måndag 4 april 2011

PPM-bokslut 2010

Som en läsare uppmärksammat har jag glömt att följa upp PPM-kontot med balanseringsstrategin jag använder.

Faktum är att jag modifierat strategin något och minskat "dödgången". Redan när balansen nått 72/28 eller 68/32 balanserar jag om, vilket motsvarar en förändring i aktievärderingar med +- 10 % (kan låta förvånande, men räkna själv).

Tyvärr har jag ingen lång historik med denna strategi, utan kan bara rapportera två år. Tidigare försökte jag ha en mix av tillväxtfonder, men blev rejält besviken på både resultat och avgifter.

År
LL-PPM
SIXRX
Diff
2009
41,6 %
52,5 %
-10,9 %
2010
17,5 %
26,7 %
-9,2 %
Ack
66,4 %
93,2 %
-26,9 %
Snitt
29,0 %
39,0 %
-10,0 %

Som väntat hänger inte den balanserade approachen med när börsen rusar, så det känns lite trist att jämföra efter två fantastiska börsår. Om man tittar hittills i år har SIXRX gått upp 0,8 % och mitt konto upp 0,6 %, samma trend som tidigare alltså.

Varför jämföra med SIXRX? Eftersom den är enkel att följa med Avanza ZERO, utan avgifter, kan man helt passivt följa SIXRX, sånär som på att Avanza ZERO belastas med skatter som inte SIXRX gör. Att då inte få avkastning i paritet med SIXRX över tid är ointressant.

Från och med nu ska jag försöka notera när jag gör ombalanseringar.

6 kommentarer:

 1. Det sista inte riktigt sant iofs.
  Avanza Zero kommer alltid att gå lite sämre än SIXRX (Ca 0,7%/år.) pga skatten på utdelningarna varje år (Eller alternativt schablonskatten om man har kapitalförsäkring.)

  SvaraRadera
 2. @Mattias: tack för rättelsen, ska justera inlägget

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Är glad jag fann din blog!

  Har tittat ett tag på re-balansering av portfölj och hittils gillat vad "RBS" kallar autopilot som jag läste om för ett bra tag sedan. Din variant är betydligt enklare fundera över än 4 tillgångslag som de byggde sin portfölj på men vad jag undrar är har du baktestat utfallet historiskt dvs så din fördelning verkligen stämmer vid en större nedgång? 50/50 eller 70/30 ptja det undrar jag över och kommer försöka ge mig lite tid ladda ned historiska kurser från ppm i helgen för att förstå bättre.

  Jag har länge varit inne på att byta ut en del i vanliga långliggar portföljen mot enklare instrument( t ex avanza vid uppgång) då jag är mer intresserad av kortsiktig trading och just fonder är ett aber för mig då jag uppenbarligen inte orkar sätta mig in i dem.

  Bra site och jag gillar ditt sätt redogöra, tack för du finns i myllret.

  SvaraRadera
 4. Din modell visade sig svag efter en enklare test med underlag från ppm. Urvalet verkar dock ok.

  De verkar ha tillgång till grafer och kanske vinsttest. Prova då använda omx30 som signal med t ex EMA10 i månadsgraf eller pricechannel(5) i månadsgraf. All in Avanza Zero vid köp all in spiltan vid sälj.

  SvaraRadera
 5. God kväll

  Det är intressant att du delar med dig av din kunskap, erfarenhet och dina investeringar. Inläggen är tydliga och strukturerade vilket uppskattas.

  Över till min fundering, jag har efter en del kunskapsinhämtande bestämt mig för att använda mig av samma placeringsstrategi som du när det gäller PPM.
  Men jag förstår inte riktigt hur du räknat fram värdeökningen/minskningen i ditt PPM. Dvs detta med tanke på de belopp som tillkommer från "pensionsrätt för premiepension" och påverkar således det totala beloppets ökning/minskning.
  Tacksam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden. Jag har för mig att jag tittat i de orangea kuverten, men där saknas väl decimalen? Jag ska kolla upp hur jag räknat och lägga ut det i ett inlägg.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.