Sidor

tisdag 26 februari 2013

Inköp Industrivärden

Det var rätt mycket aktivitet kring Industrivärden för ett par veckor sedan men aktien sjönk idag tillbaka till en ganska intressant nivå, särskilt om den omtalade konjunkturvändningen verkligen är på gång.

Jag köpte därför (för första gången på nästan tre år) 116 stycken Industrivärden C för 112,70 kronor per aktie. Jag har tyvärr inte hunnit detaljanalysera företaget efter ICA- och Höganäsaffärerna, men det är samtidigt några av bolagets minsta innehav så i det korta perspektivet bör de inte påverka helhetens värdering alltför mycket. Valet stod idag främst mellan Industrivärden och Fortum, och båda kunde egentligen dugit. Industrivärden såg marginellt billigare ut i min bevakningslista (jag återkommer med den senare idag eller imorgon) och valet föll därför på den. Tack Berlusconi för den påpassliga 2,5-procentiga prissänkningen idag!

Under kommande månader kommer utdelningarna att spä på min investeringsförmåga och sannolikt blir det ytterligare investeringar i teknologiportföljen eller Maersk då, men idag räckte inte pengarna till ett större grepp.

Så här ser portföljen ut efter köpet:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
20 %
Swedbank

14 %
    Swedbank A
17
    Swedbank Pref
2 870

Investor A
1 200
7 %
Industrivärden C
1 716
6 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Fortum
1 000
4 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Teknologiportfölj

3 %
    Apple
10

    Google
8

    Microsoft
170

Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
1 %
Beijer Alma
98
0 %

Portföljvärdet ligger nu på knappt 3,2 miljoner kronor. Om någon har svårt att komma ihåg mina dåliga affärer så ta gärna en titt på min senaste geniala försäljning.

43 kommentarer:

  1. Hej Luppen

    Vad har förändrats sedan du valde att sälja industrivärden för ett år sedan?

    Tack för en bra blogg

    /Jim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förtroendet för ledningen håller sakta på att repareras. Jag gillar Höganäsaffären och ICA-affären är spännande. Innehaven har alltid varit högkvalitativa (med Hemtex som gyllene undantag).

      Radera
    2. Det ska också sägas att försäljningen senast skedde inte för att bolaget på något sätt var dyrt då utan för att jag ville frigöra kapital för teknologiportföljen.

      Radera
  2. Hur tänker du om teknologiportföljen? Apple har ju en bra prisnivå nu men Microsoft och framförallt Google är ju väldigt högt värderade för tillfället. Gör Google's höga värdering att du skulle avstå att köpa alla tre bolagen som en korg nu, eller kan du tänka dig att bara köpa Apple?

    //Böll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill fortfarande köpa alla tre och ja, Googles höga värdering drar därför ner attraktiviteten i helheten. Däremot är jag sugen på att öka, och när jag kan har en lagom mängd kontanter att investera blir det ett trippelköp om inget oväntat händer.

      Radera
  3. Handlar du numera allt i ISK? eller vad är det som avgör ISK/DEPÅ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt i ISK senaste året.

      Radera
    2. Dum fråga kanske, men dras det någon utländsk källskatt i en ISK på utdelningarna i dina innehav i t.ex. Fortum, Sampo, Microsoft mm?

      Radera
    3. Ja det gör det men du kan sen själv dra av den på deklarationen. Dock tror jag inte den får överstiga schablonskatten du betalar för din ISK

      Radera
    4. Är det någon skillnad på en vanlig depå och ISK när det gäller utdelning av utlänska akiter?
      //

      Radera
  4. Tittar du främst på utdelningstillväxt eller aktie-värdes-tillväxt när du köper industrivärlden? De ser sämre ut på båda punkterna än Fortum för mig nämligen :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förväntad underliggande intjäning per aktie är det jag styr på. Jag är dock beredd att ge något högre P/E för Industrivärden eftersom deras verksamheter inte är fullt så kapitalkrävande som Fortums och därmed förväntar jag mig en något snabbare ökning av intjäningsförmågan över tid.

      Radera
  5. Anade faktiskt I-värden som nästa köp, verkade logiskt eftersom du visat lite intresse för SSAB och vagt positiv till Skanska och Volvo samt som alltid förtjust i Handelsbanken. Låter som ett förnuftigt köp.

    Erik

    SvaraRadera
  6. Lyckades själv hugga lite Beijer Alma på 136kr.

