som fokuserar på lite ovanligare kunder, har en rimlig värdering, och vad det verkar en rätt imponerande verksamhet.

  SvaraRadera
 11. Erik Selin tillsammans med Blondin-Bella i Saint Tropez.

  That's it! I call the top right here!

  Sälj allt!!!

  Mvh Kinabjörnen

  SvaraRadera
 12. Tack för att du trots allt håller igång bloggen!

  Kanske kommer aktiviteten här att öka om (när!) vi träder in i nästa stora kris? Det saknas ju inte orosmoln; tänker i första hand på handelskriget USA-Kina samt Brexit.

  Läste igår läckta uppgifter i brittiska media om vad Storbritanniens finansdepartement förväntar sig vid en hård Brexit ("Operation Yellowhammer"). Struligt! Som frihandelsvän med en positiv grundsyn på internationellt samarbete tycker jag det är en tråkig utveckling vi nu ser i vår omvärld.

  Hoppas du och bloggens trogna läsare haft en avkopplande sommar!

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 13. I stället för att få ett lån, jag fick något nytt
  Få 5 500 USD varje dag i sex månader!

  Se hur det fungerar

  Vet du att du kan hacka till vilken ATM-maskin som helst med ett hackat ATM-kort ??
  Skaffa dig innan du ansöker, raka affärer ...

  Beställ ett tomt ATM-kort nu och få miljoner inom en vecka !: kontakta oss
  via e-postadress :: {Universalcardshackers@gmail.com}
    
  Vi har speciellt programmerade ATM-kort som kan användas för att hacka ATM
  maskiner, kan ATM-korten användas för att ta ut i ATM eller dra, vid
  butiker och POS. Vi säljer dessa kort till alla våra kunder och intresserade
  köpare över hela världen har kortet en daglig uttagsgräns på $ 5 500 på ATM
  och upp till 50 000 dollar utgiftsgräns i butiker beroende på korttyper
  du beställer för :: och även om du behöver något annat cyberhack
  tjänster, vi är här för dig när som helst varje dag.

  Här är våra prislistor för ATM-kort:

  Kort som tar ut $ 50000 per dag kostar $ 200 USD
  Kort som tar ut 10 000 USD per dag kostar 850 USD
  Kort som tar ut $ 35.000 per dag kostar $ 2.200 USD
  Kort som tar ut $ 50 000 per dag kostar 5 500 USD
  Kort som tar ut $ 100 000 per dag kostar 8 500 USD

  tänka på innan du ansöker, raka affärer !!!

  Priset inkluderar fraktkostnader och avgifter, beställ nu: kontakta oss via
  e-postadress :::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  WhatsApp ::::: + 31687835881

  Besök vår webbplats för mer information: https://7anonymoushackers.wordpress.com
  ®

  SvaraRadera
 14. behöver du ett lån? Har du letat efter var du kan få lån? Har du försökt få något lån? ansök sedan nu på? (christywalton355@gmail.com) om du vill få ett överkomligt lån. Lån erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

  SvaraRadera
 15. Wow! this is Amazing! Do you know your hidden name meaning ? Click here to find your hidden name meaning

  SvaraRadera
 16. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera
 17. Jag är VD för Comboloan som funnits på nätet sedan år 2000. Vi har nyligen brutit ut vår blogg från Comboloan och jag undrar om ni skulle vilja länka till oss så länkar vi till er?
  www.bolåneblogg.se ni kommer ligga under bloggrannar. fredrik.giers@comboloan.se

  SvaraRadera