Sidor

fredag 24 maj 2013

Inköp Industrivärden

I gårdagens bevakningslista skrev jag att månadens inköp troligtvis skulle bli Industrivärden. Om jag är konsekvent eller fantasilös lämnar jag åt läsaren att avgöra, men idag blev det 205 nya Industrivärden C-aktier till ett pris av 117,30 kronor per styck. Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
19 %
Swedbank
2 887
14 %
Industrivärden C
2 290
8 %
Investor A
1 200
7 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
4 %
Fortum
1 000
4 %
Teknologiportfölj

3 %
    Apple
10

    Google
8

    Microsoft
170

Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %
Beijer Alma
98
0 %

Portföljvärdet är nu 3,4 miljoner kronor efter ytterligare prisökningar. Några av de amerikanska aktierna börjar se relativt "dyra" ut, men jag är inte i några säljtankar just nu.

93 kommentarer:

  1. Då slog du min inköpskurs med 40 öre. Vilken marknadstimare du är ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart, bara att vänta till 2-minutersmedelvärdet bildar ett dödskryss med konsumentprisindex.

      Radera
    2. Lyckades köpa 95 stycken för 116.40, min förmåga till teknisk numerologi är uppenbarligen överlägsen luppens, nu väntar jag bara på att rekylen ska få stöd i kyckling-benen jag precis har offrat, sen så!

      Radera
    3. Anonym
      Jag slog din inköpskurs med 1 krona. Jag nöjde mig inte med att studera 2 minuters medelvärde och konsumentprisindex. Jag såg efter att studerat dessa två parametrar att min stokastiska bolligerkrök visade dubbelhalva på båda sidor om tvärsen. Sedan såg jag något verkligt intressant! Y-axelns mediantopp slog i taket efter bottenkänning på Doggers enskilda bank, utan att räntefaktorn ens tagits i baktanke, varken före eller efter trippelkurvans nedre avvikelse från 12-dagarscykeln.
      Med vänlig hälsning
      Lars
      P.s när det gäller tekninsk analys är jag verkligen påverkad av abr

      Radera
  2. Industrivärldens P/E tal är verkligen avundansvärda, jag håller med om att det är ett väldigt bra köp och kommer nog att göra samma själv (eller Öresund, trots att jag känner till dina åsikter om aktien).

    SvaraRadera
  3. Jag kommer att ta in Industrivärden i portföljen ikväll. Det blir mitt första köp i bolaget.
    Jag har tidigare ägt Ratos & Investor, nu blir mitt enda investmentbolag Industrivärden.

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Ett litet tips till dig är Autoliv! Klarar Grahamkriterier och ser ut att börja ljusna i bilmarknaden - speciellt i Asien. Varit nedtryckta ett tag nu men har fått en liten uppvärdering på senaste kvartalsrapporten. Något att slänga in i en bevakningslista och analysera igen kanske?

    /Mvh Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har fått många tips om dem, har ännu inte fastnat. Personbilsbranschen och dess underleverantörer är svängig, vet inte hur väl det passar mig. Men de är bland de bolag jag har på min lista att titta på när tid finns.

      Radera
  5. Lite tankar om att följa och delvis investera efter en blogg:

    Nu är det ju så att man som investerare inte blint ska lita på vad andra säger utan själv skaffa sig en uppfattning om företaget man investerar i. Detta orkar inte jag. Inte fullt ut i alla fall. Jag läser allt jag kan hitta om de företag som jag investerat i men när det gäller att gå djupare in i resultat- och balansräkningar så har jag inte det intresset (än!). Som jag ser det tycker jag dock inte det är helt fel att ta hjälp av en mer erfaren investerare vars investeringsfilosi jag sympatiserar med. Kan jag investera i ett investmentbolag som har en investeringsfilosofi som jag i mångt och mycket sympatiserar med så ser jag inget fel i att investera enligt en Lundalupp som jag i mångt och mycket sympatiserar med.

    Skriver detta för att jag troligtvis inte är den enda som med stort intresse följer Luppens inköp varje månad.

    Tack för mig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är en av de som du talar om och jag delar ditt synsätt. Sen så är det viktigt att det bara är en själv man har att skylla på om något skulle gå galet :)

      Har läst en del böcker i ämnet och mer ska det bli,

      En del av semestern ska jag ägna mig att att försöka lära mig göra egna analyser, och det ser jag fram emot!

      Radera
    2. Helt rätt att jag bara har mig själv att skylla om något går fel! Glömde poängtera detta :)

      Jag läser allt jag kan hitta och det roliga är att intresset bara växer och växer (jag hoppas att samma sak ska hända ju mer resultat- och balansräkningar jag läser).

      Jag borde ta tag i att lära mig detsamma men det tar emot lite när det redan går att hitta bättre analyser på denna blogg än jag någonsin skulle mäkta med.

      Radera
  6. Du skrev 24:e mars 2010 att du normalt sett vill ha ungefär 20% likvida medel i investeringsportföljen.
    Hur mycket likvida medel har du nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev uppriktigt förvånad när jag läste den här kommentaren. Jag har haft sådana tankar, visst men "normalt sett" och så sent som för tre år sedan?

