Privatlivet är enklast, det påverkas nästan inte alls. Både jag och min fru har och har alltid haft stabila jobb i det stora hela. Om något händer på den fronten för min fru har det inget med konjunkturen att göra. Barnen går i skolan och där händer inte heller mycket beroende på konjunkturen.
Arbetet som företagare är underbart i högkonjunktur. Affärerna går som tåget, kunderna står på led och man kan skruva på alla möjliga operativa parametrar för att optimera både tillväxt och lönsamhet. Möjligen kan man få lite växtvärk, men det är ändå så otroligt mycket roligare än motsatsen.
Investerarlivet däremot är fullständigt deprimerande. Mina tillgångar blåses upp till enorma höjder, men direktavkastningen hänger inte med och den förväntade totalavkastningen framåt sjunker i rask takt. Jag hittar inget jag vill köpa och det enda jag köpt på sistone har drivits i minst lika stor grad av fyndfaktor som av investeringskvalitet. Överallt ser man bloggare som vänder på alltmer avlägsna stenar för att hitta investeringsmöjligheter. Graham sa någon gång att aldrig förlorar investerare så mycket pengar som när de köper andra rangens bolag i goda tider. Jag har hybris nog att tro att detta inte gäller det hundraåriga familjekonglomeratet, men Grahams ord ekar ändå i huvudet.
Jag har kanske möjlighet att göra någon bra onoterad investering via företagandet, men köpandet över börsen som jag ägnat mig åt sedan bloggen startades verkar vara på väg att ta slut. Den här bloggen blir inte jättekul att läsa när jag pumpar in månadslön efter månadslön i Spiltan Räntefond...
Det är en intressant diskussion och säkert går många andra i liknande tankar. Det är klurigt, vad är bästa alternativet?
SvaraRaderaSka man börja köpa bolag man aldrig skulle ha köpt om det inte vore för värderingen? Tumma på storlek och kvalitet?
Eller ska man fylla på sina favoritbolag "för dyrt"?
Eller ska man våga stå utanför marknaden i räntor med nysparandet?
Inget alterntiv är givet eller enkelt. Men jag håller mig till det sista.
/Oskar
Jag kan ju passa på att påminna lite om ett äldre inlägg med en diskussion om olika alternativ när allt känns dyrt.
RaderaDet är bara att börja skruva på dina värderingskriterier. P/E<8,5+2g är så 1929. I dagens ränteläge och kommande eviga högkonjunktur är snarare en dubbling till P/E<17+4g i underkant.
SvaraRaderaSkämt åsido. Någon gång kommer det ju att gå ner igen och då behöver vi andra inte vända på så många stenar längre...
Tills dess vore det intressant med en liten utredning kring räntefonder! Varför just Spiltans räntefond? Jag har lite räntepengar i Spiltan men jag har också delar i Lannebo likviditet. Lite riskspridning bland räntefonderna, för jag har ingen vidare känsla för vilken som är bäst eller om det finns någon tredje eller fjärde som är ännu bättre. Där har du ett ämne att snöa in dig på så länge haussen fortgår :-)
Jo räntefonder kanske förtjänar något slags analys så att Spiltan fortfarande är rätt val. Utbudet ökar ju hela tiden verkar det.
RaderaEn snabbtitt på Morningstars fondsammanställning påminner mig om varför jag väljer Spiltans Räntefond:
Radera- högst historisk avkastning
- högst avkastning hittills i år
- i särklass lägst avgift
Den som kan förklara varför jag bör välja en annan är välkommen att kommentera.
Jag har satt in likvida medel på ett sparkonto på Avanza tills vidare, närmare bestämt Sparkonto+ Collector. Det ger mig ~1.4% ränta utan bindningstid. Ger räntefonder bättre avkastning och i så fall - vad är risken?
Radera@Anonym: räntefonderna placerar med motpartsrisk, exempelvis i företagsoblligationer där företaget kan ställa in betalningarna. Spiltans Räntefond placerar i stora stabila svenska bolag, men en post kan ändå vara några procentenheter, så om ett större bolag går i konkurs finns risk att fonden faller i värde.
RaderaInlåningskonto med bankgaranti har inte motsvarande risk.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaJag själv kör Spiltan räntefond (större delen) och Cicero avkastningsfond (mindre delen). Enligt min bedömning är de bland de mest intressanta bland lågrisk alternativen.
RaderaKör följande mix när det gäller ränteplaceringar, har lagt en hel del tid på att hitta rätt fonder:
RaderaÖhman Företagsobligationsfond (+3,34% i år)
Carnegie Corporate Bond (+3,0%)
Catella Corporate Bond Flex (+2,88)
Atlant Stability (+1,57%)
Cicero Avkastningsfond (+1,46%)
Spiltan Räntefond Kort (+1,32%)
Som läget är idag så tycker jag det är viktigt att ha fonder som har en lång historik (minst 8 år) och som har klarat kriser och börsnedgång bra. För det är väl därför man väljer att sätta pengarna i räntefonder idag och inte i aktier?
RaderaÖverlägset bäst enligt mig är Carnegie Corporate Bond. Bra avkastning nu och historiskt sätt. Nästan inget tapp alls vid 2008 och max 4 % ner 2011 och båda tappen togs snabbt igen...
Jämförde Carnegie Corporate Bond mot AMF Räntefond Lång på Morningstar och snittavkastning på 15år blir 4,4% för Carnegie och 5,3% för AMF. Och då är AMF betydligt mycket billigare.
RaderaDock sägs det att långa räntefonder sjunker när räntan stiger men hur kan Carnegie reagera tro?
Graham rekommenderade ju indexfond och "bonds" för passiva investerare men vilken typ av obligationer är det han och många andra syftar på när det pratas om tillgångsallokering? Är det långa räntefonder?
