Sidor

lördag 31 maj 2014

Kasta inte pil i Lund

För drygt en månad sedan köpte jag in några aktier i samtliga Lundabolag noterade på OMX Stockholmsbörsen eller First North. Litegrann kan man ställa denna på sätt och vis slumpmässiga portfölj mot min noggrant utvalda huvudportfölj.

Lundabolagen är för det mesta mycket små bolag, endast Alfa Laval och Axis är uppe i Large Cap-storlek. Man kan konstatera att små bolag är rejält volatila. De båda vinnarna InXL och CellaVision har slagit till med uppgångar på 31 respektive 23 procent. Om "the trend is your friend" har du två rätt fina vänner där. Det finns dock gott om ovänner och i botten finner man Anoto, Dignitana och Precise Biometrics med nedgångar på 44, 29 respektive 27 procent.

Totalt sett har de pilkastande apor som siktat mot Lund fått en nergång på 4 procent, vilket man knappast ska vara nöjd med när index gått motsatt riktning, SIXRX har stigit med 5,5 procent. Min egen portfölj har stigit mer i marknadsvärde än SIXRX den senaste tiden även om jag dumt nog inte noterade exakta ställningen när jag köpte Lundabolagen.

Som vanligt när man pysslar med aktiva aktieval får man aldrig tillgodoräkna sig sådana delsegrar, eftersom det är statistiskt insignifikant, men kritiken hade garanterat varit stenhård om det varit på andra hållet.

27 kommentarer:

  1. Om du kastar pil på småbolag, är det inte bäst att ta till Peter Lynch's "Let the Winners riiiiiiide, cut losers short."?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, jag har gett dig namnen ovan ;-)

      Radera
  2. Det hade varit fint med en like och unlike function till inläggen ;)

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu måste jag ju fråga vad detta inlägg skulle få för betyg då?

      Radera
    2. Jag tycker faktiskt det här är ett roligt initiativ så jag hade gett en "like".

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
  3. Å andra sidan måste man nog göra jämförelsen över lite längre tidshorisont då merparten av bolagen som kommer från Lund har rätt hög volatilitet och låg omsättning. Enstaka aktörers beslut får därför alldeles för stor påverkan på kursen i ett kortare perspektiv.

    Å andra sidan. Trots att jag gillar mindre bolag så känns det som att den här pilkastande apan kommer få det kämpigt. Ska man in och harva i mindre bolag gör nog bättre i att läsa på ordentligt :)

    Men kul initiativ, blir kul att följa över sikt!

    SvaraRadera
  4. Du borde tagit med det mest spännande bolaget, med Lundaanknytning, av dem alla: Recyctec.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Omsättning 300 tusen, 3 anställda, några miljoner i förlust, börsvärde drygt 100 miljoner kronor. All handel i aktien är i princip folk på Avanza och Nordnet som byter pengar.

      Pestflagga på den.

      Radera
  5. Jag vidhåller att det är ett spännande bolag. De har en unik idé och potentialen är enorm, så jag tycker det är värt att ha en liten chanspott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart kan detta vara ett guldkorn jag inte begriper mig på. Men jag tycker det är väldigt tveksamt när denna typ av omogna bolag finansierar sig över börsen. De bör ägas av sina grundare och eventuellt något såddkapital, inte lekmän.

      Radera
  6. Hej !

    Tack för en välskriven och trevlig blogg.
    Vad tror du om Besqab som ska börsintroduceras?
    Vill gärna höra om du har några tankar kring Besqab! Tack på förhand

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ännu ett fastighetsbolag som ska in på börsen? Det är tydligen bättre värdering på börsen än på fastighetsmarknaden.

      Radera
    2. Är inte preffarna som säljs bra investeringsfasen i fastighetsbolagen? Det är ju för att få tillgång till banklån på 3-4%, som man ger 7-9. % i utdelning på preffarna. Måste ju vara bättre att låna ut som aktieägare än som bankman. Jag har haft fantastisk framgång med eniro, victoria P, OP, Balder samt nu provar jag Amasten. Eller är jag helt ute och cyklar?

      Radera
    3. ..investeringscase...skall det stå...preffarna ökar ju eget kapital som gör bankerna lugna..

      Radera
    4. Det finns inget magiskt med konstruktionen preferensaktier i sig och avkastningen avspeglar alltid risken. Att bankerna skulle bli lugna betyder inte att det är ett bra företag. SAS ger också ut preferensaktier.

      Om man börjar med att fråga sig om företaget är bra och därefter frågar sig vilket aktieslag man ska köpa i de företag man finner lämpliga; vad skulle det finnas för anledningar att investera i preferensaktien istället för stamaktien? Det är en ärlig fråga som jag aldrig riktigt lyckats klura ut svaret på!

      Preferensaktien har en begränsad uppsida och en nedsida som begränsas först vid 0, vid vilka case är detta intressant? Hur motiverar man ett "preff-case" och vilka kriterier skiljer sig från ett case där man köper stamaktier?

      Radera
    5. Skillnaden är ju att bankerna gladeligen lånar ut till 60-70 % av E.K i fastighetsbolagen till 3-4 % ränta. Då borde det ju vara bingo att låna ut till 8 % till samma bolag ? Flygbolag och till viss del Eniro är ju något helt annat. Dessutom kan ju både preffar och stamaktier bli värda 0. Men en portfölj som avkastar 7-8 % varje år, är ju inte illa.

      Radera
    6. Håller med om Branta Stigars resonemang och passar på att länka till mitt eget inlägg om preferensaktier. Underligt nog ser Eniro intressantast ut i mina ögon.

      Radera
    7. "Bingo" är det bara om riskpremien (4-6% över den riskfria räntan) är högre än risken i det bolag man köper. Spontant tycker jag att det ser ut att vara tvärtom.