      Nej, jag är och har varit fullinvesterad hela tiden sedan dess. Vet ärligt talat inte hur jag tänkte när det skrevs, sannolikt refererade jag till hur jag resonerat tidigare.

      Radera
  7. Köper du för ungefär samma belopp varje månad? Om inte, vilka faktorer väger du in när du avgör belopp för det månatliga inköpet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag nysparar lika mycket varje månad, de flesta årsskiften ökar jag beloppet något. Till detta kommer att jag återinvesterar vissa utdelningar. Den här månaden var det en del utdelningar som återinvesterades, därför var beloppet större än vanligt.

      Radera
    2. Sprider du "utdelningspengarna" jämt över året?

      Radera
  8. Borde inte Industrivärden stiga bättre??
    Menar sett till att Hakon (ICA-gruppen) bara denna vecka stigit runt 15kr utan exakthet

    SvaraRadera
  9. Det fina med Industrivarden (ett av mina allra storsta innehav) ar att det finns sa mycket substans i deras underliggande bolag, t ex i Skanska och SCA. Flera av dem har ocksa mojlighet att med internt arbete ordentligt oka sina marginaler de kommande aren, som t ex Volvo och Sandvik. Visst har SHB och SCA ganska hoga varderingar. Men jag tror att Industrivarden har mycket att ge framover, Hakon Invest affaren verkar t o m riktigt lyckad. Bra affarer har Nyren inte skamt bort oss med...

    SvaraRadera
  10. Innan nu läsekretsen blir alltför upphetsad över lundaluppens senaste manöver vill jag påminna om att denna portföljkonstruktion representerar ett risktagande, som absolut är olämpligt för majoriteten av läsarna. Så kan man agera om man verkligen inte behöver pengarna de kommande åren och är helt bekväm med att portföljen faller med fem till sexhundratusen på några veckor. Portföljen är ju ett bet på SHB visst ett fantastiskt företag, men ingen teflonpanna. Vad fyller Beijer för funktion egentligen?
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur skulle du rekommendera att man som amatör sätter ihop sin portfölj?
      Låt säga att man har mellan 500tkr och 1miljon, hur skulle den portföljen tänkas se ut?
      Är även lite nyfiken på hur din egna portfölj ser ut, om du skulle vilja dela med dig vill säga.

      Fortsätta gärna med dina intressanta kommentarer, och tack Lundaluppen för den bästa Bloggen på nätet.

      Mvh Christian

      Radera
    2. Christian,
      Helt kort. Jag är influerad av Modern Portfolio Theory. Jag allokerar kapital. Jag vill ha olika tillgångsklasser i en portfölj. Aktier, fastigheter, råvaror och obligationer. Rebalansering är ett viktigt begrepp. Förvaltningen blir alltså som att vårda ett äppelträd. Växer sig en gren för stor så måste man beskära den. Jag tycker inte Handelsbankens andel av lundaluppens portfölj är rimlig. Den grenen hade jag kapat en bit på, och fyllt på med ett tillgångsslag som inte finns med nu. Varför inte ett köp av Handelsbankens råvarufond en indexfond med låga avgifter? Portföljen får då ett nytt ben att stå på.
      Fast man får komma ihåg att lundaluppen spelar högt, och man kan vinna stort, men man kan förlora stort också. Det är som det brukar heta. Antigen äter man gott eller så sover man gott.
      Mvh
      Lars

      Radera
    3. Vad skulle du reka angående obligationer?

      Jag har för övrigt samma synsätt som du.

      Radera
    4. Och hur går du tillväga angående fastigheter? Eller du menar fysiska fastigheter?

      Mvh Christian

      Radera
    5. "Vad fyller Beijer för funktion egentligen?": Ingen alls just nu om jag ska vara ärlig. Om jag inte lyckas köpa fler är risken stor att de aktierna säljs.

      Radera
    6. "lundaluppen spelar högt": Den får jag faktiskt inte höra så ofta... Anser du att Industrivärden spelar högt också?

      Radera
    7. Lars,

      Lundaluppen har (om jag inte missminner mig) en villa i Lund. Den har förmodligen ungefär samma värde som aktieportföljen, så där har vi ju lite diversifiering.

      Anonym,

      Obligationer: Tack, men nej tack. Då föredrar jag obligationsliknande aktier med en stadigt ökande utdelning.

      Mvh

      Carolus

      Radera
    8. @Lars
      Jag måste erkänna en viss förvirring. Låt oss anta att du har fem äppelträd, ett av dem kallar vi Handelsbanken. Av lite olika orsaker så växer sig Handelsbanken större än de andra fyra träden (lite mer omvårdnad av dig (mer pengar), lite god jordmån (började tidigare med investeringar i den), bra väder (god omvärldssituation) och bra gener(ett i grunden gott företag)).

      Om jag nu har förstått dig rätt så är din rekommendation att beskära det trädet för att dina andra träd inte har vuxit lika bra? Luppen har visserligen köpt upp sig en del på handelsbanken men att dubbla sitt innehav över en tre-års period på något som då var värderat till ~300.000 kr ser jag inte direkt som ett problem.

      Jag skulle kunna förstå om du hade rekommenderat att sälja handelsbanken av någon specifik underliggande orsak snarare än att det är en väldigt stor andel av Luppens pengar som ligger i aktien.

