Sidor

lördag 15 oktober 2016

SAS Pref, vad hände?

För återvändande bloggläsare är säkert mitt val av SAS Pref överraskande, i tidigare inlägg har jag varit kritisk inte bara till SAS utan även till deras preferensaktie. Att det dessutom är portföljens näst största innehav minskar inte förvåningen.

Vad är SAS Pref för skapelse? Den liknar många moderna svenska preferensaktier. Den delar ut 12,50 kronor per kvartal fram till och med första kvartalet 2019, varefter utdelningen räknas upp med 1,25 kronor per kvartal och år fram till 2023 när den slår i taket 18,75 kronor. Den initiala teckningskursen, de pengar SAS fick in när man gav ut preferensaktierna var 500 kronor per aktie. För detta betalar man alltså en "ränta" på 10 procent som 2013 stigit till 15 procent.

SAS har rätt att lösa in preferensaktierna för 600 kronor styck fram till och med Q1 2018, därefter sjunker inlösenbeloppet till 525 kronor.

SAS är inte tvingade att betala ut utdelningen, men om de håller inne den;
  • får de inte dela ut något till stamaktieägarna
  • räknas den innehållna utdelningen upp med 20 procent per år och läggs till vad som måste betalas ut innan stamaktierna kan få utdelning. Beloppet läggs även på lösenkursen och på vad preferensägarna är berättigade till om SAS skulle likvideras
Om SAS inte hamnar i akuta finansieringsproblem finns det alltså mycket starka incitament att betala ut utdelningen, och även lösa in preferensaktierna under perioden Q2 2018-Q1 2019 för att få lägre inlösenpris och undvika den stigande utdelningsnivån.

Hur mår SAS som bolag? SAS är ett kroniskt krisdrabbat bolag med stora lönsamhetsproblem. Bolaget visar ibland upp förbättrade resultat men faller oftast tillbaka i problem relativt fort. SAS stora styrka i mina ögon är en prestigefylld ägarbild. Monarkierna Sverige, Norge, Danmark och familjen Wallenberg är en ägarkvartett som sätter stor stolthet i att inte förknippas med bolag i obestånd. Politikerna skulle utstå enorm kritik och få problem med den lagstiftning som finns i länderna och reglerar SAS ställning.

Varför köpte jag SAS Pref? Till att börja med har jag ett GAV på 488 kronor vilket innebär att den årliga "räntan" jag fått via utdelningar är 10,2 procent.

Om man köper aktien idag för 541 kronor och bolaget löser in den för 525 kronor i Q2 2018 så hinner man ta emot 6 utdelningar, 75 kronor. Totalt får man alltså 600 kronor över 1,5 år vilket motsvarar en ränta på drygt 7 procent på årsbasis. Det är en ganska mager riskpremie mot fastighetspreferensaktier och jag är idag snarare på säljsidan än på köpsidan.

Anledningen att jag köpte dem till att börja med var att jag inte såg några goda investeringsmöjligheter som lovade 10 procent avkastning. H&M som jag köpte häromdagen var dyrare och många andra innehav såg dyra ut för mig. Jag investerade istället i SAS Pref och byggde parallellt upp likviditet. Sedan dess har börsen eller enskilda aktier svajat till några gånger och den rena likviditeten har försvunnit, men SAS Pref ligger kvar.

Jag kommer med all sannolikhet sälja av innehavet innan inlösen (förmodligen) sker 2018. Jag kan även tillägga att jag aldrig har ägt SAS stamaktie och har svårt att föreställa mig en situation där jag skulle göra det.

9 kommentarer:

  1. Tack för att du är tillbaka. Vad tror du om risken i Akelius när och om räntorna börjar stiga?

    SvaraRadera
  2. Hej Lundaluppen. Roligt att se att vi tänker lika kring SAS preffen. Jag tänker att det kan tolkas som en stor finansiell svaghet om SAS inte löser in sina preffar innan Q1 2019. Vad tror du om det? Kanske redan är så att ägarna (monarkierna) känner av detta varför de börjat sälja av sitt innehav redan nu...

    Mitt inlägg om SAS preffen nedan, insåg dock nyss att jag räknat ett kvartal fel
    då inlösenpriset sjunker den 7 maj och inte 2 februari 2018. Jaja så kan det bli.

    http://www.turkronan.se/analyser/sas-preferensaktie-ar-fullvarderad/

    SvaraRadera
  3. Först av allt vill jag bara säga att det är fantastiskt roligt att du är tillbaka!
    Sedan undrar jag om du kommer presentera din bevakningslista framöver?

    Mvh Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är planen. Hade tänkt fixa det den här helgen, men jag insåg att den var ganska utdaterad för en del bolag.

      Radera
  4. Jag, och säkert några med mig, höjde en aning när det stod klart att du investerat i SAS pref. Samtidigt som jag har förståelse för att man vill åt avkastningen så är jag själv skeptisk till preffar i allmänhet, dels för att jag har svårt att förstå dem, och dels för att jag har ännu svårare att bedöma risken. Skyddar helt enkelt mig själv genom att avstå. Priset är att jag suttit med en hög likvider till rätt usel ränta.
    Sedan är SAS ett bolag jag ogillar så skulle inte investera där i någon form, känns lite som att vad som helst kan hända :] Ytterligare en omständighet är ju att staten(erna) deklarerat att de vill ut/minska ägande.

    Mvh
    BA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att staterna minskar sina innehav är inte positivt i min bok och är en anledning att minska innehavet.

      Radera
  5. @Luppen

    Jättekul att se att du är tillbaka! Ännu roligare att se det varma välkomnandet som du får :)

    PS

    Gillar skarpt att diskussionerna i kommentarsfältet också är igång, det ger ett riktigt fint bidrag och nyans som är svår att få till på egen hand.

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
  6. Roligt med intervjun hos Snåljåpen. Här får du välförtjänt beröm:

    http://udbytteaktier.blogspot.se/2016/10/to-af-skandinaviens-bedste.html

    Vad gäller bloggar tycker jag Riskminimeraren gjorde ett gott jobb under din frånvaro och kan vara värd en uppgradering i blogglistan ute till höger.

    /Red.

    SvaraRadera
  7. Sas pref ger drygt 7% till inlösen om 1.5 år, som kommer ske med hög sannolikhet. Fastighetspreffarna är eviga förlagslån som inte kommer lösas in och är helt oskyddade mot inflation. Tycker detta är äpplen och päron på hög nivå.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.