Sidor

torsdag 25 juli 2013

Inköp Industrivärden

Tyvärr har det varit lite prisuppgångar på sistone, men jag slog till på 110 Industrivärden C idag. Det verkar som att jag prickat något av dagens högsta pris med mina 118,20 kronor, men tajming har jag aldrig inbillat mig kunna. Därmed ser aktieportföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
19 %
Swedbank
2 887
13 %
Industrivärden C
2 400
8 %
Investor A
1 200
7 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
4 %
Fortum
1 100
4 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Teknologiportfölj

3 %
    Apple
10

    Google
8

    Microsoft
170

Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %
Beijer Alma
98
0 %

Portföljvärdet är nu 3,5 miljoner kronor. Bankpriserna har stigit igen efter nergången senaste månaderna. Bloggen har lidit hårt av sommarvärmen och det finns en hel sjö av rapporter att kommentera, jag får återkomma med det och med bevakningslistan.

46 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag vill följa din blogg via mail, hur gör jag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vanligt är väl förvisso att man använder en rss-läsare för bloggar men...

      Prova denna sida: http://blogtrottr.com/
      Ange http://lundaluppen.blogspot.com/feeds/posts/default som URL och fyll i din e-post så kanske det funkar. Jag har själv inte provat. :)

      Radera
    2. Jag har inget bättre förslag än Anonyms ovan. Någon annan som har något förslag?

      Radera
    3. Min blogger-site har en funktion att maila alla inlägg till valda epostaddresser under inställningar, om du tycker det är ett alternativ..

      Radera
  2. Passar på att ställer en öppen fråga här på denna utmärkta blogg som jag börjat upptäcka: Är halvny inom värdeinvestering och är precis i startgroparna för att bygga portfölj. Mycket av principen bygger ju på att spara regelbundet och införskaffa så många andelar som möjligt så att utdelningen i sig ger en passiv inkomst. Jag har ca 300.000 kr i likvider; Ska jag dundra in med allt till en början för att snabbt få andelar som ger mig ränta-på-ränta-effekt eller ska jag ha tålamod och köpa lite då och då vid nergångar? Jag kan känna att många bolag är ganska högt värderade nu. Samtidigt köper jag ju på lång sikt och pengarna ska in i aktieportföljen förr eller senare. Hur skulle ni ha tänkt i dagsläget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte Lundaluppen, men kan ge dig min syn på det hela.

      Som du skriver är allting ganska högt värderat just nu. Det borde antyda att det inte är lämpligt att trycka in allt. Dock är det väldigt svårt att tajma aktieköp, därför gör många endast ett köp per månad - förslagsvis när lönen kommer in. Genom att ha ett månatligt köp så slipper du tänka på om du har tajmat marknaden rätt.

      Samtidigt kan man också diskutera om du vill köpa in dig rejält i ett bolag redan från början. Säg att du köper Industrivärden för 100 000 kr men att aktien sedan dalar till 90 kr. Då har du redan köpt för såpass mycket att det blir svårt att snitta ner ditt inköpspris. Således borde köp på ca 15 000 kr vara lagom. Då är det ingen fara om aktien går ner några procent - du har gott om utrymme att utöka din position ändå.

      Slutligen tänker du vad du ska göra med dina pengar som inte är investerade. Öppna ett sparkonto i din bank där dina pengar inte är tidsbundna. Då får du i alla fall 1.5% i ränta för dessa pengar och du kan ta ut dem när som helst (nåja, mellan 08-17 vardagar) om du vill göra ett aktieköp.

      Radera
    2. Att marknadstajma är extremt svårt och även om vi haft en lång börsuppgång nu så är börsen inte superhögt värderad om man tittar till historiska priser. Om jag var du skulle jag därför investera hälften nu och sedan hälften om 1-2 år/då PE-talen sjunkit markant.

