Sidor

måndag 7 april 2014

Nyhetsflöde, Twitter och annat störande...

Läsarna Storugglan och Lars hade en kort men intressant kommentarväxling här på bloggen häromdagen om nyhetsflöde och hur det påverkar investeraren. Jag måste bara citera Lars öppningskommentar, ibland får han till det rejält:

"Har sett på bloggarna att nu skall något som kallas snålmånad inledas. Man skall tydligen sitta och äta makrillkonserver med rödlök, och kommunens kranvatten därtill. Vill föreslå att man inte nöjer sig med att enbart späka köttet. Värdeinvesterarnas Ramadan behöver byggas ut med att omfatta även andlig späkning. Mitt förslag: All konsumtion av finansporr förbjuds."

För er som missat det har många bloggare inlett en snålmånad där de ska konsumera minimalt. Lars föreslår att detta kompletteras med att man avstår från finansnyheter. Detta att nyheter kan vara av ondo är något som bl.a. Buffett varit inne på många gånger, att det ständiga tickerflödet snarare är ett störande moment än något givande. Idag fick vi också ett bra exempel på hur en mycket skicklig investeringsbloggare kan tappa blicken på målflaggan när nyhetsflödet tillåts påverka.

Storugglan svarade upp med en länk till uppsatsen "Avoid News" av Robert Dobelli som jag genast läste igenom och den slår an många strängar hos mig måste jag säga, både gällande investeringsnyheter och andra nyheter. Många i min föräldrageneration använder nyheterna som sin enda informationskälla och det är för mig skrämmande att se vad det gör med världsbilden. För investerare kan det vara likadant: nyheterna fokuserar alltid på här och nu och på det som väcker uppmärksamhet. Industrivärden är uppstudsiga mot Svenska Dagbladet. Irriterande för Svenska Dagbladet, men är det viktigt i det långa loppet? Vad var egentligen sakfrågan, och vart tog den vägen?

Ett annat exempel är Twitter som är ett mycket roligt, men ganska svårhanterat medium för en värdeinvesterare. Förutom att det är ännu en nyhetskanal där man översköljs med nyheter är Twitter nämligen traders och TA-folks hemvist. Bloggmediet är ganska långsamt och hör till de långsiktiga investerarna i stor utsträckning, men Twitter är fullt av extremt framgångsrika traders och TA-människor (de misslyckade lämnar fältet eller ljuger). Jag har sett några exempel där medbloggare ryckts med och gjort affärer jag inte trodde de skulle göra för sex månader sedan.

Twitter är helt enkelt fullt med folk som gör 10 procent i månaden, eller 1000 procent på två månader. Då krävs det en åsnas psyke för att stanna kvar på den inslagna vägen och tro på värdeinvestering som i bästa fall ger någon procentenhet mer än index och kanske till lite lägre risk - om det görs rätt och disciplinerat, och utan hänsyn till kortsiktigt nyhetsflöde.

40 kommentarer:

  1. Väldigt bra artikel som har relevans både för det verkliga livet och för aktieinvesteringarna. Så länge man håller på med långsiktiga investeringar skulle man egentligen må bäst av att inte kolla till sin portfölj oftare än en gång i halvåret och uppdatera nyhetsflödet ungefär lika sällan. Vad tillför egentligen en nyhet? Kommer man kunna agera fortare än marknaden och tjäna på det? Knappast.

    Jag har själv märkt vad Twitter, andra appar som blinkar i telefonen m.m. gör med mig. Det blir lite som en drog att kolla vad det stod i den senaste kommentaren eller vad någon skrev till en på Twitter. Det är ungefär lika destruktivt som att låta mejlen på jobbet plinga hela tiden så man avbryts i det man håller på med hela tiden.

    Stäng av alla program som blinkar och begränsa nyhetsflöde till ett par-tre gånger om dagen och skippa vissa typer av nyhetsflöden helt. Det är vad jag kommer att göra inte i en månad utan försöka hålla i uthålligt. Tankarna går igen ganska mycket i yoga, mindfulness och liknande, som dock knappast fungerar väl för daytraders ;-)

    Di.se borde man sluta besöka helt. Bloggar håller högre kvalitet, har mer djup och täcker allt av relevans.