      Radera
    9. Hej,

      Jag tror att Lars argument (vi lär väl snart få se) är att marknader är effektiva, enskilda investerare kan inte skapa (riskjusterad) överavkastning och att bästa sättet är att hålla breda indexfonder med låga avgifter.

      Således: Om ett träd i odlingen växer sig alltför stort och står för största delen av fruktskörden är det bara tur (även en blind höna hittar ett korn ibland). Vidare blir odlarens ekonomiska situation väldigt känslig för hur det går med just det trädet...

      Mvh

      Carolus

      Radera
    10. @Tony
      Jag förstår att det du känner är en viss förvirring. Värdeinvesterarnas husgud Warren Buffett brukar uttrycka det så här: Menar ni att Chicago Bulls skall sälja Michael Jordan för att han har blivit för värdefull för laget?? Här kan man säga menar du att lundaluppen skall sälja Handelsbanken för att innehavet har blivit för betydelsefullt för portföljen?? För en investerare som inte tänker på riskhantering är svaren klara eller hur?
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    11. Det finns ett antal fel med det resonemanget.

      Till att börja med, det går att skapa riskjusterad överavkastning (kräver information som inte är i den allmänna marknadens medvetande, såsom att du råkar upptäcka att en vara är säsongsbetonad, vilket är ett historiskt exempel).

      Och om det nu är slumpmässiga rörelser som avgör priset på en aktie i det korta loppet, som Carolus föreslår att Lars argumenterar för, så borde Lundaluppen med den strategi han använder, rent matematiskt, inte sälja. Luppen har uppskattat det marknadsmässiga priset på Handelsbanken aktier till X kronor, han har dock fel med Y vilket tas med i säkerhetsmarginalen.

      Enligt Luppens tidigare aggerande så säljer han när aktier är kraftigt övervärderade, ergo när han är hyfsat övertygad om att aktien är värderad mer än Y.

      Om Carolus har rätt i Lars argument så kan visserligen priset dala ner till att bli långt mindre än det faktiska värdet, i det korta loppet, men i det långa loppet så kommer en effektiv marknad att ta upp priset till en rimlig nivå.

      Detta kräver förstås att Lundaluppen dels uppdaterar sin gissning och gissar rätt, vilket är risken man tar när man köper och säljer enskilda aktier.

      Förutsatt att Lundaluppen har lagt in lika mycket pengar, eller i varje fall är bered att lägga in lika mycket pengar, i Handelsbanken som i säg... Sampo, så ser jag inte hur hans risk i det långa loppet skulle påverkas av att han för tillfället har en högre andel av sitt portföljvärde i Handelsbanken.

      Om vi nu antar en effektiv marknad.

      Radera
    12. @Carolus
      Jag tror att du har alla förutsättningar att bli en av oss.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    13. Jag undrar vad luppen själv har att säga om riskresonemangen ovan?//S

      Radera
    14. Anonym,

      Jag tror att svaret är implicit givet eftersom det är Lundaluppens portfölj diskussionen baseras på samt att den är likadan idag som igår (och förmodligen densamma på måndag)... ;-)

      Mvh

      Carolus

      Radera
    15. När det gäller Handelsbanken...

      Låt säga att det finns något som kallas återgång till medelvärdet för fruktträd. När som helst kan alltså ett stort träd krympa tillbaka till någon slags långsiktig genomsnittlig storlek (och ibland krympa så mycket att det under längre perioder hamnar under genomsnittet).

      Detta är ju inte så trevligt, men om genomsnittet är stigande över tid kanske det inte är så farligt?

      Att försöka gissa när trädet kommer att röra sig över eller under en genomsnittlig storlek verkar svårt, men så länge snittet stiger blir det väl trevligare att vara fruktträdägare? Inte minst om vi till detta lägger att trädet trots sin temporära litenhet fortsätter bära frukt?

      Det viktiga i så fall verkar ju vara att ha kvar trädet i odlingen långsiktigt och ta del av de över tiden växande fruktskördarna?

      Handelsbanken är del av en hyfsat koncentrerad marknad. Vi talar om ett oligopol med fyra stora aktörer och lite småbus (hang-arounds). Oligopol tenderar att tjäna bra med pengar. Kommer oligopolet att bestå? Vem vet...

      Kommer någon stor svensk bank att gå omkull? Vem vet...

      Fler finansiella kriser vet vi helt säkert att framtiden har i sitt sköte. Förhoppningsvis finns det en krismedvetenhet ett tag framöver som gör att "This time it's different" inte syns än på ett tag på finansiella sajter och bloggar...

      Lars, ta en bit äppelkaka till. Vaniljvispen är köpt, men äpplena kommer från egen odling (ekologisk!)... ;-)

      Mvh

      Carolus

      Radera
    16. @Carolus

      Ahh, så argumentet är att pga. att marknaden i sin helhet vandrar mot ett medelvärde så kommer också varje enskild aktör på marknaden att göra det.

      Med det resonemanget så skulle inget företag någonsin gå i konkurs med annat än att hela marknaden kraschar...