Med vänlig hälsning Christian
Grundläggande finansiell ekonomi:
RaderaLånga räntefonder går upp i värde när räntan går ner. Räntan har gått ner under lång tid och "kan" snart inte sjunka mer. Köp inte långa räntefonder idag. Vad Luppen pratar om är korta räntefonder.
Historiskt har det fungerat så att börsen går upp och räntan stiger samtidigt. Då har långa obligationer sjunkit i värde. När börsen sedan har gått ner har räntan sjunkit och långa obligationer ökat i värde. De senaste åren har vi dock sett att räntan har sjunkit samtidigt som börsen har stigit, vilket har gjort att långa obligationsfonder har stigit parallellt med börsen.
Graham pratar om "bonds" i en kontext när de rör sig i motsatt riktning (mycket förenklat) mot börsen. Så har det inte sett ut de senaste åren och vad Luppen menar med räntefonder är korta räntefonder som ger en "riskfri" avkastning.
Dr Je
Detta är onekligen ett problem idag. Det är ju så mycket roligare att köpa och sedan följa en aktie jämfört med att spara i räntefond. Man kan nog således lura sig själv att köpa något av ren uttråkning. Själv fick jag nyligen en större summa som ett resultat av en lyckad affär och den vill jag givetvis investera. Att gå in med en klumpsumma på börsen nu känns dock otänkbart och därför blir det lite trading trots att detta egentligen inte är något för mig. Det enda långsiktiga köp jag funderar på i dagsläget är Tele2 vars kurs verkar något nedpressad i dagsläget. Blir det en konsolidering på den svenska mobilmarknaden inom några år så kan nog Tele2 vara inblandade på ett eller annat sätt också.
SvaraRaderaDet är ingen som helst tvekan i mitt fall att det är roligare att köpa aktier än räntefonder. Det är i sig ett problem i dessa tider, det blir lätt att ryckas med i något som ser lovande eller billigt ut.
RaderaJag känner exakt likadant Luppen, det är roligare med aktier. Så frågan är hur man motiverar sig själv att spara tråkigt? Det är ganska lätt att lägga 15 papp på något kul, men 15 papp på något mindre kul? Svårt ;-)
RaderaMan får helt enkelt visualisera hur man har en hög kontanter tillgängligt nästa gång det blåser ordentligt på aktiemarknaden, och man kan välja och vraka som ett kolhydratsuktande dagisbarn vid lösgodisdisken ;)
RaderaVad det gäller räntefonder och riskspridning:
SvaraRaderaJag har fått intrycket att de äger i princip samma typ av tillgångar allihop, går det verkligen att sprida riskerna?
Titta på innehaven i respektive fond. För de flesta handlar det om korta företagsobligationer spridda över många olika företag, därmed får man riskspridning i fonderna. Eller tänker du på att differentiera/risksprida över flera fonder? Det sista tänkte jag inte ge mig på.
RaderaKör Spiltan Räntefond och Excalibur (hedgefond) så länge det är dyrt.
SvaraRaderaOh, men det finns ju så mycket du kan skriva om :-) Jag vill minnas att du varit med och startat flera bolag, möjligtvis inom IT-branschen? Det är något du mer än gärna får skriva om! Vad har varit rätt ingredienser för ett lyckat bolag?
SvaraRaderaSen skadar det väl inte att utöka bevakningslistan lite? Jag menar, förr eller senare kommer i stort sett alla bolag handlas till ett köpvärt pris. Om du vill kika i Sverige så rekommenderar jag NIBE! Utanför Sverige får det bli Church & Dwight! ;-)
Jodå, det finns att göra, men inte heller analysarbetet är speciellt kul när man direkt ser att bolagen är för dyra.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaTack för inspirerande läsning! Utmaningen för mig och många är självklart att vara konsekvent och inte lockas med av en övervärderad marknad.
SvaraRaderaJag är själv fortfarande i startblocken efter mitt första lägenhetsköp. Precis som förra gången jag påbörjade mitt sparande så är vi i en högkonjunktur och jag lärde mig då "den hårda vägen". I dagsläget är min erfarenhet större, mitt tålamod starkare och även om det verkar tråkigt med Spiltan räntefond så är det inspirerande för mig att läsa om andra som håller hårt i kapitalet. Jag håller även med föregående kommentar. Utöka bevakningslistan. :)
Vad tror du om P-H Börjessons och Spiltans investering i Mackmyra? Personligen finner jag det intressant eftersom det, enligt mig, påminner om ett köp Warren Buffet skulle gjort i sina tidiga dagar det vill säga, lokalt, enkelt och prisvärt(?) :)
//onemillionnetworth.blogspot.se
När det gäller whiskey och den övriga "neosnobbismen" så undrar jag om vi inte är över en liten puckel där nu. När folk står i kostymer och provsmakar olivolja går det inte att rida en trend längre.
RaderaJag är inte så säker på att den svenska marknaden kommer att vara så stark för Mackmyra och att det skulle slå brett utomlands ser jag som långsökt. Jag unnar dem allt väl och att det lyckas men jag undrar om inte Börjesson underskattat modeinslaget i Mackmyras framgångar.
Hur förändrar man folk att välja svensk whisky framför irländsk/skotsk whisky är frågan. Är svensk whisky förknippad med kvalitet och historia? Om inte så krävs det miljarder i marknadsföring för att ladda svensk whisky med de värdena. Hur kan man på sikt ta ut ett högre pris för svensk whisky när hypen är över?