    Apropå mitt eget exempel så kanske mer rutinerade rävar redan har trampat i klaveret på samma vis medan mindre rutinerade smårävar kan lära sig något eller hånskratta lite tills skrattet fastnar i halsen när de själva trampar i klaveret, t.ex. när börsen kraschar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren! Ditt eget exempel är ingenting mot de misstag jag själv gjort (se Mina sämsta aktieaffärer till höger), men det kom väldigt lägligt och vältajmat för detta inlägg ;-)

      Radera
    2. Det borde gå att lära sig av andras misstag men jag kan på rak arm inte komma på något som jag inte varit tvungen att lära mig den hårda vägen.
      Kalle56

      Radera
    3. @Kalle56: det är nog tyvärr så att man lär sig mest och bäst av egna misstag. Jag har dock en viss förhoppning om att man åtminstone förstår sina felsteg bättre om man läst om andras ;-)

      Radera
  2. Väldigt spännande att du blev såpass nervös Kenny. Du som även har förespråkat belåning av din portfölj framöver vid en stor nedgång. Jag blir smått orolig att du kommer kunna vara konsekvent i ditt belånade läge längre fram. Jag tycker det är värt att du funderar på det!

    Inget illa menat, bara en brasklapp

    / J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både när det gäller belåning och nervositet kan det vara bra att åtminstone tänka tanken och förbereda sig mentalt långt i förväg för att vara lite mer förberedd när det verkligen smäller. Hur det blir i verkligheten kommer att visa sig men nog inser jag att det kan vara svårare än man tror att agera rationellt alla gånger...

      Radera
  3. Det finns en liten bok av Jean Giono som heter "Mannen som planterade träd". Man läser den på någon timme. Den kan tjäna som parabel för både det ena och det andra. Men mest av allt handlar den om livet. Kom att tänka på den när jag läste det här inlägget.

    /Redaktörn

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fantastisk novell! Har tänkt på den flera gånger som ett rättesnöre för hur man kan tänka långsiktigt, och - osjälviskt.

      Radera
  4. Samma dag som jag klagar och varnar för nyhetsflöde skriver jag själv tre blogginlägg. Varning för denna blogg också alltså ;-)

    SvaraRadera
  5. Eller en månad då man inte FÅR kolla sina aktier..

    SvaraRadera
  6. Aha, se men inte röra...

    SvaraRadera
  7. har ni gentlemen möjligtvis några andra boktips, får gärna handla om värdeinvestering altenativt bara en riktigt bra bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänka snabbt och långsamt av Kahneman är en bra bok utanför investeringsfållan.

      Radera
    2. Värdeinvestering:

      Ronald W. Chan: "The Value Investors" (särskilt första kapitlet om Walter Schloss)

      Bara riktigt bra böcker:

      John Fowles: "Illusionisten"
      Italo Calvino: "Om en vinternatt en resande"
      Haruki Murakami: "Fågeln som vrider upp världen"
      Robert M. Pirsig: "Zen och konsten att sköta en motorcykel"

      /Redaktörn

      Radera
    3. "Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets" av Nassim Taleb är också intressant läsning för investeraren

      Radera
  8. Kan även tipsa om Mr Money Mustaches som vanligt mycket träffsäkra och underhållande bloggpost om The Low Information Diet:

    http://www.mrmoneymustache.com/2013/10/01/the-low-information-diet/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ligger mycket i den posten. Jag försöker göra nåt liknande men det är svårt att bryta helt med skräpmedia när man jobbar framför datorn via nätet. Självdisciplin :)

      Radera
  9. När jag började intressera mig på allvar för aktier en gång i forntiden var det här med att handla själv via internet i sin linda. Av en slump råkade jag läsa en artikel om en amerikan vars namn jag glömt som forskat på hur den ökade tillgängligheten till handel påverkade utfallet. Det visade sig tydligt att de som själva kunde handla över nätet som grupp ovillkorligen fick sämre utfall än de som ringde in sina order, de som alltid besökte banken för alla affärer var de som hade bäst utfall. Vill någon gissa vilken grupp som gjorde flest affärer? Eller minst affärer? I varje fall tog jag till mig det och jag upplever att det tjänat mig väl. Nu har jag inte alls en strategi som är en bråkdel så genomtänkt som luppens eller för den delen någon av "de stora" bloggarna. Ska jag jämföra den med något så är det snarast poker, jag köper när jag uppfattar att börsen är billig, dvs oddsen är på min sida, och säljer när jag tycker börsen är dyr, dvs, oddsen är emot mig. I perioder har jag tittat kurser och läst nyheter dagligen men för det mesta brukar jag titta kurser en gång i veckan eller så. Nyheter läser jag dock alltid om än inte ekonomiska sådana specifikt. Jag rekommenderar ingen att göra som jag gör, jag har gjort dåliga affärer jag också, jag minns specifikt ett tillfälle när jag ringde banken för att sälja Ericsson men det visade sig att "min" kille satt upptagen, "Vill du prata med någon annan?". Jag tackade nej och tänkte för mig själv att "jaja, jag ringer väl i morgon då". Innan börsens öppning dagen efter tyckte Svanen var ett lämpligt tillfälle att gå ut och vinstvarna. Det kostade mig ett sexsiffrigt belopp... Livet är kort, man kan göra roligare saker än att hänga framför en börsskärm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för perspektivet. Själv hade jag inget kapital att tala om innan Internet slog igenom, så jag har aldrig provat någon annan variant. Att lägga telefonorder för hundratals kronor lockar inte heller precis.

