Sidor

onsdag 18 december 2013

Försäljningssiffror från H&M

I förrgår presenterade H&M sin försäljningsutveckling för november månad och därmed också för räkenskapsårets fjärde kvartal.

Försäljningsutvecklingen var oerhört stark med en ökning från föregående november med 21 procent totalt och 10 procent för jämförbara enheter (dvs. butiker och webbshoppar som fanns även i november 2012). Att siffrorna kan bli så starka beror såklart på att de kalender- och vädereffekter som drabbat bolaget de senaste månaderna nu vänt och uppdämda behov har fyllts. H&M är de första att medge detta i sitt pressmeddelande och bolagets information är som vanligt konsekvent: skyller man på väder när det går dåligt så medger man att vädret är en positiv faktor när det går bra.

Den typen av ärlighet och öppenhet ska man inte ta för självklar. En rätt lustig filur verkar vara herr Carlström på Fingerprint Cards, jag undrar hur han skulle beskrivit utvecklingen? "Marknaden har bekräftat vår strategi och vi har i många länder sett enorm kommande efterfrågan på våra produkter. Många har, enligt källor vi inte kan avslöja, våra plagg på sina önskelistor till jul."

En VD som tycks se det som sitt jobb att prata upp en aktiekurs gynnar de ägare av bolaget som vill sälja, på bekostnad av de som önskar bli ägare i bolaget. Är detta oproblematiskt? Nej. Är det konstigt? Nej kanske inte så länge det sker inom rimliga ramar, Fingerprint Cards med flera är beroende av nyemissioner - en stark kurs gynnar även långsiktiga ägare genom mindre utspädning vid emissionerna, så det kanske är naturligt. 

18 kommentarer:

  1. Snart kommer det fingerprint galningar och lynchar dig.
    tack för en bra blogg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte det gänget hittar hit ;-)

      Radera
    2. Jag äger några tusen fing. Köpte in mig på en bit under 10kr. Sålt av halva innehavet under en ett halvårs tid.
      Men jag håller till fullo med om att mycket med fing är skumt. Men företaget har fått extremt mycket skit från tidningarna också.

      Radera
  2. När det gäller integritet kommer H&M alltid att få toppbetyg av mig.

    Men jag lutar mer och mer åt att H&M är ett bevis på hur irrationell marknaden är. Det är sanslöst hur mycket aktien pendlar baserat på väderförhållanden på norra halvklotet.

    SvaraRadera
  3. När man köper en aktie som H&M så gör man det med förväntningar om fortsatt expansion. Jag köpte H&M i modern tid och då var expansionen söderut ett av skälen. Om aktien fortsätter att pendla tillsammans med SMHI skapar det fina köplägen när resten av världen (ni vet, den fantastiska del av världen med ett konstant väder bortsett från de där regnen man ser om på TV) inte märker någon skillnad.

    Det skulle förvåna mig om vi skulle få se sådana köplägen när omsättningens avstånd till ekvatorn minskar.

    Dr Je

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant synvinkel, men vi har ju kvar valutasvängningar och bomullspriser att hoppas på.

      Radera
    2. @Dr Je
      Fick mig ett gott skratt. Jag har aldrig hört denna vinkling tidigare.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  4. Ditt inlägg påminner mig om någon video där Nils Vinge sa "Vi säljer kläder, inte aktie". Roligt att få hans inställning bekräftad så koncist.

    H&Ms höga värdering besvärar mig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det intressanta är ju att börsen belönar ägarna till ett bra företag med den inställningen med en hög värdering.

      Radera
    2. "Take care of your business and your business will take care of you" är ju ett gammalt uttryck på den linjen.

      Radera
    3. Det är sant! Synd dock att detta leder till relativt jämn kursutveckling, hade hellre sett mer crazy volatilitet i aktien. Men man får trots allt beakta att stockholmsbörsen saknar liknande bolag, så en viss premiumvärdering kommer vi nog aldrig undan. Men dagens nivåer...

      Radera
  5. Hej,

    "The Fingerprint pep talk" verkar ju fungera, åtminstone om man ser till Avanzas kunder:

    http://blogg.avanza.se/avanza/handla-trendigaste-aktierna-2013/?ref=bikonto

    Fram till den 5/12 i år har antalet aktieägare i bolaget ökat med 2 768 personer, vilket ger en bronspeng. Kursökningen kan kanske också ha någonting med det nyvaknade intresset att göra... ;-)

    Precise Biometrics kniper silvret med 2 923 nya ägare. Guldet till Swedbank (ökar med 5 759 ägare).

    Tittar man procentuellt sett (översta listan) är dock inget av de tre bolagen med. Relativt många energibolag på den...

    Hälsningar

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh, vilket härligt index man skulle kunna skapa av den övre listan, volatiliteten skulle nog vara hygglig (eller pengarna kanske bara kanar runt mellan de olika bolagen).

      Radera
    2. Heh, heh!

      Med ditt renommé (trots din anonymitet!) skulle du säkert kunna ta en 2,5 procent i förvaltningsavgift...

      Carolus

      Radera
  6. Valberedningen i H&M har nu avslutat sitt arbete med att till årsstämman 29 april 2014 ta fram förslag till styrelsesammansättning. Valberedningen föreslår att Lena Patriksson Keller och Niklas Zennström ska väljas till nya ledamöter samt föreslår omval av följande nuvarande styrelseledamöter; Anders Dahlvig, Lottie Knutson, Sussi Kvart, Stefan Persson, Melker Schörling samt Christian Sievert. Bo Lundquist har avböjt omval. Mia Brunell-Livfors har begärt att hon entledigas från sitt styrelseuppdrag i H&M från och med årsskiftet 2013/2014 på grund av hennes kommande styrelseuppdrag i närliggande verksamhet = Zalando.

    Kommentarer på detta? kan inte vara bra att tappa någon till Zalando även om det är en skutt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det är ett bra byte för H&M, Brunell-Livfors är ju en finansperson snarare än en teknikstrategisk person som Zennström. Jag tvivlar starkt på att Brunell-Livfors kan ta med sig någon specifik retailkunskap som på ett påtagligt sätt lyfter Zalando. Jag tror att bytet från generalistkunskap till lite mer specialistkunskap kan gynna H&M alltså.

      Radera
  7. Att påpeka att Johan Carlström är en pajas är väl lite av att sparka på någon som redan ligger ner. DI är väl ganska duktiga på att svärta honom efter att han sagt att han inte vill prata med dem. Det finns väl många exempel på börs-VD:ar i småbolag som tycker att det är roligare att vara kurspåverkare än att driva företag.

    Jag äger inga Fingerprint-aktier och tror inte att jag någonsin kommer att göra det heller, men trots detta så tycker jag att Johan Carlström får oförtjänt mycket skit.

    På många sätt tycker jag att det är värre t ex med SKF och andra storföretag med staber som jobbar med CSR, policies etc, men som ändå trampar i klaveret och måste krypa till korset för att erkänna mutor, kartellverksamhet och annan brottslighet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.