      Radera
    17. Tony,

      Jag ska förmodligen sluta svara i Lars ställe; bäst för alla parter. :-)

      Tror dock vi är på samma sida här. Förvisso använder jag mig av indexering, men jag är inte fundamentalist utan väljer också bolag utifrån ett värdeinvesterarperspektiv.

      Jag tror inte att det jag skrev om mean reversion ska tolkas på det vis du gör (men jag kan ha fel).

      Min poäng var att om ett bolag fluktuerar kring ett genomsnitt (bolagets, inte marknadens) utgör nergångar under genomsnittet ingen fara givet att genomsnittet sakta stiger (vilket det borde göra om företagets verksamhet är sund och växande).

      Som jag förstod Lars ovan borde Lundaluppen trimma de innehav som går bra och därmed får för stor vikt i portföljen (en slags rebalansering) och jag gissade att utgångspunkten för detta var "what comes up must come down" (återgå till medelvärdet).

      Min poäng var att eftersom Handelsbanken är med i de fyras gäng borde bolaget kunna finnas kvar (inte gå i konkurs) ett tag till och gå hyfsat. Jag skulle därför inte vara lika orolig över Handelsbankens utveckling som, säg, SAS:s (överetablering och mördande konkurrens)...

      Helt säkert kommer det nergångar, men vem kan säga när?

      Med andra ord: lämna trädet i fred... ;-)

      Mvh

      Carolus

      Radera
    18. Okie, jo, det låter som om vi är lite på samma spår ;)

      Radera
    19. Re: Carolus.Anledningen till att jag är nyfiken på hur luppen resonerar är att man kan agera på ett sätt utifrån olika resonemang. För att använda liknelsen med äpelträden kan man tex kapa en gren för att få bättre skörd eller för att kunna se mer av den solande grannfrun. Handlingen blir dock densamma.

      Radera
    20. @Tony

      Jag tror att diskussionen skulle gynnas av några förtydliganden.

      Om marknaden är effektiv innebär detta att priset på en aktie alltid speglar all tillgänglig information. Detta innebär vidare att någon under- eller övervärdering inte förekommer. Lundaluppen kan således uppskatta det underliggande värdet till vad han vill, men i längden så kommer han inte att slå marknaden (om han inte sitter på insider-information). Din argumentation i inlägget kl 18:19 blir således inte helt korrekt, och den sista meningen blir något paradoxal.

      I förlängningen innebär en effektiv marknad således att stockpicking är meningslöst. Det finns därför ingen anledning att ha en specifik aktie (exempelvis SHB) i portföljen med tron att den kommer generera riskjusterad överavkastning.

      En investerare som maximerar förväntad avkastning och som använder standardavvikelse som mått på risk kommer att diversifiera sin portfölj eftersom man på så sätt kan minska risken utan att den förväntade avkastningen försämras. Genom diversifiering kan investeraren minska eller helt eliminera all företagsspecifik risk.

      Med nyckelordet diversifiering är vi tillbaka där denna diskussion började, nämligen vid Lundaluppens relativt odiversifierade portfölj, som är ganska koncentrerad kring ett fåtal företag/branscher med allt vad det innebär.

      Notera dock att jag inte argumenterar för min egna marknadstro. Jag förklara bara de teorier som diskuterades ;)

      Radera
    21. Hej,

      Klarsynt inlägg, men en liten invändning har jag.

      "I förlängningen innebär en effektiv marknad således att stockpicking är meningslöst."

      Inte om du enbart tror på den svaga formen av den effektiva marknadshypotesen. Gör man det är stockpicking utifrån teknisk analys meningslös, men inte utifrån fundamental analys (till vilken värdeinvesteringsfilosofin räknas in).

      Om den halvstarka varianten gäller i verkligheten blir dock även fundamental analys meningslös...

      Mvh

      Carolus

      Radera
    22. Det har du absolut rätt i. Jag borde kanske ha förtydligat att jag i huvudsak pratade om den semi-starka varianten.

      //Investeringsinspektören

      Radera
    23. Till sist svarar jag, har haft minst sagt ont om tid :-)

      Jag är en bottom-up-investerare, dvs. jag tittar på individuella företag först och helst köper jag aktier i det kvalitetsbolag som för stunden är billigast.

      Till detta kan läggas att jag är väldigt försiktig med att sälja, och jag vill absolut inte göra det för att "priset är högre än det varit tidigare". Läs gärna min artikel om att vara historikagnostisk.

      Att följa dessa regler enbart kan lämna portföljen med i princip vilken balans av olika aktier som helst, ingenstans tittar jag på bransch eller hur min egen portfölj ser ut. Om jag gör rätt bedömningar ger detta mig bästa möjliga avkastning givet de begränsningar jag lägger på mig själv genom kvalitetskraven.

      Jag har på detta lagt på mig själv en begränsning, eller snarast en tumregel att inte öka i ett innehav som utgör mer än 20 procent. Syftet med denna tumregel är att begränsa skadan av egna missbedömningar. Detta står dock inte i min investeringspolicy och jag har brutit mot tumregeln vid några tillfällen. Man kan hävda att jag bruter mot den genom att köpa Industrivärden.

