Sidor

lördag 9 juni 2012

Spanien söker nödlån

Ja, ni ser rätt, en makrokommentar på Lundaluppen, läs på egen risk...

Klimatzoner, en naturresurs i Spanien
Då var det dags igen, ett euroland tvingas söka nödlån. Till spelets regler hör att man ända tills det är oundvikligt måste förneka behovet överhuvudtaget, för att inte drabbas av alla negativa effekter innan fullbordat faktum. Nackdelen med den strategin är att den undergräver allmänhetens förtroende för alla inblandade politiska institutioner.

Beloppet är som vanligt i dessa sammanhang astronomiskt: 100 miljarder euro. Detta är faktiskt ett stort belopp även med EU-mått mätt, EUs budget ligger på 140 miljarder euro årligen.

Eurons stora problem tycks vara att alla smärtsamma beslut blir politiska, man måste sänka offentlig konsumtion istället för att gå den traditionella vägen: att låta den egna valutan få pyspunka och låta devalveringar göra jobbet. För att komma vidare med euron behövs då ytterligare överstatlighet vilket knappast är det mest opportuna att föreslå idag.

Vad händer nu då? Nödlån avsedda för spanska banker lär stabilisera dessa och paradoxalt nog bör europeiska banker uppvärderas som en konsekvens om att risknivån sjunker. Skatteuttaget i Spanien behöver öka och den offentliga konsumtionen gå ner, men det verkar man inte mäkta med. Så det här är inte slut för staten Spanien, men kanske är bankerna stabiliserade?

17 kommentarer:

  1. hur reagerar börserna på detta måntro? Guld o gröna skogar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle inte förvåna mig om alla banker i hela Europa nu anses några procent värdefullare. Men självklart kan "marknaden ha trott på bättre villkor" eller någon liknande bisarr efterkonstruktion om värderingarna skulle sjunka.

      Det är ofta ganska komiskt hur glasklara de där förklaringarna är i efterhand.

      Radera
    2. Det blev en uppvärdering, precis som jag gissade i inlägget. Kanske skulle bli makroanalytiker?

      Radera
    3. Men sedan sjönk NYSE, och enligt börskommentatorerna - av samma anledning! Så om man prickar rätt i en makroanalys gäller den i sju timmar. Det dröjer nog ett tag innan jag slösar tid på det igen...

      Radera
  2. Bankerna är stabiliserade, skämtar du? Om Spanska staten är så solvent som de säger, varför betalar de inte själva då? Jo, det finns inga pengar och ekonomin är i fritt fall. Vi har, som i Grekland, bara sett början, pengarna täcker några få bankerns initiala behov. Och än värre är att stödfonderna är slut redan innan Italien hinner ansöka. KRIS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, allt är relativt, bankerna borde vara stabilare efter att 100 miljarder euro tillskjutits än de var tidigare.

      Radera
    2. Det finns inga pengar i ESM ännu, utan bara löften om pengar från medlemsländer, inklusive Spanien! Och med EUs tempo, motsättningar och usla ekonomi så innebär detta en avsevärd skillnad.

      Radera
  3. Kommer nog dyka upp en hel del köplägen i veckan som kommer. Tror marknadsoron kommer ligga kvar och med tanke på Greklands stundande nyval tror jag många letar "säkra investeringar". Har nyligen sålt av ett mindre bankinnehav och tror jag kommer kunna köpa tillbaka detta till 5-10% lägre kurs inom 2-3 veckor.

    SvaraRadera
  4. Inga problem. Helikopter Ben kommer till undsättning. Börjar känna lukten av nya fräscha pengar.
    mvh
    Kim

    SvaraRadera
  5. "Skatteuttaget i Spanien behöver öka och den offentliga konsumtionen gå ner.."

    Med all respekt, varför då?

    Till skillnad från Grekland är problemet i Spanien inte en överkonsumerande stat. 2007 (innan krisen) låg den spanska statsskulden klart lägre än tex Tysklands.

    Det spanska problemet är främst efterräkningarna från en husbubbla som kom av överdriven privat upplåning (vilket möjliggjordes av Euro-inträdet som sänkte räntorna till en Tysk nivå).

    Den klassiska lösningen vore deflation som ger ökande konkurrenskraft som ger bättre handelsbalans, en väg som är stängd för Spanien.

    Vad som bör göras kan jag inte svara på. Men det måste leda till högre efterfråga, helst genom en förbättrad bytesbalans.

    Minskad konsumtion (genom ökat skatteuttag eller minskad offentlig konsumtion) tror jag är helt fel väg att gå. Den sortens åtgärder kan lämpligen börja diskuteras när tillväxten har börjat återhämta sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm, mitt resonemang bygger på antagandet att Spanien fortsätter förstatliga skuldsättningen i landet (à la Bankia) och därmed få en ansträngd statlig ekonomi. Men man lyckas kanske passa notan till EU?

      Radera
    2. Hm, vet inte hur de gör?

      Om jag vore Spanska staten skulle jag se till att samtidigt ta en rejäl bit av ägandet av bankerna, åtminstone en så stor del att det på sikt täcker riskerna.

      Fast bankerna kanske är mer illa ute än vad jag tror?

      Radera
  6. När politiker pratar om EU ska man alltid tolka tvärtom, nu är det alltså extrem kris, de är livrädda om sina förmåner. Vore jag spanjor skulle jag PANIKA direkt och föra ut alla pengar om jag inte redan gjort det. Snart blir det nämligen förbud emot detta inom EU. Spanien har inte ens råd att rädda några få banker själv! Vad händer då när Santander går i putten inom kort? Ekonomin i Spanien är i krasch, så vi har bara sett början. EU fonderna är slut innan Italien tar del av dem. Vad händer då?

    SvaraRadera
  7. Nu har Spanien visat för de andra PIIGS att nödlån kan erhållas i massor, utan hårda villkor, utan några reformer. Irland har redan talat om omförhandling. Syriza får nu lättare att vinna de Grekiska röster de behöver, och så är det kört för EU. Game over.Vi har nu flera år av ökade lån, så detta är bara första steget i Spaniens kris. Obligationsinnehavare vet nu även att de är subordinerade EU, så varför låna till Spanien till dagens räntor?

    SvaraRadera
  8. I Europa och USA lånar bankrutta banker till bankrutta stater, dessa bankrutta stater lånar sedan till bankerna och övriga bankrutta stater. Är inte detta ett av historiens största ponzi scheman, eller? Och vi vet väl alla hur det till slut går med ponzi scheman?

    SvaraRadera
  9. Är det foliehattarna från DI.se:s kommentarsfält som hittat hit eller?!?

    SvaraRadera
  10. Hahaha... Foliehattarna... Så jäkla rolig kommentar!

    Mvh/Herr H

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.