onsdag 25 oktober 2017

Inköp Balder

Idag blev det ytterligare ett inköp i Balder för 0,2 % av portföljen. Priset har fallit något efter mitt första inköp för några veckor sedan och kursen idag var 211,70 kronor. H&M låg högre i bevakningslistan men jag prioriterade just nu att bygga upp innehavet i Balder.

Efter inköpet ser portföljen ut enligt nedan:

Bolag
Andel
Handelsbanken
15 %
Sampo
14 %
Hennes & Mauritz
14 %
Deere & Co
9 %
Illikvida aktier
9 %
Industrivärden
7 %
Castellum
7 %
Novo Nordisk
7 %
Investor
6 %
Wal-Mart Stores
6 %
AP Møller-Mærsk
5 %
Fastighets AB Balder
2 %

Sedan senast har Handelsbanken fallit tillbaka något medan Walmart, Novo och Deere ökat i pris.

22 kommentarer:

  1. Du ser ingen risk med att ha närmare 40% av din portfölj i fastighetsrelaterat/kännsligt just nu? Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Börslunch säger ju att det är köpläge i banker ;-). Jag sover gott, men självklart är det en exponering.

      Radera
  2. Hur ser du på Hufvudstaden? Handlas med rabatt mot substansvärdet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar Hufvudstaden men tycker kassaflödet är för lågt, jag vill se lägre P/E med E = EPS EPRA, dvs förvaltningsresultat per aktie justerat för skatter.

      Tillsammans med Heba och Lundbergföretagen har man säkert lägst verksamhetsrisk i sektorn, samtidigt kan aktierisken vara hög.

      Radera
    2. Apropå Hufvudstaden och jämförelser med t.ex. EPRA NAV kan det vara intressant att fundera på hur substansvärden ska fördelas på aktier med olika röststyrka, i Hufvudstadens fall mellan den vanliga A-aktien och den starkare C-aktien.

      Skulle man värdera Hufvudstadens C-aktie som marknaden försvinner nämligen ca 7 kr av substansrabatten jämfört med senast rapporterade EPRA NAV på 152 kr.

      På https://www.investmentbolag.nu/welcome värderas Lundbergs innehav av Hufvudstadens C-aktier som A-aktien (liksom Skanskas A och B sätts till samma värde), vilket ger en substanspremie på ca 6% för Lundbergs.

      Lundbergs själva värderar dock C-aktien med 10% premie jämfört med A-aktien, liksom för Skanskas A-aktie relativt B-aktien. Det verkar mer vettigt, men om röststarka aktier ska ges maktpremie - varför handlar marknaden Ericssons A-aktie utan den premien gentemot B-aktien? Där sägs det ju pågå en maktkamp?

      Och om Lundbergs värderar sina innehav i röststarka aktier som inte handlas på marknaden med 10% maktpremie, borde inte en motsvarande maktpremie tilldelas bolagets egna A-aktier som inte handlas på börsen? De är dessutom avsevärt större del av totala antalet aktier än för t.ex. Hufvudstaden. I så fall kanske premien på Lundbergs är ännu större?

      Samtidigt har vi sett hur maktpremien kan vara väldigt stor i vissa fall, som när Investor sålde Scania. Mitt intryck är att det verkar saknas någon form av konsensus på marknaden hur detta ska hanteras - eller så har jag bara missat den. Och beroende på vilken metod man tillämpar kan det slå en hel del på värderingen.

      Hur ser LL och ni andra på denna problematik? Bortser ni från den, eller tycker ni man måste ta med den i beräkningarna när man gör en värdering?

      Mvh Mattias

      Radera
  3. Lite off topic men jag lyssnade på en intervju med George Bol (40/20) i podden Prata pengar, där han påpekade att HM:s fria kassaflöde är lägre än vad de delar ut och har varit så ett par år (tror jag). Han menar att det inte är en slump att de nu delat upp utdelningen i två omgångar.
    Detta var något jag inte uppmärksammat tidigare men det låter i mina öron inte hållbart. Hur ser du på detta, riskerar utdelningen att minska eller är det troligare att de drar ner på kostnader, exempelvis onlinesatsningen?

    Mvh


    Jakob

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har ju varit känt i flera år men så fort man nämner OCF, Capex, Opex och FCF så är det aldrig någon som är intresserad.

      HMs utdelning är ansträngd och ska bli spännande att se vad som händer till våren.

      Nu har jag inte lyssnat på intervjun med George men för ett par år sedan i börspodden tror jag det var, sa han att HM är ett bolag man aldrig egentligen ska sälja :)

      Mvh
      Olle

      Radera
    2. Rätt som Olle skriver ovan, välkänt att H&Ms kassaflöde efter investeringar inte räcker för dagens utdelningsnivå. De behöver öka sin lönsamhet.

      Radera
    3. Troende ser minskade kostnader i online & marknadsetablering samt ökad försäljning därutav.

