Sidor

fredag 12 maj 2017

Inköp H&M

Nu rasslar utdelningarna in i hög takt och jag valde att köpa ytterligare en post i H&M, denna gång lite större, motsvarande 2,5 procent av portföljen. Priset blev 217,20 kronor per aktie.

Bolaget ligger högst på bevakningslistan och jag har skrivit en hel del om min syn på H&M här och här. Om H&M skulle komma upp i 15 % av portföljen så köper jag inte mer.

Efter inköpet är portföljen på all time high och ser ut så här:

Bolag
Andel
Handelsbanken
17 %
Hennes & Mauritz
14 %
Deere & Co
9 %
Topdanmark
8 %
Industrivärden
8 %
Illikvida aktier
8 %
Castellum
8 %
Investor
6 %
Novo Nordisk
6 %
Wal-Mart Stores
6 %
AP Møller-Mærsk
5 %
Sampo
5 %

Efter Mærsks hoppfulla rapport igår lyfte bolaget en position i listan.

35 kommentarer:

  1. Jag minns att du sagt att 20% var din övre gräns för SHB? Har HM fått en lägre gräns?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sänkt gränsen generellt till 15%, gäller även SHB. Börjar bli försiktig på gamla dar.

      Radera
  2. Vad är portföljen värd nu för tiden? Har du slutat att redovisa det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har slutat med belopp sedan det tvååriga blogguppehållet.

      Radera
  3. såld Sas nu? missat den transaktionen! :)

    SvaraRadera
  4. Skall bli kul att följa HM. Dessa inköp sker med stor konsekvens. Tror att det är viktigt om man skall lyckas som värdeinvesterare. Sedan kan man fråga sig vad ett aktie som Industrivärden representerar för värden vid dessa kursnivåer?

    Själv är jag 60% likvid. Tycker det är konstigt med kurssättningarna av dessa investmentbolag. När det gäller Lundbergs tycks man vara beredd att betala vilket pris som helst.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  5. Tycker du agerar klokt med dessa, relativt, spridda inköp. Köpte själv fler H&M denna vecka och ämnar fortsätta medan kursen ligger under 235 kr. Likt du har jag en gräns för hur stort ett innehav får vara - 15 %. Just nu har jag 10 % vikt i denna folkaktie. Många ser blod på gatorna och kanske är det som så, men själv lider jag av protanopi:)

    Tycker det är intressant att Zalando önskar öppna butiker. För dem blir det tvärtom jämfört med H&M. Frågan är vilken kostnad/utv. som tar längst tid tillika är dyrast; H&M:s e-handelsatsning eller Zalandos butikssatsning (om den nu blir av).

    Nu skall jag fortsätta fiska lite lax;)

    /Sofokles

    SvaraRadera
  6. I den eviga diskussionen om H&M:s onlinesatsning vill jag tipsa om en intressant presentation av Scott Galloway på NYU Stern om hur Amazon tar över retail och är ett hot mot inte bara andra retailkedjor utan även premium brands.

    https://www.youtube.com/watch?v=3MOwRTTq1bY

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  7. En sak som bekymrar mig med hm är att jag inte vet någon som handlar där. Om den trenden skulle sprida sig till andra sociala kretsar...

    Då är inte frågan om vilken försäljningskanal produkten finns via, utan snarare ett problem med produkten själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inom min filterbubbla (mest 30-40 åringar boende i sthlm) dominerar HM stort främst i form av COS, Other Stories, Weekday medan det är barnfamiljerna i kretsen som köper på HM.

      Radera
  8. Kanske inte berör inköpet av HM. Läste om ett inlägg av Lundaluppen som heter När skall man sälja? Tycker faktiskt det har en viss bäring på dagens situation. Lundaluppen vill sälja när bolaget är övervärderat av börsen. Tidningen Aktiespararen hade en bild på Industrivärdens chef poserande helt i svart framför en stor ek.
    Både kvinnan, och aktieägarna tycks trivas. Om inte Industrivärdens aktie är övervärderad så vet jag inte vad som skall kallas övervärderat.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den må vara övervärderad men om jag inte ska ha pengarna på 10 år så gör man nog ändå ganska rätt i att bara sitta still och låta utdelningarna och tiden göra jobbet.

