Sidor

måndag 7 november 2016

Rapport från Sampo

I förra veckan kom Sampos niomånadersrapport och året fortsätter ungefär som det börjat: med en ganska svag utveckling för samtliga områden.
  • Inom P&C (dvs. If och Topdanmark) faller premierna något liksom vinsterna, både 2015 och 2016 har dock jämförelsestörande poster i form av en stor pensionsomvärdering förra året och en ny bedömning av svenska livslängder i år
  • Nordea har levererat in mindre vinster under året
  • Livförsäkringarna inom Mandatum har ökat vinsten men står endast för 13 procent av vinsten
  • Resultat per aktie hittills i år, innan värdeförändringar, är 2,11 euro, ner 20 cent från föregående år. Efter värdeförändringar är resultatet 2,16 euro vilket är en uppgång på 32 cent från föregående år
  • Rullande tolv månader är resultatet före orealiserade värdeförändringar 2,76 euro per aktie, vilket är över de 2,50 euro jag räknar med i min bevakningslista
Under perioder när nya konkurrenter vill bryta sig in och ta delar av marknaden bör man vara försiktig med att dras med och teckna dåliga försäkringar. Min bild är att If befinner sig i en sådan fas just nu och att bolaget accepterar att på marginalen faktiskt tappa lite marknadsandelar just nu och istället försvarar sina marginaler.

Det händer dock betydligt mer i styrelserummet än på försäkringsmarknaden just nu för Sampo. Efter att ha passerat 30 procent av ägandet i Topdanmark fick bolaget budplikt på samtliga övriga utestående aktier. Ett bud lämnades och efter budperioden stod Sampo med 41 procent av det danska försäkringsbolaget. Nu har man dock annonserat att återköpsprogrammen som Topdanmark kört aggressivt de senaste åren ska upphöra. Istället ska Topdanmark börja dela ut pengar igen. Tydligen vill inte Wahlroos nå 50 procent utan istället frigöra kapital för att allokera på annat håll. Alternativt vill han helt enkelt självfinansiera det pliktbud man just lämnat.

Utöver detta har bolaget deklarerat att man avslutar sitt samarbete med Danske Bank som varit återförsäljare för Mandatums livförsäkringar på den finska marknaden sedan Sampo Bank såldes till just Danske bank 2007. Dessutom innehöll avtalet en option för Mandatum att sälja hela livförsäkringsportföljen som sålts via Danske Bank under dessa år tillbaka till Danske bank. Denna option har man beslutat sig att använda och affären kommer avslutas under 2017. Känner jag Sampo rätt är detta en bra affär, de brukar kunna räkna.

Men inte nog med detta, under året har man även meddelat att Nordea och DNB fusionerar sina verksamheter i Baltikum för att skapa en storbank i de baltiska länderna. Herr Wahlroos har länge sökt strukturaffärsmöjligheter och här hittade han en. Affären har ännu inte passerat konkurrensmyndigheterna men jag gissar att man förhört sig en del i förhand.

När det gäller Nordeas önskemål att gå ihop med holländska ABN Amro har den affären stött på patrull och tycks ha fastnat. Men skam den som ger sig, Wahlroos fortsätter ett lobbyarbete.

En sammanfattning av året hittills är alltså att Sampos olika verksamhetsgrenar går mer eller mindre sidledes, men med hygglig lönsamhet. Däremot har tempot i strukturaffärerna ökat rejält och det ska bli spännande att se om styrelsen kan få till ytterligare affärer med goda villkor. Historiken på området är god.

3 kommentarer:

  1. Du har helt rätt att där att If hellre tappar volym än marginal. Till skillnad från Protector då som gör tvärt om:).

    Och som du nämnde så händer det betydligt mer i styrelserummet än i bolagen (i alla fall resultatmässigt).

    Får If bara ordning på Norge och Finland så kan det bli lite drag i intjäningen.

    Tack för bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Kul att någon skriver om Sampo igen; intressanta idéer har han alltid den gode Wahlroos - och oftast väldigt rationella för oss aktieägare. Jag skulle vilja rekommendera en riktigt bra biografi om honom: "Björn Wahlroos: från stalinist till Nordens mäktigaste finansman" Boken, skriven av 25 journaliststuderande i Tammerfors under ledning av Tuomo Pietiläinen, som är undersökande journalist på en av Nordens största dagstidningar: Helsingin Sanomat. De har gjort ett stort grävjobb, ger en mångfacetterad och vad jag tycker ganska nyanserad bild av Nalle. Dessutom har det gått till botten med affärsverksamheten, vilket är intressant som aktieägare.

    SvaraRadera
  3. Har du/I set, at Topdanmark lige har forhøjet deres aktietilbagekøb på grund af resultatopjusteringer? Det ligger jo ikke helt i tråd med hovedaktionærens ønsker. Topdanmark er et virkeligt veldrevet forsikringsselskab - også ifølge LL's kriterier - og det bliver meget spændende at se, hvor hårdt Sampo sætter sig igennem nu, hvor de har øget deres ejerandel. Hvis deres aktietilbagekøb skal konverteres til udbytte vil det svare til en udbytteprocent omkring 9-10%.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.