Sidor

lördag 30 november 2013

Rapport från Lundbergföretagen

I torsdags var Lundbergföretagen som vanligt sist ut bland portföljbolagen med sin niomånadersrapport. Lundbergs arbetar väldigt metodiskt med ett fastighetsbolag som genererar ett stadigt och växande kassaflöde. Eftersom den egna utdelningen är sparsam (1,6 procent direktavkastning i skrivande stund) betyder det att det varje år finns en ansenlig mängd pengar att investera.

Förra året (helår) såg Lundbergs tydligen inte så stora möjligheter i sina noterade innehav utan man investerade 948 miljoner i fastighetsrörelsen och investerade "bara" 618 miljoner i aktier, 432 miljoner av detta var lånefinansierat (28%). Hittills i år har man istället investerat 352 miljoner i fastighetsrörelsen och 1 176 miljoner i noterade aktier, belåningen har finansierat med 713 miljoner (47%). Den stora skillnaden är möjligheten som dök upp att köpa ut Industrivärdens innehav i Indutrade, Lundbergs har nästan dubblerat sitt innehav i detta trevliga bolag som man har god insyn i.

Att 47 procent av årets nyinvesteringar är lånefinansierade, är det en ny policy? Nej, jag tror inte det. Till att börja med haltar jämförelsen mot föregående år eftersom 9 månader som inkluderar egen utdelning jämförs med 12 månader, sannolikt minskar Lundbergs sin belåning något under Q4.

Substansvärdet i bolaget låg den 30 september på 326 kronor vilket indikerar att substansrabatten har gått ner under året. När man bedömer substansrabatten får man ta hänsyn till att ett av de större innehaven, Industrivärden, även det handlas med en substansrabatt, så de totala underliggande tillgångarna är något högre.

Det var länge sedan jag publicerade en bedömning av Lundbergföretagens intjäningsförmåga och en del har hänt i portföljen sedan dess så här är en uppställning:

Innehav
Kapitalandel
Intjäning
L:s intjäning
Fastighets AB L E Lundberg
100 %
340
340
Handelsbanken *)
2 %
12 600
197
Holmen
33 %
970
319
Hufvudstaden
45 %
700
317
Husqvarna
7 %
1 200
82
Industrivärden
13 %
3 900
499
Indutrade
24 %
500
119
Sandvik *)
2 %
7 000
131
Skanska
4 %
4 800
178
Centrala kostnader *)
100 %
-30
-23
Summa


2 158
Per aktie


17,40 kr

*) Denna post belastas med bolagsskatt i Lundbergföretagen

I min bevakningslista har jag räknat med 14 kronor så detta är en ganska kraftig upprevidering. Dessutom räknar jag som vanligt med schablonskatt på fastighetsbolagen vilket ofta är väldigt försiktigt räknat. Bloggkollegan Spartacus gjorde nyligen en värdering av bolaget om ni söker en second opinion.

onsdag 27 november 2013

Avanzakunderna

Jag har skrivit om Avanzakundernas avkastning tidigare och under dagens "Bättre börs"-evenemang presenterade Alexander Boman från Avanza en del statistik om hur bankens kunder investerar. Jag avstår att dra några direkta slutsatser, det kan vi ta i kommentarfältet. Hoppa ungefär 3 minuter och 30 sekunder in i sändningen. Alexanders avsnitt varar drygt en kvart.



Läs gärna Cristoffer Stockmans blogginlägg i ämnet.

måndag 25 november 2013

Uppdaterad bevakningslista

Nu har jag uppdaterat bevakningslistan, som synes ligger dagens inköp Industrivärden som näst "billigaste" aktie i listan. För en beskrivning av hur bevakningslistan fungerar, se detta inlägg.

Inköp Industrivärden

Efter en intensiv intervjuhelg (tack för alla kommentarer och frågor!) var det dags för månadens inköp och valet föll återigen på Industrivärden C som trots en liten uppgång senaste tiden är mest köpvärd av de bevakade bolagen.

