Sidor

måndag 17 oktober 2016

Bevakningslistan

Som bakgrund till förra veckans H&M-inköp publicerar jag här en någorlunda uppdaterad bevakningslista. Jag hoppas ni läsare använder mina bedömningar för att jämföra med era egna, inte som något slags facit, en professionell analysprodukt eller en rekommendation.

Om du är en ny läsare eller bara behöver en påminnelse så beskriver detta inlägg hur bevakningslistan fungerar. Jag rekommenderar alla att upprätta en bevakningslista, metoden är enligt min mening väldigt hälsosam, men jag rekommenderar som sagt ingen att använda min lista rakt upp och ner.

50 kommentarer:

  1. Hej - kul att se din bevakningslista och hur du tänker kring den.
    På samma sätt som ett K/M värde under 100 indikerar ett potentiellt köpläge så borde ett värde över 100 indikera ett potentiellt säljläge.
    Med det som bakgrund så undrar jag hur du tänker kring Investor som är ett rätt stort innehav i din portfölj (jag har själv en lite post i Investor så jag är intresserad av dit resonemang) - K/M på 131 i din lista - dvs det avviker rätt saftigt från din målbild.
    avslutar med en trevlig blogg.
    olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lägger gärna till Autoliv till min fråga ovan med ett K/M på 127 - Till skillnad mot Investor är Autoliv ett bolag med "egen" verksamhet.
      Då jag har Autoliv också är jag intresserad att även här höra ditt resonemang.
      olle (igen)

      Radera
    2. Färgkoderna grönt-gult-rött säger något om hur jag ser på prisnivåerna. ;-)

      Radera
  2. Tråkigaste listan aktier jag sett! Du håller din titel som Sveriges fegaste investerare ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag och Simon Blecher brukar ha ungefär samma syn på fördelarna med tråkiga aktier ;-)

      Radera
  3. Luppen tror på HM, Blecher tror på HM (största fondinnehav) och Didner Gerge köper HM för ytterligare +600M i Q3. Samtidigt kommer fler röster som säger att framgångssagan är slut, ska bli spännande att se vem som har rätt. Lite svårt satsa mot denna trio tycker jag..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ska bli intressant att följa och även jag har en hyfsad del H&M, jag tror dock inte H&M går under den här gången heller.

      Radera
    2. I våras gick ju Morgan Stanley ut med en riktigt negativ syn på H&M. Enligt dem ska vinsten nästan halveras till 2020.

      Lundaluppen har uppenbarligen en annan syn på saken, men det vore intressant att höra hans kommentar till Morgan Stanleys pessimistiska scenario.

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
    3. "I sin analys, daterad den 17 mars, skriver Morgan Stanlety att H&M:s vinst, räknat per kvadratmeter butiksyta, har fallit stadigt sedan 2007 men att detta samtidigt har parerats av ett tillskott av nya butiker. Om den nuvarande trenden står sig kan dock rörelseresultatet komma att sjunka med ungefär 40 procent fram till år 2020."

      Ur Placera.nu, den 18 mars 2016.

      Den typen av analyser där man hittar ett eller ett par nyckeltal, placerar linjalen och drar linjen fem år framåt är aktieanalysens svar på reductio ad absurdum. Problemet är att ingen skrattar åt det som man borde utan använder siffrorna. Reversal to the mean är generellt en mycket hälsosammare grundinställning.

      Radera
    4. Jag är ju själv svag för att extrapolera siffror i Excelark. Är förmodligen inte rätt person att kritisera Morgan Stanley allt för hårt på den punkten...

      Som jag nämnde på annan plats är jag inte alls förtjust i klädhandel på nätet, vilket inte behöver vara ett representativt beteende.

      H&Ms kritiker har dock pekat på den sena satsningen på on-linehandel. Möjligen kan man risa Morgan Stanleys analys för samma "miss" (har dock inte läst den i sin helhet), även om de så klart utgår från befintlig verksamhet.

      Deras beräkningar bygger på försäljning "per kvadratmeter butiksyta", vilket inte känns speciellt digitalt... ;-) Skulle H&M få rulljans via nätet borde det inte bli så illa som de gissar.

      Ja, ja. Åren går fort; 2020 är snart här. Då får vi svaret...

