Sidor

måndag 2 september 2013

Castellum in på bevakningslistan

I min genomgång av svenska fastighetsbolag härom året fastnade jag främst för Castellum, utöver de för mig mer välbekanta Hufvudstaden och Lundbergs. Jag har sedan följt upp med ett par analyser av företaget och den senaste jämförelsen med andra fastighetsbolag finner du här. Nu ögnade jag igenom deras senaste delårsrapport och noterar att aktiepriset mer eller mindre stått stilla medan förvaltningsresultatet stigit till 7,82 kronor för de senaste tolv månaderna.

Med en schablonbeskattning på 22 procent och ett pris på 92 kronor ger detta en P/E på 15 vilket får mig intresserad. Jag har räknat framlänges och baklänges även på Lundbergs men tycker ändå att företaget ser något dyrt ut, trots en fin utveckling av fastighetsbeståndet och dess avkastning. Castellum har dessutom en högre utdelningsnivå där Lundbergs mer är att likna vid diskretionär förvaltning.

38 kommentarer:

  1. Jag har också Castellum på bevakningslistan.
    Har som mål att köpa vid 90kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte det hänger på någon krona hit eller dit, men visst är 90 kronor trevligare än 92 ;-)

      Radera
  2. Det har du rätt i. I det långa loppet äger man bolaget i 5-10år minst förhoppnnigsvis. :-)

    SvaraRadera
  3. Köpte för 87 för en massa månader sedan (vilket innebär att jag redan fått en utdelning om 4%), och jag fastnade för den (som jag upplevde det) sunda och långsiktiga kulturen i bolaget.

    Sen har jag för mig att de bytt VD, så det återstår att se om man åker på en Ratossmäll, eller om den nya gått i skola tillräckligt länge för att fortsätta med ett framgångsrikt koncept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tolkade det där som en gliring till Ratos Vd. Dock kan jag inte upptäcka några direkta snedsteg som Campbell tagit. Utdelningssänkningen var däremot smärtsam, om dock nödvändigt.

      Radera
    2. Svårt att veta. Men jag har en bekant som yrkesmässigt känner nye VD Henrik Saxborn. Googla Henrik Saxborn så ser du att han tidigare jobbat på NIAM som sysslar med fastighetsanalys och investering. Enligt bekanten var Saxborn mycket kompetent i sin tidigare anställning, så fastighetskunskaperna är det inget fel på även om VD-jobbet är en annan femma.

      Radera
    3. Det är stor skillnad i svårighetsgrad att driva Ratos jämfört med ett fastighetsbolag, och som jag ser det fick Campbell inte precis ett uppdukat bord att komma till.

      Radera
    4. Tipp topp! Låter lovande med Saxborn. Angående Ratos är de på min bevakningslista för de bolag som är på väg ut. Vi får väl se hur många kvartal till hon får på sig, men man vill inte sälja när det är som värst.

      Radera
  4. Ett intressant bolag att titta på. Själv fick jag upp ögonen för Castellum när jag såg att Laszlo Szombatfalvy hade en stor position i bolaget. Mannen är ju lite av Sveriges svar på Warren Buffett. Tyvärr blev det inget köp, och sedan försvann tillfället. När Lundbergs kom med sin delårsrapport nu i augusti blev det ett nytt köp. Man är ju ingen anarkist.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag ska ta och uppdatera Lundbergskalkylen här på bloggen vid tillfälle. Ska man välja bolag efter ägare smäller ändå Lundberg högre i min bok än diverse institutioner plus Szombatfalvy, med all respekt för dessa.

      Radera
    2. Tja!
      I min bok är det precis tvärtom om. Szombatfalvy är ett investeringsgeni. Fredrik Lundberg är en pojke som är född med en silversked i munnen. En man som föddes ekonomiskt oberoende. Visst smart och välutbildad, men han har egentligen aldrig behövt anstränga sig. Szombatfalvy är en fattig invandrare från Ungern som skapade en miljardförmögenhet från ingenting. Märk väl han har gjort det genom aktieplaceringar. Det smäller mycket högre i min bok.
      Med vänlig hälsning
      Lars
      P.s Har ibland undrat varför hans namn aldrig förekommer på många av dessa värdebloggar.

      Radera
    3. Min bok influerades definitivt av Szombatfalvy, läste en artikel om honom som gick direkt in i hjärtat. Jag har den dåliga vanan att agera efter hjärta (i kombination med hjärnan), svårt att ändra på.

      Radera
    4. @Lars:

      Jag tycker det är svårt att bedöma S:s investeringsgeni utan att förstått hans metodik. Jag har läst sammanfattningar på några stycken men blev inte så mycket klokare. Man kan hävda att "resultaten talar för sig själv" men jag vill förstå metoden innan jag geniförklarar den.

      Lundberg föddes definitivt med silversked i munnen men har väldigt förtjänstfullt omvandlat den till en diamantbeströdd platinasked. Inte heller L är lättläst, men i princip alla hans företaganden blir ju publika. Dessutom tilltalas jag av mixen företagsledare/investerare av mer personliga skäl.