Inköpet landade på 110 Industrivärden C för 118,50 kronor per styck. Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

26 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
19 %
Swedbank
2 887
12 %
Industrivärden C
3 200
10 %
Investor A
1 390
7 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Castellum
1 810
5 %
Fortum
1 100
4 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %

Portföljens marknadsvärde är nu drygt 3,9 miljoner kronor. Jag brukar inte kolla värderingen så ofta men nu när 4 miljoner närmar sig så får jag erkänna att jag tittar till lite extra.

lördag 23 november 2013

Intervjuad av Snåljåpen

Jag och Olle Qvarnström på snaljapen.se möttes i veckan på en lönnkrog i Gamla Stan och iförd slokhatt och mörka solglasögon svarade jag på ett antal personliga frågor *). Om ni vill läsa intervjun finner ni den på Snåljåpens sajt, jag kommer att bevaka kommentarsfältet under helgen och svara på eventuella följdfrågor.

*) e-postintervju låter så tråkigt så jag pyntade sanningen en aning här

onsdag 20 november 2013

Recension av Common Stocks and Uncommon Profits

Under genomgången av The Intelligent Investor kom Philip Fishers bok "Common Stocks and Uncommon Profits" upp i diskussionerna. Det var ett tag sedan jag läste den så jag tog upp den igen och tänkte bjuda på en liten rundtur...

Philip A. Fisher var en amerikansk investerare och författare som främst blivit känd efter att Warren Buffett beskrivit sig själv som varande "85 procent Graham och 15 procent Fisher". Hans första och mest välkända bok "Common Stocks and Uncommon Profits" kom ut 1958. Den utgåva jag har läst har tillägget "And other writings" och innehåller även "Conservative Investors Sleep Well" och "Developing an Investment Philosophy".

Common Stocks and Uncommon Profits

Detta är huvudtexten och Fishers "Claim to Fame" och den innehåller ett par centrala punkter. Den första är den checklista på 15 punkter som Fisher rekommenderar för investerare, och redan här börjar jag undra vem som är tänkt att läsa boken, här är listan:
  1. Har bolaget produkter och tjänster med tillräcklig marknadspotential för att få kraftig försäljningstillväxt ett antal år framåt?
  2. Är ledningen fast besluten att fortsätta utveckla produkter eller processer som kan skapa tillväxt när nuvarande produkters eller tjänster potential blivit uttömda?
  3. Hur effektiv är bolagets forskning och utveckling?
  4. Har bolaget en försäljningsorganisation som är bättre än genomsnittet?
  5. Har bolaget en tillräcklig vinstmarginal?
  6. Vad gör bolaget för att bibehålla eller förbättra vinstmarginalen?
  7. Har bolaget utmärkta relationer med sin personal?
  8. Har bolaget utmärkta relationer inom ledningen?
  9. Har bolaget djup och återväxt i sin ledning?
  10. Hur bra är bolagets kostnadskontroll och kontroll över räkenskaperna?
  11. Finns det några andra aspekter i branschen som ger viktiga ledtrådar om hur starkt bolaget är jämfört med sina konkurrenter?
  12. Bygger bolaget sina resultat på kort eller lång sikt?
  13. Finns det en risk att framtida kapitalbehov leder till så stor utspädning att nuvarande ägare inte får tillräcklig andel av utvecklingen?
  14. Talar ledningen öppet med investerare när det går bra, men tystnar när det blir problem?
  15. Har ledningen en otvivelaktig integritet?
Jag har ju själv startat företag och kan ärligt säga att jag inte kan svara glasklart på alla dessa frågor för mina egna företag. Det som är tydligt för mig är att denna lista vänder sig till proffsanalytiker, som även de kommer att ha svårt att få tag i all information. Listan är för all del tänkvärd, men i praktiken oanvändbar för mig. Och vad värre är: jag anser att den är farlig att försöka följa. Den lägger fokus på saker som är svåra att få tillförlitlig information men missar frågor om konkurrens och finansiell styrka.

Den smygande känsla jag får när jag läser "Common Stocks and Uncommon Profits" - som innehåller mycket bra också - är att här är en man som fått till en fullträff med sin Motorola-investering, och sedan målar upp en investeringsfilosofi som beskriver hur metodiskt han kom fram till denna investering och hur förträffligt detta bolag redan från början visade sig inifrån och ut. Jag är inte lika säker att han skulle vara så nöjd med Motorolas senare utveckling. Det är lite som om Lundaluppen skulle skriva en investeringsfilosofi som kretsar kring hur förträffligt det är med oligopolverksamheter och bankrörelser och bevisa det med ett par lyckosamma investeringar några år bakåt.