      Otroende är inte lika säkra på det ��

      Radera
  4. Hej Luppen!

    Du har tidigare skrivit ett inlägg där du nämnde att när räntorna går upp så kommer det att slå mot fastighetsbolagen, som till relativt stor del finansierar sig via lån. En självklarhet som jag håller med om.

    2010 skrev du även: "Just nu befinner vi oss i en fas där räntorna stiger, men paradoxalt nog gör även fastighetspriserna det. Jag är inte en makroexpert, men någonstans måste en av dessa vika ner sig. Därför kan det verkligen ifrågasättas om det är bra att köpa fastighetsaktier idag."

    Med tanke på att vi har en inflation på 2,3 % (KPIF) är det bara en tidsfråga innan Ingves höjer räntan får man anta, med detta i beaktande, hur ser du på t.ex. fastighetsbolag på längre sikt? Är dina köp mer kortsiktiga denna gång? Är ju inte riktigt din stil...

    Vänligen,
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räntorna vek sig och fastighetspriserna kunde stiga. Jag tycker Balders och Castellums förvaltningsresultat bildar en tillräcklig kudde för att våga investera i bolagen.

      Jag tror fortsatt att räntevapnet är rejält vässat och en räntehöjning kommer snabbt urholka köpkraften i Sverige och därmed tvinga fram lägre inflation och bromsa ränteuppgången.

      Radera
    2. Så Lundaluppen spekulerar i att makrofaktorer kommer att gynna fastighetsbranchen!? Är det inte eg. rimligare att räkna på en genomsnittlig ränta (historiskt baserat) och sedan värdera fastighetsbolagen utefter det?

      Radera
    3. Det är absolut ett annat rimligt sätt att spekulera i framtiden.

      Radera
  5. Hej,
    Hur ser du på övriga fastighetsbolag, vad fick dig att välja Balder över dem? Tänker själv främst på Hemfosa, Hufvudstaden (såg svar ovan), Wallenstam och Fast Partner. Mest nyfiken på resonemang kring Wallenstam och Balder. Tack på förhand!

    Hälsningar,
    Jesper

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemfosa: litar inte på Jens
      Wallenstam: för hög värdering av deras förvaltningsresultat (det finns en del kommentarer om du klickar på Wallenstam i länkmolnet till höger)

      Radera
    2. Vad är det som gör att du inte litar på Jens?

      Radera
  6. På tal om ingenting!
    Förstår om du inte orkar engagera dig i en genomgång av Topdanmark nu men om jag anser att NEPS borde vara 18 kr i din bevakningslista. Anser du jag är helt ute och cyklar då?
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt av dig att behålla bolaget! Mycket ser bra ut för Topdanmark nu, kanske lite för mycket, så jag skulle inte våga höja upp till 18.

      Radera
    2. En teaser!;-)

      Vinit Malhotra, Mediobanca - Banca di credito finanziario S.p.A., Research Division - Research Analyst [65]
      --------------------------------------------------------------------------------
      This is just something I need to check once as a follow-up. In the 1Q results of Topdanmark capital philosophy that is not to accumulate capital really, is that still maintained going forward?
      --------------------------------------------------------------------------------
      Lars Thykier, Topdanmark A/S - CFO, MD of Asset Management, Member of the Executive Board & CFO of Topdanmark Forsikring [66]
      --------------------------------------------------------------------------------
      The strategy as far as capital distribution is unchanged as of May 2017 when the Board decided a minimum payout ratio of 70% and here in my view the key word is minimum. But I also stated that we do not have an intention to build up unnecessary capital in the group. So there has been no change in that. But, of course, we don't know exactly how the payout ratio will develop until Q4 when the board approves the annual report.

      https://finance.yahoo.com/news/edited-transcript-top-co-earnings-120541154.html

      Kalle56

      Radera
  7. Ska man kränga SHB & Protector och istället satsa på Sampo?

    SvaraRadera
  8. Hejsan!
    Frekvent läsare här som uppskattar dina inlägg som alltid känns konsekventa och av kvalité.
    Jag har själv nyligen börjat bygga på en ganska blygsam utdelningsportfölj och tänkte(lite opportunistiskt) fråga vad du ser som rimliga ingångskurser på följande bolag:

    Castellum
    Axfood
    Novo
    Skanska
    -
    Och några tips på hur jag bäst kan beräkna detta själv i framtiden? Kan poängtera att jag investerar långsiktigt med mål om att bygga en skaplig utdelningsmaskin på ett decenniums sikt.

    Tack för en grym public service!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Börja med att läsa "börja här" som du hittar till höger här på bloggen. Fortsätt läsa samtliga inlägg från Luppen om nämnda bolag, hittar du också till höger. Sist men inte minst läser du bevakningslistan där du hittar Luppens motiverade värde. Kanske håller du med honom, kanske inte. :-)

      Lycka till!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.