      Radera
    3. Jag hävdar att man kan marknadstajma "lite grann"... följer man ett fåtal aktier några månader ser man vid vilka nivåer det är billigt respektive dyrt. Industrivärden har t ex i princip rört sig mellan 110-120 kronor under året, förstår inte varför man ska köpa på 118 då... lyckades själv köpa på 110 för några veckor sedan och vi kommer sannolikt få se de nivåerna under de närmaste månaderna också. Förutsätter förstås att man kollar av kursen flera ggr/dag vilket kanske inte alla har lust med...

      Radera
    4. Varför är det sannolikt att kursen inte kommer stiga till 125 kr under de närmaste månaderna?

      Radera
    5. Jag förstår inte riktigt denna rädsla för att köpa nära ATH. Åtminstone inte om man är långsiktig. Börsens naturliga nivå är alltid nära ATH eftersom vi lever i en växande värld där företagaren hela tiden blir duktigare på det de gör,växer och ökar sina vinster. Visst finns det en konjunkturfaktor man ev. kan ta hänsyn till, men annars är det bara att köpa. Tror man inte på att börsens naturliga läge är att hela tiden nå nya ATH kanske man inte skall köpa aktier.

      Radera
    6. @Gustav
      Håller med dig. Min erfarenhet av dessa övningar är att man ofta tjänar pengar på att köpa på ATH. Aktien har då ofta en starkt stigande trend. Köpte HM på 220kr. Idag blev det fler nu till kurs 242kr. Tycker HM ser fundamentalt intressant ut, och marknaden verkar bekräfta mina tankegångar. Inte omöjligt att aktieägarna kan se fram mot 10,50kr i utdelning. Hade jag varit lundaluppen hade jag köpt HM istället för Industrivärden. Genom köpet av Industrivärden ökar slagsidan mot Handelsbanken ytterligare.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    7. Hej Lars,

      Om du köper ett företag som representerar ett gott värde när aktien har haft en starkt stigande trend innebär det då att du säljer denna aktie när den trenden inte längre är lika stark? Jag menar om du inte ska sälja varför väntar du då på att marknaden ska bekräfta dina tankegångar. Försöker läsa igenom A Random Walk men jag tror inte jag riktigt förstår hur allt hänger ihop än.

      Radera
    8. @Anonym
      Jag försöker köpa och sälja på en stigande trend. Jag tycker HM ser fundamentalt intressant ut. Det verkar som det ökande antalet butiker, den stabilare IT plattformen, och etableringen på nya marknader börjar ge resultat. Aktien börjar stiga, och då ökar man sina insatser. Märk väl här agerar jag med min korta portfölj!! Min långa portfölj är indexerad, och här agerar jag helt annorlunda. Roligt att du läser A Random Walk. Tror det är den viktigaste boken en sparare någonsin kommer att hålla i sin hand. Tänk hur mycket bättre det gått för majoriteten av denna bloggs läsare om man månadssparat i en indexfond typ Avanza zero, och kanske byggt på med Lundbergs och Svolder. Läs gärna lundaluppens inlägg om Avanzaavkastning.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    9. @Lars

      Lite marknadstiming med andra ord då;)

      Håller med om att månadssparande i Avanza Zero troligen är det bästa alternativet för majoriteten av läsarna av denna och andra bloggare, kanske även för mig. Tror att ett av de stora problemen med bloggläsare är att man läser för många bloggar och plockar lite här och var. En dansk bank här, ett förhoppningsbolag där och sen lite industrivärden på det. Det gäller att hitta en(!) investeringsfilosofi som man tror på och kan följa i vått och torrt. Annars är risken stor att man vaknar en dag och inser att det här med aktier var ju inte så roligt ändå och så låter man pengarna ligga på banken istället (better safe than sorry kanske).