Conservative Investors Sleep Well

Denna del i boken sammanfattar lite mer koncist den första delen plus att den pratar om priset och hur mycket vikt man ska lägga vid det. Man kan nog säga att här läggs grunden för två koncept som Warren Buffett ofta talar om: vallgravar ("moats"), dvs. konkurrensskydd som vissa bolag åtnjuter, samt  det bevingade uttrycket "It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price."

Developing an Investment Philosophy

Detta är i mitt tycke den intressantaste delen av boken: här beskriver Fisher sin historik som investerare och hur han formats av olika händelser i karriären. Den här delen är i mina ögon den som samtidigt ger mest men som även avväpnar de andra delarna en aning. Svagheten med berättelsen är att den (till skillnad från en blogg eller Buffetts brev till aktieägarna) skrivs i retrospektiv och då kan allt läggas tillrätta och snedsteg målas ut som mer eller mindre medvetna eller värdefulla erfarenheter.

Summering

Eftersom jag har väldigt svårt att ta till mig och se nyttan med huvuddelen i boken så har jag nu, precis som tidigare, problem att se den storhet i boken som många andra ser. Möjligen hade den en viktig plats för länge sedan, men i mina ögon har Fishers budskap förfinats och förklarats så mycket av andra personer att hans egna ursprungliga texter mist sin funktion.

lördag 16 november 2013

Rapporter från Walmart och Maersk

Tidigare i veckan gjorde jag en genomgång av de rapporter som kommit från portföljföretagen dittills. I onsdags och i torsdags kom även Wal-Mart Stores Inc. och A.P. Møller-Mærsk med sina rapporter för tredje kvartalet.

Walmart

Walmart fortsätter att gå starkt på hemmamarknaden i USA men rapporten pekar på vissa problem och förändringar utomlands. Totalt sett hade man en vinsttillväxt på 6,5 procent och tjänar 1,14 dollar per aktie det tredje kvartalet. De senaste tolv månaderna har man tjänat 5,20 dollar per aktie, men prognosen från bolaget pekar på en mindre nergång i fjärde kvartalet. Mitt investeringsantagande ligger på 4,60 dollar per aktie vilket man ju når med en betryggande marginal.

Bolaget har stött på bekymmer i Kina och Brasilien och kommer att stänga inte mindre än 50 butiker, vilket kommer att påverka resultatet med uppskattningsvis 0,06 dollar per aktie. Det säger något om skalan hos Walmart, en av världens största arbetsgivare. Med den nya lagstiftningen i Indien kommer Walmart att investera i egna butiker och stänger därmed ner sin franchiseverksamhet i landet. Denna omställning kommer att kosta ytterligare 0,04 dollar per aktie.

Personligen är jag mycket nöjd med att äga Walmart istället för exempelvis Axfood som kunde vara ett svenskt alternativ. Bolaget är globalt konkurrenskraftigt, har tillväxtmöjligheter och är billigare att köpa aktier i (!).

Maersk

Det danska superkonglomeratet Maersk släppte sin niomånadersrapport i onsdags. Omsättningen har sjunkit med 6 procent räknat i danska kronor medan resultatet har ökat med 1 procent. För kvartalet har man tjänat 1 456 danska kronor per aktie, på rullande tolv månader är siffran 4 570 danska kronor per aktie, väl över mitt investeringsantagande på 3 500 kronor.

Det största affärsområdet, containerfrakten i Maersk Line, har gjort en rejäl uppryckning jämfört med 2012 och ger nu en lite mer rimlig avkastning på investerat kapital (7,8 procent första nio månaderna). Däremot tappar Maersk Oil, de senaste årens starkaste område. Om du tänker dig att läsa en enda sida i rapporten rekommenderar jag sidan 9 som sammanställer samtliga affärsområden, hur mycket kapital de binder upp samt vilken avkastning de ger.

Som alla konglomerat är Maersk inte helt enkelt att förstå, men samtliga delar i koncernen är väldigt starka på sina marknader. En global konjunkturuppgång, när vi nu får se en sådan, kommer att elda på gruppens största affärsområden och förmodligen skjuta vinsterna en bra bit uppåt. I väntan på denna uppgång äger bolaget ett antal verksamheter med betydligt mindre konjunkturkänslighet som gjort att även genom de tuffaste åren har man haft en anständig lönsamhet.

fredag 15 november 2013

Investeraravdrag

I sin ambition att förenkla företagande har regeringen föreslagit ett investeraravdrag, något som gemensamt med starta-eget-bidrag ska stimulera svenskar att starta fler bolag samt att investera i existerande bolag. Vi ska alltså via riktade förändringar i skattesystemet öka tillgången på små bolag i landet samt gynna ägare i mindre bolag jämfört med ägare i medelstora och stora. Vore det inte intressantare att titta på hur man ökar efterfrågan på mindre bolag och deras tjänster? Vore det inte intressantare att stryka ett par-tre specialregler än att införa en till?