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
  4. Med tanke på att du gillar Castellum undrar jag varför du inte har fler fastighetsbolag på bevakningslistan. T ex Klövern och Kungsleden. Dessa bolag har ju en "profil" som på många sätt liknar Castellums - men till lägre värdering. Något specifikt skäl till att du bara fokuserar på Castellum? Är det möjligen den starka balansräkningen som lockar? /Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver inte alltför många fastighetsbolag i portföljen. Jag gjorde en större fastighetsgenomgång för ett antal år sedan och fattade tycke för Castellum som en lagom risk/reward som passar min syn på finansiering och avkastningskrav.

      Drömmen vore väl att komma in billigt i Hufvudstaden eller Heba, men den chansen får man bara var 20:e/30:e år.

      Radera
  5. Hej!
    Jag ser på din bevakningslista att Castellum är ganska bra prissatt men ändå är det ditt minsta innehav just nu. Finns det någon särskild anledning till att du inte har mer än 5% av portföljen i den, alltså tycker du att kvaliteten i Castellum är betydligt sämre än i t.ex. H&M och Handelsbanken? Skulle du inte vara komfortabel med att ha den som t.ex. tredje största innehav?

    Mvh
    P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bevakningslistan är en ögonblicksbild. När jag ska göra ett köp så sneglar jag på den. Den används inte för att finna en portföljbalans, jag ombalanserar min portfölj väldigt sällan.

      Svaret på frågan är alltså att när det funnits ett kassaflöde att investera har det oftast funnits något annat bolag som sett mer attraktivt värderat ut.

      Radera
  6. Hej LL,

    Vilken syn har du på köp av amerikanska aktier nu när dollar kursen är hög, dvs är det ngt du beaktar när du planerar köp?

    Mvh johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lundaluppen spår inte valutor utan anser att det jämnar ut sig över tid. Jag gissar alltså att hans svar är att han inte beaktar det alls.

      Vänliga hälsningar

      Carolus

      Radera
    2. Längst ner i inlägget om valutarisker och valutachanser finns en litet stycke om just detta.

      Radera
  7. Nyfiken varför ska SCA ha ett motiverat pris som motsvarar P/E 12,8 på 2015 års vinst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är skeptisk till SCAs värdering och värderar dem uppenbart väsentligt lägre än börsen. Du är välkommen att ha en helt annan värdering i din bevakningslista ;-)

      Radera
  8. Hej LL
    vill tipsa om en intressant artikel om Helena Stjernholm i månadens chef-tidning.

    //M

    SvaraRadera
  9. Är nyfiken på vad du tycker om Industrivärden nu två år senare. Jag har ett NEPS strax under 9 i min bevakningslista baserat på 2015 års resultat och gissar att du uppdaterat din analys under 2016.

    Det blev en ganska stor utspädning när antalet aktier ökade med 41 miljoner mellan 2013-2015 pga konvertibler som omvandlades och de sänkte utdelningen. Några tankar kring det? Jag gillar innehaven (förutom möjligtvis SSAB och Ericsson) och de har en given plats i min portfölj.

    Saknade förresten din kommentar om "skandalerna" kring jaktstugor och affärsflygplan etc som medförde flera avgångar och rörde till det en hel del kring Fredrik Lundbergs bolag under 2015.

    Mvh DF

    SvaraRadera
  10. Själv använder jag mig inte av någon bevakningslista för den är just en ögonblicksbild. Marknaden ändrar sig hela tiden. Inte mycket men den ändrar sig. Denna bevakningslista blir mer och mer inaktuell.

    Själv nöjer jag mig med att spana ut över investeringslandskapet för att se vad som finns idag den 18 oktober 2016. Köpte Sampo givetvis hade det varit trevligare att betala 37,50 för aktien. Fast vem vet det amerikanska presidentvalet närmar sig och "fel" kandidat kanske vinner, och då blir det kanske en chans till.

    Sedan har vi de psykologiska svårigheterna. Skulle vi anta att Lundbergs faller ner till 261kr vill stora delar av Avanzakollektivet inte köpa några aktier alls. Skulle någon ändå ge sig ut på banan tror jag Castellum utan vidare kan handlas för 90kr.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge man uppdaterar sin bevakningslista ser jag inte att den skulle vara inaktuell. Däremot håller jag med dig angående köpbeteende. Har bara sett en bloggare köpa Novo Nordisk och ingen annan har argumenterat över varför de inte köper heller. Men det har nog inget med Avanzakollektivet att göra utan är en universell problematik. Själv är jag glad över att den finns. Det innebär svängningar på marknaden.

      Mvh
      Silver Moose

      Radera
  11. @Silver Moose

    Detta uppdaterande av bevakningslistan blir nog ett rätt ansträngande jobb. Bilden ändras hela tid. Vi kan ta HM som exempel. När jag köpte aktien var det i dagens ränteläge med dagens dollarkurs med i bilden. I dagens politiska situation.