    SvaraRadera
  7. Är lite sugen på lite hm, har inga nu och det verkar vara en bra kudde vid ev nergång inte minst på lång sikt.. Dock lite dyr men det känns som om det är svårt att fynda..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nu när min portföljandel ligger kring 20 procent börjar jag också bli lite intresserad av H&M igen, men jag vill helst se ett pris på 220 kronor eller lägre. Det finns såklart ingen garanti för att vi någonsin får se ett sådant pris igen, men vem vet?

      Radera
  8. Ang din tidigare försäljning av investor och industrivärden, sätter du upp nån exitstrategi för dina aktier när du köper dem? Ifall de inte går upp x% på y år, om direktavkastningen sjunker under x%, bolag bytar ut ledning eller resonerar du vid försäljningar?

    Inbillar mig att du köpte både investor och industrivärden till vettiga priser, och vad som då leder till en försäljning så länge de båda fortsatt ge hyggliga utdelningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag säljer om bolaget försämras på ett avgörande sätt mot mina investeringskriterier eller om det blir extremt övervärderat.

      Radera
    2. ... och i det här fallet såg jag större möjligheter i teknologiaktierna så jag ville frigöra pengar. Jag tror mig fortfarande se stora möjligheter där men tajmingen var fel.

      Radera
  9. Vad har du för utbildning Luppen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Civilingenjör plus lite juridik och ekonomi

      Radera
    2. Ok tack. Studerar själv i Lund, därav blev jag nyfiken.

      Radera
    3. Här finns gott om bra utbildningar, ta för dig :-)

      Radera
  10. Vill först tacka för en fantastisk intressant blogg, sen har jag en fråga också.
    Investerar du utdelningarna direkt i det utdelande bolaget? Eller samlar du dem på hög för att sen göra ett köp i den mest köpvärda aktien i din bevakningslista?

    Mvh Christian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag investerar alltid i det mest intressanta bolaget, inga automatiska återinvesteringar eftersom de i så fall skulle bortse från priset vilket i mina ögon alltid är fel.

      Radera
  11. Hej Lundaluppen

    För att åter älta ärendet om modest belåning vilket vi snuddat vid tidigare:

    Ponera att du lägger dina innehav av SHB, H&M, Swedbank, Investor och Industrivärden i en KF eller ISK hos Avanza. Dessa aktier ger möjlighet till det sk superlånet med 2% ränta. Med aktuell kurs för de nyss nämnda bolagen skulle du med 25% belåning kunna handla för ytterligare 469 tkr. Om vi antar att du kan få 5% direktavkastning i snitt på nyinköpen samtidigt som din ränta är 2%*0,7=1,4% så är avkastningen på dessa extra 469 tkr följaktligen 3,6% eller 16 900 kr.

    Nackdelen med belåning är givetvis att en hävstång även agerar i utförsbacke. Om man dock är långsiktig och har investerat i kvalitetsbolag som ger utdelning även regniga dagar är det inget egentligt problem. Med Avanzas superlån får man ha högst 35% belåning. Det innebär att med 25% initial belåning måste innehavet falla med mer än 30% i värde innan man måste börja betala fulränta istället. Det är ingen omöjlighet att börsen faller med 30% men det bör ta såpass lång tid att man med utdelningar och löpande kapitaltillskott kan stötta sitt konto om detta, tämligen ovanliga, läge infaller.

    Så min fråga till dig är varför du tackar nej till 17 000 extra om året :-)

    mvh
    :starke Arvid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Lite om att låna till aktieköp. Buffet uttryckte det så här: If you are smart, you dont´t need leverage. If you´re dumnb, you have no business using it. Har man lundaluppens portfölj, och hans ålder finns det absolut ingen andledning till att ha bråttom. Antar vi en koservativ tillväxt på 7% om året har portföljen dubblat sitt värde på 10 år. Med den förmögenhetsstorleken kan man dra sig tillbaka om man så önskar. Min erfarenhet är att det viktigaste som finns när man investerar är att försvara vad man har inte att försöka vinna så mycket som möjligt.
      MvH
      Lars

      Radera
    2. Och där var jag och Lars helt plötsligt 100 procent överens. :-)

      Liten belåning är behäftad med några problem:
      - det ger rätt liten effekt, varför inte låna bara lite till?
      - även vid liten belåning och "superlån" så finns alltid risken där, marknadsvärdena sjunker och plötligt uppfyller man inte lånevillkoren, superlånet blir vanligt lån, börsen kraschar (eller ett par av dina större innehav) och plötsligt blir det tvångsförsäljningar vid sämsta tänkbara läge

      För att bli rik är brådska en dödssynd i mina ögon. Get-rich-quick-mentaliteten är det som håller majoriteten av befolkningen i löneberoende hela sina liv.