      Du skulle förresten älska min bakgrund, jag har dock en bit kvar till miljardförmögenheten ;-)

      Radera
  5. Lade precis just idag en stop-loss på Castellum innan jag sett detta inlägg. Känns lite bra att vara före en sån bloggigant som du, Lundaluppen :)

    Ska kolla om det blev något köp så fort jag kommer åt min riktiga dator.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stopploss är ju inte mitt favoritverktyg, köp om du tror på affären, sälj annars. Med ett rimligt tidsperspektiv hänger inte resultatet på sista decimalen och kanske har du istället missat en möjlighet.

      Radera
    2. Hej! Jag lade en stop-loss mest på kul för att se hur det såg ut när den gick igenom och det gjorde den så nu köpte jag på 92. Tycker inte heller att man ska sitta och missa saker för en krona hit eller dit. Jag tänker inte daytrada utan istället värdeinvestera. Men jag är än så länge total nybörjare som vill testa tekniken.

      Radera
  6. P/E 15 - Räknar du enbart på förvaltningsresultat, eller även värdestegringar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara baserat på förvaltningsresultatet.

      Radera
  7. Ekonomen!
    Har man nu gjort en analys, och bildat sig en uppfattning om bolaget och vill köpa spelar det någon större roll med någon eller några kronor hit eller dit? När jag köper gör jag det i marknaden. Då vill jag ha bolaget. Vill du investera i Castellum och ser att det inte blev något köp skall du då sitta och titta på när tåget lämnar stationen för att du inte ville lösa biljetten?
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag har gjort en liten undersökning innan jag köpte Castellum. Jag håller med om att man inte ska hålla på med kronor hit och dit. Jag är en nybörjare på aktier som inte kan så mycket alls. Därför ville jag testa stop-loss när den gick igenom. Jag lade triggerkursen såpass nära nuvarande kurs så att ordern gick igenom. Så jag har köpt på 92.

      Jag läste Castellums årsredovisning och såg att de ökat sin utdelning samt resultat varje år. Det är inget jättehippt bolag utan det går ungefär som börsindex. Men det verkar rätt stabilt. Har också lite bekant-koll på VD Henrik Saxborn som åtminstone varit kompetent på tidigare jobb.

      Radera
  8. Skulle du inte kunna publicera din bevakningslista? Var ett tag sen sist och skulle vara intressant att få se Både Castellum och Autoliv i den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den senaste uppdateringen finner du från en länk i det här inlägget. Jag kommer med en ny i samband med nästa inköp.

      Radera
  9. Äger Castellum sen ungefär ett halvår, ingen strålande affär hittills men tänker såklart långsiktigt.
    Hur tänker ni angående Castellum och räntan? Nyheter som tyder på nån form av räntehöjning påverkar aktien negativt. Hur står sig bolaget när räntan långsamt kommer börja ticka uppåt? För man över på kund och höjer avgifterna? Nån som vet hur lönsamheten sett ut tidigare just när räntan stiger?

    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har precis köpt Castellum efter att ha tittat lite på denna aktie ett tag. Det verkar vara en aktie för försiktiga värdeinvesterare. När räntan stiger påverkas ju fastighetsaktier negativt p.g.a. ökade kostnader. Å andra sidan, i Castellums fall, så innebär en höjd ränta troligtvis att konjunkturen är bättre och då ökar hyresintäktsmöjligheterna och balanserar ränteökningarna.

      Tittar du i Castellums senaste årsredovisning ser du att både utdelning och förvaltningsresultat per aktie tickat på stadigt men uppåt sedan 2003. Under 10 år har räntan både gått kraftigt upp och ned så Castellum verkar tåla en del.

      Radera
  10. Hej Luppen,

    Inkassobolaget Lindorff står inför en börsintroduktion 2014, vad tror du om den kommande aktien? Är det något som skulle vara intressanst för dig?

    /ANdreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en analys av branschkollegan Intrum Justitia här, där jag hade lite betänkligheter kring affärsmodellen. Som jag ser det har man en instabil affärsmodell med en motpartsrisk som kan explodera i dåliga tider, därför är jag skeptisk.

      Radera
  11. Senast jag kollade på Castellum hade dom hög skuldsättningsgrad, Castellum hade dubbla skuldsättningsgraden i förhållande till EK jämfört med t ex Hufvudstaden som hade 0,3 i skuldsättningsgrad. Högre räntor är definivt en nackdel för Castellum. Lundbergssfären har låg direktavkastning men det behöver inte vara en nackdel om de utnyttjar vinsterna för att öka värdet på tillgångarna för sina aktieägare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jämfört med Hufvudstaden och Lundbergs är Castellum högt belånade, men jämfört med i stort sett hela resten av branschen är det inte så. Vissa av de andra har på sistone minskat sin belåning genom att utfärda preferensaktier. Köparna av dessa preferensaktier verkar dock betrakta dem ungefär som obligationer...

