Sidor

måndag 21 juli 2014

Rapportflod för döva öron

Som många nog märkt har jag haft en liten paus från bloggandet, men läsarna har hållit igång med en intressant diskussion om skosmak jämfört med investeringar (missa inte kommentarmaraton i förra inlägget).

Bolagen har dock jobbat vidare till min stora glädje. Jag har snabbt skummat igenom rapporterna och vill bara ge en kort kommentar om hur jag ser på dem.

Castellum går väldigt bra just nu. Den ekonomiska uthyrningsgraden ligger dock fortfarande på under 90 % vilket i mina ögon tyder på att allt inte är högkonjunktur i verksamheten. Förvaltningsresultatet steg med 11 procent och det är svårt att önska sig mer som ägare. Den sänkta styrräntan ger såklart alla fastighetsbolag en ytterligare skjuts både i resultatet och värderingen.

Utvecklingen i Bonheur är mer av en blandad påse sura karameller. Rapporten upprepar till stor del Fred. Olsen Energys problem, och även kryssningsverksamheten fortsätter sin kräftgång, dock med ökade intäkter. Sänkta elpriser och "lägre vindhastighet" sänkte Renewable Energys vinst till en förlust under kvartalet. Fortfarande är det dock en kraftig omsättningsökning samt tydlig vinst för halvåret. Shipping/Offshore Wind har också en sänkt vinst jämfört med samma kvartal föregående år trots kraftigt ökad omsättning. Senaste tolv månaderna har Bonheurs vinst varit 8,30 NOK per aktie vilket är långt under mitt investeringsantagande på 14 NOK.

Handelsbankens halvårsrapport var då mer upplyftande. Resultatet per aktie ökade 11 procent till 12,50 kronor. Intäkterna steg, K/I-talet sjönk och kreditförlusterna var stabila. Närmre 40-procentig vinsttillväxt i Nederländerna och Storbritannien jämfört med förra året är glädjande. Det finns såklart skönhetsfläckar också, men i denna korta sammanställning förtjänar de inte nämnas.

Börje Ekholms Investor fortsätter att tuffa på vilket syns i rapporten. Budcirkus med mera har drivit en del av innehaven högt så bolaget ser knappast billigt ut men mycket stämmer för Investor nu. Den enda aktiviteten i moderbolaget just nu är att EQT och IGC fortsätter tuktas på miljoner som sedan placeras i ABB där Ekholm ser starka drivkrafter i form av tillväxtländers elutbyggnadsbehov. Jag är inte helt säker på att jag läser fotnoten på sidan 6 rätt, men man tycks se ett marknadsvärde i Mölnlycke som är minst dubbelt så stort som bokfört värde - jag räknar istället med hälften i mitt investeringsantagande.

Sist ut under veckan var Swedbank med en "rökare i krysset" till rapport. Om det inte vore för förvärvet av skånska Sparbanken Öresund skulle det vara riktiga rekordsiffror över hela linjen, nu var de bara lysande. För att få reda på ojusterade siffror får man bläddra till sidan 53 (!) men resultatet per aktie steg rejält till 3,73 kronor och på rullande tolv månader är resultatet 16,45 kronor om jag räknar rätt i Swedbanks snåriga resultat per aktie-redovisning.

Mycket kortfattat var det fyra bra och en dålig rapport. Det blir intressant att följa om Bonheur kan kämpa sig tillbaka till vad jag ser som en normal intjäningsnivå för företaget.

40 kommentarer:

  1. Norge har ju just blivit utsett som den aktiemarknad där risken är lägst. Kanske ändå bra då att vara exponerad mot den marknaden. Aktiemarknaden i Sverige är ju ganska högt värderat för tillfället också. Jag tror att vi nu går in i en lite tråkigare period där aktier med historisk låg volatilitet och hög direktavkastning kommer klara sig bättre igen relativt sätt

    SvaraRadera
  2. Varför är sänkt styrränta fördelaktigt för fastighetsbolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det påverkar indirekt marknadsräntorna vilket utgör en stor del av kostnaderna för bolagen.

      Radera
  3. Blir det Fred Olsen Cruises nu på semestern för familjen Lundaluppsson?

    Ernesto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, har aldrig varit på någon sådan kryssning, någon som provat kryssningslivet?

      Radera
    2. Åkt två ggr i Västindien med jobbet, inget att rekommendera! Håll er i trädgården i Lund så kommer ni få en långt mkt roligare semester...