      Radera
  10. Mycket läsvärt Luppen!
    Du har självklart rätt, nyheter påverkar på tok för mycket. Även om vi (jag) tänker "det där ska jag inte bry mig om".

    Å andra sidan låter det sjukt trist att sätta på skygglapparna också. Det får bli en svår balansgång istället. Jag kommer säkert att (fortsätta?) göra en del tokiga beslut baserat på impuls, men om jag är medveten om det kan jag jobba med det. Att skriva ner hur jag tänkte, när jag tänkte det, är nog ett bra sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kollar också nyheterna flera gånger om dagen. Det är underhållande och ger en stimulans. Och just det är ju en del av problemet. Men jag är inte redo att avstå helt.

      Radera
    2. Ser det också som ett problem. På di försöker jag sålla ut de "värsta" artiklarna och läsa så lite som möjligt, och hellre läsa va och liknande. Längre reportage etc. Men visst blir man påverkad av all kortsiktighet och känslomässiga reaktioner på marknaden. En nackdel med att ha innehav som G5 är att det skrivs om dem ständigt på börssnack och liknande, och 1 inlägg av 10 innehåller substans.

      Radera
  11. Hej,

    Varning: Detta kan för yngre öron låta som en bitter klagan över svunna tider...

    Helt ärligt, jag tycker utvecklingen av hur vi använder våra telefoner är väldigt tråkig. Jag tror att det är en stor bov i dramat "Den Svenska Skolans Utveckling". Ett nyhetsreportage för inte så länge sedan visade hur svenska 11-åringar måste kolla på mobilen minst var femte minut... Vadå arbetsro? Koncentration och fokus?

    Vi kan inte längre ens vänta en vecka på att nästa avsnitt i en TV-serie (se där, en anakronism om någon!) ska sändas utan måste antingen ladda ner det direkt eller se hela sviten på en gång (à la House of Cards vars avsnitt Netflix ju lägger upp på ett bräde). Tala om "instant gratification"! Lycka till med att vänta i decennier på att investeringar ska bära frukt...

    Missförstå mig rätt. Nyheter och ett brett utbud av nyhetskällor är väldigt viktigt. Jag är dock oerhört glad att jag inte är på tekniktåget. Började använda mobiltelefon (ej en smartphone) 2007 och den har fungerat fram till nu. Hör och häpna: jag ringer med den, ingenting annat... (Att jag överhuvudtaget började använda en mobil beror på att jag gick min hustru till mötes; hon tyckte det började bli förlegat och konstigt att inte äga en)

    Vore jag ensam hade detta inte varit ett problem, men jag har en dotter (drygt tre år och ett halvt år gammal). Vill inte att hon ska bli en mobilberoende bimbo som inte vet vad böcker är för någonting ("de tar ju sådan tid" som några svenska universitetsstudenter uttryckte saken i ett annat reportage jag såg härförleden)...

    Hälsningar

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. För protokollet: Jag köpte House of Cards på DVD och inväntar att säsong två kommer ut på samma format... ;-)

      Carolus

      Radera
    2. Jag kan instämma med Carolus att vi som människor exponeras av otroligt mycket information. Det är inte undra på att vår stenåldershjärna tappar fokus och koncentration. När informationen vi i dag tar in kunde för inte så länge sedan jämföras med information som togs in under en livstid.

      Nyhetsflöden tenderar att påverka till viss del på ens beslut. Ta exempelvis vid vinstvarningar då aktier faller och risken att "passa på" infaller sig, trots att man möjligen inte gjort en ordentlig bedömning innan. Konflikter (ex den i Ukraina) påverkar och får oss att fundera ska jag kliva av eller inte.

      Av de inlägg hittills så tycker jag det vore sunt att avsätta viss tid till exponering emot nyhetsflöden under dagen i fall man inte kan klara sig utan dessa. Smarta telefoner är vår tids nya napp, vart man än vänder sig står folk med gamnacke och drönar fram sociala medier.

      Radera
    3. Låt oss leka med tanken att [välj din favoritvärdeinvesterare här] sitter nervöst klistrad vid en skärm (stor som liten) och nervöst skannar av nyhetsbruset för att... Ja, göra vadå egentligen?

      Göra justeringar av portföljen? Fatta köp- eller säljbeslut? Det är ju löjeväckande...

      Carolus

      Radera
    4. Inflationsteknikern,

      Problemet är snarare: vad är information och vad är distraktion? Och även om vi skulle ha mycket information (och ej distraktion), varför ska vi som investerare hela tiden agera på den?

