Sidor

lördag 27 april 2013

14 månader med teknologiportföljen

Den 8 februari 2012 dokumenterade jag för första gången en genomgång av "teknologigiganterna" Apple, Google och Microsoft (AG&M), där jag lyckades överkomma min beröringsskräck för aktier inom detta segment. Dagen efter köpte jag mina första aktier i trion. Nu har det gått drygt ett år och jag tänkte ta en titt på om min syn på bolagen ändrats och vilket utfall jag fått.

Om bloggen vore ett självändamål har inköpen av AG&M varit en lysande affär. Inga andra innehav har väckt i närheten av samma intresse som dessa tre. Både bolagen som sådana och tanken på att köpa dem i grupp tycks dela läsarna i två ganska lika stora läger, vilket naturligtvis leder till intressanta diskussioner. Jag misstänker att andra bloggare har samma erfarenhet.

Ett annat och intressantare perspektiv är såklart värdeutvecklingen. Mina aktier i AG&M har till dags dato stigit ca 4 procent i marknadsvärde sedan deras inköpstidpunkter. Portföljen som helhet har stigit ca 25 procent i värde exklusive utdelningar. Direktavkastningen från AG&M är ungefär 1,7 procent medan totala portföljen ger 4,2 procent, så inte heller där kan man hitta någon förmildrande omständighet: det hade varit bättre att investera i övriga portföljen än i AG&M under den här tidsperioden. Fyra procent upp och en till två procent direktavkastning dessutom är dock ingen katastrof på något sätt, det är ju med marginal bättre än säkra räntan.

Den mentala påfrestningen att äga några av världens mest omskrivna och omtalade företag ska inte underskattas. Alla tre är extremt påpassade men Apple står i en klass för sig. Till detta kommer att världen är väldigt bipolär mot just Apple. Antingen hålls de fram som föredöme och deras produkter lyfts till skyarna eller så döms de ut som nästa Nokia. Ljumma omdömen har såklart aldrig sålt lösnummer, men i Applefallet är detta extremt. Det varierar också över tiden vem som leder i dragkampen. När jag köpte aktierna för ett år sedan fick man väldigt mycket uppmärksamhet om man slängde ur sig fyrsiffriga riktkurser. Nu får man mer uppmärksamhet om man dömer ut företaget som utplånat inom tre år.

Att världen pendlar i sina omdömen ger en skakig kursresa för de enskilda bolagen, men totalens värdering har faktiskt varit påfallande stabil. Nedgångar för den ene har ofta balanserats av uppgång för någon annan.

Som värdeinvesterare försöker jag ha en egen idé om bolagens värde som generellt sett är lite trögrörligare än omvärldens. Men det är självklart viktigt att ta in omvärldens syn och testa den egna idén mot den. Lika viktigt är att se om de egna värderingsgrunderna ändrats. När jag läser igenom min egen första analys reagerar jag främst på två saker:

  • Ingenstans nämns Samsung som faktiskt är den yttre spelare som påverkat trion mest under året, klart mer än Facebook som nämns
  • Som vallgrav eller moat för Apple nämns deras serverfunktioner och den inlåsningseffekt som skapas för användarens data
Samsung har en väldigt komplicerad relation främst till Apple och Google. De konkurrerar direkt mot Apple men var länge deras största underleverantör på vissa komponenter. De är Googles största "kund" på mobiloperativsystemet Android. 

Apples vallgrav och dess svagheter belyste jag i ett senare inlägg, där jag nu har en mer tveksam syn på iTunes egentliga styrka. Om jag bara ser till mig själv köper jag ingen musik på iTunes, jag lyssnar på Spotify. Filmer ser jag och framförallt barnen på Netflix. Jag köper inga appar (men mina barn köper spelappar) och jag använder främst Google Docs till dokument utanför jobbet - och MS Office på jobbet. Jag har massor med Appleprylar, men om Samsung skulle börja göra bättre så är jag inte trogen. Jag har en Windows Phone 8 och jag gillar verkligen det OS:et.