RaderaJa, det blir till att själv krypa ned under en sten och vänta på sämre, jag menar bättre, tider. ;)
SvaraRaderaJa som företagare eller arbetstagare eller vad man är får man väl njuta av denna period och som investerare uthärda :-)
RaderaSom du skriver i äldre inlägg är likviditetsbyggande förknippat med ett antal svagheter. Man ger sig automatiskt in i en timingproblematik så snart detta påbörjas. Och hur agerar man om börsen fortsätter upp - vem vet kanske blir bolagen aldrig köpvärda igen med nuvarande synsätt? För en investerare med din placeringshorisont känns ett konsekvent långsiktigt månadsparande i aktier som ett betydligt bättre alternativ.
SvaraRaderaMem vilka aktier skall man då köpa när allting är dyrt? Skall man ge sig in på nya billigare marknader och leta kvalitetsbolag där? Eller skall man köpa sämre bolag utanför bevakningslistan på hemmamarknaden? Dessa alterativ känns tveksamma av flera skäl, så möjligen är det helt enkelt bäst att passa på köpa riktiga kvalitetsbolag trots att de är dyra? Kanske kan ett alternativ vara att öka i Lundbergsföretagen kommande månader trots att aktien är dyr?
I och med att min exponering mot aktiemarknaden ändå kommer att vara så betydande tror jag det funkar bäst med ett rent räntesparande för mig. Timingfrågan är dock inte oväsentlig och jag är inne på någon enkel typ av tumregel som att räntereserver inte får aktiveras snabbare än de ackumuleras: om jag sparar 15000 i månaden i en räntefond och prisläget på börsen sjunker ner till intressant område så får jag inte överföra mer än 15000 per månad (i samband med övrigt sparande) till aktiemarknaden.
RaderaPå så sätt kanske jag kan skydda mig själv mot timingproblematik. Det bygger också upp ett beteende som blir väldigt nära "dollar cost averaging" minus topparna.
Timing blir ett problem, din tumregel låter väldigt smart. Oavsett är det min personliga synvinkel att det är mycket bättre att bygga likviditet än att kraftigt sänka sina avkastningskrav, åtminstone om man är en "stock picker" och inte sysslar med rent månadssparande/dollar-cost averaging, förstås. Samtidigt så är inte volatilitet ett problem för mig, och om jag hittar ett bolag som är riktigt billigt så kan det vara värt risken att köpa rejält för att försäkra sig en stor position till ett billigt pris, även om den kanske blir billigare i framtiden. Har man däremot byggt upp en stor krigskassa under en längre period är det nog oavsett inte klokt att spendera en stor del av den på en gång.
RaderaOm man tror att börsen är övervärderad bör man ju sälja samtliga aktier för att sen återköpa dem billigare när börsen går ner till de nivåer man tror. Gör man inte så - så tror man ju inte att börsen ska ner. Har man dessutom pengarna i en KF eller ISK så utlöser det inga skatteproblem. Snarare tvärt om i form av att man slipper schablonskatta på minskande värden.
RaderaNet; antingen tror man börsen går ner och säljer, eller så tror man den skall gå upp och då köper man.
Stefan
Funkar inte riktigt så i verkligheten..... när man har utdelningar/bolån osv...... minskade värdet innebär lägre Schablonskatt och om räntan går upp en större skatteåterbäring
Radera@Stefan: att jag inte hittar något jag vill köpa betyder inte automatiskt att jag tror att börsen ska falla. Det kan också vara så att "marknaden har rätt" och att vinsterna stiger i rask takt de kommande åren. Att sälja innebär därmed också en risk.
RaderaLäst dig i lite över ett år efter att ha snubblat in här efter någon sökning på investeringar. Aldrig diskuterat dock men alltid varit otroligt glad över den öppna, respektfulla och väldigt kunniga nivån bland kommentarerna. Jag har lärt mig enormt mycket. Enda anledningen till att jag har pengar att investera är för att jag helt plötsligt såg en möjlighet och blev egenföretagare. Jag har ingen utbildning eller erfarenhet av ekonomi överhuvud, så det är väldigt mycket jag måste lära mig nu, väldigt fort. Bloggar som denna har räddat mig från att hamna i alltför dumma situationer med banken som kräver och begär svindyra pensionslösningar (för sin säkerhet..), konstiga investeringar med extremt höga avgifter ("låt oss sköta investeringarna så kan du luta dig tillbaka.." yeah right).
SvaraRaderaKanske kunde bloggen ibland innehålla erfarenheter och tankar från ditt liv som företagare? Bra saker du gjort, fällor du undvikit eller fallit i. För mig är det extremt närbesläktat med mina privata investeringar eftersom det är därifrån kapitalet kommer. Det vore intressant att läsa om, men det skall naturligtvis kännas roligt att skriva om också :)
Tack för en bra blogg! Och tack alla som kommenterar och delar med sig. Jag tror den här tonen bland deltagare är närmast unik.
/M
Hej M och tack för de vänliga orden. Jag vill inte skriva så mycket om företagandet pga anonymiteten, men självklart finns där stoff nog för att fylla en egen blogg :-)
RaderaHej,
SvaraRaderaFörst, tack för en utsökt blogg.
Du avslutade inlägget med:
"Den här bloggen blir inte jättekul att läsa när jag pumpar in månadslön efter månadslön i Spiltan Räntefond..."
Jag tycker verkligen det motsatta.
Att investera defensivt och försiktigt, i väntan på rätt läge i marknaden, är fortsatt att investera - även om risken och potentiell avkastning är mindre. Visst, inlägg om investeringar i en räntefond må attrahera färre placeringshungriga läsare men vi är också många investerare som är mer defensiva i vår natur och räds att gå in på marknaden (både rent allmänt men kanske speciellt just nu då), så därför är det också roligt att se och läsa vilka investeringar som t ex du gör när marknaden är övervärderad, och varför.