I mina ögon kommer detta ha en marginell effekt, införa nya godtyckliga storleksgränser för ägare och bolag att ta hänsyn till (=ännu ett litet element av ökat krångel), samt skapa grogrund för intressant skatteplanering.

Jag har själv startat en handfull bolag och inte ett enda av de besluten hade underlättats av det nya lagförslaget. Vid de tillfällen jag avstått att satsa på en företagsidé hade lagen aldrig knuffat mig över gränsen till ett annat beslut; idéerna höll helt enkelt inte.

Det är inte ofta jag som företagare delar åsikter med V, men som uttalat företagarmisstänkliggörande parti vågar man åtminstone peka på att kejsaren är naken: "Vänsterpartiet reserverar sig. Partiet betonar vikten av att eftersträva ett skattesystem som är enhetligt och likformigt och som har så få undantag som möjligt. På så sätt minimeras också möjligheterna till skatteplanering, menar partiet."

måndag 11 november 2013

Rapportsummering Q3

De flesta portföljbolagen har inkommit med sina rapporter och jag tänkte kort kommentera de rapporter jag inte skrivit om tidigare. De bolag jag äger är inte den typen av bolag där man måste uppdatera webbsidan var femte sekund för att vara den som läser och agerar först på rapporterna. Visst kommer det överraskningar på marginalen som kan påverka börskursen men någon mer grundläggande dramatik är det nästan aldrig.

Handelsbanken 26 %

Handelsbanken är mitt största innehav och jag har redan kommenterat deras rapport, summerat så fortsätter man en intressant tillväxt i Storbritannien och har en stabil verksamhet i Sverige.

Hennes & Mauritz 19 %

H&M:s rapport gäller den niomånadersperiod som slutade i augusti, man har ju ett brutet räkenskapsår. Jag har redan kommenterat rapporten och var väl mest överraskad över hur positivt den togs emot.

Swedbank 12 %

Även för Swedbank har jag skrivit ett blogginlägg om rapporten tidigare. Swedbank verkar just nu drivas för vinstmaximering, inte tillväxt. Om man tittar på bolagets historik kan man undra när pendeln slår tillbaka.

Industrivärden 9 %

Av alla sömnpiller brukar Industrivärdens rapporter vara bland de sömnigaste. Denna rapport är något intressantare än vanligt, men det påminner ändå mest om ett fondprospekt. Det är ett antal grafer över historisk avkastning och resultat- och balansräkningar som egentligen bara sammanfattar aktiemarknadens rörelser under kvartalet. Nyréns sammanfattning är på Anders Borg-nivå och dyker inte alls in i verksamheterna. Jag hittar dock följande unika information i rapporten:
  • Man har börjat köpa aktier i finska Kone
  • Indutrade har avyttrats helt
  • Den korta handeln har varit fortsatt framgångsrik och täcker nästan förvaltningskostnaderna
  • Konvertiblerna har konverterats till 12 procent, sannolikt kommer merparten att konverteras vilket innebär en viss utspädning som dock är transparent i rapporten och har varit så sedan konvertiblerna gavs ut 
Mer än så har i praktiken inte hänt om man redan känner till de kurssvängningar som skett. Det kan man dock knappt kritisera bolaget för - det är ett företag med en investerings- och ägandefilosofi som jag gillar. Jag är inte så säker på priset för ICA, men jag tycker det är helt logiskt att Industrivärden sökt sig till en mindre cyklisk verksamhet givet den portfölj man har i övrigt.

