onsdag 20 december 2017

Försäljning Walmart

Walmart har under året fått en återupprättelse och ses nu som en allvarlig utmanare till Amazon i USA, om det finns någon sådan. Detta har dock lett till att en av världens största detaljhandelskedjor handlas med P/E 26 i en retailsektor som har stora utmaningar, börskursen har stigit 43 % hittills i år. Att Amazon har utrymme att växa några år framåt är det nog ingen som tvivlar på, men att Walmart på totalen skulle växa jättemycket, och snabbt, verkar i mina ögon orimligt. När man har så stor marknadsandel bör det vara utmanande.

Om bolagets e-handelsdel handlades till P/E 26 skulle nog ingen höja ett ögonbryn, men hela jätten?

Jag sålde därför merparten av innehavet idag för 99,00-99,02 dollar per aktie, dollarn kostade 8,36 kronor. Anledningen att jag inte sålde hela innehavet var att kvarvarande del ligger i en uråldrig depå där jag måste skatta av 15-20 % när jag säljer. Jag tänkte göra denna försäljning efter årsskiftet för att få ytterligare 12 månaders skattekredit.

Såhär ser portföljen ut efter försäljningen:

Bolag
Andel
Sampo
15 %
Handelsbanken
14 %
Hennes & Mauritz
11 %
Illikvida aktier
9 %
Castellum
8 %
Novo Nordisk
7 %
Industrivärden
7 %
Investor
5 %
Deere & Co
5 %
BMW
5 %
AP Møller-Mærsk
4 %
Fastighets AB Balder
4 %
Kassa
4 %
Wal-Mart Stores
1 %

Jag har som synes inte återinvesterat likviden, jag väntar till fredagens månadsinköp. Huvudkandidater just nu är Handelsbanken, Maersk och Skanska. BMW är attraktivast prissatt enligt bevakningslistan men jag vill avvakta någon rapport till innan jag ökar över 5 %. Vad tycker läsarna?

32 kommentarer:

 1. Köp HM för allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. H&M ska ner till 150 först, så det kan ju vara aktuellt på fredag ;-)

   Radera
 2. Läste ditt inlägg om Maersk och tycker att det verkar intressant :D Något som inte alla bloggare äger heller, om det nu är positivt eller negativt.
  Själv är jag sugen på att öka mer i Novo Nordisk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maersk är definitivt aktuellt, därav den nya prisbedömningen. Novo är ju ett fint bolag (TM) men framstår enligt mina bedömningar som lite dyrt nu.

   Radera
 3. Balder är det mest välskötta bolaget du har på din lista, särskilt med en kvalitetsjusterad prislapp ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Sagax vore bättre om jag känner dig rätt? ;-)

   Radera
 4. Vad är det för skillnad på A och B aktien i Maersk? A aktiern är ju betydligt billigare och har väl nästan vart det hela tiden. Är de inte röststarkare i Danmark?  SvaraRadera
  Svar
  1. A-aktien har 2 röster mot B-aktiens 1 röst. Båda har samma rätt till kapital och vinst. A-aktien är alltså logiskt mer värdefull men handlas alltid med en rabatt. Detta beror på lägre likviditet i A-aktien, vilket gör att fonder och större placerare primärt handlar i B-aktien.

   Situationen påminner alltså om Investor A vs. B. Jag handlar bara A i båda fallen, likviditeten är fullt tillräcklig för mig.

   Radera
 5. Handelsbankn och Skanska låter bra. Köpte några Skanska själv i måndags och kommer nog köpa SHB när lönen kommit.

  SvaraRadera
 6. du har blivit en riktig daytrader :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja detta året har blivit en mardröm, ser courtagepengarna flyga all världens väg...

   Radera
 7. Intressant och, enligt mig, klokt beslut.

  Förvisso är Maersk ett mycket fint tillika anrikt bolag, men hur står de sig till de kinesiska konkurrenterna? Jag läste på om dessa då en trevlig kommentator på ditt senaste inlägg diskuterade dem.

  Har du tittat på Clarkson, som förvisso är högt värderat? Skuldfria, en stor kassa, stabila finanser de senaste decennierna samt funnits i över 140 år. Således har de överlevt både den ena och andra krisen.

  Tittar själv på detta bolag och hittills är jag mer positiv än negativ. Ja; högt P/E, men studerar man historik har de vuxit in i denna snabbare än en ung femårig grabb i sina nyinköpta (och för stora) kläder.

  Oavsett; enligt mig ett klokt beslut.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Clarkson är ju i en annan del av värdekedjan men skeppsmäkleri, finansiering etc. Det är en bransch jag inte kan alls, jag vet inte hur konkurrensbild och dynamik ser ut så jag vågar inte säga bu eller bä. Vad tycker du gör Clarkson till en långsiktig vinnare gentemot andra mäklare och servicebolag?