      Jag vill inte sälja ett bra bolag för att komma under gränsen utan målet är att investeringarna i andra bolag ska återställa en balans. Nu har det ju varit en fantastisk värdeökning i SHB på sistone vilket lett till att mina investeringar inte varit tillräckliga för att trycka ner portföljandelen.

      Portföljteoretiskt är detta vansinne. Men portföljteori har en syn på företag, tillgångar och investering som påminner mer om vad jag lärde mig om matematisk statistik på universitetet än vad jag lärt mig om företagande i min karriär.

      Radera
  11. Lars, jag har läst flera av dina tidigare kommentarer på den här bloggen och du verkar vara en klok person. Personligen håller jag med dig. Lundaluppens portfölj består av många bra bolag men jag skulle nog själv inte klara av att ha så stor del av portföljen i några få bolag av just den anledningen du nämner. Det är skillnad på att ha 5-10 000 kr per bolag mot hundratusentals i ett enda. Det känns som att Stefan Ingves portfölj skulle kännas tryggare om man som glad amatör har mycket pengar. 10-20 000 kr per bolag och majoriteten i ränte- och indexfonder.
    //S

    SvaraRadera
  12. och jag kan bara konstatera att fler än jag använder den här signaturen på den här bloggen. Men vad fan, jag har väl inte patent på //S och jag gillar också Lars//S

    SvaraRadera
  13. Du brukar vara noggrann med att svara på alla frågor men du missade två i förra inlägget så jag klistrar in dessa här eftersom jag är lite nyfiken på ditt svar. :-)

    1. Apropå SHB-andelen och risker. 

Hur ser du på den svenska bostadsmarknaden och prissättningen av framför allt bostadsrätter. Ser du risker där? Alltså inte specifikt SHB:s risktagande på bostadslånemarknaden utan mer generellt.

    2. Hur ser du på Ratos? Kursen har ju sjunkit en del och nyss köpte de ju ett byggbolag i Norge. Kvarstår din åsikt att russinen plockats ur kakan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, har varit lite långsam med svaren på sistone, ja.

      1. Det finns en risk på bostadsmarknaden, men jag är ingen expert på dess sannolikhet eller volym, så det är omöjligt för mig att svara på. Det man kan göra är att titta på de nya riskvikterna som lagstadgats. (vilket jag tänkte mig göra vid tillfälle, mycket jobb just nu)

      2. Ratos är svårbedömda men skulle priset komma i närheten av det egna kapitalet så skulle mitt intresse väckas igen.

      Radera
  14. Lite om risk. Jag tog upp ämnet för jag misstänker att det finns en och annan läsare, som sitter med en liten 200000 kronors portfölj, och viktar av luppens portfölj. Jag tycker att man då tar en risk som man inte får betalt för. Lite om Industrivärden och dess risk. Först man kan inte jämföra ett investmentbolag med en privat portfölj. Industrivärden är ju i grund och botten ett maktbolag jag tror inte man gör sig av med SCA har visst hängt med sedan andra världskriget. Har aldrig varit speciellt imponerad av bolaget. Under It-bubblan utgjorde Ericsson nästa 50% av tillgångarna. Vad är det för förvaltning?? Visar ju att man hade noll koll på riskhanteringen. Jag säger alltid till mig själv innan jag gör en affär. If you do not manage the risk, eventually they will carry you out. Fast när man investerar så får man försöka finna en stil, som passar en själv. Vi har alla olika stresströskel.
    Fridens
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag anser inte att vi har en bankbubbla utan att bankerna tvärtom är måttligt värderade, men återgången från den djupaste bankkrisen har gått så fort att min portfölj fortsatt vara obalanserad trots att jag köpt annat under lång tid.

      Var min stresströskel ligger tror jag man kan läsa ut av bloggen, men jag hoppas att läsarna tar en funderare på om de resonerar likadant.

      Radera
    2. @Luppen.
      Jag anser inte heller att vi har en bankbubbla. Jag kommenterade SHB rapporten i lyriska ordalag. Ett fantastiskt bolag. Mitt inlägg gällde hur man hanterar risk. Det förekommer nästan aldrig några inlägg eller tankar om detta. Det blir mest att läsekretsen sitter och tigger tips. Jag misstänker att Ratos preferensaktier kommer att skapa oro i leden. Jag såg en kul rubrik som en bloggare hade JAG INVESTERAR, ALLTSÅ KOMMER JAG ATT BLI FRI.
      Mitt svar: Nej det är långt ifrån säkert. Du kan bli det, men det kommer att krävas ganska mycket av dig.
      Lars

      Radera
    3. Mmm, preferensaktier är ganska omogna i Sverige och hanteras därefter. Jag äger inga och det är ingen slump. Jag skrev om preferensaktier för ett tag sedan, att de ofta kombinerar det sämsta av stamaktier och obligationer, men jag är inte säker på att det gick hem.

      Innan någon kommenterar det: Swedbanks preferensaktier var väldigt ovanliga, de var i princip stamaktier med ett antal extra rättigheter och mycket små nackdelar (lägre utdelning första året, en utdelning som ändå brann inne).

      Radera
  15. Hej!
    Swedbank har "reduce" på industrivärden.
    Skall bli intressant att se vem/vilka som får rätt =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns alltid en säljare när man köper. Om alla var positiva till bolaget skulle priset ligga högre och då kanske jag skulle vara negativ.