Lika intressant blir det att se när (och varför) du väljer att sen köpa aktier igen.
Keep up the good work!
Mvh
// Henrik
När ni köper räntefonder gör ni det i isk eller på vp konto?
SvaraRaderaKänns som isk kan bli lite vanskligt här eller
Jag tror det blir depå även om avkastningen sannolikt blir stor nog att motivera ISK. Om innehavet skulle bli långvarigt kan det vara effektivare att ha depå.
RaderaHur är depå effektivare om det blir långvarit?
RaderaJag har inte koll men åker du inte på fondskatt på 0.1% av kapitalet per år om du har räntefonden i en depå? Det slipper man i ISK.
RaderaHej
RaderaÄr i samma fundering. Har sålt av alla mina aktier och funderar på spiltans räntefond. Finns det någon bra redogörelse för fördelar/nackdelar med räntefond i isk någonstans?
Effektiviteten kommer från att man med en räntefond (som inte delar ut pengar) på en vanlig depå kan bygga upp en latent skatteskuld och således få bättre ränta på ränta effekt eftersom man inte behöver realisera sin skatt varje åt som på ett isk.
Radera@Anonym 16:32: mitt i prick :-)
RaderaI svallvågorna av snålmånaden kanske det här känns lite märkligt, men vad sägs om ökad konsumtion?
SvaraRaderaÄr det någon resa planerad? Passa på att boka flyg och hotell redan nu.
Ska ungarna ha nya vinterjackor nästa år? Köp det redan nu.
Om man tar utgifter som är framtida måsten nu istället kan man ha ett större nysparande några månader framöver istället.
Detta drar dock lite mot marknadatiming och en tro på att bättre lägen infinner sig framöver. Ingen aning där, men det här är ännu ett alternativ!
Min konsumtion täcks gott och väl av de pengar jag inte investerar. Jag lever inte i något slags snålmånad (är inte helt säker på att frugan skulle hålla med) utan har en rätt normal konsumtionsnivå.
RaderaDu verkar ha underskattat dina läsare Luppen. Det verkar som om många ser fram emot inläggen då du lägger pengar på hög! Jag gissar dock att det blir något annorlunda :)
SvaraRaderaDet kan eventuellt vara dags att byta troslära. Det finns en annan kyrka, som köper i ur och skur. Jag ska inte trötta ut någon om det då alla redan är insatta. Personligen sitter jag i båda lägren. En del går oavkortat in i indexfonderna månad efter månad efter måndag... Den andra delen har gått till aktier. Jag slutade köpa aktier ungefär när du började investera i det fantastiska Bonheur. Jag hade faktiskt trott att du skulle fortsätta köpa mer. Jag tror det är klokt att lägga i bromsen. Vad jag vet så ska Graham före sin död sagt att han inte trodde att hans principer längre fungerade under den nya tidens marknadsförutsättningar. Värdeinvesteringen var inte längre lönsam, hur mycket sanning det ligger däri vet jag inte.
Nu ska jag sluta svamla.
Med vänlig hälsning
J
Den stora fördelen med att alltid köpa är att man inte lockas att göra uppehåll när det är som dummast att hålla upp: i kriser. Nackdelen är ju att man köper även när det är dyrt.
RaderaJag vill ju dock gärna tro att det jag gör är investering, och att köpa oberoende av priset är inte investering i mina ögon.
Och fördelen är även att det köps fler andelar vid låga priser. Samt att fritiden kan spenderas till annat istället för att jaga en eventuell överavkastningen som kan bli väldigt tidskrävande.
RaderaJag har en nära vän som anser sig vara någon form av värdeinvesterare, han har stått utanför marknaden sedan förra våren då han väntar på en rekyl. Även om det sägs att man inte tar hänsyn till macro så är det väldigt många som gör det och dribblar bort sig själva. En guldstjärna i kanten till dig Luppen som klarar av att vara så här systematisk i dina investeringar!
Med vänlig hälsning
J
@J några förslag på bra indexfonder? mvh
Radera@Anonym
RaderaBreda indexfonder med låga avgifter. Diversifiera gärna på flera marknader. Köp för samma summa i ur och skur och ignorera allt vad marknadsläget säger. Jag har personligen valt Handelsbankens indexfonder. Men gå gärna in på morningstar då deras tjänst är väldigt bra.
Med vänlig hälsning
J
Tack J. Funderar på Avanza Zero samt Danske Invest Global Index. Hälften i varje. Kommer då ner i en snittkostnad på 0.22%. AZ är ju inte så bred men det kompenseras av den väldigt breda globalfonden. Låter det vettigt?
RaderaJa, köplägen är det verkligen inte gott om, och om börsen fortsätter upp ännu något år kommer det att krävas diciplin för att man inte ska riskera bränna sig. Du har ju hittills varit mkt diciplinerad och det kommer att bli mkt intressant att följa din blogg framöver.
SvaraRaderaEn ordentlig sättning innebär köplägen men även personliga tragedier, jag hoppas därför på en lugn, stillsam ja gärna tråkig resa på börsen.//stavros
Ja någon krasch tycker jag är onödigt att hoppas på. Varför inte lite stilllastående aktiepriser ett tag men fantastisk vinstutveckling?
RaderaJa, så länge vinsterna utvecklas fint och aktiekurserna går i sidled är iaf jag helnöjd!//Stavros
RaderaSå länge du inte slutar med bloggandet bara, det har gett mig, med flera, mycket bra insikter i företagande, värdering av företag och dessutom en sund syn på ekonomi.
SvaraRaderaTack för det. Nej jag kommer inte att sluta blogga men aktiviteten kan säkert studsa lite upp och ner.
