Sidor

måndag 7 januari 2013

Sänkt bolagsskatt 2013

I år sänks bolagsskatten för svenska bolag, dvs. den skatt bolagen betalar på redovisade vinster, från 26,3 procent till 22 procent. För bolag med brutet räkenskapsåret gäller det först det räkenskapsår som börjar tidigast den 1 januari 2013. Jag har tidigare diskuterat hur detta påverkar privata investmentbolag, men det har naturligtvis även en direkt inverkan på alla svenska bolag. Sänkningen är påtaglig för de bolag som betalar mycket bolagsskatt i Sverige, skattekostnaden sänks med 16,3 procent. Den behållna vinsten ökar då med 5,8 procent.

Nu är verkligt betalda skatter och nominella skatter två ganska olika saker. Internationella företag har möjlighet att flytta bolagsskatt mellan länder och bolag i vissa branscher (exempelvis skog och fastigheter) har möjligheter att planera sin skatt i ganska stor omfattning.

Jag har dock gått igenom bolagen i min egen portfölj och för de svenska företagen har jag fått fram följande grova estimat för 2013:
  • Handelsbankens intjäning per aktie ökar med 1 krona och man får en engångsvinst på ytterligare cirka 3 kronor per aktie för uppskjutna skatteskulder, fyra kronor netto 2013 alltså!
  • H&M är svårare att uppskatta än Handelsbanken och med sin internationella verksamhet har man en mer komplex skattebild. Jag skulle ändå tro att man kan komma ner i skattekostnad kanske 40-50 öre per aktie (2014, pga brutet räkenskapsår), men det blir inga andra engångseffekter att tala om
  • Swedbanks intjäning kan öka med kanske 60 öre per aktie plus en engångseffekt på 50 öre per aktie
  • Investor och Industrivärden får i sig själva ingen förändring i sin skattesituationen, men deras innehav får naturligtvis ta del av sänkningen. Innehaven är dock i stor utsträckning internationella och det är svårt att uppskatta, men jag drar till med en gissning på 30-40 öre per aktie för båda bolagen. Att Investor drar relativt mindre nytta av sänkningen beror på deras mer internationella innehav 
  • Lundbergs verkar inte dra så mycket nytta av sänkningen som jag hade trott, kanske 10 öre per aktie centralt och ytterligare 50 öre från innehaven. Till det kommer en engångseffekt på kanske 2 kronor under 2013
  • Beijer Alma ökar sin intjäningsförmåga med kanske 50 öre per aktie
Fortum och Sampo betalar en del svensk skatt för sina dotterbolag misstänker jag, men jag har inte lyckats utläsa hur mycket och det kan säkert tänkas öka nu när Sverige får en relativt låg skattesats. För Maersk och de amerikanska bolagen räknar jag inte med någon påverkan.

Multiplicerar man siffrorna ovan med mina innehav så ökar intjäningsförmågan i portföljen med ungefär 6 600 kronor per år plus en extra engångseffekt under 2013 på 12 000 kronor. Gissningsvis innebär detta en extra utdelningshöjning under 2014 på kanske 3-4 000 kronor. Bolagsskatten är inte betydelselös för svenska företagsägare alltså. 

13 kommentarer:

  1. Jag är väldigt nöjd med sänkningen och tror att det mycket väl kan betala sig.

    Dessutom är jag även själv rejält exponerad mot den då H&M, Beijer Alma och Vitec har varit pålitliga skattebetalare i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant inlägg och all heder att du orkar räkna igenom vad skattesänkningen innebär i termer av uppskjuten skatteskuld för de olika bolagen. Jag har ännu inte läst en enda aktieanalys som noterat denna, i många fall betydelsefulla, effekt.

    Innan jul språkade jag på ett mingel med en VD för ett börsnoterat fastighetsbolag som blev glatt överraskad då jag delgav honom vilket bra resultat hans bolag kommer att ha redan på nyårsdagen 2013 som en effekt av ny beräkningsgrund för uppskjuten skatteskuld. Detta var ingenting han, eller hans finans- och redovisningschef hade tänkt på.

    :starke Arvid

    SvaraRadera
    Svar
    1. ... och tack till dig för artikelidén :-)

      Radera
  3. Är det inte så att skatteeffekterna i balansräkningen syns redan i detta bokslutet (2012-12-31)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, skattesatsen den 31/12 var 26,3 procent. Engångseffekterna kommer att redovisas i Q1.

      Radera
    2. Förstår att det påverkar aktuell skatt i bokslutet 2012-12-31 men inte latenta/uppskjutna skatter då de förväntas realiseras först det året då den nya skattesatsen gäller (dvs från och med 1 jan 2013)?!

      Radera
    3. Jag är ju inte revisor så jag ska väl inte svära på det, men eftersom uppskjutna skatteskulder potentiellt (som i Lundbergs) inte kommer att realiseras i närstående tid utan att det kan handla om många år framåt så ska man alltid utgå ifrån gällande, inte framtida, skattesatser.

      Bokföringsposten ska besvara frågan "vilken skatt skulle uppstå här och nu om jag realiserade mina tillgångar?" vilket den 31/12 är 26,3 procent.

      Radera
    4. Att döma av Stora Ensos rapport verkar Anonym ha rätt här, det verkar som att effekten kommer redan i Q4.

      Radera
  4. Holmen kommer få en saftig engångseffekt. Men jag förstår inte riktigt hur det skulle kunna bli en utdelning. Är inte det bara en skuld som minskar? Eller har man täckt upp utgifterna som man slipper använda? Blir inte bara balansräkningen starkare eller tänker jag fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den utdelning jag tänker mig kommer från intjäningsökningen, inte engångseffekterna. De senare ger som du säger ingen direkt kassaflödeseffekt.

      Radera
  5. Undrar när DI och liknande kommer på detta. Förmodligen en vecka före rapporterna som synliggör det.

    SvaraRadera
  6. Vad gäller HM får vi vänta på effekterna av skattesänkningen ytterligare ett år. Detta då HM börjar sitt räkenskapsår 1/12 och skattesänkningen gäller räkenskapsår påbörjade efter 31/12 2012.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du helt rätt i, jag skriver det i första stycket men glömmer det sedan igen ;-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.