      Radera
  16. En fråga lundaluppen. SHB har ju relativt låga riskvikter på deras utstående lån, vilket gör att de har lägst eget kapital i förhållande till tillgångar av alla banker i riksbankens finansiell stabilitet (http://www.riksbank.se/Documents/Rapporter/FSR/2013/FSR_1/rap_fsr1_130527_sve.pdf).

    Jag tänker själv att det finns en risk att synen på deras tillgång kanske kan ändras rätt snabbt, vid ex en kris. Eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en diskussion med Aktiefokus-Kenny i en annan kommentarstråd, där jag rekommenderade läsning av den här publikationen om risker, sidan 3. Där framgår att kapitalkravet för Handelsbanken skulle öka med 5,5 miljarder kronor, något som man redan har täckning för.

      Det man kan inse är att man inte ska ta ut några extrautdelningar i förskott utan avvakta tills hela bankkrisen lagt sig och återgått till normaltillstånd.

      Radera
  17. Hej Lundaluppen. Vad tror du om Ratos och Fast partners preferensaktier som är på väg att ges ut nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte kollat på dem, kanske förtjänar ett inlägg så småningom.

      Radera
  18. Du vet inte vad din yield on cost är på ett ungefär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Senast beslutade utdelningsnivå dividerad med inköpspris är 5,76 procent.

      Radera
  19. Får man fråga hur du investerar? Köper du in dig när bolagen har en tillfällig dipp eller köper du med jämna mellanrum för att få ett bra snittpris?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Luppen köper väl med jämna mellanrum, som jag har förstått det.

      Radera
  20. Fantastiska diskussioner här! Jag lovar kasta mig in när mitt dygnet runt-arbete övergår i helg :-)

    SvaraRadera
  21. Hej Lundaluppen,

    Jag har följt din blogg med intresse sedan en tid tillbaka. Jag undrar om du (eller någon av dina andra läsare) kan tipsa om någon bra litteratur för oss som vill lära oss om aktieanalys, men är på nivån att vi inte riktigt begriper balans- och resultaträkningar. Gärna med praktiska exempel, övningsuppgifter m.m.

    Tack för en fantastisk blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Här är en god introduktion IMHO. Dock på engelska och jag är lite osäker på nivån (efter vad du skriver ovan).

      Länk:

      http://www.amazon.com/All-About-Stocks-About-McGraw-Hill/dp/0071494553#_

      Ifall länken inte fungerar: Boken heter "All about stocks" (tredje upplagan) av Esme Faerber.

      Du kan läsa innehållsförteckning med mera via länken och se om det verkar intressant. Jag tycker som sagt att den är en bra ingång.

      Mvh

      Carolus

      Radera
    2. Hm... Nu ser jag att du skrev med praktiska exempel och övningsuppgifter och då låter det mer som att du efterfrågar en renodlad lärobok?

      Carolus

      Radera
  22. Hej Carolus,

    Tack så mycket för tipset. Det jag söker efter är en pedagogisk bok som jag kan använda för att lära mig att förstå balansräkningar och resultaträkningar. Dels grundläggande, men även lite mer på djupet.

    När jag skaffat mig mer grundläggande kunskap om det tänkte jag försöka utvidga den så tips på sådan litteratur är också välkommen. Jag har läst lundaluppens inlägg om The Intelligent Investor och även köpt boken. Dock märkte jag snabbt att jag behöver lägga grunden först...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Ok. Jag har ett par förslag i så fall, men hinner inte skriva ner dem nu. Återkommer om ett par dagar.

      Mvh

      Carolus

      Radera
    2. Hej igen,

      Det finns så oerhört mycket litteratur att välja bland...

      De flesta böcker om aktier innehåller enkla (för enkla?) exempel med någon (ofta ett barn av någon anledning) som startar en verksamhet (glass- eller läskförsäljning). På så vis introduceras de olika posterna i balans- och resultaträkningar utifrån den fiktiva verksamheten...

      Aktiespararen har en introduktion ("Årsredovisningsskola") i sitt femte nummer (ute nu och finns på de flesta bibliotek). Mer en begreppsorientering än någonting annat, men årsredovisningars anatomi gås igenom.

      "Företags- och räkenskapsanalys" av Hansson, Arvidson och Lindquist används ju på universitetsnivå liksom "Den nya affärsredovisningen" av (bland andra) samma författare (jag är ingen av dem).

      Det finns förutom huvudbok även övningsböcker och lösningar till övningarna. Huruvida de är enkla eller pedagogiska vågar jag inte uttala mig om (jag saknar "färska" ögon).