      Radera
    10. @Anonym
      Vi Random Walkers brukar alltid fråga oss själva: Vad att göra med den sista femtedelen? Tror Malkiel uttryckte det så här handeln med aktier is like makeing love it´s to fun to give up. Jag arbetar med en allokerad portfölj, och en kort portfölj. Håller med dig bloggläsarna kikar runt en dansk bank och lite Apple är ett måste. Industrivärden är väl kul har nyss fått med ICA i båten etc etc. Fast någon krydda måste jag ha. Ser inte Cdon lite spännande ut? Man har noll koll på vad man sysslar med, och ingen genomtänkt investeringsstrategi. Man har inte tänkt igenom hur man agerar under press, och vilket procental man behöver ha i kontanter.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    11. Just hur man agerar under press tycker jag är extra intressant. Jag har ifrågasatt tidigare om någon har en sälj strategi? Många har en sälj strategi i form av jag säljer när det ser över värderat ut. Men när är det över värderat? P/E 20, 30, 40, 50? eller något annat mått?
      De flesta har en köp strategi men ingen utarbetat sälj strategi, vilket kanske är viktigare än köp strategin. Många resonerar också att jag köper "buy and hold" kandidater. Men även om man siktar på att äga något i 30 år så gäller det att ständigt utvärdera kandidaterna. Om nu en börjar prestera dåligt efter 5 år, när säljer jag? Har inte fått något svar från någon och håller med om att det är svårt, men tycker en större debatt borde finnas om sälj förfarande också.

      Radera
    12. Många gånger så sägs det att majoriteten sparare skulle klara sig bättre med avanza zero än att själv köpa aktier med hänvisning till en undersökning som jag antar att avanza ligger bakom. Min fråga är hur man har räknat in likvida medel som ligger i en depå, kf eller isk. Jag tror inte att man har tagit hänsyn till detta och då blir studien, eller vad man skall kalla det, inte så intressant i mitt tycke.

      Radera
    13. Det är inte Avanza som var först med att komma fram till att majoriteten av sparare får bättre avkastning av månadssparande i indexfonder än att försöka "marknadstajma" enskilda aktier . Det finns massvis av information som jag önskar att jag smidigt kunde länka in här men enklast är nog att söka upp faktan själv om man är intresserad av att lära sig istället för att "spekulera om hur man tror att saker ligger till".

      Radera
  3. Jag tycker priset var helt ok. Med mina beräkningar på ett avkastningskrav på 4% ger det en målkurs på 125Kr. Så du köpte med säkerhetsmarginal dessutom.

    SvaraRadera
  4. Finns det någon anledning till att du "bara" köpte 110 aktier nu i juli medans du i maj köpte 200 st?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade mer pengar att investera i maj (utdelning).

      Radera
  5. Grattis till ATH i portföljen!
    Ser att du återinvesterar utdelningarna + lönearbete. När tror du portföljen blir ett självspelande piano?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inom tio år borde det vara helt frivilligt att jobba, men det går såklart inte att vara säker på sådant.

      Radera
  6. Jag fyllde också på med Industrivärden idag på förmiddagen till priset av 118,2kr stycket. Det var då jag hade tid att handla..

    Tack för en mycket mycket läsvärd blogg!!

    SvaraRadera
  7. Wal-Mart Stores kanske är en bra aktie att spara i, men de verkar betala ganska låga löner i företaget. http://www.youtube.com/watch?v=OfXYze1Epm0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett extremt effektivitetsdrivet företag och de snålar på allt, inklusive de anställda.

      Radera
  8. 42 % bank, vara shb utgör 29 procentenheter och sedan 19 % HM. Tre företag och två branscher utgör över 60 % av portföljen. Luppen, hur ser dina funderingar ut runt portföljkoncentrationer och vad som är 'lagom'?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag försöker bredda mig något, men det går sådär. Under lång tid har banker varit undervärderade i mina ögon och därmed har jag inte kunnat avstå. När sedan priserna korrigerats har värdestegringen på bankerna gjort att mina investeringar i annat bara delvis hållit emot den förskjutna balansen.

      Radera
  9. Hej alla glada investerare!

