Sidor

onsdag 10 oktober 2012

Frågor och svar

Igår ställde jag fem läsarfrågor och jag är väldigt glad att jag fick så många svar. Nu har jag sammanställt svaren (till och med 21:58 nu ikväll, fortsätt gärna kommentera) och tänkte sammanfatta dem.

1. Vilket bolag tycker du är klockrent för min portfölj men saknas (och är någorlunda rimligt i pris idag)?
På denna fråga fick jag de mest spridda svaren, men i floran sticker Beijer Alma ut som det bolag flest tycker borde ingå i portföljen, följt av Betsson och Duni. Jag får väl ta en titt på dessa som tack för alla svar!

2. Vilken är din favoritblogg när du inte läser Lundaluppen?
Här intar 40 procent 20 år en särklass, och jag tror att många liksom jag själv ofta går in där för att fortsätta vidare till andra bloggar via hans stora länksamling. Senast jag tittade kommer 10 procent av all trafik till Lundaluppen just därifrån! Defensiven och Ägamintid är två andra favoriter bland mina läsare, och i stort sett hela min egen blogglista har fått några röster.

Två bloggar som fick otippat få röster var Cornucopia, Sveriges största ekonomiblogg med tio gånger fler besökare än jag, och Fundamentalanalysbloggen, som var en av de hetaste bloggarna när jag började skriva. Cornucopia och Lundaluppen har ganska olika livsåskådning och målgrupper så det kanske inte är så konstigt att det inte är ett jättestort överlapp när det gäller läsare.

3. Stör annonserna på Lundaluppen dig?
I princip fick jag ett enhälligt Nej här. Endast Skatteverket tycks reta sig på detta eftersom de avkräver mig 68 procent skatt *grr*. Kalla mig borgarbracka om ni vill men 68 procent känns som en hög skattesats. Kanske flyttar jag bloggen till ett bolag istället.

Jag kommer inte att utöka annonsytan, jag får många förslag från företag som vill annonsera, men Adsense från Google passar mig bra, jag tycker till och med att de kan tillföra något ibland.

4. Vad tycker du om språket på bloggen? Flyter det? För akademiskt?
Svaren pendlade mellan bra och mycket smickrande omdömen, tack för det!

5. Hur är förkunskapskraven på läsaren: låga, medelhöga, höga?
Läsarkretsen är nästan helt eniga att nivån är medelhög.

När det gäller både punkt 4 och 5 misstänker jag att de läsare som tycker nivån är för hög eller för låg lämnar efterhand och att de som tycker nivån är bra och lagom stannar kvar, så frågorna var nog lite onödiga...

Ett stort tack till er läsare och fortsätt gärna svara. Jag kommer att kommentera och kanske även uppdatera denna sammanställning.

23 kommentarer:

  1. Att Fundamentalanalysbloggen bloggen blivit mindre populär är inte helt otippat eftersom bloggaren knappt skriver om fundamentalanalys... Det senaste året har det bara handlat om Apple, vilket är ganska tröttsamt att läsa i längden.

    SvaraRadera
  2. Hej, och tack för en välskriven blogg!
    Jag är ännu bara i värdeinvesteringens linda, så jag begriper knappt hälften av vad som skrivs, men det kommer bli en värdefull resurs framöver.
    Jag svarade själv inte på dina fem frågor, eftersom jag både är ny läsare av bloggen, samt ny inom värdeinvestering. Faktum är att den här kommentaren inte har mycket med inlägget att göra över huvud taget, annat än att den innehåller ett par frågor. Så ett visst samband med rubriken kan man väl ana ;-)

    Min fundering rör värdeinvestering i svenska aktier, på en ISK hos Swedbank. Efter att ha läst runt lite tycks det som att många köper en hel del utländska aktier, för att komma ut bra utdelningar.
    1. Är utsikterna dåliga att bli en framgångsrik värdeinvesterare genom att hålla sig till svenska aktier?
    2. Vi har precis köpt vår första lägenhet, och har förhandlat oss till ett bostadslån hos Swedbank (som vi ska skriva på i eftermiddag). Där fick vi förstås lägre ränta genom att lova att flytta bl a vårt aktiesparande hos Avanza till Swedbank istället.
    Min tanke är att flytta in aktierna i en ISK hos dem. Ser du/ni några uppenbara nackdelar med att ha mina investeringar hos Swedbank?
    Jag gillar tanken om att ha hela min ekonomi samlad på ett ställe, men ofta lyfts Avanza fram som den främsta aktören att förvara sina aktier hos.