      (Hoppas inte att detta strider mot Lundaluppens regler)

      Mvh

      Carolus

      Radera
  23. Hej!
    Här kommer en annan historia som handlar om riskhantering. Tycker ämnet är viktigt eftersom man ofta ser en total brist på en sådan. Den gamla sanningen att faller portföljen med 50% krävs en 100% uppgång för att kompensera nedgången det leder ju till att man måste bemöda sig om att hålla tätt bakåt. Vi tänker oss att en läsare av dessa bloggar skall försöka sig på att bli ekonomiskt oberoende. Hur går man till väga? Det kan liknas vid en man som står vid en dånande vårflod. Han står på stranden, och tittar mot andra sidan där hör han att det är fest med gratis mat och dryck. Det är de ekonomiskt oberoende investerarna som har vårfest. Vid den stora baren hänger signaturen Lars iförd en iskall Dry Martin, och par svindyra destroyed and mended jeans. Det verkar som han håller hov om sitt liv på barrikaderna(1:a majdemonstrationen). Vår investerare vill komma över. Han ser att floden är väldigt smal på ett ställe, men där är det djupt och strömnt. Han förkastar den möjligheten. Till slut hittar han ett ställe som han försöker på. Det är inte det lättaste det skulle ta för lång tid och mörkret skulle hinna komma. Utrustad med en stav av rätt kaliber(rätt allokerat kapital enligt MPT) börjar han sin vandring. Till slut når han den andra sidan.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle vilja hävda att det riskfyllda sättet är att försöka ta sig över överhuvudtaget. Det försiktiga alternativet skulle i så fall vara att stanna kvar och starta upp en egen fest.
      Tyvärr innebär ju detta att man aldrig får ta en Martini med Lars vid stora baren :)

      /M

      Radera
  24. Historien om vårfloden. Det smala stället= sätta allt på en aktie. Det breda stället= Ränteinvesteringar. Vår investerares väg= Indexering den medelsvåra vägen. Ett litet förtydligande.
    Lars

    SvaraRadera
  25. Hej Lars,

    Jag är mycket intresserad av indexering och har lite funderingar. Idag är de flesta tillväxtslag starkt korrelerade och någon negativ korrelation existerar knappt. Finns det någon poäng med att ta in fler tillgångsslag än säg korta räntor och aktier och bör man diversifiera nämnvärt inom dessa tillgångsslag? Dvs med tanke på den väldigt starka korrelationen mellan exempelvis omxs30 och dow jones finns det någon poäng med att ta in båda två indexen i en portfölj? Hur gör du?

    /DC

    SvaraRadera
  26. @DC
    Det stämmer att korrelationen har minskat, men den finns där. Det är därför att man bör ha med råvaror i portföljen. Ett exempel: Hade du investerat ett kapital 1947 i Affärsvärldens generalindex hade du fått en avkastning på runt 18000%. Samma investering i 25% olja, 25% guld och 50% i generalindexet hade gett 24000%
    i avkastning. Fördelarna är två: Sänkt risk i det korta perspektivet. En ökad avkastning i det längre perspektivet.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  27. Tack för ditt svar, får man fråga hur din portfölj ser ut och vilka instrument du använder?

    Jag är intresserad av att sätta ihop en indexportfölj och vikta om den månadsvis i samband med nysparande. Tyvärr tykcer jag att det är få lämpliga etf:er noterade i sverige och att de svensknoterade instrumenten dras med höga avgifter jag är därför nyfiken på hur du gör, rent praktiskt. Hur ser din fördelning ut, hur ofta viktar du om, vilka instrument använder du?
    /DC

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ålandsbanken Commodity Fund är ett bra sätt att allkera mot råvaror. Den har slagit alla andra men har inte så lång historik.

      Radera
    2. Hej,

      Tack för ditt tips. Jag måste dock säga att jag är snarare inne på passiva fonder. Ålandsbanken tar 1,5% i avgift.

      Handelsbankens Xact råvaror har bara 0,7% i avgift. Det känns dock också lite högt med tanke på att den är passivt förvaltad.

      Vänliga hälnsingar

      DC

      Radera
    3. @Jonas: vet du hur det går till när banker startar fonder? De startar ett gäng, kör dem ett par år på små kapital, släcker ner de som inte funkar och marknadsför de som har trevlig historik.

      Nästan nya fonder med stark historik är ett av de tydligaste varningstecknen som finns.

      Radera
  28. Vem är denna kuf Lars egentligen och varför försöker han så hetsigt övertyga alla andra om att just hans sätt är det rätta sättet att investera på? Han pratat med sig själv också när han går in och "svarar" på sina egna inlägg med en annan signatur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chrimatistikos!
      Nej! Jag har aldrig svarat på ett eget inlägg under någon annan signatur. Varför skulle jag göra det?
      Solig hälsning
      Lars

      Radera
    2. Lars är en av många vettiga personer som kommenterar på denna bloggen. Du kanske tycker att han är en "kuf" men jag är säker på att jag inte är den enda som uppskattar att han delar med sig av sina åsikter precis som Lundaluppen gör. Hans sätt att investera är kanske eller kanske inte det bästa men han bidrar med kloka tankar som man kan(om man vill) ta med sig. Men vad vet jag, jag kanske bara är Lars som kommenterar under en ny signatur igen!
      // en som uppskattar diskussioner

      Radera
    3. Om inte annat är det bra med någon med avvikande uppfattning, så att man inte fastnar i något farligt grupp-(sekt)-tänkande.