    Jag tänker inte nöja mig med att HM går till 260kr. HM har haft en tung investeringsperiod bakom sig. Då bolagets primära inköpsvaluta är dollar har man haft valutamotvind. Det kan svänga snabbt. Det finns med andra ord en mängd parametrar att ta hänsyn till.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aktuell kurs uppdateras ju automatiskt. Jag ändrar åtminstone inte antagande om vpa beroende på väder utan baserat på rapport, och i ärlighetens namn är det sällan jag faktiskt behöver ändra. Antagandet görs över flera år.

      Sedan handlar jag inte enbart efter listan utan tar även hänsyn till portfölvikt, trender, megatrender, humör etc.

      Med vänlig hälsning
      Rikard

      Radera
  12. Intressant att du fortfarande ser H&M som köpvärd!

    Nyfiken på hur du ser på de högre prisade aktierna? JNJ har t.ex. inte handlats till ditt motpris på över tre år - när skulle du se det som rimligt att kompromissa och köpa en första andel? (jag har 110 USD som absolut smärtgräns och skulle helst inte köpa över 100 USD men 79,5 ska väldigt mycket till för att kunna köpa för).

    Har också sådana aktier på min bevakningslista och eftersom portföljen är ganska ny tycker jag att ett dilemma är om man ska kompromissa och köpa en liten första post på längre sikt eller vänta in ett tillfälle som sällan uppstår?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tålamod. Förr eller senare hamnar man på de nivåerna. Det är alltid något storföretag som får problem, se Novo Nordisk nu. För inte så länge sedan snackades det om 50 kr som riktkurs för Nordea. Numera handlas den över 90 kr igen. Alla skrev sälj Apple vid 90 kr. Sen öppnade Buffet plånboken och numera handlas den i 117 kr. Min erfarenhet säger mig att aldrig ha bråttom för köp. Istället gäller det att ha is i magen och vänta in rätt tillfällen som man själv tycker är köpvärt. Att panikköpa för att man så gärna vill ha en aktie likt en iPhone7 fungerar oftast inte så bra. Under tiden man väntar så gäller det att förberedda sig mentalt på hur det kommer kännas att köpa JNJ när den står i 79,5 kr. Det kommer troligtvis inte kännas lika uppenbart att köpa den då som nu.

      mvh
      Silver Moose

      Radera
  13. Beror på hur detaljerad lista man har och även hur många bolag den innehåller. Personligen har jag inga kolumner för politisk risk, valutakurser osv. Det är något jag betraktar allt eftersom det dyker upp. Kan ärligt säga att jag inte lägger något större vikt vid det eftersom jag försöker sortera ut de bolag som är känsliga för politisk risk innan de kommer in på min lista. Valutor svänger fram och tillbaka och jag är inte särskilt duktig med valutaspekulation.

    Mvh
    Silver Moose

    SvaraRadera
  14. Luppen! Tror du att du någonsin kommer göra en generell uppjustering av motiverat P/E om marknaden med negativa räntor och TINA fortsätter, eller är du som Klarman och redo att spara kassa till nollavkastning i tio år i väntan på att Mr Market möter din prisförväntan? Eller är det där preffarna kommer in kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om lågränteläge och höga aktiepriser skulle fortsätta så kommer jag titta efter alternativ. Om det dyker upp någon udda felprissättning (som jag anser att SAS Pref är) så kommer jag nog att nappa på det. I början av 2015 var det så och det var då jag började bygga likviditet och just SAS Pref-innehavet. Sedan dess har alltid något sett rimligt ut i portföljen.

      Radera
  15. När aktuella aktiekurser ligger långt från egenuträknade motiverade värden så leder detta till intressanta frågor om vad göra med överlikviditet och nysparande. Vi har sett att du kastat dig ut på riskskalan med SAS pref, må vara genomtänkt men ändock en tydlig riktningsändring tycker jag. Marknadsläget gnager sig in djupt i sittfläsket för alla långsiktiga investerare. Investeringssystemet syratestas och nerverna vibrerar. Vad är din tanke luppen? Själv sitter jag på lite för mycket likviditet och vet inte om det är billigt eller dyrt att göra det. Nyfiken på ditt portföljtänk!
    /långtradarn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att följa med på resan här på bloggen så får du se :-)

      Radera
    2. En pref "garanterad" av svenska, norska & danska staten är ju inte nödvändigtvis jätteriskabel.