Investor 7 %

I och med de onoterade innehaven blir Investors rapport en aning intressantare än Industrivärdens, men inte heller här brukar det vara mycket dramatik. Kvartalet bjöd på följande:
  • Mölnlycke Health Care har refinansierats och Investor har tillskjutit eget kapital och därmed minskat lånen till företaget. Jag antar att detta kan orsakas av två olika saker: att bolagets övriga finansiärer inte nöjt sig med det egna kapitalet som var för att ge konkurrenskraftiga priser (en något negativ orsak) eller att man håller på att skapa ett mer balanserat Mölnlycke som tål en börsnotering (vilket kan vara en positiv sak).
  • Gambroförsäljningen fullföljdes efter konkurrensverksutlåtanden
  • ABB-aktier för 700 miljoner köptes 
Jag är ju en anhängare av Börje Ekholm, tycker han gjort det mesta rätt sedan han tillträdde som Investor-VD, så för mig har ryktena att han ska lämna varit trista att läsa. Vi får väl se när detta kan aktualiseras.

Sampo 6 %

Jag har kommenterat Sampos rapport i förra veckan och den ser positiv ut. Det har varit lönsamt att äga Sampo och jag tror det finns goda skäl att stanna kvar som ägare. Det största problemet blir väl hur man ska sysselsätta utdelningarna nu när aktiepriserna trycks upp så högt.

A.P. Möller-Maersk 5 %

Släpper sin rapport på onsdag.

Castellum 5 %

Att följa ett välskött fastighetsbolag ska vara som att titta på färg torka, möjligen med undantag för tider med kraftiga räntesvängningar. Castellum följer den formeln rätt väl i sin rapport, man har:
  • Byggt på sitt förvaltningsresultat med goda 7 procent, nu till hyggliga 8,03 kronor per aktie på rullande tolv månader, sannolikt får vi se en motsvarande höjning av utdelningarna till våren vilket skulle innebära 4,20 kronor per aktie
  • Nettoinvesterat 874 miljoner kronor årets första nio månader
  • Den genomsnittliga räntenivån har sjunkit till 3,7 procent från 4,0 procent
  • Den ekonomiska uthyrningsgraden har sjunkit till 88,4 procent från 88,5 procent. Här finns lite förbättringspotential, man har inte lika högkvalitativa lokaler som exempelvis Hufvudstaden, men 11,6 procent vakanser är man säkert inte nöjda med
Castellum är inte sektorns allra konservativaste bolag (som Heba, Hufvudstaden och Lundbergs fastigheter) men avkastar lite mer till en rimligt ökad verksamhetsrisk.

Fortum 4 %

Till skillnad från de flesta bolagen ovan är Fortum ett bolag med en del utmaningar, och rapporten blir därför lite mer spännande. Det tredje kvartalet med industrisemestrar och sommarväder är traditionellt bolagets svagaste kvartal och detta året blev inget undantag. Intäkterna hamnade relativt nära föregående år, men det jämförbara resultatet sjönk med 26 procent. De senaste tolv månaderna har man tjänat 1,52 euro per aktie jämfört med mitt investeringsantagande på 1,40 euro.

De ryska anläggningarna som man investerat tungt i de senaste åren förväntas vara klara i mitten av 2015 och investeringstakten förväntas avta under den kvarvarande perioden. Den ryska verksamheten förväntas ge ett rörelseresultat på 500 miljoner euro under 2015 jämfört med 74 miljoner euro de senaste tolv månaderna. Det blir såklart spännande att se om man kan nå detta mål.

Elkonsumtionen i Norden har fallit något senaste året, men elpriserna på spotmarknaden Nordpool har stigit ganska rejält. De prissäkringar man har gjort de närmaste åren ligger fortfarande en bit över spotpriserna. En stigande prisbild är såklart intressant men kräver också att Fortum kan kapitalisera på det med god produktion i vatten- och kärnkraft. Det är dock kommunicerande kärl: Fortum är en betydande spelare och när deras produktion löper på bra stiger tillgången och priserna lär falla.

Lundbergföretagen 3 %

Lundbergs är ständigt bland de sista att rapportera, den här gången dröjer man till den 28 november.

Wal-Mart Stores 2 %

Rapporten kommer på torsdag.

Johnson & Johnson 2 %

JNJ är ett så stort och diversifierat bolag att rapporten blir nästintill oöverskådlig. Rullande tolv månader har man tjänat 4,48 dollar per aktie vilket ger ett P/E i skrivande stund på 21.

Den största anledningen till att bolaget värderas så högt är att EPS fortfarande belastas hårt av stämningar i USA, och exkluderande dessa ligger intjäningen väsentligt högre. Bolaget lämnar ingen prognos om när stämningarna ska gå tillbaka till normal nivå, men uppenbarligen ser aktiemarknaden ett ganska snart slut. Exkluderande dessa räknar bolaget att tjäna 5,45 dollar per aktie, vilket skulle innebära ett P/E på drygt 17.

