Sidor

torsdag 14 mars 2013

Utdelning Johnson & Johnson

Idag kom Johnson & Johnson med sin första kvartalsutdelning för året. Det blev 61 cent som omvandlades till 3,90 kronor per aktie.

Tabellen nedan visar årets utdelningar hittills, alla belopp i svenska kronor före skatt:

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
13-03-14Johnson & Johnson953,90370
13-02-15Apple1016,80168
Summa538

Nästa företag i portföljen att dela ut är troligen Microsoft.

32 kommentarer:

  1. Jag vet att du inte ger rådgivning Luppen, men vore intressant att höra hur du skulle placera ett företags pengar, låt säga 10m i en företagsägd kapitalförsäkring där pengarna inte behövs i verksamheten. Pengarna är bolagsbeskattade och ligger i ett AB och jäser. Varje dag så tuggar inflationen på pengarna och bankräntan motverkar knappt det. Vad gör du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Företagsägd kapitalförsäkring är ett ganska smidigt alternativ (jag antar att du inte vill låsa in det som pensionslöften eller liknande). Med den nya bolagsskatten på 22 procent är även direktägande i bolaget en hygglig lösning.

      Investerbara pengar eller överlikviditet i ett bolag tycker jag att man ska dela ut om möjligt. Om det inte är möjligt bör det investeras - förutsatt att ägarna är överens om investeringsfilosofi. Är man ensam ägare underlättas detta.

      Med införandet av ISK är det i mina ögon fysisk person som är den klart mest gynnade aktieägaren, så utdelning går ändå först.

      Ställ gärna följdfrågor om jag inte svarade "rätt".

      Radera
    2. Vad menar du med "...är även direktägande i bolaget en hygglig lösning" ?

      /MK

      Radera
    3. Att i ett bolag genom en depå eller VP-konto äga aktierna direkt, dvs. inte genom KF.

      Radera
    4. Tanken var att behålla pengarna i bolaget. Att dela ut 10m till 20 % skatt tar många år eller en livstid eftersom man bara får dela ut 150.000 per år. Pengarna är bolagsbeskattade men i Sverige kan man inte få ut pengarna till vettig skatt. Därför bör man låta pengarna jobba och få avkastning i bolaget.

      En ISK fungerar inte för företag utan bara kapitalförsäkring som gäller. Frågan är snarare, vad hade du köpt för aktier / fonder och under hur lång tid hade du spritt ut inköpen? Börsen känns väldigt uppblåst nu men samtidigt inte kul att bara sitta och vänta.

      Radera
    5. Varför bör man inte använda kapitalförsäkring som bolag? Man slippper deklarera och så länge man gör en avkastning på några procent så tjänar man väl på det?

      Radera
    6. Hej Jonas, jag hade sannolikt köpt ett antal av innehaven i min portfölj. Jag hade inte köpt fonder.

      När det gäller KF är jag lite paranoid och gillar inte att ha försäkringsbolaget som en mellanhand med en (visserligen mycket liten) motpartsrisk. Det är ju försäkringsbolaget som äger aktierna, inte ditt bolag.

      Radera
    7. Hej LL och andra!

      Gammalt inlägg, men hoppas på napp ändå.

      Jag har ett helägt aktiebolag med ca 1500 (bolagsskattade) tkr i bolaget, som under några år framöver förmodligen kommer generera signifikant mer än möjligheterna att ta ut, ca 700 tkr efter skatt per år.

      Om man skjuter upp utdelningen ur företaget får man räkna upp det sparade utdelningsutrymmet på K10-blanketten med en faktor om i dagsläget ca 5%. Vad blir mest fördelaktigt, att spara pengarna i bolaget i en KF för att ta ut dem längre fram när utdelningsutrymmet vuxit till sig eller att ta ut dem i den takt som utdelningsutrymmet tillåter?

      Radera
    8. @LoK: jag väljer att dela ut maximalt varje år. Att innehålla utdelningarna innebär en viss politisk risk att reglerna förändras och därmed ser jag det som säkrast att dela ut löpande.

      Radera
  2. Grattis. Snart så kommer min första utdelning också, något att se fram emot.

    SvaraRadera
  3. Frågor till Lundabloggen:
    -Har du din portfölj som ISK/ Kap.förs./ vanlig depå ?
    -Hur mycket skatt betalar du på utdelningan från dina amerikanska aktierna?
    Jag själv har Fortum inom ISK som ger utdelning men med skattebelopp(15%) som jag får göra avdrag för ett år efter= mindre kassaflöde!!
    Kommentar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äger mina aktier på flera olika sätt och har olika skattesatser. Sedan något år tillbaka sker i princip alla nyinvesteringar i ISK. Just JNJ äger jag privat i en depå och betalar 30 procent i skatt på utdelningen, varav 15 procent är amerikansk källskatt.

      Mina Fortum är, liksom dina, placerade i en ISK. Som jag ser det har du ingen kassaflödesnackdel jämfört med direktägande. Du betalar 15 procent istället för 30 i samband med utdelningen. I deklarationen kvittar du en del av detta mot din schablonintäkt och betalar inget ytterligare så som skattesituationen ser ut idag.

      Radera
  4. Återinvesterar du beloppet i respektive aktie eller sparar du utdelningen till ditt månadsinköp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sparar det till månadsköpen. Direkt återinvestering innebär att man bortser från dagspriset vilket jag aldrig gör.

      Radera
  5. Hej jag undrar hur du går till väga för att se vilka datum dina bolag har utdelning?