      Radera
    3. Ett av Fred Olsen Cruises la till utanfor mig forra manaden. Sag tyvarr ganska risigt ut speciellt iforhallande till dem andra som brukar lagga till har.

      Var dock inte sa pass risigt att jag salde mina Bonheur direkt, men tanken slog mig :)

      Personligen skulle jag aldrig valja Fred Olsens fartyg efter vad jag sag, trots att dem antagligen ar betydligt billigare.
      Hoppas alla inte tanker som mig.
      /M

      Radera
    4. Man kan ju gå in på fred olsens hemsida och se videos från alla fartyg. Sen kan man gå in och göra motsvarande på Royal Carribean ellet Carnival. Tror iof att kryssning oavsett är en icke angenäm upplevelse.

      Ernesto

      Radera
  4. Skulle vara intressant att få höra mer om dina tankar kring Bonheur, har de ändrats sedan du köpte?

    SvaraRadera
    Svar
    1. FOE har råkat ut för fler och fler problem och de andra grenarna har utvecklats väl i ett kvartal och dåligt i ett. De affärer man gjort i toppen har sett bra ut.

      En kortversion :-)

      Radera
  5. Swedbanks 75 % utdelning just nu (ttm) följaktligen 12,34 kr... Därtill överkapitaliseringen... I like!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm, yield on cost på 33 % i så fall. 40 % på 20 år verkar uppnåeligt ;-)

      Radera
  6. Swedbanks rapport var som sagt riktigt riktigt stark. Läste dock en kommentar på Affärsvärlden där Citi Research säger att kvartalsvinsten överträffades främst pga positiva engångseffekter och att de inte räknar med att analytikernas vinstprognoser kommer att revideras upp. Någon som vet vilken engångseffekt som avses?

    Mvh
    /Vägen till Frihet
    http://vagentill-frihet.blogspot.se

    Se artikeln på http://bors.affarsvarlden.se/afvbors.sv/site/stock/stock_detail.page?magic=%28cc%20%28detail%20%28tab%20news%29%29%20%28tsid%204515%29%20%28article%20%28id%20urn:newsml:six.se:20140718:SIXN_WHnM5Pdfop:1%29%29%29

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag erkänner att jag läst rapporterna rätt ytligt. Swedbank har haft mycket engångseffekter de senaste åren och säkert även denna gång.

      Radera
    2. Jag har också läst ytligt, allt för fint väder ute =)
      Man får väl gräva lite mer i det där framöver, skulle vilja veta vad Citi Research syftar på, men har inte lyckats hitta något.

      Mvh
      /Vägen till Frihet

      Radera
  7. Håller med anonym, hade varit intressant att höra dina tankar angående bonheur, sälj köp, osv ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag behåller mina aktier men nöjer mig med 5-10% av portföljen.

      Radera
  8. Vilka skattekonsekvenser får du i ditt ISK konto av utdelningen från utländska aktier?

    Med vänlig hälsning,
    Trogen läsare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först en källskatt (vid utbetalningen) som sedan kvittas mot kapitalinkomster vid deklarationen. För många som har en övervikt av utländska aktier eller har små andra kapitalinkomster kan det vara förmånligare att använda kapitalförsäkring.

      Gustavs aktieblogg har skrivit bra om detta, jag skriver dock på iPad just nu, så någon annan får hjälpa mig att länka.

      Radera
  9. Undrar om du syftar på Handelsbankens A-aktie eller B-aktie i bevakningslistan luppen? B-aktien måste väl ändå vara den mest köpvärda då den ger högre direktavkastning?/ MVH nyfiken läsare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper alltid den billigaste av de båda aktierna. Lägre pris på i princip samma värde är lika med högre avkastning.

      Radera
  10. Det vore intressant med en kort analys av Svolder. Ingen av ekonomibloggarna verkar vara speciellt intresserad av detta bolag. Innehaven håller hög kvalite men det kanske är förvaltningsavgiften som avskräcker?

    SvaraRadera
  11. Operativt kassaflöde, om inte jag missförstår, är detta intäkter minus alla kostnader? Dvs. Pengar du kan dela ut eller göra förvärv med?

    "Operativt kassaflöde" och "kassaflöde" - är det någon skillnad?