Om man tittar segment för segment har försäljningsökningen helt varit koncentrerad till läkemedelssidan, medan konsumentsidan stått still och medicinsk utrustning backat. Detta kan nog i stor utsträckning härledas till en återhämtning från skandalerna för några år sedan med tillhörande produktåtertaganden. På konsumentsidan är varumärket förmodligen något rubbat efter dessa skandaler och det kan förklara att försäljningen där står still. Ett problem för bolaget är också negativa valutaeffekter vilket påverkat intäkterna med hela 2,9 procent.

onsdag 6 november 2013

Rapport från Sampo

Igår kom finska Sampo med sin niomånadersrapport för januari-september 2013, en i mina ögon ganska odramatisk rapport.

Om man ser till redovisat resultat utan ändringar i marknadsvärdena av tillgångarna så tjänade Sampo 2,54 euro per aktie över den senaste tolvmånadersperioden att jämföra med 2,51 euro per aktie för helåret 2012. En liten vinsttillväxt alltså. Mitt investeringsantagande är 2 euro per aktie vilket börjar kännas lågt, ett treårssnitt ligger snarast kring 2,30 euro per aktie idag.

Bolaget består av tre huvuddelar: If, Mandatum och 21 procent av Nordea. Jag tycker själv det är enklast att förstå bolaget genom att titta på de uppdelade resultaträkningarna på sidan 28 i rapporten samt balansräkningarna på sidan 30.

När jag värderar ett företag tittar jag primärt på en "going concern", dvs. vad kan bolagets verksamhet avkasta inklusive det kapital som kan anses verksamhetsnära. Därmed är float huvudsakligen intressant utifrån den avkastning den kan ge, inte dess NAV.

If har en float, dvs. där försäkringsbolaget investerar inflytande premier i avvaktan på att kunderna ska kräva försäkringspengar. Denna float investeras konservativt med idag 11 procent i aktier, resten i olika ränteinstrument. Med tanke på att combined ratio idag ligger under 90 procent bör de 11 procenten i aktier inte vara kritiska för att möta kundkraven över tid.

Deras vinst i försäkringsverksamheten (9 månader) ligger på 422 miljoner euro före skatt, avkastning på float (exklusive värdeförändring) ligger på 278 miljoner euro. Värdeförändringen i en sådan portfölj styrs mycket av ränteförändringar. Att ta med värdeförändringen i bedömningen av intjäningsförmågan är mycket vanskligt. Om obligationer m.m. behålls löptiden ut riskerar man en väldigt stötig resa som slutar relativt odramatiskt och där alla effekter under vägen redan är invägda i räntan som mottagits.

Mandatum har också ett kapital att förvalta, och man kan tro att det är mer äventyrligt förvaltat - här rör sig aktieandelen kring 30 procent. Här rör det sig dock om pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och livförsäkringar där en nedgång i tillgångsvärden i stor utsträckning avspeglar sig i kundens fordran på försäkringsbolaget. När en aktie går ner i din kapitalförsäkring förlorar inte försäkringsbolaget pengar, du förlorar pengar.

Mandatum är mycket mindre än If och drar in 100 miljoner euro före skatt årets första 9 månader.

Nordea ligger något efter övriga svenska banker i sin återhämtning från finanskrisen, till stor del beroende på sin större exponering mot Danmark och andra nordiska länder. Sampos andel av Nordeas vinst är dock 477 miljoner efter skatt, dvs. 68 procent av vad If drar in. Jag tycker det finns goda skäl att tro att Nordea kan öka sina vinster kommande år.

Tittar man på delarna tycker jag Mandatum är svårast att förstå, men den är också minst. Bolagets ställning i Finland är förmodat stark och intäkterna tycks stabila. If hotas i korta loppet av en stormkostnad och i medellånga loppet av att konsumentorganisation tycks tröttna på försäkringsbolagens höga lönsamhet. Jag är dock inte övertygad om att man ska lyckas mobilisera svenskarna på samma sätt som man lyckats kring bolån. Det är mindre pengar och krångligare att jämföra vilket gör många bekväma.

Jag tycker framtiden ser ljus ut för Sampo och höjer förväntad vinst till 2,30 euro per år och aktie.