   Radera
  2. Varför investera i en av pjäserna när du kan ”äga” hela brädet? I jämförelse med Maersk har Clarkson mindre risk, då de matchar kund och leverantör. Detta plus det jag tidigare skrev är ett par anledningar till att mitt intresse väckts.

   Kommer läsa in mig på dess konkurrenter under jul, då jag nu enbart kan lite om dem.

   /Sofokles

   Radera
 8. Själv satt jag och Hufvudstaden i soffan och drack en GT. Plötsligt bankade det på min investeringsdörr. Jag öppnade. Vem stod där om inte Skanska. Come in, i said. I´ll give you shellter from the storm. Tufft i USA? Jag behöver vila sade Skanska. Jag tar det detsamma som Hufvudstaden. Det är juletider, och a time to remember absent friends.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill ej förstöra denna tråd, men Lars... kommer en fin lista på årets toppar och floppar bland bloggarna och twitterprofilerna? Ett julkort samt en nyårssupé tror jag fler än jag skulle uppskatta.

   Ledsen om jag nu förstör tråden...

   /Sofokles

   Radera
  2. Skanska har ju varit på bevakningslistan alla år, så visst vore det lite fint att äntligen få in bolaget i portföljen.

   Radera
  3. För ett cykliskt bolag som Skanska tycker jag man ska bedöma intjäningsförmågan över en konjunkturcykel. I dagsläget kan 10 år vara rimligt. Genomsnittligt EPS landar då på ganska exakt 10kr.

   Maersk ser jag som det enda bolaget i Luppenportföljen som faktiskt skulle kunna få allvarliga problem vid en finanskris.

   SHB är redan en stor del av din portföljvikt.

   Så att bygga kassa är mest rimligt just nu.

   Radera
  4. För ett cykliskt bolag som Skanska tycker jag man ska bedöma intjäningsförmågan över en konjunkturcykel. I dagsläget kan 10 år vara rimligt. Genomsnittligt EPS landar då på ganska exakt 10kr.

   Maersk ser jag som det enda bolaget i Luppenportföljen som faktiskt skulle kunna få allvarliga problem vid en finanskris.

   SHB är redan en stor del av din portföljvikt.

   Så att bygga kassa är mest rimligt just nu.

   Radera
  5. Det är rätt att en hel cykel behöver hanteras, samtidigt behöver ju en underliggande tillväxt tas hänsyn till, varje cykel ska förhoppningsvis ligga på en högre bas än den tidigare.

   Men får man köpa ett bolag på basis av vad det genererat i snitt de senaste tio åren är det såklart tacksamt.

   Radera
  6. När ni refererar till Skanskas EPS använder ni då IFRS eller den vanliga? Skillnaden är ganska stor.

   Radera
 9. Cardinal Health - spelare i medicin distribution i USA, del av ett oligopol, stora volymer + regleringar => vallgrav, låga marginaler => håller ny konkurrenter borta (Amazon), en utdelare höjer sedan mer än 30 år tillbaka.

  SvaraRadera
 10. Fredagens månadsinköp? Vad är det?

  För att skydda dig mot dig själv, föreslår jag diversifiering och därmed Skanska!
  Kalle56

  SvaraRadera
 11. Intressant absolut. Vad anser luppen om att Avanza tar bort möjligheten till handel i (bla) amerikanska ETFer from 3/1 -18?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag handlar inte ETF:er så det påverkar inte mig personligen. Jag vet inte hur stor intäktskälla det är för Avanza heller, så jag har tyvärr inte så mycket att komma med här.

   Radera
 12. Hej!
  Har du kikat på Bure??
  Ganska stor rabatt där för tillfället.
  //Jojje

  SvaraRadera
 13. Sofokles,

  Tycks alltid vara någon som kommer ihåg julkorten.
  Har ingen egen blogg så då får det bli ett Off topic inlägg på din blogg.

  Som alltid går det att hitta allt från rena stolligheter till helt suveräna inlägg.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha.

   Okej - du får abslout nyttja min logg.
   Maila mig på:
   don.crisse@gmail.com

   /Sofokles

   Radera
 14. Sofokles,

  Blir ett Off-Topic inlägg. Jag är ganska trött var på Friskis idag. Herr Sydings överarmsmuskler har stressat mig. Körde bänkpress hela passat. Bara för att man är en random-walker behöver man inte se ut som en sparris.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Själv ser jag just ut som en sparris, men det tar jag igen i löpspåret;)

   Ingen stress. Imorrn kommer min julsaga och du/vi kan ju slopa julkort och köra nyårskarameller om du upplever det stressigt(?). Du bestämmer och det är bara att maila när du är klar och om du önskar något speciellt.

   Vill "rekommendera" morgondagens inlägg. Det skulle få Dante att gråta;)

   /Sofokles

   Radera
 15. Sofokles,

  Julkorten finns nu på Gustavs blogg. Jag ber om ursäkt jag kunde helt enkelt inte logga in på din blogg. Fast det är till dig. Uppskattar din blogg.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det betyder mycket, kära Lars!

   /Sofokles

   Radera