      Radera
  12. Är inte Sveriges finaste fastighetsbolag Hufvudstaden med sympatiske Vd:n Ivo Stopner köpvärt idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äger ju en del Hufvudstaden indirekt via Lundbergs, men avkastningen är helt enkelt för låg (priset för högt). Räknat på ett förvaltningsresultat liknande Castellums definition ligger P/E på närmare 20 för Hufvudstaden.

      Radera
  13. Lundaluppen, om du skulle träffa Fredrik Lundberg och fick möjlighet att ställa en fråga, vad skulle du fråga då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert en bred och öppen fråga om hur han väljer vilket innehav han ska öka i när kassaflödet tillåter. Det är inte alltid helt lätt att förstå varför han väljer ett specifikt innehav att öka upp i.

      Radera
  14. Hej,

    Läser på DI idag att IMF varnar för att den gemene svensken i ett internationellt perspektiv är högt belånad. Svensken behöver inte amortera på sina lån och kan även dra av räntekostnader och slipper på så vis undan en del av skatten. Lägg där till historiskt låg reporänta.

    Nu är jag ingen nationalekonom men det finns uppenbarligen en viss risk för att den svenska fastighetsmarknaden är rejält högt värderad. Riksbanken, vilken består av några av Sveriges mest kunniga ekonomer, även om vissa ifrågasätter detta, tycks vara så oroliga för svenskens höga belåning att till och med inflationsmålet, vilket riksbanken har som huvuduppgift att hålla koll på, får stryka på foten.

    Om nu reporäntan skulle höjas, amorteringskrav införas eller att fastighetsägare inte längre kan göra avdrag på skatten, jag håller inte något av förslagen för osannolika, finns det en rejäl risk att värdet på fastigheter minskar, vilket jag antar skulle göra illa vid ett fastighetsbolags värdering.

    Herr Lundalupp: Är det inte en oerhört stor nedsida i att köpa ett fastighetsbolag just nu? Danmark ligger rätt nära Lund har jag för mig och man kan ju titta på vad som hände där för några år sedan. Ser även att 41 % av dina investeringar, vilka är beundransvärt stora, utgörs av Sveriges två största bolånekoncerner. En sättning i bostadsmarknaden kan sannerligen göra illa vid dessa också.

    Reaktioner på detta inlägg? Lars eller någon annan riskreflekterande själ?

    Rick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju såklart ingen makroexpert, men min syn är att den nersidan till viss del är inprisad i både bolåneinstituten och i fastighetsbolagen (vissa av dem i alla fall). Jämför marknadens avkastningskrav på dessa bolag med vilka krav man ställer på industribolagen så förstår du vad jag menar. Det är ingen slump att Alfa Laval etc. hamnar långt ner i bevakningslistan medan dessa bolag hamnar högt.

      Jag tror att de mer konservativa fastighetsbolagen kan få en rejäl värderingssmäll vid en ny fastighetskris, men överleva, medan de mer offensiva bolagen får riktiga problem.

      Självklart skulle jag, om jag var säker på att en sådan kris skulle uppstå, avvakta tills dess och köpa upp aktier då. Men när sker det? Sker det överhuvudtaget eller får vi se en flat bostadsmarknad tills priserna blir mer "korrekta" i förhållande till inkomsterna? Vad är rätt jämviktsläge för räntan i en värld där riksbanken håller räntorna så låga att en procentenhet kan dubblera finansieringskostnaderna för privatpersoner och verksamheter?

      All investering är riskabel och om man väljer att enbart titta på svaga scenarier löper man risk att inte investera alls. Tittar man bara på guld och gröna skogar blir det Northland-äventyr istället. Min förhoppning är att jag håller mig däremellan.

      Indexinvestering är förresten inget särskilt bra skydd mot detta heller. Vid en eventuell fastighetskrasch i Sverige får man nog finna sig i att de allra flesta tillgångspriser sjunker. Det man vill ha då är investeringar (och gärna ett jobb) som ger positiva kassaflöden så att du kan dra viss nytta av dessa lägre tillgångspriser.

      Radera
  15. Hej Lundaluppen!

    Har ägt Kinnevik i snart 4 år och priset på aktierna är upp ca 80%. Kurs/Eget kapital ligger på 1,14 enligt Avanza. Kinnevik brukar handlas med en substansrabatt på ca 20-30% tillsammans med övriga investmentbolag. Vad är det som gör att marknaden har bestämt sig för att uppvärdera bolaget? Dolda värden i internetbolag? Jag skulle inte köpa Kinnevik idag och tycker snarast att bolaget ser dyrt ut i dagsläget. Så jag går i säljtankar. Pengarna ser ut att kunna arbeta bättre i just Castellum eller Holmen i dagsläget.
    /Jultomten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jultomten,

      Substansvärde och eget kapital är inte riktigt samma sak. I en substansvärdesberäkning tar man alltid upp tillgångar till marknadsvärde medan eget kapital spelar efter lite andra regler. Kinnevik handlas fortfarande med en påtaglig substansrabatt.

      Jag beundrar Stenbeck, både den avlidne och dottern, men har aldrig lockats av Kinneviks innehav.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.