    Patriq

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svenska aktier räcker väldigt långt enligt mitt sätt att se det. Jag tittar mest utanför landet när jag anser att något fattas på svenska börsen, som försäkringsbolag, konsumentteknologi och framgångsrika konsumentföretag.

      Jag kan inte prisbilden på Swedbanks ISK, är det några avgifter? Får du någon liten ränta på kontanterna i kontot? Jag har själv ett Swedbankkonto (kopplat direkt till Euroclear) och där är det bara svenska aktier som gäller.

      Radera
  3. Att man inte orkar läsa cournupia längre är ju för att han dagarna i ända skriker om hur bostadspriserna kommer att rasa och sedan spottar han lite väl mycket på politiska partier som jag ofta sympatiserar med, tror hans blogg kommer att dö ut till slut :)

    SvaraRadera
  4. Jag började läsa Cornucopia när han skrev om alternativa investeringar och hur man kunde hantera råvarubrister. Tyvärr verkar han numera satsa på chockvärde snarare än kvalitet och det gör det lite tråkigt.

    Särskilt nu senast då han markerade ut "svaga punkter" på reaktorbyggnaden trots att man på Google maps kunde se att byggnaden han pekade på inte ens sitter ihop med reaktorn. Min fru som faktiskt har erfarenhet av att jobba på området var måttligt imponerad.

    SvaraRadera
  5. Jag har läst din blogg under något år och det jag gillar med den är att du gör intressanta analyser och håller den uppdaterad med dina affärer samt innehav.

    Sen så läser jag 4020, men han är ibland för detaljerad med siffrorna tycker jag och så läser jag aktiefokus för de intressanta analyserna. Men den blogg jag läser mest är Cornucopia och jag tycker inte att det är så konstigt att folk som även läser din blogg också läser på Cornucopia då han ger en lite annan bild av läget i världen än vad man vanligtvis hör och ser i media. Och även om jag inte håller med om allt så vill jag bilda mig en balanserad bild av omvärlden och inte bara läsa det som är mainstream

    SvaraRadera
  6. 40/20 du har helt rätt ang Stockman som tillsammans med Luppen och dig tillhör de absolut bästa. Symtomatiskt dock att man i denna miljö försvinner väldigt snabbt när man legat lågt i skrivandet vilket Stockman har. Tack till alla tre för ett utmärkt jobb!

    SvaraRadera
  7. Hej,

    jag vill börja med att tacka för en mycket intressant blogg. Jag började läsa din blogg för inte så längesedan och tycker att det vore kul om du kunde ge lite mer information om dig själv. Jag har full förståelse för om du vill vara anonym, men samtidigt så vore det bättre om man visste lite mer om din ekonomiska situation. Hur mycket har du t.ex. möjlighet att spara varje månad? Hur går det för ditt företag? Vad gör ni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju gjort ett "designval" i bloggen att vara helt öppen med aktierna och portföljens värde och innehåll. Priset för det är att jag vill vara anonym, därmed kan jag inte prata så mycket om mitt företagande. Om man läser igenom bloggen med alla kommentarer kan man nog lägga ett rätt bra pussel om vad jag pysslar med, jag läcker lite mer än jag tänkt mig ibland.

      Jag tror nog att jag kommenterat min personliga ekonomi också i några kommentarer plus att man kan utläsa en del ur min investeringspolicy. Att jag sparar omkring 10 tkr per månad i aktier är heller ingen hemlighet, det syns i inköpen här på bloggen.

      Radera
  8. Jag gillar också Stockman som håller mycket hög nivå, tror han försvunnit lite på grund av att det varit så långt mellan inläggen på sistone. Samma sak gäller tidigare populära Zed's Dead som verkar vaknat till liv igen.

    En annan personlig favorit är Finanstankar som också uppdateras väldigt sällan nuförtiden.

    SvaraRadera
  9. Jag hade inget hett tips till dig men tycker du inte du är något överexponerad mot banker? Går det ens äga Handelsbanken på fler sätt så att säga ;) Kan självklart bli jackpott inget jag kan bedöma men det brukar talas om diversering etc.

    Verkar som vi läser ungefär samma bloggar beror nog på vi har liknande smak. Det enda jag läser mer är vissa fx siter men det beror på att jag är mest aktiv inom valuta och råvaror i dagsläget då jag upplever vanliga börsen något svår.


    cournupia? ja vad hände med denne eminente bloggare? Jag reagerade själv på i mitt tycke lite väl febriga brandtal angående gotlands försvar mot ryssen sedan växte hans intressanta inlagor om bostadsbubblor till närmast hysteri? Får hoppas han repar mod gör come-bak i gammal mer intressant stil.