    Tack på förhand! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, operativt kassaflöde inkluderar inte finansiering (upptagande och återbetalning av lån) eller investering (köp eller försäljning av anläggningstillgångar).

      Radera
    2. Men det är ingen skillnad på kassaflöde och operativt kassaflöde?

      Radera
    3. Jo, det är två olika saker. Kassaflödet inkluderar det operativa kassaflödet men även finansiellt kassaflöde samt kassaflöde från investeringar.

      Radera
  12. Vad tycker du om IBM? Handlas omkring P/E 11.

    SvaraRadera
  13. I och med osäkerheten kring FOE's framtida lönsamhet, tror du Bonheurs Renewable/offshore winds så småningom kan bli lika lönsamt och möjligen "ersätta" FOE?

    SvaraRadera
  14. Jag tycker all ny funktionalitet hos nätbankerna som ger en social commerce aspekt är väldigt fascinerande. Men en viktig slutsats är att det är viktigare än någonsin att kunna vara contrarian. Varför ska man då göra tvärtom om vi tex tar Avanzas kunder? En ledtråd ger dagens Avanza tips där man kan se Avanzakundernas i särklass mest populära utländska aktie - Northland Resources. Fascinerande som sagt var. Hur man över 5000 "investerare" vara så fel ute??

    Det är också intressant att se den enormt tydliga genomslag som finansbloggarnas rekar ger. Vardia, Protector etc leder listan på flest nya ägare listan. Här är det inte lika lätt att säga att man ska vara contrarian, flera bloggare är ju riktigt kvalificerade och ett mkt bra komplement till det man kan lära sig av professionella förvaltare som tex D&G.. Men är det något som historien har lärt oss så är det att när alla drar åt ett håll är det dags att tänka på hur man kan göra saker annorlunda. Det blir spännande att se hur alla rel färska bloggare kommer att klara nästa ordentliga nedgång! Jag tycker investerandet har blivit mer spännande sista åren med den transparens och möjligheter till beteende studier av andras investerarande. Investerande kommer alltid handla om beteendeanalys lika mkt som sifferanalys..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är en fråga som jag också är fundersam kring. Jag är förmodligen delskyldig till hetsen kring Protector (som har gått väldigt bra inte bara kursmässigt utan också resultatmässigt) och Vardia (som ännu har lite mer att bevisa). Jag vet att det finns bloggar med fler läsare som också skriver om bolagen och kanske är mer skyldiga men det är ändå intressant att titta bakåt från fronten i lämmeltåget. Förstelämmeln är först över stupet?

      Ska jag dra slutsatsen att min egen analys är felaktig bara för att den leder till att någon annan får upp ögonen för bolaget och köper (med eller utan egen analys)? Det tycker jag är en märklig slutsats att dra. Kanske vore det rimligare att göra tvärt om? Sälja om folk inte köper på analysen... :-)

      Om man lyckas pricka in bra bolag som är undervärderade och lyckas argumentera för det åtminstone någotsånär så kommer folk förstås att bli intresserade. När det sedan visar sig i resultaten blir det ännu roligare för alla inblandade (bloggare, följare och nätmäklare).

      Jag skulle tycka det var märkligt om jag skulle vara contrarian mot mig själv, om du förstår vad jag menar :-)

      Jag vet att det finns folk som följer vissa bloggare utan att göra egen analys överhuvudtaget och det är lite läskigt. Har man en annan risknivå, en annan tidshorisont eller mindre eget kött på benen blir det inte så kul när dåliga nyheter dyker upp (och det gör det alltid). Kanske sätter någon kaffet i halsen nu när Vardia kommer visa röda siffror Q2, Q3 och kanske Q4 också. Det finns en del frågor på Twitter om de delar ut pengar osv. från folk som inte ens verkar veta vad det är för en typ av bolag eller om de går med vinst överhuvudtaget, men som köper aktien.

      När det gäller Northland är det nog inte i första hand bloggdrivet (minns ingen seriös analys av bolaget) utan forumdrivet, eller lokalbefolkning.

      Slutsats: var inte contrarian mot bloggar per automatik, utan gör din egen analys istället! En blandning av inspiration från andra och eget guldgrävande är åtminstone något som jag eftersträvar.

