tisdag 26 oktober 2010

Inköp Sampo

Nu har jag ökat något i Sampo, ytterligare 53 aktier är inköpta till kursen €20,39. Det totala innehavet är nu 163 aktier vilket utgör ungefär 1,5 % av portföljens marknadsvärde idag.

Valet stod återigen mellan Sampo och SSAB som jag tycker är de två (relativt sett) lägst värderade bolagen i min portfölj. Jag tittade inte nämnvärt utanför portföljen när jag valde.

Aktuell portfölj:

Aktie
Antal
Andel
AP Möller-Maersk A
2
5 %
Handelsbanken A
1 420
15 %
Hennes & Mauritz
720
8 %
Industrivärden C
2 005
10 %
Investor A
1 410
9 %
Kungsleden
3 800
10 %
Lundbergföretagen
204
4 %
Ratos B
1 100
12 %
Sampo A
163
1 %
SSAB B
100
0 %
Swedbank A
17
0 %
Swedbank Pref
5 320
25 %

5 kommentarer:

 1. Hej!

  När du säger att Sampo är lågt värderat, vad jämför du med då? Vad anser du att kursen ska vara för att den ska vara "rätt" värderad, och hur kom du fram till din målkurs (vad den borde kosta i dagsläget enligt dig)?

  //Andreas

  SvaraRadera
 2. Hej Andreas, kolla min analys den 10:e april. Där kommer jag fram till att investeringskvaliteten är hög (dvs. detta är ett bolag jag kan tänka mig behålla på lång sikt). Det absoluta taket för vad jag kan tänka mig betala ligger någonstans kring 15 * min bedömda långsiktiga intjäningsförmåga, vilket ger ett takpris på €30/aktie.

  Sedan får man ju titta på alternativa investeringar. Jag tycker att flera av toppkvalitetsbolagen i portföljen (H&M, Handelsbanken) ligger på ett relativt sett högre pris.

  Summerat leder detta till att Sampo ger hög kvalitet till ett pris som jag tycker ligger på 2/3 av ett fortfarande rimligt pris. P/E 15 implicerar ju en avkastning på ca 7 % vilket är högt jämfört med säker ränta. Direktavkastningen är lägre, men innehållna vinstmedel hanteras förhoppningsvis klokt inom kvalitetsbolagen.

  SvaraRadera
 3. Kul att du funderar på SSAB. Senast i går läste jag i privata affärer att Ragnhild Wiborg (som driver något slags hedgefond) särskilt varnar för det förfärliga SSAB. Men vet ni vad? Jag litar mer på folk som förvaltar sina egna pengar än på såna som förvaltar andras pengar, och dessutom på såna som på ett systematiskt sätt förklarar och benar ut sin analys, i stället för att bara leverera en soundbite. :) Hon menar att metallpriserna är höga och att SSAB sitter på stora lager, att bolaget är för mycket av en "poppisaktie" och att vinstprognoserna från analytikerna är för höga. Kul att hon vågar sticka ut hakan i alla fall, även om hon antagligen har fel, och i stället tycker att folk borde köpa guld.

  Däremot, tror man på Kina rekomenderar hon rederiet Wilh. Willhelmsen som hon påstår är "oerhört lågt värderad". Kanske något att vända luppen mot, och se om det verkligen är så billigt... 16 % årlig avkastning (inklusive utdelningar) sen 1996.

  Ett annat väldigt spännande (=tråkigt) bolag är Aros Quality Group. Mycket lågt värderat, snabbväxande, stark balansräkning, omsätter dryga 2 miljarder kronor om året, ägt till 3/4 av grundarna, förståelig bransch. Enda minustecknet som jag ser är att det är noterat på pajaslistan Aktietorget.

  /Starvid

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Först av allt vill jag tacka för en otroligt bra och välskriven blog, tack!

  Jag vill minnas att du skrivit om din PPM-strategi i något inlägg, däremot kan jag inte hitta det. Har du skrivit om det någon gång och kan du i sådana falll länka till det inlägget?

  /Erik

  SvaraRadera
 5. @erik: klicka på "ppm" i nyckelordsmolnet till höger eller följ den här länken: http://www.lundaluppen.se/search/label/ppm

  Min PPM-strategi är Benjamin Grahams förslag till "formula investing" från The Intelligent Investor, jag följer den ganska slaviskt och använder Avanza ZERO och Spiltan Räntefond som verktyg för att växla mellan aktier och räntebärande.

  Jag tänkte följa upp strategin i några inlägg lite senare, men jag har följt den så kort tid att det känns meningslöst.

  SvaraRadera