    Det mesta här passar mig bra och din blog tillhör de jag tar en titt på dagligen för att se vad som dryftats.

    Passar på undra om fler än mig irriteras av för att kolla du inte är en robot grejen? Jag menar ibland... men de verkar fått kritik för det senaste har det gått utröna något av klurigheterna där ;) och bommar man brukar det vara enklare nästa försök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Passar på undra om fler än mig irriteras av för att kolla du inte är en robot grejen? Jag menar ibland... men de verkar fått kritik för det senaste har det gått utröna något av klurigheterna där ;) och bommar man brukar det vara enklare nästa försök."

      Menar du captcha? Bilder av text och siffror? Jag tycker den är lite jobbig, men robotspam är ännu jobbigare ;-)

      Radera
    2. Jag håller med Lundaluppen, robotspam är ett ogräs.

      Radera
    3. Stundtals känns det som robotarna är bättre än en själv avgöra vad det är i rutan man skall avläsa ;)

      Varför finns inte möjligheten posta som hos t ex aktiefokus med namn och dolt mail?

      Radera
  10. Gällade reklam har jag absolut inget emot det, det är en naturlig del. En sak dock som man kanske kan få försöka lobba för är att du som har en stor publik kanske kan hjälpa ibland med att lyfta fram en mkt viktig aspekt av långsiktigt investerande - att har man tur / skicklighet och bygga upp en liten eller stor förmögenhet så är en del av det naturliga och långsiktiga målet att kunna vara med och göra verklig nytta med sin förmögenhet, stor som liten. Det är kul att se att detta synsätt faktiskt ökar, tex bland de superrika i USA där enorma belopp går till bra ändamål (Gates, Buffet etc). Här hemma har vi HM-Perssons som skänker mer än många är medvetna om. Det jag är ute efter är att du ibland kanske kan använda "reklamutrymme" för att lyfta fram ett sådant budskap och länka till kampanjerna som ofta finns hos de riktigt bra organisationerna, tex Unicef, Plan, Barncancerfonden, SOS-barnbyar. Ja, det finns många som gör ett fantastiskt jobb. Tex att man i juletid kan strunta i onödiga julgåvor på jobbet och göra ngt vettigt för pengarna istället via organisationerna, eller ge bort del av sin bruttoutdelning från aktier till organisationerna. Det finns många sätt..

    Hoppas jag sått ett frö och tack för en väldigt bra och lärorik blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välgörenhet ligger utanför mitt portföljtänkande just nu (på min vanliga budget), men om jag lyckas bygga det självspelande pianot så kommer jag att göra något Gates-Buffett-inspirerat, fast det lär bli i mikroskopskala :-)

      Radera
  11. Har du kikat något på det norska försäkringsbolaget Gjensidige Forsikring?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara som hastigast, noterade att finansieringen såg lite aggressivare ut än Sampo. Aktiefokus har gjort en jämförelse.

      Radera
    2. Det är även lite mindre. Dock känns NOK stabile än EUR så det finns för och nackdelar med båda.

      Vore kul om du gjorde en analys av Gjensidige, uppskattar verkligen dina inlägg!

      Radera
    3. Jodå, det kan nog bli en analys en dag :-)

      Radera
    4. Jag har skrivit första delen om Sampo vs. Gjensidige (men inte om finansiella styrkan än) och ska skriva vidare när inspirationen kommer åter. Om jag har fattat saken rätt så är det tvärt om så att Sampo har aggressivare finansiering än Gjensidige sedan 2009 men här kan jag ha missförstått.

      Gjensidige anger kapitaltäckningskvot enligt Basel II och ligger kring 15-16 %, där kravet enligt Basel II är 8 %. Sampo anger istället "solvency ratio" som jag tolkar är andelen av kravet enligt Basel II. 100 % solvency ratio borde alltså motsvara 8 % kapitaltäckning enligt Basel II. Räknar man om Sampos solvency ratio till kapitaltäckningskvot så ligger man kring 10-11 %, alltså lägre än Gjensidiges 15-16 %.

      Rätta mig om jag har fattat fel! Finansiell styrka på finansiella företag är en djungel.

      Radera
    5. @Kenny: jag slängde bara en blick på balansräkningen och konstaterade att soliditeten var rejält mycket högre för Sampo än för Gjensidige (29 mot knappt 25 procent), men det är ju en rätt ytlig jämförelse :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.