RaderaOm det fanns ett pris för folkbildning i ekonomi så skulle jag nominera dig på stört!
RaderaHej Lundaluppen !
SvaraRaderaJag har för närvarande 80 % i stabila svenska storbolag ungefär samma företag som du har i din portfölj. 20 % i räntesparande . Graham talade om en säker hamn när det gäller räntesparande. Jag tänker inte placera en krona till i aktier förrän vi får en tydlig nedgång. Det är då förmögenheter grundläggs . Jag anser att det är mycket som talar för en överköpt marknad. Men jag är gärna fullinvesterad när vi är nere i skiten och vänder. Att lära sig och att försöka bedöma marknadens värderingsnivå är viktig när man investerar i aktier. Men vinnaren är nog ändå den som blint investerar över börsen i en jämn ström så kallad dollar cost averaging. Jag har missat mycket av uppgången genom att i denna cykel sluta investera för tidigt juni 2012. Då köpte jag Investor för 124 kr. Håller med om att högkonjunkturen är jobbigast för en investerare för då finns inget att köpa. Även om man köper Lundbergs som är en fin värdeaktie som jag gillar så ska man akta sig för att köpa dessa. I den utmärkta boken "Value investing" av Montier så visar det sig att värdeaktier faller lika tungt som övriga aktier i en nedgång. Vänta därför till ett börsfall innan du köper dina värdeaktier. Köp inte värdeaktier om din marknadstro beträffande börsen generellt är negativ. Lundbergs kommer falla lika mycket som börsen på ett ungefär . Jag har varit nere med mina Lundbergs i två krascher då de har fallit lika mycket som börsen generellt. Men enloigt Montier ska man ha sin inköpslista klar för sig innan kraschen för då agerar folk irrationellt inklusive en själv. Lundbergs är en bra början på en inköpslista inför en börsnedgång.
Det finns, som du skriver, goda skäl att ha en strategi att alltid köpa. Men jag vill som du också nämner vara lite mer aktiv än så. Jag har dock ingen direkt marknadstro utan har en mer absolut syn på värde: antingen är priset intressant eller inte utifrån dagens förutsättningar. Är det inte intressant så avstår jag.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaDu verkar leva lite som batman. Vet dina barn om att du är en bloggarsuperhjälte? Du får starta en barnversion av bloggen-läderluppen- i väntan på nästa lågkonjunktur.
SvaraRaderaErnesto
Vill man behålla hemligheter så lämnar man inte ut dem till skolbarn :-)
RaderaDin fru då? Vet hon?
SvaraRaderaHaha, jodå inga hemligheter där :-)
RaderaHejsan!
SvaraRaderaIntressant inlägg.
Jag lägger nämligen 1/3 av mitt sparande varje månad i just Spiltans Räntefond som är avsett för större aktieköp när tillfälle ges, till exempel efter en större nedgång/krasch. Detta gör jag i tron om att det är en säker placering för aktielikvider då denna typ av räntefonder inte borde sjunka i värde vid en krasch utan snarare öka då många investerare styr över aktiepengar till ränta, det är i alla fall vad Spiltan själva säger.
Tankar om detta...?
Stämmer det att denna typ av placering är säker vid en eventuell krasch eller tycker du det är bättre att hamstra på ett sparkonto för detta ändamål?
Tack/ Nybörjaren
Räntefonder är inte 100 procent säkra, ett bankkonto med insättningsgaranti är säkrare exempelvis, men korta räntefonder som Spiltan Räntefond är "tillräckligt" säker för mina krav.
RaderaNär tänker du aktivera din tredjedel, har du satt upp någon regel?
Tack för svar, skall ha det i åtanke.
RaderaJag har även en aktiebuffert liggande på sparkonto hos SHB som jag anser det absolut säkraste alternativet, antar att du håller med ;)
Jag har absolut regler för aktivering av dessa pengar. Jag har en lista på olika large-cap bolag som jag antingen vill köpa in mig i eller öka befintliga innehav. Vart bolag har fått sitt pris och när det priset dyker upp en dag har jag också fastställt den summa jag är villig att investera i varje bolag. Jag är medveten om att det kan ta oändlig tid innan dessa priser kommer tillbaka, om dom nu gör det, men under tiden fortsätter jag mina månatliga inköp av aktier och försöker ha tålamod och hålla mig till reglerna.
K
Hej LL + alla, jag har börjat ladda likvider i ett "högräntebärande" sparkonto, i detta fall bank Norweigan till 2,15 % just nu. Hur ser ni på potentialen i en bra räntefond ( t ex Spiltan) jämfört med dessa villkor? Vad kan vara en rimlig förväntad avkastning per år i räntefonden?
RaderaHej! Har med stort intresse läst bloggen nåt år, mycket givande och intressanta inlägg, även mycket givande kommentarer.
SvaraRaderaDet här med att det börjar bli dyrt och att man inte hittar något att investera i gäller även mig, samtidigt som det som i alla uppgångar är en svår känsla att man inte vet när det vänder. Att inte köpa när börserna fortsätter stiga innebär samtidigt att man missar avkastning på sitt kapital, givet att man kan kliva av i tid (vilket jag tidigare har varit dålig på).
Räntefonder ger förhållandevis så lite avkastning, jag har därför en del placerat i High Yieldfonder, och tittar man historiskt så föll de en del kring 2008 (subprimekrisen), men tuffar annars på jämnt och bra med kanske 15% om året. Nästan för bra.
Har svårt att få grepp om vilken risk det egentligen är, dels finns de underliggande tillgångarna (företagsobligationer med låg rating), men rimligen borde det också finnas en risk om alla helt plötsligt skall ut genom dörren - eller finns det en sådan risk, att ingen vill köpa obligationerna? Vad skulle få det till att bli trångt i dörren? Att räntorna i allmänhet stiger kraftigt, är det sannolikt på säg 3 års sikt?