Jag har dock inte ändrat åsikt om Googles och Microsofts styrkor på marknaden. Microsoft har fortsatt svårt på konsumentsidan men på proffsidan är man fortfarande urstarka trots hot från Apple, Google och en uppsjö Open Source-lösningar. Google har närmast ett annonsmonopol på världens största och snabbast växande marknadskanal, Internet. 

Om man tittar på de mer finansiella antagandena, närmare bestämt vinsttillväxten ser man att Apples vinst per aktie de senaste tolv månaderna är 18 procent större än när jag köpte mina första aktier. För Google är vinsten 12 procent högre per aktie. För Microsoft har dock vinsten krympt per aktie med 30 procent. Sett som jämviktad grupp har vinsten varit oförändrad vilket är en liten besvikelse, och självklart är det Microsoft som stått för denna besvikelse. 

Summerar man helheten så kan man tala om "mycket väsen för ingenting" och kalkylen på gruppen ser ungefär likadan ut idag som när jag köpte. Varför köper jag då inte mer när allt annat ser dyrare ut? Det finns två svar på det: för det första har det funnits andra möjligheter som sett mer attraktiva ut och för det andra är jag ganska nöjd med att hålla en begränsad portföljandel i denna för mig fortfarande nya del av investeringsvärlden.

12 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om att Itunes som vallgrav överskattats. Jag tror dock deras egna butikskedja med möjligheten att erbjuda kompletta lösningar med bra service och support underskattas. Det konceptet tror jag är superstarkt för merförsäljning och framför allt mot kapitalstarka kunder som inte är intresserad av tekniken under skalet. De ligger långt före konkurrenterna i mötet med kunden enligt min mening.

    Vi får inte heller glömma att de har pengar att utveckla många nya spännande produkter under lång tid framöver. De har en bra positionering mot framväxande nya marknader som "internetifieras", t.ex. betallösningar via mobilen.

    Mvh
    Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Vi får inte heller glömma att de har pengar att utveckla många nya spännande produkter under lång tid framöver."

      R&D-investeringarna måste fortfarande betala sig. Att man kan behålla sina marknadsandelar genom att bränna kassan är knappast en önskvärd utveckling.

      Radera
  2. Välskrivna tankar. Det är sällan man hittar så lugna och opartiska analyser av dessa tre företag.

    SvaraRadera
  3. Om de nu avkastar sämre än övriga portföljen. Var går din gräns när du beslutar dig för att sälja? Ser man på facit i hand så är det ju läge att sälja och lägga pengarna i övriga portföljen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp och säljbeslut fattar jag beroende på nuvarande pris och det är varken billigare eller dyrare idag än när jag köpte. Så det ligger närmre att köpa mer än att sälja sett ur en prisaspekt.

      Radera
  4. Skagen Globals största innehav är såvitt jag minns Samsung. Bolagets kanske borde läggas till teknologiportföljen?

    SvaraRadera
  5. Går det att köpa Samsung via Avanza?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det går att köpa Samsung via våra mäklare på 08-562 250 00. Vi köper den då via Frankfurt-börsen.

      /Daniel, Avanza Bank

      Radera
  6. @Lundaluppen
    Ett bra inlägg om teknikportföljen. Fast man får inte förlora fokus om man nu vill kalla sig värdeinvesterare. Handelsbanken utgör närmare en tredjedel av portföljens värde. Deras rapport kommenteras inte alls. Fick själv göra det. Finns under Avanzaavkastning. Kul att få en kommentar kring rapporten.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har haft ont om skrivtid, men jag ska komma igen till bankerna.

      Radera
  7. Hur ser du på Maersk i dagsläget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser spontant fortsatt billiga ut. Men jag såg att ett kinesiskt rederi tänkte göra en rejäl investering i containerfrakt och det är såklart inte så kul att konkurrensen ökar på en marknad som redan har högt utbud.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.