      Radera
    2. Ja det kommer att bli väldigt intressant att se hur det hela utvecklar sig. Jag har själv tagit ner riskerna, men för första gången saknar jag uppslag som jag känner mig helt trygg med.//Stavros

      Radera
    3. Jag tycker läsandet av När ska man sälja? bör kompletteras med Sälja övervärderade bolag (som dessutom ger Kalle56 ett utmärkt tillfälle att säga "vad var det jag sa").

      Det senare inlägget förklarar hur jag resonerar i dessa situationer.

      Radera
    4. LL
      Nu tycker jag du är lite orättvis!

      Det är väl inte ett uttryck som jag brukar använda mig av.

      Vi lider alla av "confirmation bias" understundom!
      Kalle56

      Radera
    5. Det förväntar jag mig absolut inte från dig, menar bara att du har möjligheten :-)

      Radera
  9. @Anonym
    Buffett som är många värdeinvesteras husgud sålda alla sina aktier i början av 70-talet när Disney kunde handlas till p/e tal 75, och McDonalds till p/e tal 80. I början av 80-talet kunde du handla McDonalds till p/e 9. När detta korthus rasade samman hade Buffett vilat på en hög av pengar under tre år, och var redo att göra jobbet. Är Investor och Industrivärdens aktier värda dessa kurser? Svar: Nej. Jag har därför kastat in handuken.

    Mvh

    Lars


    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en smärtgräns även för mig, men vi är inte där ännu. Investmentbolagen har definitivt gått från urmodiga till det nya svarta.

      Radera
    2. Vad gör du med dina 60% likvider Lars? Känns det inte olustigt att se inflationen urholka kapitalet? Och vad väljer du att behålla?

      Radera
    3. Visserligen men vi har inga P/E 50 än bland industribolagen.....

      Radera
  10. @Anonym

    Det handlar inte alltid om att vinna så mycket som möjligt. Ibland gäller det att förlora så lite som möjligt. Jag har svårt att se att Investor, och Industrivärden representerar några större värden till dagens kurser. Jag saknar oxå några vettiga investeringsuppslag på Stockholms börsen.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt , har själv ägt mycket aktier i både Investor och Industivärden senaste 7 åren, idag har jag sålt allt i båda bolagen
      Direktavkastning på drygt 2% är inte värt risken

      MVH

      Krister S

      Radera
  11. Lars, det handlar ju om allokering av tillgångarna. Som vi många gånger konstaterat så vet ingen av oss var världsekonomin och därmed Sthlmsbörsen ska ta vägen. Risken med ditt resonemang är så uppenbar: Låt oss säga att kurserna stiger med 30 procent de kommande 12 månaderna. Din frustration kommer att stiga i takt med kursutvecklingen.
    Personligen fokuserar jag på köp och inte försäljning. Att köpa brett och stort i nedgångar och att vara mer återhållsam i t ex ett sånt läge vi befinner oss i nu. Med hjälp att utdelningarna ökar likviderna som får ligga där i avvaktan på ett läge där börsen åter är undervärderad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kjell,

      Visst handlar det om allokering. Man trimmar tillgångsslaget aktier när kurserna stiger kraftigt.

      Fallstudie: Har skrivit en hel om Svolder. När jag först började skriva om aktien kostade den väl runt 50kr. Nu handlas aktien till 235kr, och bolaget anger ett substansvärde på 219kr. Kan detta betraktas som köpvärt eller för den delen intressant?
      Sedan är det aldrig fel att ha med sig en tungt laddad bössa så att man kan agera när tillfälle ges.

      Mvh

      Lars

      Radera
    2. Hej igen Lars, nej Svolder skulle jag inte våga mig på att köpa idag. Däremot har jag haft glädjen att åka med på resan sedan ca 15 år. Köpen avbröts dock för ett antal år sedan. Men vad gjorde jag? Jo jag behöll naturligtvis, vilket jag inte direkt beklagar idag ;).
      Tack Lars för all den klokskap du bidrar med här och i andra sammanhang. M v h Kjell

      Radera
    3. @Kjell

      Varsågod. Tror jag skall avsluta mina kommentarer med orden För övrigt anser jag att Lundbergs och Industrivärden bör säljas. Får bli en variant på Cato den äldres ord För övrigt anser jag att Khartago borde förstöras.