Hur ser ni andra på High Yieldfonder?
Tack / Västsvensk gästspelare
När det gäller High Yield (är faktiskt inte helt säker på vad du menar, men jag antar långa räntefonder mot lågkvalitativa emittenter) så kan jag inte göra en rimlig riskbedömning. När jag investerar i aktier har jag en aning om vad jag gör och den risken och avkastningen kan jag ha en åsikt om. Korta räntefonder är en parkeringsplats med mycket liten risk i avvaktan på attraktiva aktiekurser.
RaderaHigh yield:are köper företagsobligationer från företag med motsvarande BB+/Ba+ eller lägre i kreditvärdering.
RaderaIt's like dancing in the ballroom of death with the fat lady of faith.
Förstår inte varför majoriteten kör på endast Spiltan Räntefond? Hur ser du/ni på andra obligationsfonder? T.ex. SPP Obligationsfond, Carnegie Corporate Bond eller Evli Corporate Bond? Spiltan räntefond har avkastat 10% senaste 3 åren medan Carnegie Coroporate Bond har avkastat 20% under samma period? Är det något jag missat eller?
SvaraRaderaLundaluppen kanske har en förklaring? :)
Långa räntefonder / obligationsfonder kan ge högre avkastning men har högre risk. Om räntan börjar ticka uppåt så kommer dessa fonder att tappa värde. En kort räntefond är det närmsta du kommer bankboken (men lite högre risk med lite högre avkastning).
RaderaOk, då förstår jag. Tack för svaret!
RaderaHaha. Köper du bara på historisk data utan att kolla upp vilket risk du tar 14:21?
RaderaHej Lundaluppen! Senaste tiden har jag skrapat ihop pengar till kontantinsats till villa. Ska också i detta läge sälja av runt 20% av portföljen. Verkar iallafall vara ett bra tillfälle. Mesta pengarna ligger i vanlig depå. Hur resonera. Verkstadsbolag? Bank? Annat? Och vilka. Tex Trelleborg som stigit 600% eller andra med mer medioker utveckling, säg 20- 50% upp? Har du några allmänna kommentarer ?
SvaraRaderaSå fort jag säljer något brukar aktiekursen rusa, så det är nog säkrast du frågar någon annan...
RaderaDet är också i dessa tider som det är som svårast att vara en "investerare" eftersom det bästa man kan göra nu är just ingenting. Stillastående kurser och högre vinstutveckling vore trevligt, men tror inte på ett sådant scenario (hoppas ha fel i det avseendet). Omvärldshändelser verkar inte heller påverka börsen alls, sådana har vi haft några nu. Förr eller senare kommer marknaden att korrigera priset men det verkar som vi får vänta ett tag till. Får man ställa frågan i fall du placerar räntefonden i depå eller en ISK?
SvaraRaderaDepå/ISK har jag svarat på ovan, troligen depå.
RaderaOtroligt befriande förresten att slippa försöka tyda den lilla fyrkanten fylld med otydliga bokstäver eller siffror för att kunna kommentera!!
SvaraRaderaTror likt flera andra här att bloggen kan vara minst lika intressant ändå. Det finns många intressanta teman som man inte får tid till att skriva om när man måste analysera bolag på löpande band, så jag är inte orolig.
Jag kan sällan läsa dessa alls, så de var skönt att den gick ta bort.
Radera/$tef
@Stef: dina kommentarer hamnar i bloggers skräpfilter, vilket gör att jag manuellt måste flytta dem till icke-skräp. Skulle du kunna byta signaturen "/$tef", jag misstänker att det är den som ställer till det.
RaderaProvokation: Om inget är köpvärt och du bestämmer dig för att fondera pengar för framtiden, borde du inte sälja delar av ditt befintliga innehav då? Eller är det en envägskonstruktion tankemässigt?
SvaraRaderaJag är så fräck att jag pekar tillbaka på ett inlägg om försäljning av övervärderade bolag.
RaderaKanske dags att uppdatera Telia analysen, det känns ju faktiskt som ett bolag som kan vara ett bra alternativ. De investerar ju en hel del pengar i fiber för tillfället (till skillnad från Tele2 och flera). Avkastnngen kan ju bli fina 6,5 % nästa år.
SvaraRaderaTycker det är bra att de finns bloggar som är defensiva som din då jag är mer (för mycke) offensiv själv. Men jag håller inte med om att det inte finns bolag att köpa, de är bara svårare att hitta, jag har visserligen en högre risk faktor än du och letar mer i US än i Norden.
SvaraRaderaProblemet nu är väl att det inte finns så många alternativ till aktier, och tills ab och expressen börjar med köpråd så köper jag mer aktier, har dock en hyfsad buffert för att öka om de rasar snabbt.
Imorrn ska ECB besluta om framtiden, kanske blir minusränta, då får vi nog en förlängd börsuppgång.
/$tef
Spelar det någon roll om man köper spiltan räntefond före eller efter nästa räntemöte om vi antar att dom sänker reporäntan då?
SvaraRaderaKorta räntefonder är relativt okänsliga för förändringar i räntenivå, vilket är den största fördelen jämfört med långa räntor.
RaderaJag träffade en gammal "räv" inom aktieförvaltningen för 25 år sedan och hans bästa råd var att när man går igenom börslistan och inget känns bra att köpa så skall man låta bli. Låt inte pengarna bränna i fickan, tids nog får du chans att köpa bra aktier till bra pris. Nu är det dags att gå och fiska och så väntar vi på bättre priser !