      Radera
    4. Chrimatistikos!
      Blev faktiskt lite nyfiken. Kan du ge ett exempel på ett inlägg som jag skrivit, och som jag sedan själv besvarar under en annan signatur. Jag har ingen egen blogg, och så intresserad av att skriva är jag inte. Att jag skriver på denna blogg är för att jag tycker den är bra, och att jag vill ge en motbild till de fantasier som många gånger frodas här och på andra värdebloggar.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  29. Jag har läst The Intelligent Investor 2 ggr noggrant. Graham skriver att man alltid ska ha minst 25 % av sitt kapital i räntor. Detta möjliggör inköp när börsen är deprimerad. Jag själv har mer och mer insett vikten av detta. Att balansera mellan aktier och räntor är grunden i all förmögenhetsförvaltning. Om jag vore Luppen skulle jag inte återinvestera utdelningarna nu. Ett börsfall kan komma när som helst. Tycker att diversifiering är viktig. Så mycket av sin portfölj som nästan hälften i bankaktier känns vågat. Jag hade inte investerat mer pengar i bankaktier utan satsat nya pengar på ränta och att köpa exempelvis fler aktier i några av de andra bolagen . Tack för en trevlig blogg har själv en värdeinvesterarprofil när jag köpt aktier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har i någon mening ett hyfsat stort och säkert kassaflöde från mitt förvärvsarbete som fungerar likt en räntebärande investering, vilket innebär att jag konstant gör en balansering. Om jag skulle leva helt på mina investeringar och de var "på håret" att räcka till så skulle jag nog överväga en annan balans.

      Radera
  30. Att allokera kapital i olika tillgångsklasser och därefter rebalansera är ju vansinnigt intressant.

    Frågan är vilka tillgångsklasser som bör ingå i en egen privat hedgefond? Aktier/korta räntor/långa räntor/råvaror/fastigheter och hur fördelningen bör se ut?

    Bör rebalanseringen ske genom anpassat månadsspar eller ska man låta tillgångsklasser växa sig stora innan de beskärs? Och i så fall - hur stora?

    Någon som har några tankar kring detta mkt spännande och relevanta område? Skulle vara intressant att få en kommentar från Lars.

    SvaraRadera
  31. Hej Pelle,

    Eftersom jag delar din åsikt att det här är oerhört delar jag med mig av några halv tänkta tankar.

    Som en utgågnspunkt har jag hittat den här sidan:
    http://www.blogg.etfsverige.se/borsen/sa-bygger-du-en-langsiktig-portfolj-del-1

    Man kan se hur vissa olika tillgångsslag korellerar mot varandra vilket naturligtvis är avgörande. Tyvärr så är nästan alla tillgångsslag ganska väl korrelerade med varandra. Det är ju också ganska logiskt, i högkonjunktur så går industrin bra vilket leder till att börsen går upp men också till att behövs mer råvaror vilket leder till ökade råvarupriser. Världens aktiemarknader är ju som syns starkt korrelerade. Räntor är väl i stort sett okorrelerade.

    Kanske är det billigaste och bästa sättet att köpa Avanza Zero och Spiltan räntefond endast? Det är ingen vidare riskspridning men du får ganska liten korrelation till väldigt låg kostnad. Ett hyfsat billigt instrument att följa råvaror med kan vara xact råvaror (0,7 i avgift).

    Vill man ha en större spridning så är det dåligt med billiga instrument på Stockholmsbörsen och så fort man börjar handla i USA blir ju courtagekostnaden högre. Men både vanguard och blackrock har ju ett enormt utbud av billiga etf:er, många dessutom med kvartalsvis utdelning vilket gör det ännu roligare.

    Frågan om rebalansering bör rimligtvis avgöras om vilka summor det rör sig om på grund av att det beror på vilka courtagekostnader och eventuellt skatter man får betala. Ju oftare man ombalanserar desto bättre avkastning bör man få teoretiskt men varje ombalansering dras med kostnader.

    SvaraRadera
  32. Oerhört intressant ska det ju vara.

    /DC

    SvaraRadera
  33. Vem har störst utbud av Vanguardfonder? Avanza har några av deras ETF:er. Finns det någon annan som har fler? Vilka av alla Vanguardfonder är era favoriter?

    SvaraRadera
  34. Tycker den här allokeringen är mycket intressant och gör att jag kommer slippa gissa vart ekonomin är på väg och låtsas att jag kan värdera aktier i framtiden.

    Tankar?

    25% – Stocks (in a broad based stock index fund
    25% – Long Term Treasury Bonds
    25% – Gold Bullion
    25% – Cash (in a Treasury Money Market Fund)

    This allocation will provide protection when the economy shifts through the cycles of prosperity, inflation, deflation and recession.

    http://crawlingroad.com/blog/2008/12/22/permanent-portfolio-historical-returns/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ser otroligt defensivt ut. Företagande är förknippat med risk, men med skicklig exekvering även en viss uppsida. Jag har skrivit om varför jag föredrar aktier i detta inlägg.

      Radera
  35. Tack för tankarna förstår dina argument för varför börsen passar dig. Men är tyvärr ingen stockpicker så behöver något passivt med automatiska regler. Har tidigare försökt agera på tips och följa bloggar men det är ingen idé om man inte tycker att siffror och årsredovisningar är roligt.

    Hur som tack för en mycket bra blogg.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.