    Jag har precis läst igenom "A random walk down wall street" 2 gånger, som säkert många redan av er har läst. Den fick mig att faktiskt vilja investera en del av kapitalet i indexfonder. Så innan jag ger mig ut på min egen indexjakt tänkte jag fråga er vilka era indexfonds favoriter är, om det finns några?

    Ber om ursäkt till dig Luppen, jag vet att du inte pysslar med fonder, men detta är i skrivandetsstund den bästa kanal jag vet, ta det som en komplimang :)

    /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza zero... inte för att jag skulle vilja investera särskilt mycket i den just nu när index är på den högsta nivån sen 2007 iofs.

      Radera
    2. Jag investerar en mindre fast summa i Avanza Zero varje månad, och sen köper jag aktier större summorr mer sällan när jag hittar något jag vill ha.

      Att köra "dollor-cost-averageing" på en indexfond tror jag är en väldigt bra strategi för väldigt många människor. Jag vet inte var man drar gränsen mellan "småsparare" och "storsparare?"/investerare. Det fina med fonder (med låga eller inga avgifter) är att det blir väldigt få känslor inblandade när man handlar. Det är mycket lättare att hålla sig i skinnet och investera mekaniskt. Vissa tror att de är "bättre än" så och inte behöver mekaniken. Vissa har rätt, men de flesta har antagligen väldigt fel. =)

      Själv har jag Avanza Zero och Spiltan Investmentbolag.

      //Erik

      Radera
  10. Ska nog förtydliga lite, breda indexfonder, USA, Swe, Europa, Emergin markets, Asien, världen med mera.

    Vilka är era favoriter och varför?
    Avanza Zero är trevlig om man är intresserad av att köpa de 30 högst omsatta på Stockholmsbörsen, där köper jag hellre rena aktier i de bolag av dem jag tycker om. Dock visar det sig om och om igen att det vore bäst för de flesta svenska småsparare att köpa just A-Zero och inte Africa Oil, Northlandresources, Fingerprintcards, PAresources mm... :)

    Jag har för mig att signaturen "Lars" har pratat en del om diversifiering och riskminimering tidigare, kanske du orkar upprepa leta herr Lars?

    /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är långt ifrån någon expert, men här är iaf exempel på global-, europa-, emerging- och usafond som följer olika index.
      Förvaltningskostnaden ligger på 0,4-0,8%

      Danske Invest Global Index
      Handelsbanken Europafond Index
      Handelsbanken MSCI Emerging Mkt Index A
      Handelsbanken MSCI USA Index

      Hoppas inte det anses för offtopic med fonddiskussioner här i kommentatorsfältet.

      Med vänlig hälsning
      Christian

      Radera
  11. Nu måste jag passa på att fråga här. Vad har egentligen hänt med adressen www.lundaluppen.se? Ekonominyheter? Är detta något som du ligger bakom eller vad är det som händer där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag gav upp adressen och någon annan såg dess värde för att driva trafik. Jag har inget med den att göra.

      Radera
  12. @Lundaluppen

    Hur ser du på SHB i portföljen? Här har vi ett bolag som utvecklas bra. Allt går som det skall vad jag förstår. Aktien däremot börjar närma sig övervärderad, eller varje fall fullvärderad. Bankerna brukar stiga kring årsskiftet, om vi tänker oss att SHB börjar gå mot 350 kr på vårvintern 2014. Kommer du att agera då? Eller har bolaget fått samma status som Coca-Cola hos Berkshire? Det är inte till salu.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror priset ska upp till snarare 400 kronor innan jag börjar känna lust att sälja. Det finns inga heliga innehav, men SHB har en fin långsiktig utveckling och jag tror mig förstå bolagets styrkor och svagheter. Det är inte så enkelt att hitta bättre investeringsalternativ.