      Radera
    3. Imponerande aktieportfölj du har. Får man fråga hur gammal du är och hur länge du jobbat med din portfölj och hur har uppbyggnaden sett ut? Har förstått det som att du sålt några onoterade bolag tidigare, är det detta som är grunden?

      Sen vill jag även passa på att tacka för en intressant och inspirerande blogg.

      Radera
    4. @Micke: Jag är född på 70-talet och vill vara anonym, därför är jag medvetet vag. Första miljonen kan man säga kom från företagsförsäljning innan finanskrisen. Innan dess hade jag ett hyggligt sparande men främst i form av amorteringar. Nuvarande portföljstrategi har jag haft sedan 2008 (även om den ständigt utvecklas). Tidigare aktieinvesteringar gick oförtjänt bra med tanke på hur otroligt vilse jag var.

      Radera
  12. Hur resonerar du om amortering? Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett på nära håll vilka risker överbelåning för med sig så jag har alltid amorterat mer än vad som rent matematiskt vore optimalt.

      Jag har ett mycket blygsamt huslån kvar, men har kommit överens med frun att inte slutbetala det utan att amortera det i hygglig takt (10 år).

      För nästan alla är amorteringar ett lysande sparalternativ - det är oftast svårt att nå motsvarande sparränta och det går inte att röra de sparade medlen med mindre än att man går till banken och ber att få höja lånen.

      Det är ingen slump att för många svenskar är det amorterade huset den enda väsentliga besparing man lyckats med i livet.

      Radera
  13. Vore intresant om du kunde lägga upp en lista med snitt-inköpspris på alla bolag! :)

    Bra och seriös blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag redovisar anskaffningsvärdena en gång om året i portföljbokslutet, du finner det senaste bokslutet här.

      Radera
  14. Älskar din blogg. Magiskt bra. Har ganska likvärdig portfölj som din, dock inte i samma storlek, men ändå.

    Finns det några av dina aktier som du är besviken på, som du funderar på att sälja av eller tänker du ligga väldigt långsiktigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de vänliga orden. Jag är generellt mycket nöjd med bolagen i portföljen. Fortum är det bolaget där jag mest vill se en verksamhetsförbättring, men Beijer Alma är det enda jag funderat på att sälja. Den nya prisnivån känns inte attraktiv för nya inköp och min investering är inte stor nog att vara meningsfull. Med en så liten insats känns det inte lönt att lägga ner det arbete jag vill lägga på att bevaka mina innehav.

      Radera
  15. Graham talar om att ha endast ha runt 50% av kapitalet i aktier - följer du även denna devis eller har du något resonemang som pekar på att man bör har en större andel? (exempelvis att räntan just nu är långt lägre än avkastningen på stabila aktier)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag kan inte påstå att jag följer det rådet. Jag använder det för mitt premiepensionssparande där jag har en 70/30-relation mellan aktier och kort obligationsfond men inte i övrigt.

      Som du är inne på anser jag att de aktier jag väljer idag har en väldigt god säkerhetsmarginal mot den säkra räntan.

      Radera
  16. Hej,

    Om jag köper Lundbergs invenstmenbolag, får jag då industrivärden "påköpet"?, för när jag tittar på deras innehav så står industrivärden som ganska stor innehav.

    Blir det då kaka på kaka om jag har båda lundbergs och industrivärden i portföljen?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Lundbergs är bland de största ägarna i Industrivärden, så det kan man säga.

      Jag äger själv båda aktierna och klagar inte, de få bedömas var för sig.

      Radera
    2. Tack svaret. Det e så att jag länge sparat i fonder. Men nu känner jag mig mogen att investera i aktier. Min inställning är spara långsiktig i stabila bolag.
      Jag kommer köpa och inte sälja, då jag är 22 år gammal nu så jag kommer låta aktierna bara växa.

      Har tänkt att köpa aktier i dessa bolag när det är köpläge, känns som det är ganska dyrt nu?

      H&M (Sällan köp)
      Lundbergs (spridrisk med bra stabil företag +fastighet)
      Axfood (dagliga varor)
      tele2 (telecom)

      Har du några åsikter om dessa aktier för mig med långsiktigt stabila företag? Borde jag ta bort/lägg till några du anser är bra?

      Tack påförhand!

      Radera
    3. Hej, jag brukar i såna här lägen påpeka att jag inte är någon rådgivare :-). Om du verkligen vill veta vad jag tycker man ska köpa är det bäst att titta på vad jag köper och vad jag har i portföljen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.