SvaraRaderaHar en tid funderat att gå in i korta räntefonder pga det höga värdet på börsen MEN eftersom man skall gå emot flocken och inte följa den så får jag väl köpa aktier nåt år till efter att jag lästt LL & kommentarerna här :)
SvaraRaderaJag skulle hemskt gärna vilja läsa mer om din tumregel för att dämpa timigproblematiken "...att räntereserver inte får aktiveras snabbare än de ackumuleras"
SvaraRaderaDu är med din sunda syn på ekonomi en förebild för många!
Ja, de tankarna kan ju vara värda ett inlägg, tack för uppslaget!
RaderaHar du funderat på kapitalskyddade placeringar? Dvs sådana som banker ställer ut som har mycket begränsad nedsida men ändå kan få en bra uppsida t.ex. om fyra aktier/marknader osv stiger? Jag köpte fyra olika för 18 månader sedan, en tredjedel gick till tvångslösen efter 12 månader då det enligt dess regler skulle ske om den stigit över 17 % (min vinst), en tredjedel ligger idag över 30 % plus tack vare börsuppgången och jag har bara några procents realistisk risk (plus teckningsavgiften på ett par procent).
SvaraRaderaJag är ingen expert på detta och gör det bara på marginalen, men det känns som en betydligt mer intressant placering än räntefonder och liknande när man vill säkra ett kapital under hausse-perioder men ändå ha möjlighet till bra förräntning.
Väntevärdet på produkterna är lägre än räntebärande när du räknar bort olika inbyggda avgifter. Maxutfallet är såklart högre men sannolikheten att nå det är inte på topp.
RaderaHej!
SvaraRaderaOm du väljer att skriva ett inlägg om räntefonder så skulle det var kul om du tog upp vinkel "direktinvestering i räntemarknaden". Köpa obligationer med kort tid kvar till förfall. Hur mycket pengar behöver man för att det ska bli intressant? Tycker det är intressant att nästan alla bloggare motsätter sig aktivt förvaltade aktiefonder som ett försök att mjölka kunder på pengar. Men räntefonder används flitigt.
Min egen enkla uträkning: Avanzas minstacourtage för obligationer: 99kr. Om vi antar att man vill sprida sina risker mellan fem olika innehav och vill ha ca 3 månaders återstående löptid för att minska ränteändringsrisken = 4 avslut i varje innehav per år, ger: 99*5*4=1980kr i årligt courtage. 1980/0,001=1 980 000. Så 2 miljoner går att förvalta med relativt god riskspridning för under dom 0,1% förvaltningsavgift som spiltan tar. Klarar man att som privatperson att krama ur ett par tiondelsprocent mer ur räntemarknaden än vad spiltan gör? Isåfall sjunker det nödvändiga kapitalet under 2 miljoner. Plus att det ju ger en kontroll över vilka företag/instanser som pengarna lånas ut till vilket kan vara bra för sova-gott-faktorn...
Tankar om det?
Jag kan verkligen ingenting om att handla direkt i obligationer: hur ser likviditeten ut, hur mycket kapital behövs etc. Visst kan det vara värt ett inlägg, men då vill jag nog helst veta något först ;-)
RaderaLandshypotek 2% ränta från första kronan, mer vid summa över 100 000. Insättningsgarantin, fria uttag, BankID det enda som behövs. Finns det någon hake?
SvaraRaderaSantanders buffertkonto 2,2 % ränta från första kronan, fria uttag, insättningsgaranti - känns som en ok reträttplats.
SvaraRadera@Anonym: Resurs bank har 2,3 % ränta från första kronan med fria uttag och insättningsgaranti. Länk: http://www.resursbank.se/spara/
Radera@luppen: Likt många andra tycker också jag att det hade varit spännande med ett inlägg som ställer olika alternativ till ränteplaceringar mot varandra. En helt annan sak, det verkar inte gå att kommentera på bloggen via Safari. I vart fall inte från min macbook pro eller ipad 2.
Mvh
Henning
Det har ju dykt upp flera norska bolag sista tiden. Jag har läst mig till att Norge har en ganska liten finanssektor totalt sett så genomlysningen där är ju sämre. Är ju en anledning till att handla där. Känns lite som när Lynch upptäckte Sverige på 80-talet. ;-)
SvaraRaderaRent generellt är det ju svårt att beskriva läget idag som högkonjunktur.. Vinsterna har ju inte ens tagit fart. Räntorna däremot gör att aktiemarknaden stiger obehindrat eftersom pengar är "billigt". Inte för att det hjälper oss speciellt mycket. Det är ju ingen som vet hur framtiden kommer se ut. Det enda vi vet är att det ser dyrt ut och på Stockholmsbörsen är fynden obefintliga eller extremt svåra att hitta.
RaderaEtt intressant exempel på tiderna som råder har dykt upp på ett forum jag ofta besöker. Det är en etablerad strategi att att använda Avanzas superlånet och köpa obligationen Telia. Mellanskillnaden gör dig en fin gratispeng men säger också något om läget.
Samtidigt tror jag det blir svårt för många länder att höja räntorna speciellt mycket eftersom många länder är så skuldsatta, hur som haver vet inte många varken ut eller in.
Det som oroar mig mest är att alla NE blir fulltecknade fort och fler och fler bolag går till börsen, småsparare hoppar på som om det vore för livet självt.. Brukar aldrig vara ett bra tecken.
Ja, om det är högkonjunktur kan definitivt utmanas. Men höga priser på börsen och högkonjunktur inom mitt verksamhetsområde är det iaf :-)
RaderaHos den lundensiska borgerligheten lyser alltid solen. :-)
RaderaÄr det rent av läge att satsa på papper som går upp om börsen går ner? T.ex. sälja OMXS30 på termin? Nåja, där är vi nog inte riktigt än, men snart kanske det skulle vara en bra strategi.