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
    5. I de flesta fall (om inte alla) bör investeraren inte alls agera. Men jag tror våra kära vänner, "rädsla" och "girighet" vill tala om hur man ska agera. Det gäller att slå dövörat till. Mycket är nog just distraktion och väljer man följa nyhetsflöden för jakt på information behöver man selektiv sålla bort distraktionen. Här tror jag risken finns att man blir påverkad.

      Radera
    6. Min poäng precis ("inte alls agera").

      Som Lundaluppen skrev någonstans i detta inlägg tycker jag däremot det är underhållande att lyssna på alla dessa åsikter om var marknaden eller enskilda bolag är på väg; är det en bubbla etc. Det är inte konstigare än att en fotbollssupporter sitter framför Fotbollskväll eller besöker fotbollsbloggar...

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
  12. Så LL, vad säger du om nyhetsflödet från di och dn här på bloggen? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder min egen sida som något av en "startsida" och om det står något intressant så klickar jag på länken, annars inte. Det går lite snabbare att läsa rubrikerna här än att bläddra igenom deras startsidor.

      Jag delar inte mångas avsky mot di.se, men sajten ska konsumeras med ansvar. Jag har inte tillgång till Dagens Industri via jobbet (kan inte motivera ett inköp för mig själv). Om jag haft det skulle förmodligen di.se ryka.

      Radera
  13. Twitter är ett suveränt medium för day/swing-trejders speciellt om du handlar råvaror och/eller valuta. Det bästa är att du själv kan välja ut de som du tycker tillför ditt eget sätt handla något och samtidigt har tillgång till det väsentligaste när helst det sker under dygnet.

    Har ingen större förståelse för de som handlar efter andra utan själv ha en modell agera efter och här tror jag inte twitter är värre än andra medier.

    Precis som när jag läser din blogg letar jag uppslag och ideer i mitt twitterflöde men jag agerar endast efter mina egna urvalsmetoder.

    SvaraRadera
  14. Det är även viktigt att ha i åtanke att människan tenderar att ta till sig den information som passar dennes världsbild och bortse från obekväm information som inte passar in, sedan kan man ju fundera över vad som händer om man ökar intaget av information... Jag ofta brukar tjata om att Tomas teorem kanske är det viktigaste man behöver ha i åtanke vid investeringsbeslut;-) //Stavros

    SvaraRadera
  15. Tack för en fantastisk blogg. Det är nästan dagens höjdpunkt när det kommer ett inlägg :) Har du funderat något på att ta in Starbucks i bevakningslistan? Känns som att aktien passar bra in i dina kriterier?

    Mvh,
    Christian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag tycker bolaget har fin tillväxt men det är ju inprisat också. Det skulle behövas någon kraftig smäll eller motgång för att jag ska vara intresserad.

      Radera
  16. Hej,

    Vad heter dessa Twitrare som daytradar 10 % till 1000 % i månaden? Skulle vara kul att se någon som faktiskt lyckas med detta, man hör ju oftast bara att det går åt skogen.

    Hls

    SvaraRadera
    Svar
    1. 10 procent i månaden är för många för att nämna. 1000 procent visade sig vara över ett helt år (buuu) när jag sökte upp det:

      Varit bra senaste året, inga större drawdowns. Drömgränsen uppnådd, blir semester på det! pic.twitter.com/nsZgX2jpVo— LivetSomTrader (@LivetSomTrader) February 22, 2014

      Radera
    2. Det är lätt att sitta bakom ett nick och kasta siffror. Just denna vet jag inte men sett flera som alltid är rätt ute. Aldrig förlorar osv. Få lite år 2006 och pokervibbar när alla vann hela tiden :)

      Nöten

      Radera
    3. Lätt att fabulera: ja, visst är det. Å andra sidan: det är ju meningslöst att skryta (om än via lögner) när ingen vet vem man är... Konstigt... Vad är det som får oss att göra så (jag har svårt att få ihop det, psykologiskt sett)?

      Det finns ju många floskler där ute gällande aktiestrategier och vad man bör göra ("The trend is your friend"; "Don't fight the Fed", "Let your profits run" etc).

      En av dem tycker jag dock är lite rolig och den går tillbaka till detta med att försköna sina resultat. Det är när marknaden är riktigt brutal, så brutal att "... even the liars are losing money"... När får vi se det på Twitter, månntro? :-)

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
  17. Trots alla kommentarer på börsforum och alla DI artiklar jag läst så var jag helt oförberedd på senaste dagarnas kursfall. Och på lång sikt har senaste dagarnas kursfall ingen som helst betydelse. Om det inte är ett bevis på hur meningslöst nyhetsflödet är så vet jag inte vad.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.