      Radera
  16. En gedigen lista storbolag! Ny rapportperiod, nya förhoppningar om att Atlas Copco och SCA ska återvända till rimligare värderingar..

    SvaraRadera
  17. Luppen, två saker jag undrar:
    *är hedgefonder ett stort No No för dig, även i detta investerarklimat? Tänker på lågriskhedgefonder med högt Sharpe och låg standardavvikelse.
    *Har du några moraliska / etiska regler som gör att vissa ftg helt faller bort, oavsett hur potentiella de är. Tänker på allt ifrån spel, tobak till total ojämställdhet i styrelse/ledning, miljöbovar, etc

    Om man får önska framtida inlägg så gärna ett där du sammanfattar lärdomar från den litteratur du läser, tex
    ”The Most Important Thing” som jag såg du hade behållning av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hedgefonder var inte attraktivt för två år sedan och har knappast stärkt sina aktier hos mig sedan dess. Att lägga min tillit och mina pengar hos någon som exekverar en strategi jag inte förstår är väldigt främmande.

      Jag har etiska "regler" som jag följer, jag diskuterade dem i det här inlägget.

      Radera
  18. Hej Luppen.

    Trevligt att äntligen ha dig tillbaka!

    Vad säger du om ett bolag som Disney? Stort, marknadsledande och nera på mer attraktiva nivåer nu (P/E 16).

    /Gammal läsare

    SvaraRadera
  19. Hur mycket tid lägger/har du lagt i månaden på att sätta dig in och förstå aktiemarknaden? Och Vad får du ut av bloggandet? Din kunskapsnivå verkar vara både en och två nivåer över övriga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det var vänligt sagt, men svår fråga att svara på. Jag har lagt mycket tid på bolagsanalys genom mitt företagande men själva aktiemarknaden har jag ägnat mindre tid. Jag skulle vara en katastrofal trader.

      Radera
  20. Hej!

    Jättekul att du är tillbaka igen, har saknat dig!

    Såg att du rensat upp i fastighetsbolagen i bevakningslistan (Wallenstam, Hufvudstaden bland annat). Jag läste i en tidigare kommentar om din syn på att Castellum räcker som fastighetsbolag i portföljen. Men vad är din generella syn på fastighetsmarknaden och tror du det kan komma en större korrigering nedåt?

    Jag tänker på just räntenivåer och att ökningar i fastighetsvärden innebär en stor del av bland annat Hufvudstadens resultat. Vet inte hur du ser på blankning, men personligen kan det kännas lockande.

    /Karl-Johan

    SvaraRadera
  21. Ja herregud, de motiverade inköpskurser får du allt revidera kraftigt och uppåt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bevisbördan ligger på bolagen och deras ledningar, mina pengar kan vänta eller investeras någon annanstans ;-)

      Radera
  22. Hejsan Luppen.

    Jag förstår att bolag försvinner och nya tillkommer, men har du någonsin, på nåt sätt, backtrackat din bevakningslista. För att testa din värderingsmetod liksom.

    Gött att du är tillbaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, bevakningslistan är bara en ögonblicksbild och ett beslutsunderlag. Portföljen är det jag håller koll på över tid.

      Radera
  23. Hej! Tack för en intressant blogg, och välkommen tillbaka.

    Jag är lite nyfiken på hur du ser på att äga aktier som är "överprisade". Innan rapport så sålde jag bort halva mitt Atlas Copco innehav, då jag tyckte det såg dyrt ut. Efter rapporten blev det ännu dyrare...

    Grahams resonemang var ju att utnyttja Mr. Markets humörsvängning och sälja när han bjuder för högt. Hur resonerar du?

    Mvh AM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, det finns ett gammalt inlägg om detta som jag är rätt nöjd med så jag hänvisar dig helt enkelt till det ;-)

      Radera
  24. Tack! Precis vad jag letade efter, nu fick jag lite mer att fundera på.

    Min osäkerhet grundar sig nog i att jag tycker att jag ligger lite snett i aktien - även om jag ligger plus dryga 40 procent.

    Mvh AM

    SvaraRadera
  25. Stämmer verkligen ditt mot.pris för investor 237 SEK (14,15*13,5=191)? Är ditt antagna NEPS eller motiverat P/E egentligen högre?

    Eller är jag fel ute?

    PS. Kul att du är tillbaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en speciell formel för Investor som beaktar onoterade innehav, sök upp senaste analysen av Investor så finns det en förklaring. Har en uppdaterad analys av just Investor som ett pågående projekt.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.