    /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza har bra information för svenska bolag. För amerikanska brukar jag Google-söka på "JNJ dividends" eller motsvarande så brukar man hitta till respektive bolags investor relations-sidor.

      Kanske är Anonyms svar här nedan ännu enklare, men det har jag inte provat.

      Radera
    2. Hittade denna sida över svenska aktier som verkar rätt bra sammanställd. http://www.extrapris.com/aktier/rapporter.html

      Radera
    3. Enklast är varje bolags hemsida. För JNJ ser det ut så här:

      http://www.investor.jnj.com/divhistory.cfm

      Mvh

      Carolus

      Radera
  6. Kolla in dollarkursen.com sen utdelningskalendern. Där får man en ganska bra överblick både för svenska och amerikanska aktier.

    SvaraRadera
  7. Det här alltså?! Intressant hur olika man kan se på saker och ting:

    "STOCKHOLM (Direkt) Handelsbanken har adderats till Bank of America/Merrill Lynchs lista över minst attraktiva bankaktier."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det behöver inte alls betyda att de tycker att banken är sämre än övriga konkurrenter, utan möjligtvis att de tycker att den är övervärderad. Eller förstod jag dig rätt?

      Radera
  8. Har du några tankar kring vad industrivärden hittar på om nu Didner & George m.fl stoppar uppköpet av Höganäs? Var det inte Höganäsförsäljningen som skulle finansera ICA-köpet? Kommer man nu istället låna pengar och ha både ICA och Höganäs? Kommer man sälja Höganäs över börsen till budkurs?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstod Industrivärdens pressmeddelande har försäljningen redan skett. Det finns en tilläggsköpeskilling med i avtalet, men inte att det ska gå tillbaka om utköpet misslyckas.

      Radera
  9. Hej, Vill tacka dig för en bra blogg.
    Tycker du det är rätt läge att köpa coca cola och/eller mcdonalds i nuläget?
    Va anser du om det?

    MVH//Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle gärna äga dem men nej, jag har inte hittat något köpläge ännu.

      Radera
  10. Hej! Vet du någon bra guide/förklaring till hur det funkar med beskattningen i isk/kf på utländska aktier. Tex från USA.

    Något som förklarar begreppet källskatt/ vad jag själv behöver göra i deklarationen osv.

    Tack

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det vet jag inte. Kunskapen håller ju på att växa fram eftersom det är dags för första deklarationen nu. Själv fick jag ju tyvärr inga utdelningar i min ISK förra året så tyvärr riskerar jag att gå okunnig ett år till.

      Radera
  11. En fråga till dig som är expert.

    Skulle det vara en bra strategi att ta högutdelande aktiers kalender och några veckor innan X-date köpa t.ex; Microsoft. Man får utdelningen och behåller aktien tills den går plus igen. (inkl. utdelningen) säljer aktien och tar nästa utdelningsaktie. Detta för att köpa en utdelningsaktie för mycket pengar. Annars har man ju 100% av sina pengar fördelade på x antal aktier. Om man istället tar alla pengarna och kör in i en utdelningsaktie.

    Man får ju ta amerikanska aktier som delar ut varje eller var tredje månad så att inte kursen är så starkt beroende av kursfallet efter utdelningen. I sverige faller ju kursen direkt med samma % som utdelningen.

    Idén är att surfa på utdelningskalendern.
    Man har tio högutdelare som delar ut varje eller var tredje månad och surfar på den vågen.

    Vad tror du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ingen expert. Jag tror dock att din strategi är lite för enkel för att ge en positiv avkastning, och skulle inte ge mig in på det själv.

      Radera
    2. Är ej heller någon expert, men det skulle jag ändå definitivt avråda från.

      Aktiekurserna i USA faller, precis som i resten av världen, med utdelningens storlek när den skiljs av. Det har ingenting att göra med antal gånger en utdelning lämnas.

      Finns inget heller som garanterar att kursen går tillbaka upp till den gamla nivån. Bolaget har ju delat ut en massa pengar och blir ju (allt annat lika) mindre värt.

      Tänk dig att du vill köpa ett helt bolag och är villig att betala 500 miljoner kr för det. Dagen efter att det lämnat ifrån sig 20 miljoner kr i utdelning vill du väl inte betala 500 miljoner längre? Kassan har minskat med 20 miljoner och det kommer att vara värt 480 miljoner i stället...

      Till detta kommer courtage och skatt... Jag tror det blir svårt att ens slå bankräntan.

      Mvh

      Carolus

      Radera
  12. Tanken är naturligtvis att följa de 20 bolag som man ändå vill äga. Bolag som man tycker är bra. Idén är att Swingtrada. Om de går upp med mer än vad utdelningen är så har man gjort en vinst, gör den inte det så ligger man kvar som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ju prova, men jag misstänker att det courtage du drar på dig och (eventuell) skatt käkar upp (den eventuella) vinsten.

      Läste för ett antal år sedan i en av de stora nordamerikanska affärstidningarna om en fond vars idé byggde på "dividend capture". Man köpte parvis bolag i en sektor och roterade mellan olika sådana par i samma sektor för att klämma in sex utdelningar per år (om jag minns rätt).

      Har den här någonstans, men hinner inte ge referensen nu. Artikeln publicerades precis i början av finanskrisen; jag går in och läser lite då och då på bolagets hemsida (inte för att jag tror på strategin, men det är kul att läsa aktieägarsamtalen under brinnande kris)...

      Ska leta upp det om du är intresserad. Att investera ska ju dock vara "enkelt", inte konstlat (vilket denna strategi är IMHO)...

      Mvh

      Carolus

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.