      Men intressant är fenomenet och beteenden, hur som helst, nu när det har börjat illustreras av Avanza! Nordnets Shareville kan säkert visa på något liknande också om man grottar ner sig i folks portföljer där. Kanske får vi se skillnader mellan folk som använder Nordnet och folk som använder Avanza framöver? :-)

      Radera
    2. @Kenny

      Jag tycker inte du ska axla manteln i den här frågan. Sannerligen så får du någon/några att köpa det du köper. Men det får faktiskt stå för dem själva. De som följer Luppen och pumpat in 60% av portföljen i Bonheur har sannerligen sålt av lite föregående vecka. Det är också tydligt att de önskar att Luppen tydliggör sin ställning till bolaget så att de ska veta om de ska sälja eller sitta kvar. Det senaste Bonheur inlägget var inte tillräckligt tydligt uppenbarligen! Lämmeltåget tuffar på. Om vi får en bearmarket kanske du kan hjälpa folk att inte göra bort sig?

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    3. @ J

      Håller helt med dig.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    4. Nejdå, jag axlar inga mantlar. Var och en är ansvarig för sina egna och endast sina egna beslut. Jag kommer inte att ge pengarna tillbaka eller hänga läpp åt någon annan om det går åt h-e med något som jag skriver om :-)

      Lämmeltågen är olika stora i olika aktier. Om storleken på lämmeltåget skulle betyda något så skulle H&M vara det bolag att gå contrarian mot eftersom det är den mest ägda aktien. Så enkelt är det ju inte och även om ett hundratal personer köper vissa bolag så är de långt ifrån populära bland de stora massorna. Det lär dröja länge innan det skrivs om norska försäkringsbolag i dagspressen, men när det kommer sådana artiklar ska man nog fundera en extra gång!

      Radera
  15. Angående rapportsäsongen och våra fina Svenska verkstadsbolag. Jag läste igår i media att privata placerare/småsparare procentuellt har nettoköpt flest aktier i Volvo och Sandvik de senaste månaderna. Enligt bankfigurerna som kommenterade nyhetsartikeln beror tillflödet på att ”aktierna ser billiga ut” och ”aktierna inte har stigit i takt med index” och så vidare. Det vore intressant att höra Lundaluppens syn på bolagen i fråga – i och med dina passiva innehav genom INDU och LUNDb – och naturligtvis åsikterna från alla härliga Lundaluppen läsare. Det ser ut som om det finns en stark tro på att Volvo/Persson och Sandvik/Faxander ska kunna ”vända” skutan och uppvisa bättre resultat. Det intressanta med Volvo är väl att lönsamheten ständigt skjuts på framtiden samtidigt som småsparare, institut och storägare som Industrivärden fortsätter ösa in kapital. Hur tycker ni själva värdet ser ut på de två bolagen i dagsläget? Är det ett contrarian läge idag eller är framtiden mera komplex för lastbils-, gruvutrustnings-, skär- och materialtekniksindustrin?

    -Konservativ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att både Volvo och Sandvik kommer att komma tillbaka, men det kan dröja flera år. Det är jag beredd att vänta, men så tänker generellt sett inte aktiemarknaden.

      Radera
    2. Snälla hjälp mig här, det är något som jag absolut inte kan förstå. Det talas idag om att Volvo är billigt när aktien handlas till PE 35. Hur kan ett bolag som underleverar gång på gång ha en sådan hutlös värdering? Sandvik är det inte lika illa med men handlas ändå till PE 23.

      Radera
    3. Volvo förtjänar ett högt PE på grund av "the split".

      Lets throw some dart!

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    4. Om Volvo är billigt lär bara framtiden kunna utvisa. Själv tror jag på att undvika mediokra bolag när det samtidigt finns bolag som levererar både bra eller till och med utmärkta vinster.

      Radera
  16. Frågan man måste ställa sig är ju: "Vad behöver Volvo prestera för att motivera dagens kurs?" Om man antar att PE15 kan var lämpligt så får man ta 87/15=5,8 i vinst per aktie behövs för dagens kurs på 87 kr. Volvo har idag en omsättning på 138kr/aktie. 5,8/138=0,042. Volvo behöver alltså nå en nettomarginal på 4,2% för att motivera dagens kurs. Är det rimligt att dom kommer nå dit? Vilka marginaler anser man det rimligt att Volvo ska klara att upprätthålla? Och hur mycket margin of safety ska man ha för att ta höjd för att man kanske tar fel? Det är upp till var och en att svara på. Men jag köper inte Volvo över 80.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.