      Mvh

      Lars

      Radera
  12. Analytikernas estimat ligger för högt.. HM gjorde ett sämre resultat under Q1 2017 än Q1 2016.. Dollarns snitt för Q2 ligger på dryga 8.90 sek/usd.. Detta skall jämföras med 8,11 sek/usd för Q2 2016.. HM kommer således att ha 10 % högre inköpskostnader för detta kvartal jmf med förra årets..
    Försäljningsökningen under mars-april har varit medioker.. 6 resp. 7 %..
    Risken är väldigt stor att HM gör ett sämre resultat för Q2 i år jmf med förra året. Då har vi två kvartal som är sämre än förra årets. Detta finns ännu inte med i analytikernas kalkyler. Under Q3 förra året var snittet på dollarn 8,35-8,40 sek/usd.. Det skall jämföras med rådande dollarkurs som ligger på 8,83 sek/usd.. Således risk att vi får högre inköpskostnader för årets Q3 än förra årets.. Således finns det risk att HM gör ett sämre år än förra året.. och detta finns definitivt inte med i kalkylerna.. Således är p/e-tal 19 för högt för HM.. HM har inte haft en försäljningsökning/månad på över 10 % sedan oktober 2015..
    En av orsakerna till att HM haft ett så högt p/e-tal genom åren är just de höga försäljningsökningarna/månad..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, när det gäller valutor är valutaparet EUR/USD väsentligt viktigare för H&Ms resultat än SEK/USD och där har dollarns stärkning varit betydligt lägre, snarare 3-4 % under Q1.

      Sedan har jag aldrig varit en investerare som tittat på kommande 2 kvartal - på gott och ont. Marknaden för denna typ av storbolag brukar vara rätt effektiv på så kort sikt så jag brukar varken göra fynd eller större förluster på 6 månader. Jfr. Maersk som jag ägt igenom några av containerfraktens sämsta år på många decennier, först nu tycks vändningen komma.

      Det som intresserar mig med H&M är svarare vad som händer:
      a) när/om den usla utvecklingen för hela branschen vänder, det har varit sjunkande försäljningssiffror på många stora marknader de senaste åren
      b) när riskkapitalister slutar pumpa in pengar i mindre e-handelsspelare och dessa tvingas tjäna pengar

      Just nu delar private equity ut kläder och skeppar dem fram och tillbaka till konsumenterna. Detta kan inte pågå hur länge som helst.

      Radera
    2. Smart tänkt. Eller snarare, du har tänkt. Och gjort det bra.

      Radera
  13. Tror nog att H&M skall ner och vända vid 150 kr?

    SvaraRadera
  14. Vad jag kan se så delar HM ut nästan hela vinsten och så har det varit under minst 5 år. Dessutom så räcker inte operativa kassaflödet för att betala utdelning och CAPEX. omsättningstillgångarna / kortfristiga skulder sjunker också år från år även om de klarar kravet på att kvoten ska vara >= 2. Vad är din syn på detta Lundaluppen räknar du med att investeringarna snart minskar och tror du att utdelningen kommer att hålla i sig?

    SvaraRadera
  15. Kan man få lite kloka tips angående portföljallokering och likvider från Luppen-kollektivet?
    Jag sitter med följande innehav:
    Hennes & Mauritz 15%
    Handelsbanken 14%
    Castellum 11%
    Topdanmark 9%
    Sampo 9%
    SKF 7%
    Novo Nordisk 6%
    A.P. Möller-Maersk 6%
    Industrivärden 6%
    Alfa Laval 6%
    Disney 4%
    Apple 4%
    Yara 2%

    Jag har nu fått nya likvider vilket motsvarar ca 80% av portföljvärdet, mao jag är ca 40% likvid. Frågan är då hur jag bäst sysselsätter dessa nya likvider. De bolag i bevakningslistan (Lundaluppens) som är köpvärde har jag ju redan en stor andel av. Finns det andra bolag av hög kvalitet som är köpvärda nu? Finns det något annat bra alternativ att parkera likviderna i under tiden som jag väntar på bättre värderingar?
    Jag kan tillägga att jag placerar på lång horisont dvs 10år eller evigt. Totala portföljvädet inkl nya likvider är ca 12mkr.
    Jag vore mycket tacksam för förslag med motivering.

    //Böll

    SvaraRadera
  16. Har du kopierat luppens portfölj? (Nästan samma)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp Luppen är stor inspiratör!

      //Böll

      Radera
  17. För 12 mille.....

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.