      Mycket riktigt kan både preferensaktier och stamaktier bli värda 0. Preferensaktier har dock en begränsad uppsida som begränsas av nivån på den riskfria räntan och preferensaktiens nominella värde. Vid en tidigare genomgång konstaterades att många preferensaktier handlas över det diskonterade nuvärdet av nominellt belopp.

      Vid nyteckning av exempelvis Amastens preferensaktie vill de ha 250 kr, ger 8% utdelning och har ett inlösenpris på 350 kr. De har inget inlösendatum (sic!) vilket innebär att man får laborera med olika nivåer för den riskfria räntan och löptid för att undersöka vad man egentligen får i avkastning vid olika scenarion. Rimligt är dock att taket ligger någonstans vid 300-330 kr (utdelning runt 6% och ett nuvärde av 350 kr fem år fram i tiden med 3% riskfri ränta).

      Är det ett bra case? Vad vet jag. Hur är det jämfört med stamaktien? Caset borde vara identiskt. Risken är inte lägre i preferensaktien. Potentialen däremot lägre. Förklara för mig vad jag har missat! :)

      (Principen är precis densamma för den som räknar på Handelsbankens företagsobligationsprodukter - diskontera så ser ni hur låg räntan egentligen är)

      Radera
    8. Ah, såg inte att du länkat till preferensaktieinlägget, Luppen! Bra inlägg.

      Här är ett inlägg om räntebevisen jag kallade för "Handelsbankens företagsobligationsprodukter". http://lundaluppen.blogspot.se/2012/03/rantebevis.html

      Radera
    9. (det är jag som är Branta Stigar ovan... något hände tydligen med kopplingen till wordpress och plötsligt hade jag bytt namn till mitt engelska alter ego :)

      Radera
  7. Angående SIXRX.
    Innebär indexet att man investerar hela beloppet som utdelas, dvs att man inte räknat bort skatten innan man återinvesterar i indexet? Eller är det utdelningx0,667 som ska återinvesteras i indexet?

    Blev lite konfunderad när jag försökte hitta om det på internet. Det finns nämligen ett likannde index som heter SIX net return index men kunde inte riktigt förstå skillnaderna.

    Jag hade defintivit "like'at" inlägget :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. SIXRX tar ej hänsyn till skatt, dvs. hela utdelningen antas återinvesterad. SIXNRX (Net Return Index) tar hänsyn till skatt, jag antar det är 30 procent som avses. Definitionerna finns på SIX hemsida.

      Radera
  8. Har du tröttnat på att redovisa PPM?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör ju i praktiken ingenting, högst 1-2 omviktningar om året. Därmed tycker jag det räcker med årsgenomgången.

      Radera
  9. Du kikade aldrig på NeuroVive? Bolaget går bra, men den kraftigaste uppgången i år väntas när bolaget utlicensierar sin läkemedelskandidat NVP018 mot Hepatit B.

    Under Småbolagsdagen 9 juni 2014 sa VD att ”Big pharma is lining up”, och vice VD har tidigare sagt att de tio största läkemedelsbolagen i världen har kontaktat dem och visat intresse. Nu fick vi av VD dessutom veta att man är i slutfasen av förhandlingarna.

    Stockpicker kallar NVP018 en joker i leken:

    "Dessutom tror vi att läkemedelskandidaten befinner sig nära en utlicensiering då NeuroVive flaggat för att en licensaffär kan bli aktuell i tidigt skede, t o m innan första dos testats på människa.
    En eventuell utlicensiering framstår således vara högaktuell vilket vi bedömer kan bli den största kurstriggern innan data kommuniceras från CicloMulsion-studien.

    Initiala pre-kliniska resultat visar att NVP018 kan få en viktig roll att spela då förutom substansens dubbla effekter av att hämma virusökningen i kombination med att förstärka patientens immunologiska försvar även tycks visa en väsentligt lägre resistensutveckling. Vi ser detta som mycket lovande egenskaper som i bästa fall kan bygga betydande värden för NeuroVive och dess aktieägare då framstående läkemedel inom indikationsområdet kan nå blockbuster-status.

    Dessutom ser vi såväl Gilead och BMS som potentiella licenstagare då patentutgångar snart hotar deras storsäljande substanser. En annan möjlig kandidat är Roche som behöver finna ersättande alternativ till det forna storsäljande interferonbaserade läkemedlet Pegasys.

    NeuroVive kan nå ett avslut avseende en licensaffär för NVP018 där namnet på partnern och framförallt avtalsvärdet i första hand kring upfront och milstensbetalningar kan bli en viktig katalysator för aktiekursutvecklingen. Ett sådant avtal skulle även kunna omfatta hepatit C-indikationen vilket skulle kunna vara värdehöjande."

    http://www.stockpicker.se/ViewArticle.aspx?PageId=1041

    Just saying, NVP kan enbart med denna läkemedelskandidat gå riktigt bra i år, och då är den ändå en perifier del i bolagets pipeline som annars fokuserar på hjärt- och hjärnindikationer.

    Förresten så vann bolaget andrapris i konkurrens med 120 andra bidrag på en viktig kongress inom mitokondriemedicin 7 juni i år.

    http://news.cision.com/se/neurovive-pharmaceutical/r/forskning-om-neurovives-energireglerare-prisbelont-vid-internationell-forskningskonferens,c9598788

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, Neurovive är med i Lundaportföljen, och den verkar ha rusat de senaste dagarna? Eller missade jag den när jag skrev artikeln?

      Radera
  10. Jo den har gått bra på sistone, det var därför jag undrade varför den inte fanns i inlägget ovan. Men huvudsaken är att den är med på bevakningen (ser jag nu), det kommer bli bra när året summeras. Tror jag.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.