      Radera
  13. Hej, en kommentar ang allt off topic här på Luppens sida: Vi är många som tar oss friheten här och jag hoppas verkligen att Luppen har överseende för dessa "övertramp", personligen tycker jag att nivån är hög och att diskussionerna skapar ett mervärde. Dessutom är det ett gott diskussionsklimat. Gissar att många av oss här är f d skribenter på börssnack som di tyvärr högg halsen av för något år sedan. idag är det väl bara de närmast sörjande kvar. Här finns definitivt ett behov och kanske en affärsidé (?) för någon driftig person. Själv är jag tyvärr inte den personen men kanske finns det krafter där ute!

    SvaraRadera
  14. Hej,

    Jag har läst ganska länge och mycket på din blogg men jag har svårt att greppa varför P/E 15 ger en avkastning på 6,7 %? Är det 6,7 % avkastning på företagets egna (inkrementella) kapital som man sedan kan förvänta sig ta del av i form av utdelningar. Eller är det avkastningen om aktiekursen växer ifatt det inneboende värdet eller både och kanske? Som sagt lite svårt för mig att greppa.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inversen till P/E, alltså E/P är i detta fall 1/15, vilket ger 0,067 eller 6.7%. E/P, alltså earnings genom price är helt enkelt samma sak som avkastning och det är utifrån denna enkla regel som man kan anta en avkastning på inversen av P/-talet.

      Radera
  15. Har du tittat något på Ratos ännu?

    SvaraRadera
  16. HAHA Luppen, det riktigt sprutar ut inlägg, lite svårt att hinna med och läsa för oss supportrar ;-) ber dig därför dra ner något på tempot!

    Skämt o sido, hoppas sommaren varit strålande!

    Mvh

    CB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå sommaren är fortfarande fin ;-)

      Radera
  17. Vad tror du om Luxottica efter 60minutesinslaget om varför glasögon är så dyra?

    SvaraRadera
  18. Hej Lundaluppen!

    Har precis börjat engagera mig i aktiehandel, tyvärr redan förra året då jag gick in med en stor del av mitt spar i Northland Resources. Jag inbillade mig att jag hade koll på situationen fram tills dess att den handelsstoppades och annonserade NE. Jag tror jag drabbades av det klassiska syndromet den som gapar efter mycket.... Det blev en dyr läxa, men jag har börjat lärt mig börja tänka i andra banor.

    Jag gillar starkt den inställningen till aktiehandel som du verkar ha, att investera i bolag som inger förtroende och en hållbar långsiktig strategi för sin verksamhet.

    När jag läste om din senaste investering i Industrivärden C blev jag nyfiken på det, och gav mig på att läsa om det.. Då uppstod en fundering kring att "sprida ut risken". Du har en stor del aktier i Handelsbanken för att du gillar dem, men du upplever att du har tillräckligt mycket där för att gå in med mer? När du nu investerade i Industrivärden, vars portfölj består av 23 % Handelsbanken, hur tänkte du då? Du lägger inte för många äpplen i samma korg? Eller upplever du det som ett sätt att indirekt investera i Handelsbanken på ett sådant sätt att du minimerar risken?

    Jag är nyfiken, mest av den anledningen att jag aldrig vill göra en sådan tabbe som jag gjorde med Northland igen..

    Fråga två. Vilken plan har du för du investeringar tidsmässigt? Tror du att din portfölj kommer se väldigt annorlunda ut om 5 år? Och när planerar du att använda pengarna du investerat? Är det en pensionsförsäkring eller planerar du använda dem inom 10 år?

    Jag vill bara få en bild av ditt grundperspektiv. Jag är själv väldigt novis..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej David, beklagar erfarenheten med Northland. Jag tycker det låter bra att det fått dig in på andra investeringstankar.

      När det gäller Industrivärden är det såklart inget plus ur diversifieringsperspektivet att de har så stort överlapp i Handelsbanken, men jag har ändå bedömt att om jag är trygg med 30 procent i portföljen så är det ok att "spä ut" med 23-procentiga inköp.

      När det gäller min tidshorisont tror jag den beskrivs bäst i min investeringspolicy.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.