SvaraRaderaJag skulle inte våga sätta några pengar på om och när ett börsfall inträffar.
RaderaJag vet att du inte handlar med derivat, men vad är din allmänna åsikt kring att ställa ut köpoptioner på eget innehav vid tillfällen som dessa?
SvaraRaderaJag har själv inte direkt övervägt saken, men det kanske inte är världens mest korkade idé när den förväntade framtida avkastningen sannolikt är låg.
Samtidigt finns det väl mer traditionella sätt att minska exponeringen istället (som att sätta nysparandet i räntor istället för aktier).
Det är inget jag ägnat mig åt, men inte helt otänkbart. I och med att man inte löper någon motpartsrisk blir det lite mer aptitligt.
RaderaSjälv kör jag factorbaserade ETF:r när det är svårt att hitta aktier..... Just nu är det momentum som gäller och jag har planer att "balansera om" då och då....dvs ta ut en sorts utdelning när det går bra (som nu +7% på senaste månaden) eller öka när det har gått dåligt. Egentligen behöver jag nåt att göra som känns som diversifiering när det blir inget på börsen direkt...... if you can't beat them join them
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaTycker själv att det är ett gyllene läge att amortera hårt nu när räntorna är låga. Om/när räntorna vänder norrut, kommer jag att tacka mig själv för att jag minskade skulden när jag hade chansen. Utöver detta sparas en del för framtida investeringar. Dessa pengar hamnar i Cicero Avkastningsfond så länge.
Mvh
Newman
Amortering är absolut inte uteslutet, skuldfrihet låter lite lockande :-)
RaderaHej alla kloka!
SvaraRaderaLundaluppen tack för en fantastisk bra blog. Är ganska grön som investerare en tanke jag får här dock och rätt mig gärna.
Alternativet att sätta pengarna i någon form av räntor med typ 1-2% avkastning för att priserna känns höga är det rätt tänkt om man ser köpet på av aktier på typ minst 10 års sikt.
Ok ett exempel som jag tänker mig i stället.
Låt oss säga att vi köper handelsbanken nu fast att vi tror att priset på aktien kommer gå ner. då om vi antar att utdelningen står fast eller ökar har vi minst 3,5% avkastning på nuvarande pris. borde det då inte vara bättre att fortsätta köpa trots högkonjunkturen just nu?
Förklara gärna varför så inte är fallet.
/M
För att investera i aktier vill jag ha en säkerhetsmarginal, eftersom det innebär större risker än ränteplaceringar, och med risker menar jag mest verksamhetsrisker, marknadsrisker, konjunkturfrågor etc.
RaderaFör Handelsbanken upplever jag att jag får rätt marginal om P/E är 15 (motsvarar en avkastning på 6,7 procent). Om P/E är högre är inte säkerhetsmarginalen tillräckligt stor för att köpa och därmed blir den riskjusterade avkastningen för dålig.
Det är fullt tillåtet för alla att sätta lägre säkerhetsmarginaler, men för mig vill jag se detta. Jag tror alltså att SHB kan överavkasta mot säkra räntan framåt, men inte med tillräcklig marginal för att motivera risken.
trevligt inlägg. Tycker det är skönt att det är fler än jag som tycker börsen är svindyr.
SvaraRaderaTa en titt på Berkshire vetja ;)
SvaraRaderaHej!
RaderaKör en jämförelse mellan Berkshire och Investor eller någon av de andra svenska investmentbolagen. Beroende på tidsperiod man väljer så vinner någon av dem men det är inte uppenbart att någon skulle vara så mycket bättre än någon annan. Eller har jag missat något?
Vad tror ni om Akelius?
SvaraRaderaIngen insättningsgaranti men väldigt fina räntor.
Undrar detsamma. Från 4% ränta, ingen insättningsgaranti och max 50.000 kr. Dock kan både jag och min fru skapa konto så då kan vi spara 100.000 kr. Hur stor sannolikhet är det egentligen att att ett sådant företag skall gå i konkurs?
RaderaIngen insättningsgaranti? Nej tack i så fall.
RaderaHur stor var sannolikheten att USAs "mest innovativa företag" (sex år i rad enligt Fortune, se http://en.wikipedia.org/wiki/Enron) skulle gå i konkurs?
Innovativt företag: Kanske om man ser till nya "fiffiga" bokföringsknep... ;-)
Jag skulle inte sätta in 100 000 kr på ett konto utan insättningsgaranti.
Riskaversa hälsningar
Carolus
Hej,
SvaraRaderaKöp ingenting om "allt" (på bevakningslistan) är för dyrt. Dras inte med om det skulle bli dyrare. Amortera på eventuella bostadslån. Vänta på bättre tillfällen.
Mvh
Carolus
Hej,
SvaraRaderaNy läsare som vill tacka för en intressant blogg, ser fram emot att följa den framöver. När det gäller räntefonder, anser du att de gör sig bäst i ISK eller vanlig depå?
Mvh
Martin
Men sälj av de aktier som du gjort fin vinst på och som du tycker är för dyra i dagsläget. Det är långt kvar till nästa utdelningssäsong.
SvaraRaderaDet är en vansklig strategi. Det finns ingen anledning att sälja aktier som går bra och där man förväntar sig att företaget kommer fortsätta utvecklas positivt. Om aktien är kraftigt övervärderad samtidigt som företaget inte utvecklas i rätt riktning kan man överväga att sälja. Men ett fint, välskött företag med goda framtidsutsikter? Varför riskera att sälja? Det är inte säkert att man kommer in i aktien igen för ett lägre pris.
Radera